|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() WAZNE!! Czy ktos bral penicyline w Iszym trymestrze??
Witajcie drogie mamusie!!
Moj problem polega na tym, ze jestem w 5tym tygodniu ciazy i zachorowalam na angine ropna. Moj lekarz internista wiedzac, w ktorym tygodniu ciazy jestem przepisal mi penicyline (z tego co wiem jest to antybiotyk z grupy A, nieszkodliwy dla plodu). Jednak ja kazda matka martwie sie o moje dziecko, wiem, ze sa opinie iz w Iszym trymestrze nie powinno sie przyjmowac zadnych lekow, gdyz nawet te podobno bezpeiczne moga wywolac poronienie lub wady rozwojowe. Sama nie wiem co mam o tym wszystkim myslec. Stad moja goraca prosba: Jesli ktoras z Was brala w Iszym trymestrze lub w ciagu calej ciazy jakies antybiotyki, to prosze napiszcie. Napiszcie tez, co powiedzial Wam o tym Wasz lekarz i czy wszystko skonczylo sie dobrze dla malenstwa. Dziekuje z gory za odpowiedzi, jest to dla mnie naprawde wazne, gdyz ogromnie sie martwie o moje dziecko. Edytowane przez kamilka23 Czas edycji: 2006-04-20 o 14:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
![]()
Wiem doskonale co przeżywasz! Ja brałam w pierwszym trymestrze (11-12 tydzień) antybiotyk Duomox. Nie było wyjścia. Załapałam jakieś paskudztwo i 10 dni leczenia było konieczne. Lekarz ogólny zapewniał mnie, że ten lek jest bezpieczny. Zadzwoniłam również do swojego gina, który potwierdził i dodał, że ginekolodzy również go przepisują np. na zapalenia pęcherza. Teraz jestem w 22 tyg. ciąży i po 2 USG. Dzidziuś rozwija się prawidłowo
![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy ktos bral penicyline w Iszym trymestrze??
Wenezja - dzieki za pocieszenie, Twoja informacja mnie uspokoila. Mam juz dosc wstawiania sobie czegos negatywnego i ciaglego zamartwiania. Bardzo pragne tego dziecka i chce byc pewna, ze wszystko jest i bedzie ok. A Tobie zycze wszystkiego naj naj w dalszych tygodniach ciazy!!
Piszcie dalej, napewno przczyta to ktos, kto ma podobny proble do mnie i troche sie uspokoi! Edytowane przez kamilka23 Czas edycji: 2006-04-20 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja penicylinę brałam, kiedy dostałam po porodzie zapalenia, zwiazane to tez było z nawałem pokarmu- jednotygodniowe dziecko karmiłam piersią nadal i intensywnie, ponieważ penicylina jest uznawana właśnie za jeden z najmniej szkodliwych antybiotyków. / tyle, że śmierdzi
![]() ![]() Co do przyjmowania leków w pierwszym trymestrze to lekarz zawsze rozważa ewentualne skutki uboczne i oczekiwane pozytywne skutki, wybiera taki lek, by był najmniej kolizyjny dla zarodka/płodu ![]() Zatem martwić się nie ma co, naprawdę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Lekarz ginekolog powiedzial mi, ze przyjmowanie antybiotyku jest zdecydowanie mniejszym ryzykiem dla plodu niz angina. Ale mimo wszystko szukam jeszcze wiekszego pocieszenia. Pozdrawiam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Bierz leki i niczym się nie przejmuj. Ja też panikowałam i ryczałam na zmianę. Stres i zmartwienia nie są dobre w czasie ciąży. Warto chodzić uśmiechniętą i być dobrej myśli. Wszystko bedzie dobrze, zobaczysz!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:39.