|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zus I Ciąża...
na początku witam wszystkie wizażanki.mam problem i mam nadzieje ze ktos rozwieje moje wątpliwosci.jestem w 7 miesiącu ciąży.rok temu poroniłam.pol roku temu skonczyłam studia i od tamtej pory skladalam dokumenty odnosnie pracy.gdy byłam w 5 miesiącu dostałam telefon od pracodawcy z jednej z firm gdzie złożyłam dokumenty ze moge zgłosic sie na rozmowe.nie mówiłam mu ze jestem w ciąży,bo uznałam ze napewno mnie wtedy nie przyjmie a ciąży praktycznie nie było widac (jak sie postarałam).więc poszłam na rozmowę i...zostałam powiadomiona ze zostanę zatrudniona jako handlowiec po wykonaniu badan.badania przeszlam pozytywnie i zatrudnili mnie.pracuje juz 2 miesiące a moj ginekolog mowi mi zemam isc na zwolnienie bo moja ciąża ze względu na jedno poronienie jest juz na etapie tego miesiąca zagrożona i lepiej zebym sie nie przemęczała.moj pracodawca juz wie ze jestem w ciąży i jest to facet na tyle w porządku ze nie robi mi problemow.
ale....własnie!!boję sie ze ZUS moze sie domnie doczepic ze w 5 miesiącu poszłam do pracy i sprawa jest ogolnie podejrzana.ale przeciez nie ma nigdzie takiego prawa ze kobieta w ciąży nie moze isc do pracy prawda?? czy moge nie dostac zasiłku maciezynskiego?lub zaproszą mnie do siedziby zusu i zaczną maglowac?przeciez ja tylko chciałam pracowac... moze ktos sie zna na przepisach. z gory dziekuje ![]()
A gdyby tak się wedrzeć na umysłów górę, Gdyby stanąć na ludzkich myśli piramidzie, I przebić czołem przesądów chmurę, I być najwyższą myślą wcieloną... Juliusz Słowacki,Kordianhttp://www.szipszop.pl/tickers/14094.gifhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33bc146a5d44b854.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zus I Ciąża...
Nie wiem jak jest teraz ale 6 lat temu aby dostac zasilek trzeba bylo pol roku co najmniej pracowac.
oczywiscie posluchałbym lekarza tymbardziej ze praca handlowca dla kobiety w 7 miesiacu jest sreednio komfortowa ,no i poprzednie problemy. najlepiej byloby poszukac na stronie zusu jakie warunki trzeba spelnic aby otrzymac zasilek lub pojsc tam samemu i sie dowiedziec w koncu nei zrobilas nic wbrew prawu ,skoro pracodawca chcial cie zatrudnic ,co sadzi na temat urlopu macierzynskiego,ż eo wychowawczym nie wspomne?czy po poworocie bedziesz maila miejsce pracy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Miałaś oczywiście prawo sie zatrudnić będąc w ciąży, a ZUS nie ma prawa odmówić Ci zasiłku, no chyba, że udowodni, że zatrudnienie było fikcyjne, tylko w celu skorzystania ze świadczeń. Niedawno była tak ogólnopolska "akcja" zusowska, bardzo czepiali się kobiet w takiej sytuacji, jak Twoja. Ale zależy jaką masz pracę, z tego, co piszesz, to łatwo będzie Ci w razie czego udowodnić, że faktycznie pracowałaś. Co do komisji - jeśli wezwą Cię na nią w trakcie zwolnienia, to się nie przejmuj, tego raczej nie podważają, zwłaszcza, że rzadko kiedy w takiej komisji siedzi ginekolog/położnik.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Urlop macierzynski dostaje sie po przepracowaniu min 6 miesiecy... sprawdzalam te inforamacje jakis miesiac,moze 2 temu, wiec watpie, ze sie cos zmienilo... najlepiej przejdz sie do ZUSu, albo zadzwon, jezeli jest ci ciezko- tam powiedza ci o tym jaka ewentualnie mozesz dostac pomoc- ale podejrzewam, ze macierzynski to nie bedzie....
![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Witam
bardzo wazne jest jaka umowę o prace masz podpisana jezeli jest to umowa na okres próbny czyli bedac w 5 miesiacu akurat Ci sie skonczy w 8, pracodawca ma obowiązek przedłuzyc Ci umowę o prace do mommentu urodzenia dziecka. Natomiast w tym momencie nie przysługują Ci żadne świadczenia poza oczywiście ubezpieczeniem zdrowotnym które po urodzeniu dzieckabedzie Cie jeszcze obejmowac przez 3 miesiące. Dlatego po urodzeniu radziłabym Ci sie zarejestrowac u Urzedzie Pracy i zgłosic fakt że jestes mamusia, wtedy mozesz ubiegac sie o świadczenia, ale nie oczekuj cudów beda one minimalne. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:20.