|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Góralskie sery
Wątek dla miłośniczek
![]() Moim ulubionym serem jest bundz (na wszelki wypadek http://pl.wikipedia.org/wiki/Bundz). Moge jesc go po poprostu sam, ale dzisiaj zrobilam prosta salatke: skladniki: pomidory, bundz, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku przygotowanie: pokroic w kostke bundz oraz pomidor, dac do salaterki, przyprawic, wymieszac wszystko razem, zostawic na 10 minut, aby skladniki sie przesiakly. I gotowe. Ilosc pomidorow i bundzu 1:1, w zaleznosci od ilosci porcji. Oscypek grillowany, zapiekany lub smazony z zurawina. Jesli to duzy oscypek pokroic w plastry, jesli male oscypki zapiekac cale. W zaleznosci od warunkow grillowac, upiec lub najprosciej przysmazyc na patelni. Na koniec na talerzu dodac zurawine ze sloika (np lowicz) do smaku. W internecie znalazlam tez taka salatke http://www.kuchnia.tv/html/kuchniote...sy.php?0,0,392 Czekam na Wasze pomysly. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Góralskie sery
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem
skladniki: cebula, ziemniaki, oscypek, kielbasa zwyczajna. Proporcje dowolne. Ziemniaki ugotowane, ostudzone pokroic w plastry lub na drobne kawalki. Cebule obrac, posiekac i przysmazyc na patelni. Do zaroodpornego naczynia wylozyc ziemniaki cebule, pokrojona kielbase zwyczajna i plastry oscypka. Doprawic wg uznania (sol, pieprz majeranek itp). Zapiekac az do rozpuszczenia sera. Smacznego. Kielbase mozna zamienic innym miesem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 21
|
Dot.: Góralskie sery
Ja używam ostrych serów owczych i kozich dość podobnie czyli jako składnik tart, faszerowanych warzyw, dodatek do sałatek mocno warzywnych ale lekkich, makaronów i fingerfoodów. Bo nie ma nic lepszego niż ser z charakterem od razu daje nam pole do popisu!
Rena - zazdroszczę dostępu do bundza bo na nizinach go niestety nigdzie w sklepach nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Góralskie sery
Bundz mozna kupic w Krakowie na Starym Kleparzu i chyba czasem tez na Nowym. W innych miejscach nie widzialam. No i pod stokiem narciarskim, na wycieczkach w gorach itp. Jem wtedy nalogowo.
![]() Dobry bundz to taki, ktory ma sliska strukture, a im bardziej kruszy sie jak twarog, tym przypuszczalnie wiecej dolano krowiego mleka. Ja wole slodki i nie wedzony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: dzikie południe
Wiadomości: 13 682
|
Dot.: Góralskie sery
bryndze chyba tez mozna podpiac pod 'sery goralskie'
![]() bundz z sola, pychota. oscypek z zurawina ![]() ![]() oscypka uzywam tez zamiennie z parmezanem. mam rodzine w gorach i zapas oscypka w lodowce [ale u mnie to nie problem, zejdzie w kazdej ilosci ![]()
__________________
Przemoknięte serca miast I tylko ty i ja szczęśliwi tym dniem Bo choć zapomniał o nas świat Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Góralskie sery
Bryndze sie robi z bundza poprzez fermetacje. Ja osobiscie za bryndza nie przepadam, chociaz jako nadzienie do pierogow obleci, jednak juz na chlebie niespecjalnie mi smakuje.
Tez nie lubie podrobek z mlekiem krowim. Mowia, ze dobry oscypek, to taki, ze jak sie nim rzuci o stol to albo stol zlamie, albo oscypek. ![]() Zastanawiam sie co by wyszlo z tego gdyby plastry bundza wypanierowac i usmazyc jako kotlety ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: dzikie południe
Wiadomości: 13 682
|
Dot.: Góralskie sery
na takie smazenie bundz jest chyba zbyt kruchy i suchy
![]() ![]()
__________________
Przemoknięte serca miast I tylko ty i ja szczęśliwi tym dniem Bo choć zapomniał o nas świat Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 283
|
Dot.: Góralskie sery
Ja też uwielbiam bundz
![]() ![]() Dodaję go do wszelkich sałatek na bazie sałaty i pomidorów (tak jak mozzarellę), ostatnio pomieszałam z porwanym radicchio i świeżym szpinakiem (surowe listki) + sól, oliwa. Pyszne ![]() Rena, jak zrobisz bundzowe kotlety, to daj znać, czy warto próbować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 2 258
|
Dot.: Góralskie sery
Cytat:
![]() Natomiast ja proponuje użyć bundza do niektórych dań jak mozzarelli. Uwielbiam kanapeczki z takim ciepłym ciągnącym się bundzem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: dzikie południe
Wiadomości: 13 682
|
Dot.: Góralskie sery
od dzisiaj mozna juz kupowac oscypki a nie scypki, uscypki czy serki
![]() ![]() bundzu ostatnio uzylam jako zamiennika fety, przedtem mocno go posolilam. salatka prawie grecka z bundzem smakowala swietnie ![]()
__________________
Przemoknięte serca miast I tylko ty i ja szczęśliwi tym dniem Bo choć zapomniał o nas świat Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Góralskie sery
Cytat:
![]() No wlasnie bundz dosyc podobny jest do mozarelli, ktora nawiasem mowiac uwielbiam. ![]() Dzisiaj przechodzilam kolo Kleparza, ale niestety z powodu swieta 3 maja byl zamkniety, a taka mialam ochote na bundz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: dzikie południe
Wiadomości: 13 682
|
Dot.: Góralskie sery
Cytat:
![]()
__________________
Przemoknięte serca miast I tylko ty i ja szczęśliwi tym dniem Bo choć zapomniał o nas świat Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 6 678
|
Dot.: Góralskie sery
mmm... uwielbiam bundz, najlepiej z Podhala albo z bieszczadzkiego Smolnika
![]() szkoda, że prawdziwy jest u mnie raczej rzadkim rarytasem. Najbardziej lubię bundz na świeżym wiejskim chlebie z masłem śmietankowym, plasterkiem dojrzałego pomidora i szczypiorkiem ![]() oscypka dodaję namiętnie do pizzy i do zapiekanek z makaronu i warzyw wszelakich (ostatnio na obiad robiłam brokułową) - fajnie komponuje się i z makaronem i z warzywami, a danie nabiera ciekawej pikanterii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Góralskie sery
Cytat:
I bardzo prosze o przepis na caprese ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: dzikie południe
Wiadomości: 13 682
|
Dot.: Góralskie sery
Reno bundz smazylam w panierce: jajko, maka, jajko, bulka tarta
![]() caprese tradycyjne: kulka mozzarelli pockrojona na grube plastry, pomidor sparzony, obrany ze skori, pokrojony na plastry. na talerzu ukladac na przemian ser i pomidora. polac oliwa, octem balsamicznym, ozdobic listkami bazylii i wcinac ![]() mozzarelle mozna zastapic bundzem - bundza pokroic w plastry i ukladac na talerzu na przemian z pomidorem. jedna kulka i jeden pomidor to taka wersja sniadaniowa dla jednej osoby ![]()
__________________
Przemoknięte serca miast I tylko ty i ja szczęśliwi tym dniem Bo choć zapomniał o nas świat Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Góralskie sery
A do panierki dodajesz jakies przyprawy?
Pomyslalam, ze mozna tez zrobic placki z bryndzy - kostke bryndzy wymieszac w misce z jajkiem, maka, formowac na placki, obtoczyc w mace i smazyc na palelni na oleju. Ja takie placki robie ze zwyklego twarogu. Bardzo mi sie ta wloska salatka podoba, tylko czy ocet balsamiczny jest niezbedny? (tak sobie lubie octy). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: dzikie południe
Wiadomości: 13 682
|
Dot.: Góralskie sery
ja balsamiczny dodaje do wszystkiego, takie male zboczenie. nie jest niezbedny, sama oliwa wystarczy
![]() do panierki nie daje zadnych przypraw, procz soli i pieprzu. placki z bryndzy to nieglupi pomysl, wyprobuje przy najblizszej okazji ![]()
__________________
Przemoknięte serca miast I tylko ty i ja szczęśliwi tym dniem Bo choć zapomniał o nas świat Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 3 374
|
Dot.: Góralskie sery
drogie panie
![]() gdzie w Warszawie dostanę oscypki? oczywiście mam na myśli takie, choć trochę przypominające te góralskie ![]() ![]()
__________________
MY IDEA OF HAPPINESS HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED "Wierzę w styl, a nie modę" RL |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Góralskie sery
Cytat:
![]() W tesco na Kabatach przed wejsciem jest specjalne stoisko oraz na pewno w krakowskim kredensie w zlotych tarasach jest oscypek, zreszta kredens jest chyba tez na nowym swiecie. Ceny i smak nie wiem - nie kupowalam, ale wizualnie wygladalo to ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 3 374
|
Dot.: Góralskie sery
Cytat:
![]() ![]() ale dziękuję za podpowiedź, na pewno sprawdzę te miejsca ![]()
__________________
MY IDEA OF HAPPINESS HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED "Wierzę w styl, a nie modę" RL |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 2
|
Dot.: Góralskie sery
Bardzo ciężko jest dziś znaleźć oryginalne sery góralskie wytwarzane wg tradycyjnej receptury. Przede wszystkim należy wystrzegać się tych bardzzooo tanich serów - nie oszukujmy się - gospodarstwo ekologiczne, wyrabianie serów wg unijnych certyfikatów kosztuje - uwążam, że wybór najtańszej oferty nie zawsze jest korzystny.
Wyobrażacie sobie, że badania Inspekcji Sanitarnej wykazała, że prawie 90% oferowanych serów na Krupówkach nie jest oryginalna!!!?? Wszedzie można natknąć się na "sprzedawcę", który wszystkie swoje sery nazywa oscypkiem (a oscypek jest tylko jeden- z mleka owczego z małą domieszką krowiego, w kształcie wrzeciona, o wadze między 650-800 gramm). Gdyby ktoś był zainteresowany... zapraszam do kontaktu. Chętnie dowiem się także, która z was uwielbia sery góralskie i jakie przepisy z serów królują w jej kuchni. dzielcie się! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: różnie to bywa
Wiadomości: 5 910
|
Dot.: Góralskie sery
mieszkam blisko Kleparza, ale niestety nie radze kupować tam serka bundza. Oczywiście, on jest z mleka krowiego, a po drugie te warunki...zawsze gdy przechodzę, widzę jak sobie muchy stadami chodzą po serach, albo faceta, który sobie wydłubuje swoimi brudnymi paluchami kawałki sera, żeby sobie podjeść.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 2
|
Dot.: Góralskie sery
ellish,
zimą wszystkie produkowane sery są krowie. Owce nie są wypasane na hale. Poza tym czesto w okresie zimowym owce się kocą i małe zabierają całe mleko.... Denerwuje mnie, jak masa sprzedawców pisze, że sprzedaje oscypki, choć z oscypkiem nie mieli nic wspólnego - i wszystkie są świeże i owcze - nawet w zimie! nic bardziej błędnego! Oscypek ma określony kształt i wagę - reszta to sery TYPU oscypek - a coś co jest "typu" nie jest oryginalnym produktem! Kupujecie tego typu produkty przez internet? co polecacie? ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- ...mnie taż cofa, jak widzę Panie lub Panow sprzedających pseudo oscypki w podziemiu przy Galerii Krakowskiej. Wrrr.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: różnie to bywa
Wiadomości: 5 910
|
Dot.: Góralskie sery
Cytat:
Dla mnie oscypek, bundz- to tylko z owczego sera. Za podroby dziękuje. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2011-03-20 o 16:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 654
|
Dot.: Góralskie sery
Ja miałam okazję jeść jedynie oscypka i bryndzę. Oscypek wolę biały, niewędzony.
Z oscypkiem bardzo smakował mi kiedyś omlet- http://kulinarneigraszki-kk.blogspot...a-goralka.html A z bryndzą polecam pesto marchewkowe- http://kulinarneigraszki-kk.blogspot...a-i-kozim.html Bryndza bardzo smakuje mi w naleśnikach z warzywami i tak trywialnie- na chlebku z rzodkiewką. ![]() Oscypek wędzony świetnie się też u mnie kiedyś sprawdził w beszamelu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.