czekac czy nie czekac - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-23, 14:54   #1
KICIA80
Raczkowanie

Question

czekac czy nie czekac

Witam wszystkie mamusie i przyszle mamusie!
mam 26 lat i od 7 miesiecy jestem szczesliwa mezatka. 01.01.06 rzucilismy z misiem palenie i postanowilismy, ze za pare miesiecy zaczniemy starania o dzidziusia . chociaz przyznam szczerze , ze troche sie tego boje to bardzo mnie to cieszylo. zaczelam brac kwasik foliowy, czytac ksiazeczki i forum o ciazy i dzidziusiach, zaszczepilam sie. jakies 2 tyg temu moj maz oswiadczyl mi ze on jednak chcialby jeszcze rok poczekac . nie jest gotowy i nie chce rezygnowac z dotychczasowego zycia!!
sama nie wiem co o tym myslec! jestesmy razem ponad 6 lat, mamy wlasne mieszkanie, dzialalnosc gospodarcza, jezdzimy na cudowne wycieczki i wszystko jest super, ale ... no wlasnie czegos mi brakuje, mysle ze to instynkt sie odzywa. nie wiem czy powinnam go naciskac czy poczekac tylko ze ja juz chyba nie chce czekac! poza tym co sie zmieni za rok ??? chcialabym zeby on tez pragnol dziecka, chociaz wiem ze bedzie sie cieszyl jak juz bedzie dzidzia.
moze ktoras z was miala podobne problemy?? co robic?
piszcie prosze co o tym myslicie? bede wdzieczna za kazda opinie!
dziekuje i pozdrawiam
KICIA80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 16:02   #2
kasia191273
Zakorzenienie

Dot.: czekac czy nie czekac

to jest bardzo trudne...myślę, że faceci nigdy nie 'pragną' dziecka w taki sposób, jak kobiety i trudno od nich oczekiwać emocji już przed poczęciem, które my mamy...dla faceta dziecko to chyba jedno z kolejnych życiowych ZADAŃ- wyzwanie, radość, ale też masa obaw...
Mój problem był taki, że mąż jest 6 lat młodszy i na tę różnicę wieku zrzucałam jego brak emocji i pragnień dot. dziecka. W tej chwili jest już przekonany, że trzeba zacząć się starać, ale nadal uważam, że pragnienie z głębi duszy to to nie jest. I coraz częściej myślę, że po prostu faceci już tak mają...
kasia191273 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 16:06   #3
Kajtek
Raczkowanie

Moi znajomi mieli identyczną sytuację - wszystko było dobrze tylko było im szkoda dotychczasowego życia a potem jak się w końcu zdecydowali to okazało się że są jakieś problemy i dopiero zaczeli się leczyć a latka mijały i w pewnym momencie okazało się że to już może za późno i dlatego im nie wychodzi.
Kajtek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 17:06   #4
paula78
Zakorzenienie

Mąz jakos argumentował swoja zmiane zdania?

próbowaliscie juz? bo tak naprawde dziecko to nie tak hop i juz, czesto gdy sie chce to go długo nie ma a w ilosciach hurtowych zdarzaja sie tym ktorzy nie powinni je miec.

pogadaj z nim, moze sie poporostu boi?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 17:15   #5
Mariqa
Wtajemniczenie

Zgadzam się z Paulą, tymbardziej, że zawsze jest tak, że znajdzie sie racjonalny argument przeciw. Jesli się uprzeć, to nigdy nie będzie czasu odpowiedniego na dziecko.
Stary 2006-03-23, 18:06   #6
Momo
Zakorzenienie

Zdrowy tryb życie możecie przecież nadal prowadzić.A dziecka ,tak jak dziewczyny pisały,nie da się zaplanować co do minuty.

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 21:45   #7
marcelina73
Wtajemniczenie

Pogadać z TŻem - czego się boi, absolutnie nie naciskać, może jakiś kompromis - np. pół roku "oddechu" od myślenia o dziecku, i potem się zastanowicie?
Z tego, co piszesz, nie wynika, czy mieszakcie ze sobą dłużej niż jesteście po ślubie.
Jeśli nie - tak naprawdę wciąż się poznajecie, oswajacie z nowa rolą, może z tego wynika decyzja męża.
Macie jeszcze czas na dzieci, to powinna być Wasza wspólna decyzja, warto na to poczekać.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-24, 12:37   #8
KICIA80
Raczkowanie

Dziekuje dziewczynki za wszystkie odpowiedzi

kasia191273 Zgadzam sie z Toba, faceci chyba tak juz maja, przynajmniej wiekszosc z nich! Powiedz mi prosze jak udalo Ci sie przekonac meża, czy moze sam dojrzał?

paula78 Masz racje moj TZ sie boi i to bardzo. Mowi, ze nie chce jeszcze takiego zobowiazania. nie ma kontaktu z dziecmi wiec sie ich "boi".

Mariqa "Jesli się uprzeć, to nigdy nie będzie czasu odpowiedniego na dziecko" Oto własnie mi chodzi! dlatego uwazam, ze kolejny rok nic nie zmieni!

marcelina73 Mieszkamy razem od 6 lat, znamy sie od 10 (wczesniej bylismy przyjaciolmi) wiec to nie to. on sie boi wszystkiego co zwiazane z dzidziusiem

Napiszcie prosze jak bylo lub jest z Waszymi TZ!!
Jak oni do tego podchodzili??
Stary 2006-03-24, 12:44   #9
paula78
Zakorzenienie

U nas dziecko wzięło nas z zaskoczenia ,o ile dorosli ludzie uprawiajcy sex maja prawo do zaskoczenia

Tż był zachwycony, zapewne bał sie ale wiedzial ze sobie poradzi ,w koncu dziecko to nie koniec swiata ,znalismy sie 3 miesiace ,ja bylam przerazona ,
on spokojny i pewny siebie .
Tak jest do dzisiaj a dziecko ma ponad 5 lat a my nadal razem ,szcześliwi.

powodzenia

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-24, 12:55   #10
Anchela
Zadomowienie

GG do Anchela

Hmmm u mnie to chyba raczej dziwnie było, bo mój TZ już dawno chciał mieć dzidziusia, natomiast osobą odwlekającą tą decyzję byłam ja Ale zgadzam sie ż Marqia że tak naprawdę to ciezko znależć odpowiedni czas na dziecko. Zawsze znajdzie sie jakiś wykręt - a to brak własnego mieszkania, a to niestabilność w pracy, wreszczie jescze nie taki samochód jaki byśmy chcieli, albo za mało metrów kwadrawtowych, jeśli się takie już posiada. Po prostu ludzie w pewnym momencie stają sie bardzo wygodni. Aha, my jak zaczelismy sie wreszczie starac o dziecko to się okazało, że nie zawsze pierwsze podejście jest skuteczne
A może twoj TZ jest od ciebie młodszy, nie dojrzał jeszcze do tak odpowiedzialnej decyzji i stad jego obawy?
Anchela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-24, 13:13   #11
KICIA80
Raczkowanie

HEHE

paula78 gratuluje udanego zwiazku i odwaznego TZ

Anchela jestesmy w tym samym wieku razem chodzilismy do szkoly, a nawet do klasy. Jak Cie przekonal twoj luby do dzidzi, czy samo przyszlo?

Stary 2006-04-03, 15:08   #12
KICIA80
Raczkowanie

Jak było u innych mam, lub jak jest u przyszlych?? Jak ciąże przezywali tatusiowie ? Czy dzidzie byly planowane?
Stary 2006-04-06, 13:32   #13
mammaluki
Raczkowanie

U mnie było b.podobnie, bo tż nie chciał rezygnować za szybko z wolności i dotychczasowego życia. Ale ja marudziłam, marzyłam na głos
Mówił, że się boi, że nie dojrzał do bycia ojcem. Na to ja, że zawsze się tak będzie wydawać, bo ta pewność rodzi się razem z dzieckiem i miłością do niego.
Teraz jestem w drugiej planowanej ciąży i nie wiem, jak żyliśmy wcześniej, co robiliśmy z taką ilością czasu i pokładami czułości i troski. Dzieci są najlepsze na świecie!
Rozmawiajcie więc o tym, powiedz mężczyźnie, że ten strach minie jak tylko zobaczy tą nową malutką istotę !!
mammaluki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości