Przyjaciółka i facet agresor. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-01-02, 22:01   #1
201805170918
Konto usunięte

Przyjaciółka i facet agresor.

Cześć, proszę o radę... Mam przyjaciółkę, bardzo dobrą, świetna dziewczyna, ale często pakuje się w toksyczne relacje. Wcześniej to były "tylko" nałogi, teraz facet stanowi realne zagrożenie. Próbowałam już wszystkiego ale same wiecie, również z wątków na wizazu że to mówienie jak do ściany. Może któraś była lub jest w podobnej sytuacji, jak się zachowujecie, kiedy wszystkie rady zostały już wyczerpane? Nie odetne się od niej, ale bardzo mi jej szkoda no i nie wiem co robić.
201805170918 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-02, 23:00   #2
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Przyjaciółka i facet agresor.

Cytat:
Napisane przez Mediterrania Pokaż wiadomość
Cześć, proszę o radę... Mam przyjaciółkę, bardzo dobrą, świetna dziewczyna, ale często pakuje się w toksyczne relacje. Wcześniej to były "tylko" nałogi, teraz facet stanowi realne zagrożenie. Próbowałam już wszystkiego ale same wiecie, również z wątków na wizazu że to mówienie jak do ściany. Może któraś była lub jest w podobnej sytuacji, jak się zachowujecie, kiedy wszystkie rady zostały już wyczerpane? Nie odetne się od niej, ale bardzo mi jej szkoda no i nie wiem co robić.
dopóki sama nie przejrzy na oczy to nic nie zrobisz.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-02, 23:06   #3
wiekanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
amen.
wiekanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-02, 23:12   #4
201805170918
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
No ok to wiem, ale jestem już jedyną osobą która jej słucha, nie chcę stracić cierpliwości i jej zaszkodzić. Stąd wątek. Wiem, że jej nie uratuje bo nie jestem terapeutą. Ale może choć jakieś rady...

Generalnie, chodzi o to, że gdyby sprawa dotyczyła partnera, rodziny, to by byłoby określone jako współuzależnienie. Ale tu jest coś na granicy, niby nie ma to wpływu na moje życie ale to moja przyjaciółka i kompletnie nie wiem, co robić.

Edytowane przez 201805170918
Czas edycji: 2017-01-02 o 23:19
Stary 2017-01-02, 23:34   #5
adult90
Zadomowienie

Ona musi w odpowiednim momencie przejrzeć na oczy. Nie uratujesz jej, nie da się przyspieszyć tego procesu u zakochanej osoby.

Bądź przez ten czas ich związku szczera: mów otwarcie jej, że nie popierasz tego związku, łagodnie i argumentowo mów o jej wybranku, że jest agresywny i nie wzbudza zaufania.
Staraj się spotykac z przyjacciolka bez jej chlopaka i dużo z nią rozmawiać.
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-03, 01:05   #6
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
No ok to wiem, ale jestem już jedyną osobą która jej słucha, nie chcę stracić cierpliwości i jej zaszkodzić. Stąd wątek. Wiem, że jej nie uratuje bo nie jestem terapeutą. Ale może choć jakieś rady...

Generalnie, chodzi o to, że gdyby sprawa dotyczyła partnera, rodziny, to by byłoby określone jako współuzależnienie. Ale tu jest coś na granicy, niby nie ma to wpływu na moje życie ale to moja przyjaciółka i kompletnie nie wiem, co robić.
nie da się pomóc komuś kto nie chce pomocy, nawet terapeuta nie pomoże jak ona nie będzie chciała zmienić swojej sytuacji - bo rozmowa, terapia pomaga człowiekowi zrozumieć problem, odnaleźć rozwiązanie ale zawsze to człowiek sam musi to rozwiązanie wdrożyć w życie
nie bez powodu pierwszy krok do wyjścia z problemów to zawsze przyznanie się do tego, że problem istnieje - póki ona nie stwierdzi, że ona ma problem to Ty ani nikt inny nie pomoże...
jedyne co możesz zrobić to być przy niej, rozmawiać, pocieszać i tłumaczyć, być jednocześnie wobec niej szczerą jak i być dla niej oparciem...

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-03, 06:53   #7
Dagunia
Komplikatorka

Możesz robić wszystko, ale dopóki ona nie przejrzy na oczy "miś i tak będzie cacy".
Wiem z doświadczenia

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-01-03, 07:03   #8
nyana89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Możesz robić wszystko, ale dopóki ona nie przejrzy na oczy "miś i tak będzie cacy".
Wiem z doświadczenia
Prawda, cała prawda i tylko prawda Widzisz, autorko. Ty to rozumiesz, my to rozumiemy, ale jej rozum na chwilę obecną wysiadł z tego pociągu i choćbyś bardzo chciała - ona sama musi do tego pociągu z powrotem chcieć wsiąść.
Stary 2017-01-03, 08:07   #9
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Nic nie zrobisz niestety :/
Sama musi zauważyć w jakim bagnie siedzi i zechcieć z niego się wygrzebać :/
Stary 2017-01-03, 11:31   #10
kennedy
Zakorzenienie

Rozmawiaj z nia i zaprwnij ze jak bedzie trzeba to pomozesz.

Ucinaj rozmowy o nim, jak sie zacznie znowu zalic to powiedz ze w zeszlym tygodniu bylo to samo. Niech wyciaga wnioski.

Nie spotykaj sie z nimi razem i daj do zrozumienia ze on jest niemile widziany

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-03, 13:26   #11
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Konto usunięte

Ja widuję często osoby, które wdają się w głównie relacje z toksycznymi ludźmi. Wydaje mi się, że po prostu lubią 'niegrzecznych chłopców' i nikt nie jest w stanie nic zrobić. Jak pisały dziewczyny - sama musi się ocknąć. Też miałam kiedyś taki przypadek, że przyjaciółka tkwiła w chorej relacji, z facetem, który nikogo nie szanował, jej też. Mówiłam, tłumaczyłam, prosiłam. Zerwała ze mną kontakt. Po jakimś czasie się rozstali a ona przepraszała, że przez klapki na oczach wybrała jego a nie naszą przyjaźń.
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-03, 16:01   #12
201805170918
Konto usunięte

No właśnie dlatego chcę być ostrożna, bo jak zerwie ze mną kontakt to już w ogóle masakra, nikt nie będzie nic wiedział a się o nią boję.
Stary 2017-01-03, 16:18   #13
201705080934
Konto usunięte

Po kilku nic niewnoszących rozmowach ucinałabym (a nawet: ucinałam kiedyś w podobnej sytuacji, a przyjaciele robili to samo ze mną) temat z jasnym komunikatem, że nie chcesz w kółko słuchać tego samego, bo Twoje zdanie już zna, przy jednoczesnej wyraźnej deklaracji, że jak będzie od niego uciekać, to ma do kogo.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
201705080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-03, 23:18   #14
adult90
Zadomowienie

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;69224566]Ja widuję często osoby, które wdają się w głównie relacje z toksycznymi ludźmi. Wydaje mi się, że po prostu lubią 'niegrzecznych chłopców' i nikt nie jest w stanie nic zrobić. Jak pisały dziewczyny - sama musi się ocknąć. Też miałam kiedyś taki przypadek, że przyjaciółka tkwiła w chorej relacji, z facetem, który nikogo nie szanował, jej też. Mówiłam, tłumaczyłam, prosiłam. Zerwała ze mną kontakt. Po jakimś czasie się rozstali a ona przepraszała, że przez klapki na oczach wybrała jego a nie naszą przyjaźń.[/QUOTE]
Czy Wasza przyjaźń przetrwała po tych zdarzeniach?
Cytat:
Napisane przez Rany Koguta Pokaż wiadomość
Po kilku nic niewnoszących rozmowach ucinałabym (a nawet: ucinałam kiedyś w podobnej sytuacji, a przyjaciele robili to samo ze mną) temat z jasnym komunikatem, że nie chcesz w kółko słuchać tego samego, bo Twoje zdanie już zna, przy jednoczesnej wyraźnej deklaracji, że jak będzie od niego uciekać, to ma do kogo.
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-03, 23:25   #15
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez adult90 Pokaż wiadomość
Czy Wasza przyjaźń przetrwała po tych zdarzeniach?

Mamy ze sobą kontakt tyle co raz na pół roku na fejsie
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-06, 00:17   #16
201805170918
Konto usunięte

Stworzył sytuację, która bezpośrednio zagrażała jej życiu. Nie bije jej (jeszcze ), ale szukają razem mieszkania i planują dziecko.
Stary 2017-01-06, 07:48   #17
elvegirl
po drugiej stronie szafy

No nie przywiążesz jej do kaloryfera, nic się w takiej sytuacji nie da zrobić
Stary 2017-01-06, 07:50   #18
nyana89
Zakorzenienie

Cytat:
Stworzył sytuację, która bezpośrednio zagrażała jej życiu. Nie bije jej (jeszcze ), ale szukają razem mieszkania i planują dziecko.
Przykre to jest, że moment ocknięcia przychodzi bardzo późno w takich relacjach, jeśli nadchodzi w ogóle...
Stary 2017-01-06, 10:10   #19
ajah
wańka wstańka

Jedynie co to możesz jej wskazywać fakty. Nie żeby to od razu cuda zadziałało, ale może pomóc.
Nie wiem co ten facet robi, ale pokazywanie wydarzeń w kontekście działanie skutek. Przykład wymyslony: Polamal ci rękę, cierpisz, nie możesz trenować, pracować, tracisz pieniądze.
Oczywiście, że będzie milion Wytłumaczen, ale kropla drazy kamień.
Możesz jej powiedzieć, e martwisz się o nią, ale nie chcesz słuchać w kolko tego samego, jeśli ona nic nie chce zmienić. Poza tym, daj jej znać, że jak ta miłość się rypnie to może na ciebie liczyć.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości