|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dobry sposób na schudnięcie i poprawę kondycji.
Od kilku miesięcy interesuje się nową dyscypliną sportu noszącą nazwę „Nordic Walking”, która zdobywa w Polsce coraz większą popularność a zwłaszcza u osób nie preferujących lub z przyczyn zdrowotnych nie mogących wykonywać dynamicznych sportów typu bieganie, rower, piłka nożna, tenis, siatka, siłownia itp.
Osoby, które lubią spacery i być może tylko spacery wtenczas mogą naprawdę bardzo skutecznie to zamiłowanie wykorzystać nie zmuszając się do innych dyscyplin. Moje próby sprawdzenia się w tej dziedzinie okazały się trafnym wyborem i jestem bardzo zadowolony, w dodatku że poznałem wielu ciekawych ludzi z którymi spotykamy się na wspólnych wyprawach. Czy słyszeliście o tej nowej dyscyplinie sportu? Jak tak to proszę o opinię o wasze zdanie z góry dziękuję. podam link na którym znajduje się obszerniejszy artykuł na ten temat: http://wellnesslife.pl/index.php?view=new&lev=03 &dest=545&in=7&box=rig ht2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dobry sposób na schudnięcie i poprawę kondycji.
No cóż chyba nikt tutaj się tym nie interesuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Witaj! A czy mógłbyś po krótce wytłumaczyć mi jakie są główne założenia, wymagania w tym sporcie?? Czym on się różni od zyczajnego spacerowania??? Obowiązują tu jakies zasady???
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jakie są różnice.
Myślę, że główna różnica między Nordic Walking a zwykłym Spacerem to podejście psychiczne. Ludzka mentalność odgrywa tutaj główną rolę wiele osób uważa, że uprawianie sportu to nic innego jak tylko: bieganie, pływanie, dźwiganie ciężarów, jazda na rowerze itp. Niektórzy na samą myślą dostają gęsiej skórki i „walą głową w ścianę”. Zresztą jestem w stanie te osoby całkowicie zrozumieć. Większa część tych początkujących w zapale osób, nigdy nie miała lub miła bardzo znikomy kontakt lub do czynienia z jakimkolwiek sportem wyczynowym w życiu. Organizm nie jest gotowy na taki wysiłek i zazwyczaj zapał po paru dniach kończy się fiaskiem. Nordic Walking jest sportem ale jednocześnie odpoczynkiem i relaksem. Po prostu relaksacyjnym spacerem. Ta dyscyplina różni się od zwykłego spaceru tym, że w dłoniach trzymamy kijki, które pełnią funkcji podpórki, ale jednocześnie wymuszają pracę kończyn górnych, ramion mięśni pleców i ogólnie tułowia a przy tym odciążają kończyny dolne/stawy. Dzięki temu praca organizmu nie koncentruje się na jednej partii mięśni i na poszczególnej części ciała lecz na około 90% powierzchni mięśniowej całego organizmu. Kolejna różnica to taka, że fizycznie i psychicznie odczuwasz komfort mimo, że uprawiasz „spacer” możesz z dumom nazwać Siebie Sportowcem i uznać z pełną satysfakcją, że ciężko ćwiczysz/pracujesz nad swoja kondycją i figurą (mówię tutaj o osobach, które z różnych przyczyn musiały sobie odmówić inne dyscypliny: otyłość, wiek co prowadzi nierzadko do sytuacji krępujących itp) a to już poprawia samo poczucie J Kolejna sprawa to zauważ na fakt jaki występuje przy tego typu dyscyplinie. Długo trwalsze spacery powodują, że twoje mięśnie więzadła, mięśnie około-kręgosłupowe wzmacniają się i są o wiele wytrzymalsze i silniejsze. Mięśnie pozyskują ładną rzeźbę a co za tym idzie spalają zbędną tkankę tłuszczową. Nic lepszego aby uzyskać ładną figurę. Dzięki takim spacerom poprawiasz układ krwionośny i limfatyczny dzięki czemu ogólne samopoczucie wzrasta o 100%. Następuję pełne dotlenienie organizmu, dostarczenie każdej komórce odpowiednich substancji energetycznych (pamiętaj każdy miesień pracuje) ale najlepsze jest to, że nie niszczysz sobie stawów, mięśni i nie zużywasz organizmu. Życiodajne energia jaką niesie krew przebiega przez każdy najmniejszy fragment twojego ciała. Takie czynniki ja depresja lub inne przygnębienia psychiczne lub braki koncentracji mijają w mgnieniu oka. Tempo oraz trasę wybierasz sobie zgodnie z własnymi potrzebami i możliwościami. Lepiej przejść dłuższy kawałek niż krótszy i niedbale. Nordic Walking sam zadba o twój zaspany metabolizm komórek, który sprawia nam wiele problemów zdrowotnych a nad którym się nie zastanawiamy. Nasze życie zaczyna się od jednej komórki i to dzięki niej czujemy się tak czy inaczej w każdym fragmencie naszego ciała. Wyobraź sobie, że każda komórka musi dostać od nas dawkę życia, którą niesie krew to i od tego zależy: jak się starzejemy, wyglądamy i czujemy. dużo wypowiedzi na ten temat oraz osób zajmującym się tym sportem można znaleść na stronie: http://www.forum.wellnesslife.pl/viewforum.php?f=7 Edytowane przez andrzej_masaż Czas edycji: 2006-04-05 o 11:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
O Nordic Walking jest także artykuł w którejś z "babskich" gazet...Claudii albo Olivii. Są tam też różne ćwiczenia rozciągające itp.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja rónież znalazłem artykół na stronie bodajże www.wellnesslife.pl, ale wyżej podałem linka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie da się schudnąć jedząc same sucharki, chlebki ryżowe popijając kawą itd.
Dieta, która ma na celu wprowadzenie ograniczenia w całodniowym żywieniu bez nadzoru specjalisty to niemalże samobójstwo. Widziałem wiele dziwactw dietetycznych, które mają niby ekspresowo pozbyć zbędnych kg, SUPER!!! Ale nikt tam nie wspomniał o wyniszczaniu stopniowym organizmu. A skąd biorą się choroby takie jak depresja, nadciśnienie, osteoporoza, paradentoza czy takie sprawy jak łamliwość paznokci, rozdwajanie końcówek włosów, nieregularność owulacji i inne... Właśnie stąd!!! Niedosyt, że spożywamy modyfikowaną żywność to w dodatku, karmimy się chemią i ograniczamy najważniejsze składniki jakie organizm potrzebuje do normalnego – naturalnego egzystowania w zdrowiu i dobrej kondycji psychicznej. Aby pozbyć się nadwagi lub uzyskać jędrność ciała niestety, ale mimo wszystko będzie nas to kosztowało odrobinę wysiłku. Dlatego ważne jest tutaj aby stworzyć taki program, którego sami będziemy potrafili znieść a nawet korzystać z niego wielką przyjemnością. Sama dieta nic nie da!!!!!!! Ważny jest sport+dieta+masaż. Te trzy składniki zespolone ze sobą funkcjonujące zależnie potrafią czynić cuda. Nasza dieta powinna zostać dopasowana do dyscypliny, którą uprawiamy do harmonogramu życia. Sen - ważny jest sen to podczas snu zachodzi cały metabolizm w organizmie. Dzięki odpowiedniemu wypoczynkowi i nieprzerwanemu snowi oraz jego długości czujemy się zrelaksowani i wypoczęci gotowi do działania całodniowego. Wszystko to połączyć z zbiegami masażu nasz wygląd osiąga bardzo wysokie notowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dodam, żę ważne jest dobór odpowiedniej dyscypliny sportu pod siebie, aby się nie zniechęcić i poprzestać na niczym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Kurcze pierwsze szłyszę o takim sporcie!!! Dla mnie bomba! O Takie cos mi chodzilo! A teraz pytanie: Jest jakaś konkretna technika marszu??? No i gdzie kupić kijki i ile kosztują
![]()
Edytowane przez uskow Czas edycji: 2006-04-05 o 14:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Na poniższej stronie w zakładce "dobry ruch" link: http://www.forum.wellnesslife.pl/
Znajdziesz temat "Nordic Walking" wypowiedzi wielu osób, któe się zajmują tym sportem na codzień i mają już nie małe doświadczenie w tej dziedzinie. Może kogoś poznasz ze swoich okolic ![]() Proponuję zajrzeć i podyskutować jeżeli interesuje Ciebie ten rodzaj sportu, pewnie uzyskasz wiele potrzebnych informacji a nawet więcej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ciekawa informacja dotycząca Nordic Walking
http://wellnesslife.pl/index.php?vie...571&in=0&box=0 Szkolenie Nordic Walking |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Znam ten sport. Sama mialam przyjemność spróbować. Niestety nie urzekło mnie to zbytnio jednak jest przyjemne. Nie wiem czy w Polsce zrobi forure, ale w Niemczech (a czesto tam bywam) Nordic Walking jest na porządku dziennym i to bardzo popularnym.
Byc moze za pare lat będziemy tak spacerowac, ale poki co, zwykly spacer jest na topie.
Życie to ciągłe ryzyko. Edytowane przez Nati02 Czas edycji: 2013-06-03 o 11:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Oczywiście każdy sport jest sprawą gustu. Jeżeli nie chcemy być sprinterami to po prostu nimi nie zostajemy. W miarę swoich możliwości, zainteresowań dobieramy taką dyscyplinę, która stanie się częścią naszego życia. W sporcie najważniejsza jest przyjemność czerpana z niego a następnie profity z uprawiania. Na odwrót nie masz szans.
Jest to bardzo dobra forma dla osób zrzucające zbędne kg (nawet jeżeli jest to duża różnica), dla osób po zawale, osób starszych, osób po kontuzjach, osób z problemami ukł. krwion. Dla zupełnie początkujących albo dla tych, którzy nie potrzebują niczego więcej w życiu. Jest to dyscyplina gdzie nie musisz się wstydzić siebie a to uczucie często towarzyszy każdemu kto zaczyna... ![]() Ale cieszę się, że uważasz iż jest to przyjemne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Zgadza sie
![]() ![]() Kiedyś będąc mały chłopcem lubiłem wyjeżdżać na wakacje letnie na wieś i spędzać całe dnie na wędkowaniu nad rzeką i pobliskim jeziorze. I zgadnij z czego zrobioną miałem wędkę hehe ![]() ![]() Wracając do drzewa leszczynowego pamiętam jeszcze jak wyrabiałem sobie z niego łuki i strzały a ze sznurka do snopowiązałek robiłem strunę ![]() ![]() Zgadzam się z Tobą w zupełności powinien spełniać wszystkie wymogi bezpieczeństwa oraz standardy wytrzymałościowe ponieważ opieramy na nim dużą część naszego ciężaru ciała. To jak w reklamie pewnego napoju gazowanego "nie staraj się naśladować bohaterów, te sceny nie wydarzyły się na prawdę" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
tak jest to bardzo dobry sport ,dodam ze w szwecji jest baaaaaaaaaaardzo popularny,uprawia go tu wiele mlodziezy i nie mniej starszych ludzi,jak ich widze to zawsze sie smieje gdzie zgubili narty,oj wiem jestem wstretna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Zgadza sie Szwecja jest jednym z przodujących państw uprawiających tą dyscyplinę sportu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Warto zobaczyć na stronie www.wellnesslife.pl odnalazłem bardzo fajny artykół z Panią Anną Majerkiewicz Lanert Prezes Fundacji Aktywni. Osoby, które chcą zainteresować się Nordic Walking powinny przeczytać ten artykół.
Podaje link do artykułu: http://wellnesslife.pl/index.php?vie...n=7&box=right2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Chyba wyglądałabym cokolwiek dziwnie gdybym ruszyła na wieś uzbrojona w kijki, ale sam sport niczego sobie
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
No tak niestety w Polsce jest, ze jesli ktos czegos nie zna, a widzi u kogos to sie z niego smieje. Trzeba by tylko poczekac, az polacy "przyjmną" ten sport.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:53.