|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Przyjaciółka i facet agresor.
Cześć, proszę o radę... Mam przyjaciółkę, bardzo dobrą, świetna dziewczyna, ale często pakuje się w toksyczne relacje. Wcześniej to były "tylko" nałogi, teraz facet stanowi realne zagrożenie. Próbowałam już wszystkiego ale same wiecie, również z wątków na wizazu że to mówienie jak do ściany. Może któraś była lub jest w podobnej sytuacji, jak się zachowujecie, kiedy wszystkie rady zostały już wyczerpane? Nie odetne się od niej, ale bardzo mi jej szkoda no i nie wiem co robić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
.
|
Dot.: Przyjaciółka i facet agresor.
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
No ok to wiem, ale jestem już jedyną osobą która jej słucha, nie chcę stracić cierpliwości i jej zaszkodzić. Stąd wątek. Wiem, że jej nie uratuje bo nie jestem terapeutą. Ale może choć jakieś rady...
Generalnie, chodzi o to, że gdyby sprawa dotyczyła partnera, rodziny, to by byłoby określone jako współuzależnienie. Ale tu jest coś na granicy, niby nie ma to wpływu na moje życie ale to moja przyjaciółka i kompletnie nie wiem, co robić. Edytowane przez 201805170918 Czas edycji: 2017-01-02 o 23:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ona musi w odpowiednim momencie przejrzeć na oczy. Nie uratujesz jej, nie da się przyspieszyć tego procesu u zakochanej osoby.
Bądź przez ten czas ich związku szczera: mów otwarcie jej, że nie popierasz tego związku, łagodnie i argumentowo mów o jej wybranku, że jest agresywny i nie wzbudza zaufania. Staraj się spotykac z przyjacciolka bez jej chlopaka i dużo z nią rozmawiać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie bez powodu pierwszy krok do wyjścia z problemów to zawsze przyznanie się do tego, że problem istnieje - póki ona nie stwierdzi, że ona ma problem to Ty ani nikt inny nie pomoże... jedyne co możesz zrobić to być przy niej, rozmawiać, pocieszać i tłumaczyć, być jednocześnie wobec niej szczerą jak i być dla niej oparciem...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Komplikatorka
|
Możesz robić wszystko, ale dopóki ona nie przejrzy na oczy "miś i tak będzie cacy".
Wiem z doświadczenia ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
po drugiej stronie szafy
|
Nic nie zrobisz niestety :/
Sama musi zauważyć w jakim bagnie siedzi i zechcieć z niego się wygrzebać :/
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Rozmawiaj z nia i zaprwnij ze jak bedzie trzeba to pomozesz.
Ucinaj rozmowy o nim, jak sie zacznie znowu zalic to powiedz ze w zeszlym tygodniu bylo to samo. Niech wyciaga wnioski. Nie spotykaj sie z nimi razem i daj do zrozumienia ze on jest niemile widziany Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Ja widuję często osoby, które wdają się w głównie relacje z toksycznymi ludźmi. Wydaje mi się, że po prostu lubią 'niegrzecznych chłopców' i nikt nie jest w stanie nic zrobić. Jak pisały dziewczyny - sama musi się ocknąć. Też miałam kiedyś taki przypadek, że przyjaciółka tkwiła w chorej relacji, z facetem, który nikogo nie szanował, jej też. Mówiłam, tłumaczyłam, prosiłam. Zerwała ze mną kontakt. Po jakimś czasie się rozstali a ona przepraszała, że przez klapki na oczach wybrała jego a nie naszą przyjaźń.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
No właśnie dlatego chcę być ostrożna, bo jak zerwie ze mną kontakt to już w ogóle masakra, nikt nie będzie nic wiedział a się o nią boję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Po kilku nic niewnoszących rozmowach ucinałabym (a nawet: ucinałam kiedyś w podobnej sytuacji, a przyjaciele robili to samo ze mną) temat z jasnym komunikatem, że nie chcesz w kółko słuchać tego samego, bo Twoje zdanie już zna, przy jednoczesnej wyraźnej deklaracji, że jak będzie od niego uciekać, to ma do kogo.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;69224566]Ja widuję często osoby, które wdają się w głównie relacje z toksycznymi ludźmi. Wydaje mi się, że po prostu lubią 'niegrzecznych chłopców' i nikt nie jest w stanie nic zrobić. Jak pisały dziewczyny - sama musi się ocknąć. Też miałam kiedyś taki przypadek, że przyjaciółka tkwiła w chorej relacji, z facetem, który nikogo nie szanował, jej też. Mówiłam, tłumaczyłam, prosiłam. Zerwała ze mną kontakt. Po jakimś czasie się rozstali a ona przepraszała, że przez klapki na oczach wybrała jego a nie naszą przyjaźń.[/QUOTE]
Czy Wasza przyjaźń przetrwała po tych zdarzeniach? Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Stworzył sytuację, która bezpośrednio zagrażała jej życiu. Nie bije jej (jeszcze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
po drugiej stronie szafy
|
No nie przywiążesz jej do kaloryfera, nic się w takiej sytuacji nie da zrobić
![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Przykre to jest, że moment ocknięcia przychodzi bardzo późno w takich relacjach, jeśli nadchodzi w ogóle...
![]() |
#19 |
wańka wstańka
|
Jedynie co to możesz jej wskazywać fakty. Nie żeby to od razu cuda zadziałało, ale może pomóc.
Nie wiem co ten facet robi, ale pokazywanie wydarzeń w kontekście działanie skutek. Przykład wymyslony: Polamal ci rękę, cierpisz, nie możesz trenować, pracować, tracisz pieniądze. Oczywiście, że będzie milion Wytłumaczen, ale kropla drazy kamień. Możesz jej powiedzieć, e martwisz się o nią, ale nie chcesz słuchać w kolko tego samego, jeśli ona nic nie chce zmienić. Poza tym, daj jej znać, że jak ta miłość się rypnie to może na ciebie liczyć. Sent from my SM-G935F using Tapatalk
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:44.