JLPT - Egzamin na certyfikat języka japońskiego - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-01-21, 10:42   #1
Lua_Misteriosa
Raczkowanie

JLPT - Egzamin na certyfikat języka japońskiego

Ktoś może pisał taki egzamin? Na stronie jest napisane, że opłata wynosi tylko 150zł :O Powiedzcie mi jak to możliwe skoro egzaminy z angielskiego FCE i reszta wynoszą około 600zł? To faktycznie płaci się tylko te 150zł? Certyfikat jest ważny cały czas czy trzeba go odnawiać? Jeśli ktoś z Was taki zdawał to przygotowywał się sam, na korepetycjach u kogoś czy na kursie w jakieś szkole językowej? Nie wiem czy na tym forum znajdzie się chociaż jedna osoba która pisała ten egzamin, ale jeśli tak proszę o jak najwięcej informacji
Lua_Misteriosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-21, 14:49   #2
Maguda_
Kawaii strona mocy

Dot.: JLPT - Egzamin na certyfikat języka japońskiego

Tak, egzamin kosztuje 150 zł, więc w porównaniu do certyfikatów z języków europejskich to faktycznie tylko tyle ;-) Nic więcej się nie dopłaca, egzamin jest bezterminowy. Z czego wynika ta różnica? Po części może dlatego, że nie jest to język zbyt popularny na świecie a po drugie może też dlatego, że nie ma rozbudowanej administracji i centr/ośrodków kultury i języków jak np British Council czy Goethe Institut, które zbierają prowizję za egzaminy na swoje fukcjonowanie. Nie wiem czy na wyższych poziomach też nie ma mówienia, a w związku z tym - nie trzeba dodatkowo płacić nauczycielom i ich szkolić, bo wszystko jest sprawdzane w Japonii.

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Gdzieś czytałam, że samodzielne przygotowanie jest możliwe, ale maksymalnie do poziomu N4.
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-21, 15:11   #3
Lua_Misteriosa
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź Już od kilku lat przymierzam się do japońskiego Teraz znam tylko kilka słówek i powiedzmy że jestem trochę osłuchana z językiem przez anime czy muzykę japońską ale nigdy się go tak naprawdę nie uczyłam. Wiem, że jakbym się zapisała na taki egzamin to miałabym już prawdziwą motywację żeby usiąść i się uczyć tego języka a nie tyle co wyłapałam z anime etc Z chęcią zapisałabym się do kogoś na korepetycje ale niestety w skali roku generuje to naprawdę duże koszty
Stary 2017-01-21, 21:37   #4
Maguda_
Kawaii strona mocy

Wiesz, zanim zapiszesz się na egzamin, wydaje mi się, że warto chociaż trochę zajrzeć do książek i zobaczyć podstawowe konstrukcje, pisma, kanji, żeby trochę się zaznajomić i mniej więcej zobaczyć jak to się je, szczególnie pod względem właśnie pisania i czytania. Anime, fajnie, że się osłuchujesz i sprawia Ci to przyjemność, ale ćwiczy jeden rodzaj umiejętności.
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-22, 00:09   #5
Lua_Misteriosa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Wiesz, zanim zapiszesz się na egzamin, wydaje mi się, że warto chociaż trochę zajrzeć do książek i zobaczyć podstawowe konstrukcje, pisma, kanji, żeby trochę się zaznajomić i mniej więcej zobaczyć jak to się je, szczególnie pod względem właśnie pisania i czytania. Anime, fajnie, że się osłuchujesz i sprawia Ci to przyjemność, ale ćwiczy jeden rodzaj umiejętności.
Nie no to jest wiadome Kiedys chwile jeszcze w gimnazjum uczylam sie kany ale szybko zapomnialam Teraz to i tak jakbym miala sie zapisywac to dopiero na przyszly rok, zebys zdazyc sie przygotowac chociazby na ten najnizszy poziom
Stary 2017-01-22, 02:13   #6
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891
Konto usunięte

Łap, materiały (i więcej) z podręcznika Shokyuu Nihongo, który przerabialiśmy na pierwszym roku japo: https://jplang.tufs.ac.jp/pl/ka/1/1.html
W jakim języku zechcesz, objaśniona gramatyka, drille z tych konstrukcji, listeningi, dialogi, listy nowych słówek... ogólnie cudeńko, w każdym razie, w przeciwieństwie do ekhm ekhm pewnych podręczników pewnego wydawnictwa, przynajmniej można na tym polegać. Gramatyka wyjaśniona dość zwięźle, ale jeśli nie masz pod ręką dobrego nauczyciela, to dobre i to. Nie wiem za to, na jakiej zasadzie na egzamin wchodzą kanji, ale ogólnie do nauki kolega po UW polecał "Pismo japońskie Tom 1", to chyba gdzieś u nich powstało.

Edytowane przez 3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891
Czas edycji: 2017-01-22 o 02:19
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-22, 10:07   #7
Lua_Misteriosa
Raczkowanie

[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;69988336]Łap, materiały (i więcej) z podręcznika Shokyuu Nihongo, który przerabialiśmy na pierwszym roku japo: https://jplang.tufs.ac.jp/pl/ka/1/1.html
W jakim języku zechcesz, objaśniona gramatyka, drille z tych konstrukcji, listeningi, dialogi, listy nowych słówek... ogólnie cudeńko, w każdym razie, w przeciwieństwie do ekhm ekhm pewnych podręczników pewnego wydawnictwa, przynajmniej można na tym polegać. Gramatyka wyjaśniona dość zwięźle, ale jeśli nie masz pod ręką dobrego nauczyciela, to dobre i to. Nie wiem za to, na jakiej zasadzie na egzamin wchodzą kanji, ale ogólnie do nauki kolega po UW polecał "Pismo japońskie Tom 1", to chyba gdzieś u nich powstało.[/QUOTE]

Bardzo dziękuję Wiesz może dlaczego mimo że mam kliknięty polski mam wszystko po japońsku? Może muszę się zalogować?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-01-22, 13:16   #8
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lua_Misteriosa Pokaż wiadomość
Bardzo dziękuję Wiesz może dlaczego mimo że mam kliknięty polski mam wszystko po japońsku? Może muszę się zalogować?
Hyhy nie, po prostu rzucają nas na głęboką wodę. Jak wejdziesz sobie na górze w kategorię Grammar (albo raczej Grammer ) to po lewej na liście są lekcje i poszczególne konstrukcje gramatyczne. Polskie objaśnienia kryją się pod "せつめい". Po polsku jest też kategoria ze słówkami i coś tam pewnie jeszcze też.
W razie problemów z czytaniem - jisho.org Twoim przyjacielem, powodzenia! A no i w razie jakichś prostszych pytań, służę pomocą.
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości