|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Stosowanie kremu z retynoidem na trądzik, a wysyp krostek i czerwona twarz
Miałam okropny trądzik, poszłam w styczniu prywatnie do dermatologa. Przepisała antybiotyk doustny, antybiotyk w maści i krem normujący. Wszystko ładnie się zrobiło (w międzyczasie byłam na zabiegu mechaniczne oczyszczanie twarzy). Pod koniec lutego byłam i dalej antybiotyk doustnie raz dziennie jak było (w połowie marca miną dwa miesiące jak stosuję go), tylko zaleciła antybiotyk w maści na wieczór na przemian z Epiduo.
I tu problem, bo twarz po tym Epiduo jest czerwona (jakbym przesadziła z opalaniem), łuszczy się i trądzik mi sypie od nowa, głównie między brwiami, taki grudkowy. Przeczytałam jeszcze raz ulotkę - tam pisało, żeby nie stosować z innymi lekami, które mają nadtlenek benzoilu (ta maść z antybiotykiem tak ma). Odstawiłam maść w antybiotyku, Epiduo stosuję co drugi dzień. Na razie bez poprawy. Ale czytałam gdzieś, że to normalnie, że wysypuję na początku kuracji z pochodnymi retinolu. ale mi ta czerwona twarz martwi. Naprawdę niewiele tego Epiduo na twarz stosuję, żadnych innych kremów, na słońce twarzy nie wystawiam. To prawda, ze ten wysyp pryszczy to efekt działania kremu z retynoidem? To normalne, że twarz jest taka pomarańczowa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Stosowanie kremu z retynoidem na trądzik, a wysyp krostek i czerwona twarz
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Dot.: Stosowanie kremu z retynoidem na trądzik, a wysyp krostek i czerwona twarz
Przestanę stosować Epiduo. PO nim mam okropnie czerwoną twarz, a łuszczy się tak, ze masakra.
Nie wiem, czemu dermatolog przepisała mi ten krem, jak po antybiotykach miałam ładną, czyściutka. A teraz nie dość, ze wysyp (i to w takich miejscach w których bardzo rzadko miałam pryszcze) to jeszcze obrzęknięta twarz, czerwona jak po oparzeniach słonecznych i co dotnę to się łuszczy. Widocznie nie służy mi ten specyfik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Obawiam się, że gładka skóra była głównie efektem stosowania antybiotyku
![]() Większość leków które mają działać na trądzik, będzie miało działanie złuszczające/ podrażniające itp. jeśli bardzo źle skóra reaguje to należy odłożyć, ale najczęściej powinno sie upewnić ze 3 miesiące czy lek w ogóle działa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Miewałam coś takiego CHociaż sama akurat stosowałam trochę inny krem z retinoidami. Nie każdy dobrze na nie reaguje.
Polecam spróbować sobie serum Sevolium. Dobrze działa na trądzik oraz łagodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:27.