Ciągłe awantury z dziewczyną - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-01-02, 14:08   #1
piotrekn96
Przyczajenie

Ciągłe awantury z dziewczyną

Cześć,

jestem z moją dziewczyną już prawie 2 lata, na co dzień bardzo się kochamy, jesteśmy szczęśliwi, jednak od roku zaczęło między nami się psuć i to z mojej głównie winy...

Chciałbym dodać na początku, może nie się usprawiedliwić, ale wyjaśnić co nieco, że w gimnazjum cierpiałem na nerwicę natręctw, dla tych 'nie w temacie', to ciągłe, paniczne lęki, poczucie bezsilności, powtarzanie w kółko bezsensownych zachowań, jak przesuwanie książek, żeby równo leżały, i takie tam, szkoda na to czasu, bo to nic fajnego! Aktualnie leci mi 21 rok życia, objawy pozornie ustały, dlaczego pozornie? No właśnie... Zamieniłem równo leżące książki na dziewczynę (nie, nie traktuję jej przedmiotowo). Teraz w moim rozumieniu, to ona musi być idealna, tylko co to znaczy być idealnym? Ciężko, prawda? Zaczęły się od roku kłótnie, "obrażanie" z mojej strony (później wyjaśnię, skąd ten cudzysłów), łzy...

Przykład z wczoraj:
Jesteśmy w kościele, idziemy przyjąć komunię, ja przyjmuję tradycyjnie do ust, dziewczyna do ręki, chciała spróbować. I nagle bum- ja zaczynam się potwornie bać, wychodzę sam, w samochodzie nie odzywam się dłuższą chwilę, dziewczyna myśli, że się obraziłem kolejny raz o nic. Co ja robię? Boję się... natłok myśli, różnych- tych bardzo złych, sprawia, że czuję się bezradny, nie chce mi się nic, najchętniej bym się gdzieś zatrzymał w samotności i rozpłakał. To jest dla mnie jak koszmar! Później w końcu odzywam się, próbuję wymyślić miliony powodów, dlaczego ona zrobiła źle, dlaczego ma tak więcej nie robić, chociaż wiem, że to bez sensu co mówię... Nie wiem czego się tak bardzo boję, tego że dziewczyna zachowuje się inaczej ode mnie, że ma inne zdanie? Ma przecież prawo, a nawet dobrze, że mamy różne pola widzenia na dane tematy, nie wiem. Wieczorem przechodzi mi, przepraszam ją, kolejny raz, sytuacja powtarza się.

Wczoraj dziewczyna powiedziała mi, że nie wie, czy nie zerwać ze mną, że ma dość, kocha mnie, ale krzywdzę ją swoim zachowaniem, nie dziwię się jej. Polały się łzy z obu stron, bo bardzo się kochamy, pasujemy do siebie i świetnie się dogadujemy, możemy "oglądać jak trawa rośnie" a i tak będziemy się świetnie bawić, bo robimy to razem. Ja też wiem, że ją krzywdzę, boję się, że będzie coraz gorzej ze mną, bo często mam te stany lękowe. Nie chcę żeby marnowała sobie życie ze mną, czuję się nieudacznikiem. Jakiś czas temu byłem u pani psycholog, ale prywatnie i strasznie te wizyty były nastawione na kasę, co mnie zniechęciło, bo studiuję, teraz chcę iść z nfz-u. Chciałbym z tym skończyć, zachowywać się normalnie w takich chwilach. Chciałbym spędzić z nią resztę życia, ale nie wiem czy nam się to uda...

Jak wy byście się zachowali? Jak dziewczyna powinna zareagować?

Pozdrawiam
piotrekn96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-02, 15:05   #2
Rozowa_mysz
Raczkowanie

Dot.: Ciągłe awantury z dziewczyną

No ale skoro wiesz jaki masz problem i nic z tym nie robisz to jak dla mnie zwyczajnie pastwisz się nad dziewczyną. To jest osobny człowiek, nigdy nie będzie robic wszystkiego tak jak Ty byś chciał. Ja bym z Tobą zerwała, a na Twoim miejscu nie pakowalabym się w żadne związki dopóki nie uzyskasz profesjonalnej pomocy.
Rozowa_mysz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-02, 15:14   #3
MissChievousTess
Zakorzenienie

Ani nie jesteście szczęśliwi, ani do siebie nie pasujecie. A Ty masz ze sobą problemy, które najpierw powinieneś rozwiązać zanim zaczniesz pakować się w związki z kimkolwiek. Co powinna zrobić dziewczyna? Pomyśleć o sobie i się ewakuować z takiego związku. Bo to chora sytuacja.I pewnie tak zrobi.
Stary 2017-01-02, 15:17   #4
eyo
Zakorzenienie

rozmawiałaś z nią o swoich problemach? powinieneś jej powiedzieć jak się sprawy mają, skąd wynikają Twoje zachowania, powinieneś jej też powiedzieć co zamierzasz ze swoim problemem zrobić i pozwolić jej zdecydować czy ona chce takiego związku czy nie (i przy okazji przygotować się na to, że za daleko zabrnąłeś w tej całej sprawie bo krzywdy, które jej wyrządziłeś mogą być już na tyle duże, że żadne dobrę chęci i deklaracje z Twojej strony tego nie naprawią)
a sam powinieneś natychmiast udać się na leczenie - wiesz, że masz problem i wiesz, że to co robisz nie jest normalne a jedyne co Ty teraz z tym robisz to świadomie narażasz dziewczynę na bycie krzywdzoną

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2017-01-02 o 15:18
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-02, 15:20   #5
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

Po pierwsze lecz to! Koniecznie! Nie mówię tego jako złośliwość, umów się na wizytę do dobrego psychiatry. Ja się otarłam o nerwicę, ale tak ja mówię tylko otarłam, nic dobrego w tym nie ma. Zrób to jak najszybciej bo wykończysz i siebie, i dziewczynę, i związek. Po drugie: szczerość. Jesteście prawie dwa lata ze sobą (to sporo), dobrze zrozumiałam, że Ty nie powiedziałeś jej prawdy i wymyśliłeś inny powód? Jeśli tak to błąd, pakujesz się w jeszcze gorsze bagno, bo dziewczyna głupieje, robisz jej pranie mózgu, ona nie wie o co Ty się obrażasz. Moim zdaniem powinieneś na tę dolegliwość otrzymać odpowiednie leki oraz udać się na jakąś terapię, chociaż lekarzem nie jestem.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
na wizażu od 2009r...

Edytowane przez Krystaliczne szczescie
Czas edycji: 2017-01-02 o 15:23
Krystaliczne szczescie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-02, 15:24   #6
d169664e00d109aa737daf198b1aecbf032d7859
Konto usunięte

Przede wszystkim pracować nad swoimi problemami. Bez tego raczej ciężko wierzyć, że masz dobrą wolę coś zmienić.
d169664e00d109aa737daf198b1aecbf032d7859 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-02, 16:39   #7
piotrekn96
Przyczajenie

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Rzeczywiście za daleko to zabrenlo i chcę z tym walczyć. Tylko problem w tym, że boję się ją stracić. Boję się że zostanę sam, potrzebuję jej wsparcia, gdy mam ataki lęku. Dziewczyna o wszystkim wie, ale nie rozumie, bo tego nie doświadczyła. Decyzja należy do niej, ja na pewno będę i chcę o nią walczyć. Świetnie dogadujemy się z rodzinami, szkoda poświęcać to co się zbudowalo przez te 2 lata.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-01-02, 17:04   #8
nyana89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez piotrekn96 Pokaż wiadomość
Boję się że zostanę sam, potrzebuję jej wsparcia, gdy mam ataki lęku
Lecz to, chłopaku, bo nie możesz jej obarczać swoimi atakami i zachowaniem. Partner nie ma być terapeutą i workiem treningowym, to Ty sam musisz uporać się z problemem. A to troszku wygląda jak emocjonalny szantaż, no niestety. Na czym według Ciebie miałoby jej wsparcie w takich chwilach polegać?
Stary 2017-01-02, 17:06   #9
drazetkaa
Czerwcowa PM

Cytat:
Boję się że zostanę sam, potrzebuję jej wsparcia, gdy mam ataki lęku. Dziewczyna o wszystkim wie, ale nie rozumie, bo tego nie doświadczyła.
To nie jest miłość, jak pozwalasz się męczyć drugiej osobie w imię tego, żeby było Ci lepiej i robienie z niej psychologo-psychiatry.
Stary 2017-01-02, 18:06   #10
adult90
Zadomowienie

Powinieneś nie angażować się w życie związkowe dopóki się nie wyleczysz.
To, co robisz, to zamęczanie swoją osobą tej dziewczyny. Ona nie ma obowiązku akceptować Twojego zachowania.
Pozwól jej odejść. A następnie idź na terapię i lecz to.
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-02, 18:09   #11
SteveS
Zakorzenienie

To Ty musisz sobie poradzić ze swoją chorobą. Jeśli potrzeba Ci jej do uspokojenia ataków, to robisz krzywdę i jej, i sobie. Najpierw się wylecz, potem się angażuj, bo to, co teraz myślisz i robisz, pogarsza Twój stan.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-01-02, 18:54   #12
bluebluesky
Zakorzenienie

Chodzbys mial kase od kolegow pozyczac, idz natychmiast do psychiatry i psychologa. Sobie nieszczysz zycie i fajnej lasce niszysz zycie.
Stary 2017-01-02, 20:00   #13
piotrekn96
Przyczajenie

Właśnie jutro zamierzam się umówić do psychiatry, porozmawiam szczerze z dziewczyną. Bardzo się kochamy, ale macie racje, że tak to wyglądać nie może. Jeżeli rzeczywiście mnie kocha, to kiedyś do siebie pewnie wrócimy, kto wie, może tak długo to nie potrwa. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, nawet te, których czytanie bardzo bolało.
Stary 2017-01-02, 20:37   #14
wild_horse
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
rozmawiałaś z nią o swoich problemach? powinieneś jej powiedzieć jak się sprawy mają, skąd wynikają Twoje zachowania, powinieneś jej też powiedzieć co zamierzasz ze swoim problemem zrobić i pozwolić jej zdecydować czy ona chce takiego związku czy nie (i przy okazji przygotować się na to, że za daleko zabrnąłeś w tej całej sprawie bo krzywdy, które jej wyrządziłeś mogą być już na tyle duże, że żadne dobrę chęci i deklaracje z Twojej strony tego nie naprawią)
a sam powinieneś natychmiast udać się na leczenie - wiesz, że masz problem i wiesz, że to co robisz nie jest normalne a jedyne co Ty teraz z tym robisz to świadomie narażasz dziewczynę na bycie krzywdzoną
Tak, tylko pytanie, czy Autor ma na tyle zdrowe podejście do siebie i silną wolę, żeby nie posyłać dziewczynie tekstów typu "No przecież wiesz, z czym się borykam, mnie też nie jest łatwo, powinnaś to zrozumieć a nie ciągle się czepiać"

A Ty, chłopaku, koniecznie zacznij terapię Czy kiedyś byłeś pod opieką psychiatry? Próbowałeś z tym walczyć?
Stary 2017-01-02, 20:46   #15
piotrekn96
Przyczajenie

Nie byłem, to będzie pierwszy raz. A co do tego pierwszego, hmm ciężko jest pozwolić odejść osobie, którą się kocha... ale też dlatego, że ją kocham, to nie pozwolę na jej kolejne łzy!
Stary 2017-01-02, 20:51   #16
Adrianna_8
Zakorzenienie

Faktycznie zapisz sie do psychiatry, bo kazdego taki zwiazek by zadreczyl. Zajmij sie najpierw soba, potem nia. W innej kolejnosci to nie wyjdzie.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-02, 21:16   #17
thirky
on tired little feet

Skoro wcześniej nie byłeś u lekarza to ta nerwica z gimnazjum była kompletnie nie leczona, po prostu na pewien czas ucichła. Dobrze ze teraz zapisałes sie do specjalisty, jak tego porządnie nie wyleczysz to ciągle będą nawroty.

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-02, 21:21   #18
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

Nie uważasz, że to dość kiepskie wyjście, takie wymyślani, co też ona zrobiła, że się "obraziłeś"? Skoro dochodzi do takiej sytuacji, lepiej powiedzieć, skąd się wzięło Twoje zachowanie... Piszesz, że naprędce próbujesz wymyślić problem w niej... Bez sensu.

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Cytat:
Później w końcu odzywam się, próbuję wymyślić miliony powodów, dlaczego ona zrobiła źle, dlaczego ma tak więcej nie robić, chociaż wiem, że to bez sensu co mówię...
O tym mówię...
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-02, 21:23   #19
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wild_horse Pokaż wiadomość
Tak, tylko pytanie, czy Autor ma na tyle zdrowe podejście do siebie i silną wolę, żeby nie posyłać dziewczynie tekstów typu "No przecież wiesz, z czym się borykam, mnie też nie jest łatwo, powinnaś to zrozumieć a nie ciągle się czepiać"

A Ty, chłopaku, koniecznie zacznij terapię Czy kiedyś byłeś pod opieką psychiatry? Próbowałeś z tym walczyć?
nawet jak on tak podejdzie do sprawy to ułatwi tej dziewczynie życie - bo skoro ona już się zastanawia nad rozstanie to po takich słowach się pewnie przestanie zastanawiać

Cytat:
Nie byłem, to będzie pierwszy raz. A co do tego pierwszego, hmm ciężko jest pozwolić odejść osobie, którą się kocha... ale też dlatego, że ją kocham, to nie pozwolę na jej kolejne łzy!
eh... jesteś chory i to w takim stopniu, że utrudnia to życie Twoje jak i życie ludzi wokół Ciebie - to się leczy
a co do dziewczyny to akurat Ty nie jesteś od tego, żeby komukolwiek na cokolwiek pozwalać - siłą ani dobrymi chęciami jej nie zatrzymasz, ona już zaczyna widzieć, że sytuacja jest bezsensu więc jedyne co możesz zrobić dla waszego związku to zacząć porządną terapię i swoimi czynami udowodnić tej dziewczynie, że jest szansa na to by miała z Tobą lepsze życie

15.02.2017 ♥

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-01-02, 23:56   #20
piotrekn96
Przyczajenie

Jesteśmy już po rozmowie, bardzo trudnej rozmowie, jutro umawiam się z panią psychiatrą. Zdecydowaliśmy odpocząć od siebie jakiś czas, raczej dziewczyna zdecydowała, zrozumiałem, że to ona musi podjąć decyzję, musi patrzeć tylko na siebie, nie na mnie, bo to ja muszę stawić czoła chorobie. Przy okazji wyjaśniliśmy sobie dużo rzeczy, dziewczyna powiedziała, że cieszy się, że chcę siebie zmienić, ja z kolei wiem, że to ją jedyną pokochałem i kochać będę zawsze. Mówi, że jestem cudownym facetem, ale te kłótnie ją dezorientują i wiem, że też bardzo zależy jej na tym związku.

Dla niej, a przede wszystkim dla siebie zacznę się leczyć i wiem, że kiedyś znów do siebie wrócimy.

Dziękuję za Wasze wypowiedzi, dały mi też na pewno sporo do myślenia, trzymajcie za nas kciuki!
Stary 2017-01-03, 00:08   #21
magda0302
BAN stały

Jesteś młody i teraz najważniejsze jest leczenie bo takie choroby z wiekiem się pogłębiają jeśli nie będziesz śię leczył. Twoje zdrowie najważniejsze bo w przyszłości nie będzieszw stanie stworzyć zdrowego normalnego związku a jeśli tak to zniszczysz życie jakiejś kobiecie.
magda0302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-03, 00:17   #22
wild_horse
Zakorzenienie

Świetna decyzja, powodzenia!
Stary 2017-01-03, 01:23   #23
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Jesteśmy już po rozmowie, bardzo trudnej rozmowie, jutro umawiam się z panią psychiatrą. Zdecydowaliśmy odpocząć od siebie jakiś czas, raczej dziewczyna zdecydowała, zrozumiałem, że to ona musi podjąć decyzję, musi patrzeć tylko na siebie, nie na mnie, bo to ja muszę stawić czoła chorobie. Przy okazji wyjaśniliśmy sobie dużo rzeczy, dziewczyna powiedziała, że cieszy się, że chcę siebie zmienić, ja z kolei wiem, że to ją jedyną pokochałem i kochać będę zawsze. Mówi, że jestem cudownym facetem, ale te kłótnie ją dezorientują i wiem, że też bardzo zależy jej na tym związku.

Dla niej, a przede wszystkim dla siebie zacznę się leczyć i wiem, że kiedyś znów do siebie wrócimy.

Dziękuję za Wasze wypowiedzi, dały mi też na pewno sporo do myślenia, trzymajcie za nas kciuki!
powodzenia
i pamiętaj - Twoje zdrowie jest teraz najważniejsze

15.02.2017 ♥
Stary 2017-01-03, 11:35   #24
Bartes88
Przyczajenie

Życzę powodzenia!
Bartes88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-03, 12:16   #25
using namespace std
BAN stały

Hehe, i właśnie dlatego tak nienawidzę być mężczyzną. Gdyby to kobieta miała nerwicę, to opiekuńczość faceta kazałaby mu zostać z nią aż wyzdrowieje, dla jej dobra. Tutaj facet ma nerwicę, i prawie że sam ją zachęca, by od niego odeszła, znów dla jej dobra. Mamo, laczego urodziłem się chłopcem...
using namespace std jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-03, 12:17   #26
nyana89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez using namespace std Pokaż wiadomość
Mamo, laczego urodziłem się chłopcem...
Dokładnie, chłopcem. Bo gdybyś był mężczyzną to przestałbyś wstawiać marne prowokacje i walić stereotypami aż (nie)miło
Stary 2017-01-03, 12:21   #27
using namespace std
BAN stały

Argumentum ad personam się nie liczy.
using namespace std jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-01-03, 12:36   #28
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe, i właśnie dlatego tak nienawidzę być mężczyzną. Gdyby to kobieta miała nerwicę, to opiekuńczość faceta kazałaby mu zostać z nią aż wyzdrowieje, dla jej dobra. Tutaj facet ma nerwicę, i prawie że sam ją zachęca, by od niego odeszła, znów dla jej dobra. Mamo, laczego urodziłem się chłopcem...
Z nerwicy się nie "zdrowieje" - ją się zalecza. To nie wypadek samochodowy, po którym opiekuńczośc nakazuje (albo i nie) pomagać w codziennym życiu, gotowac obiady, wozić na rehabilitację. To nerwica, którą każdy MUSI pokonać sam, ze specjalistą. I związek niestety tego nie ułatwia, a na pewno nie powinien być jednym z filarów zdrowienia - dla dobra osoby chorej.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-03, 18:23   #29
papciekapcie
Rozeznanie

Byłam w związku z facetem, który miał nerwicę, a poprzedni depresję dwubiegunową. Takie zaburzenia to najgorsze gówno, które może się pojawić w związku. Lepiej zrobisz, jeżeli przestaniesz męczyć tą biedną dziewczynę i pójdziesz z tym do specjalisty. A potem dopiero pakuj się w związki....
papciekapcie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-03, 18:50   #30
wild_horse
Zakorzenienie

Cytat:
Nikt nikomu nic nie nakazuje, to po pierwsze. Po drugie nie każda kobieta chce faceta który robi to, co wypada - są i takie, które wolą jak facet nie robi nic wbrew sobie.

A, i zdajesz sobie sprawę, że to mocno stereotypowy pogląd?

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości