Jak interpretowaæ jego zachowanie - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2016-12-13, 17:09   #1
Ashe05
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 116

Jak interpretowaæ jego zachowanie

.

Edytowane przez Ashe05
Czas edycji: 2017-02-08 o 15:07
Ashe05 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-12-13, 17:26   #2
AlaZala
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 939
Dot.: Jak interpretowac jego zachowanie

Cytat:
Napisane przez Ashe05 Poka¿ wiadomo¶æ
Czesc dziewczyny

Chce was prosic o pomoc w interpretacji zachowaniu jednego kolegi. Zaczne od tego ze jestem w stalym szczesliwym zwiazku i zadnych nowosci nie szukam, chcialabym tylko czuc sie spokojniej/ swobodniej.
Zycie tak mnie pokierowalo ze studiuje z prawie samymi chlopakami, przez co jestem przyzwyczajona do wielu meskich zachowan. Jak czlowiek przebywa wsrod nich to w koncu sami zaczynaja cie traktowac jako typowego kumpla przy ktorym mozna przeklinac, obgadywac laski mijane na korytarzu itp. Ogolnie pelna swoboda i kumpelstwo bez podtekstow. Z kolegami moge sie przepychac, mozemy rzucac do siebie niewybrednymi swinskimi zarcikami ale w granicach swobodnego kumpelstwa. Wszyscy dobrze wiedza ze mam faceta, oni w wiekszosci maja dziewczyny i nasze zachowanie mimo ze moze czasami dziwaczne to chyba kazda dziewczyna z meskiego grona wie ze to normalne. Zwyczajnie mimo traktowania mnie jak kumpla lubia swoje szowinistyczne zarciki, a jak wejdziesz moedzy wrony musisz krakac jak i one
Jednak jest jeden chlopak ktory wprowadza mnie w zaklopotanie. Wydaje mi sie ze mu sie spodobalam. Nie byloby problemu gdyby nie to ze czuje sie z tym dziwnie i nie wiem czasami co zrobic. Trzymam go na dystans co widac, zeby nie dawac mu zludnych nadziei. Jednak wolalabym moc byc bardziej swobodna i moc nie przejmowac sie tym czy sobie czegos nie pomysli za duzo. Chce byc wobec niego fair ale nie chce wyskoczyc jak filip z konopii z tekstem zeby mnie nei zarywal
Czuje sie przez niego caly czas obserwowana. Niby dyskretnie ale tego nie da sie nie zauwazyc jak ktos na ciebie co jakis czas spoglada. Jak juz pytam sie o co chodzi ze sie patrzy to mowi ze o nic i zaczyna mowic o czymkolwiek.
Robi w stosunku do mnie dwuznaczne zarty. I to nie takie smieszki jak robie czasami z kolegami (w stylu udawania z kolega ze jestesmy malzenstwem itp) tylko bardzo dwuznaczne na ktore nie odpowiadam. Pewnie gdybym odpowiedziala w podobnym tonie to pewnie by go to nakrecilo bardziej. Niektore teksty sa wrecz glupkowate, wtedy co najwyzej sie smieje.
Caly czas jest w moim poblizu. Jak mamy jakies zajecia gdzie stoimy scisnieci przy stonowisku badawczym to nie musze sie obrocic zeby wiedziec ze swoi za mna/ obok mnie. Wtedy najzywczajniej sie odsuwam lekko bo nie lubie jak ktos sie o mnie ociera i narusza moja przestrzen, to nie musze dlugo czekac az on przesunie sie w moim kierinku znowu. Czuje sie wtedy osaczona i staram sie gdzies odejsc, jednak pare razy juz po czyms takim przy odpowiedniej okazji szedl za mna. Jak juz tak stoi przy mnie to co jakis czas mnie gdzies dotknie, nib przypadkiem. Udaje ze nie widze.
Jak dostalam pierscionek od chlopaka na rocznice (wyglada troche jak zareczynowy) to w tym samym dniu co w nim przyszlam pytal sie mnie czy sie zareczylam. Jak porobilam sobie z niego jaja ze tak, to wygladal na bardzo zaskoczonego i zalal mnie gradobiciem pytan - jak to? - naprawde?!. Podobnie bylo gdy z innym kolegom smialismy sie ze bierzemy slub, jednak w domysle nie powiedzialam z kim i ze to zart, to takze byl bardzo zaskoczony i sytuacja wygladala podobnie.
Dziewczyny czuje sie malo swobodnie przez to. Zdaje sobie sprawe ze to moga byc z jego strony zarty, jednak juz lekko przesadzone. Moga to byc tez konskie zaloty, ale myslalam ze w podstawowce tak tylko chlopcy podrywaja. W kazdym razie nie widze zadnego wyjscia z sytuacji poza udawaniem greka. Nie chce go urazic bo trzymamy sie w jednej grupie ludzi. Dlatego ani powiedzenie mu ze jego zachowanei mnie irytuje nie wchodzi w gre bo nie chce zeby sie obrazil, ani tez rozmowa szczera czy mnei podrywa bo wyszloby strasznie dziwnie, a jesli nie mialabym racji to bym wyszla na glupka...
Co wy byscie zrobily na moim miejscu?
Ja zwraca³abym mu uwagê na zachowania, które wywo³uj± u mnie dyskomfort:
- je¶li stoi za blisko powiedzia³abym mu "Zrób krok w ty³ i utrzymuj odleg³o¶æ jednego metra ode mnie!",
- je¶li wpatruje siê w Ciebie powiedzia³aby mu "Nie wpatruj siê we mnie jak w obrazek, bo mnie to stresuje!",
- je¶li opowiada Ci jakie¶ g³upie ¿arty powiedzia³abym mu "Nie ¶mieszy mnie to!".
I tak dalej, i tak dalej...
Z czasem nauczy siê, jakich zachowañ ma przy Tobie unikaæ.

Ja zawsze mówiê bardzo bezpo¶rednio, co nie podoba mi siê w zachowaniu moich znajomych i nigdy nikt siê jeszcze na mnie za to nie obrazi³.

Wcale nie musi Ciê podrywaæ. Niektórzy ludzie po prostu lubi± kontakt fizyczny i przytulaj± siê do wszystkiego, co siê rusza. Sama mam takich znajomych, kole¿ankê i kolegê. Oboje ca³y czas narzekaj±, ¿e ludzie pos±dzaj± ich ci±gle o podrywanie wszystkich wokó³.
AlaZala jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-12-13, 17:59   #3
Ashe05
Raczkowanie

.

Edytowane przez Ashe05
Stary 2016-12-13, 18:21   #4
AlaZala
Zadomowienie

Je¶li zwracasz mu uwagê, ale starasz siê, ¿eby nie brzmia³o to zbyt ostro, to pewnie brzmi to jak zalotne przekomarzanie siê... Zwrócenie uwagi musi byæ jasne, stanowcze, potwierdzone wyrazem twarzy i musi mieæ jedno podstawowe przes³anie - nie zgadzam siê, ¿eby¶ zrobi³ to ponownie!

Pewnie uwa¿a, ¿e takie droczenie siê jest zabawne, a Twoje delikatne zwracanie uwagi jest zbyt delikatne, ¿eby wyprowadziæ go z b³êdu. Musisz byæ bardziej stanowcza. Pamiêtaj, ¿e ostra wymiana zdañ jest czasami potrzebna, ¿eby ustanowiæ w grupie rówie¶niczej odpowiedni± hierarchiê i nie znale¼æ siê na samym dole tej hierarchii.

Poza tym niektórzy faceci mog± mieæ wyniesione z domu szowinistyczne podej¶cie buduj±ce hierarchiê w sposób dla Ciebie niekorzystny, np. "Dziewczyna chce graæ z nami w pi³kê? Doskonale, bêdzie sta³a na bramce!".
Stary 2016-12-13, 18:41   #5
Ashe05
Raczkowanie

.

Edytowane przez Ashe05
Stary 2016-12-13, 19:50   #6
cholernarejestracja
Copyraptor

Wiadomo¶ci: 21 283

We¼ go na bok i przeprowad¼ z nim spokojn±, rzeczow± rozmowê - bez g³upiego pod¶miechiwania siê i podtekstu w stylu "haha, no ¶mieszne to jest, ale weee¼, nie rób taaak!". W jasnych, prostych s³owach i BEZ U¦MIECHU wy³ó¿ mu, ¿e czujesz siê z nim w grupie niekomfortowo, nie bawi Ciê to, co robi i chcia³aby¶, ¿eby przesta³, bo dawno ju¿ wysz³o to poza granice kole¿eñskich ¿artów.

Jak bêdzie mówi³, ¿e no to przecie¿ tylko zgrywa, ¿e "masz kij w dupie" i ogólnie bêdzie próbowa³ z siebie zrobiæ niewinnego a z Ciebie sztywniaczkê, to jak zdarta p³yta powtarzaj, ¿e nie interesuje Ciê co on o tym my¶li, ty siê czujesz z tym niekomfortowo, ¿e on narusza Twoj± przestrzeñ osobist± i chcesz, ¿eby przesta³.

Nie publicznie, bo wtedy bêdzie usi³owa³ to jeszcze bardziej obróciæ w ¿art, ¿eby nie straciæ twarzy przy kolegach. Przecie¿ on to wszystko robi na pokaz. Kosztem Ciebie usi³uje przykozaczyæ przy kolegach.
cholernarejestracja jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-12-13, 20:22   #7
Ashe05
Raczkowanie

Dot.: Jak interpretowaæ jego zachowanie

.

Edytowane przez Ashe05

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2016-12-13, 20:38   #8
Jabajbaj
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 47

Mia³em kiedy¶ takiego znajomego, który "szala³" za pewn± osob±, niewa¿ne ¿e zajêta (a czasami i nie), zbywa³a go i hmm nazwijmy "odtr±ca³a". On po prostu nie potrafi³ wyleczyæ siê z jednostronnego zauroczenia.

Spróbuj na maxa ograniczyæ kontakt, a w towarzystwie wrêcz zlewaj b±d¼ sporadycznie delikatnie wy¶miewaj (wiem, nosi znamiona upokarzania).... i tak pewnie nie pomo¿e :P Ale po tym bêdziesz widzia³a ¿e "to taki w³a¶nie typ". O ile siê da ca³kowicie zerwaæ kontakt.
Jabajbaj jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-12-13, 20:53   #9
Ashe05
Raczkowanie

.

Edytowane przez Ashe05
Stary 2016-12-13, 21:24   #10
Fortuna1
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 715

Zrobilabym chyba tak samo jak cholerna rejestracja. Im wcze¶niej tym lepiej.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-12-13, 21:28   #11
Jabajbaj
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 47

Cytat:
....
A co zrobila ta dziewczyna? Udalo sie jej to ukrucic? Bo jezeli to jest forma podrywu to zaczyna to byc lekko przerazajace. I niewiadomo do czego moze doprowadzic. Ale mysle ze niee... Chyba.
Zbywac i upokarzac go bym nie potrafila bo bym ja sie z tym czula bardzo zle. Nie potrafie czegos takeigo zrobic komukolwiek. Jestem mila, ale utrzymuje dystans. I mysle ze to tez moze wzmagac to zachowanie, ze wzgledu na to ze z kolegami zachowuje sie swobodnie, a jego traktuje inaczej. Dziwna sprawa...

Nie nadinterpretowywaæ - nie upokarza³a go bezpo¶rednio - po prostu takie znamiona nosi³o jej zachowanie wobec niego w towarzystwie..... Nie pomog³o nic. Dziewczyna wyjecha³a do Belgii, gdzie siê zarêczy³a - a on tutaj na miejscu dalej swoje :P

Czy to ten sam "typ" - nigdy nie wiesz....
Jabajbaj jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-12-13, 21:44   #12
Ashe05
Raczkowanie

.

Edytowane przez Ashe05
Czas edycji: 2017-02-08 o 15:08
Stary 2016-12-13, 22:04   #13
meggan02
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 135

Cytat:
(...)Masz racje ze stanowczosc bylaby tu dobrym rozwiazaniem ale ja tak chyba nie potrafie... Zawsze jestem dla kazdego mila dlatego raczej wszyscy mnie lubia. Nie chce tego zmieniac i wyjsc na ta okropna i wyniosla lub co gorsza odrzucajaca zakochanego jezeli faktycznie bylo by cos na rzeczy.
(...)
Edit: zapomnialam dodac ze nigdy noe potrafilam byc asertywna i zawsze zalezalo mi zeby kazdy mnie polubil. Jak ktos mnie nie lubil to bylo mi przez to bardzo smutno i sie zadreczalam. Boje soe konfrontacji. Do tej pory w niczym mi to nie przeszkadzalo, do czasu tego kolegi. Nie potrafie sie postawic i juz mnie to drazni. Ale nie potrafie nagle sie zmienic. Nie umiem... Ehhh

Autorko lepiej dla Ciebie bêdzie jak wyrobisz sobie trochê "jaj". Bo z takim podej¶ciem to zrobisz dobrze ka¿demu, tylko nie sobie. Zreszt± ju¿ jeste¶ w sytuacji, w której nie czujesz siê komfortowo, ale na ni± pozwalasz, bo boisz siê zareagowaæ i przeciwstawiæ "bo on siê mo¿e obrazic". Jeste¶cie oboje doros³ymi lud¼mi, on powinien szanowaæ granice innych, a nie siê obra¿aæ gdy kto¶ zwróci mu na nie uwagê, a Ty powinna¶ juz umieæ mówiæ stanowczo "nie" gdy co¶ Ci siê nie podoba.

Naprawdê nie wszyscy musz± Ciê lubiæ. Takie ¿ycie, ludzie s± ró¿ni. Je¿eli chcesz mieæ przyjació³ kosztem w³asnego komfortu to raczej nie jest to zdrowa sytuacja.

Edit: nawet je¿eli wyjdziesz na "odrzucajac± zakochanego je¿eli co¶ jest na rzeczy", to co? Masz faceta, nie jeste¶ zainteresowana, masz prawo powiedzieæ to jasno i wyra¼nie.

Edytowane przez meggan02
Czas edycji: 2016-12-13 o 22:10
meggan02 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-12-14, 09:42   #14
AlaZala
Zadomowienie

Twierdzisz, ¿e dobrze siê czujesz w roli zawsze mi³ej i u¶miechniêtej maskotki, ale jednak tak nie jest. Bardzo dobrze jest byæ mi³±, u¶miechniêt±, grzeczn± i przez wszystkich lubian±, ale tylko w towarzystwie, w którym wszyscy inni przyjmuj± to samo za³o¿enie. Niestety zazwyczaj tak nie jest i w ka¿dej grupie s± jacy¶ cwaniacy, którzy postanowi± w jaki¶ sposób wykorzystaæ Twoj± uprzejmo¶æ.

Powinna¶ nadal byæ mi³a i uprzejma wobec wszystkich, którzy s± tacy sami wobec Ciebie. Gdy jednak kto¶ zaczyna Twoj± uprzejmo¶æ wykorzystywaæ musisz potrafiæ uderzyæ w stó³ i zdecydowanie wypowiedzieæ swoje zdanie, bez ¿adnego obra¿ania siê i awantur.

Nikt nie przestanie Ciê z tego powodu lubiæ, a przynajmniej nikt spo¶ród osób, na których sympatii mog³oby Ci zale¿eæ. Pamiêtam, jak na moich studiach jeden z kolegów zbyt ¶mia³o, w mojej ocenie, wykorzysta³ moj± uprzejmo¶æ polegaj±c± na udostêpnianiu innym moich notatek przed egzaminem. Ostro i zdecydowanie wyrazi³am moj± opiniê, a on nie odezwa³ siê ani s³owem. Nastêpnego dnia ju¿ swobodnie ze mn± rozmawia³, a po kilku dniach dojrza³ do tego, ¿eby mnie przeprosiæ i przyznaæ, ¿e jego zachowanie by³o "chamskie". Nawet przez chwilê nikt nie by³ na nikogo obra¿ony.

Ja wychodzê z za³o¿enia, ¿e moja pozycja w grupie na uczelni nie zale¿y od p³ci, ale sk³adaj± siê na ni± uprzejmo¶æ (której u Ciebie te¿ nie brakuje), chêæ do pomocy innym, zaanga¿owanie w naukê, stanowczo¶æ i odpowiedzialno¶æ za swoje dzia³ania. S±dzê, ¿e ka¿dy z tych czynników wp³ywa jako¶ na to, ¿e jestem w grupie lubiana. Mam wra¿enie, ¿e wiêkszo¶æ patrzy z pewn± satysfakcj± i podziwem, jak bez wahania ucieram nosa grupowemu cwaniaczkowi, zw³aszcza ta mniej asertywna czê¶æ grupy...
Stary 2016-12-14, 14:07   #15
kennedy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 18 401

Nie rozumiem czemu sie nim przejmujesz. Piszesz ze czujesz sie nieswojo to mow glosno- sorry zbyszek ale wez reke. Nie lubie byc dotykana itd.

Nie boj sie ze go urazisz. I tak bedzie urazony.

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Kobiety musza przestac przepraszac za to co czuja i mysla

Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”.
kennedy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-12-14 15:07:55

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:52.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.