|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Pomozcie mi to wszystko zrozumiec :-)) plisss![]() ![]() Z gory przepraszam ze zakladam watek a tu tyle napewno o tym pisze ![]() ![]() Prosze pomozcie mi ![]() ![]() ![]() Jak tu czytam i jakis "Juvit" "retin" "kwasy" itd.... to zglupialam i juz nic nie wiem co mam robic jak i kiedy ![]() Mam cere mieszana , od jakiegos czasu (roku) problematyczna broda i policzek - robia sie ropne stany zapalne i to jakie czasami wielkie ![]() ![]() ![]() Prosze powiedzcie mi co powinnam stosowac na poczatek (pamietajcie ze ja to calkowity laik w tym temacie) teraz na wiosne(wiem juz ze napewno filtry - zakupie je zaraz po przyjezdzie do polski) ale co dalej ??? Z gory wielkie DZIEKUJE za zrozumienie i pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomozcie mi to wszystko zrozumiec :-)) plisss
Myślę, że jednak bez przeczytania tych kilkunastu wątków na Wizażu się nie obejdzie, bo ja co najwyżej moge rzucić hasłowo: filtry, retinoidy, kwasy, wit. C.
O filtrach wiesz, mam nadzieję, że znalazłaś też informacje o ich stabilności i interakcjach z talkiem i miką. Co do kwasów i retinoidów, to lepiej z rozpoczęciem kuracji poczekać do jesieni, bo oba składniki działają fotouwrażliwiająco. Retinoidy są przeciwzmarszkowe, a kwasy złuszczająco/oczyszczające, zalecane jest stosowanie na noc. Jeden i drugie występują w kremach, retinoidy także w kremo-maściach na receptę. Kwasy można także zapodac u kosmetyczki lub dermatologa w postaci zabiegów - nakjładane jest wysokie stężenie. Że kwasy są AH i BH, to pewnie wiesz. Ale to własnie raczej na jesień. Co najwyżej teraz (wiosna-lato) możesz stosować maseczkę aspirynową lub tonik aspirynowy, jeśli nie masz uczulenia na salicylany - pomoże Ci to zwalczyć wypryski na skórze. Wit. C wspomaga działanie filtrów, działa rozjaśniająco i antyoksydacyjnie. Sam Juvit jest dość tłusty, dlatego niektóre z nas rozcieńczają go wodą destylowaną lub produkują serum z wit. C w proszku. Nakłada się na dzień pod krem z filtrem. Można kupić gotowe serum FlavoC firmy Auriga. Są też oczywiście kremy z wit. C, ważne jest jej stężenie i forma (żeby była aktywna). No i oczywiście zdrowa dieta, niepalenie, wysypianie się porządne, sport i świeże powietrze - to świetnie wpływa na cerę ![]() Jeśli masz konkretne pytania, to łatwiej będzie coś doradzić, bo przecież nie streszczę całego Wizażu w jednym poście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Wielkie "DZIEKUJE" za informacje
![]() Czyli juz wiem ze teraz na wiosne nie ma co zaczynac z kwasami ! Powiem tak wczoraj dostalam paczke od siostry poslala mi "JUVIT" i "ASPIRYNE" mam zamiar robic maseczke aspirynowa i smarowac sie Juvitem (bede musiala chyba tez rozcienczyc z woda - zeby mnie nie wysypalo) na dzien dodatkowo krem z filtrami . A do jesieni chyba pokakuje o co chodzi z tymi kwasami , retin... a teraz bedzie aspirynka i Juvit ![]() A co do lektury to wlasnie sie za nia wzielam , i napewno bede miec pytanka ![]() Jeszcze raz dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Hej! Midi tak straszy, bo ona naczynkowiec
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeżeli masz skórę wrażliwą (tego się nie da zobaczyć na zdjęciu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
No fakt, Erato ma rację
![]() ![]() Może rzeczywiście Effaclar by nie zaszkodził albo Acne-Derm z kwasem azaleinowym - podobno tez ładnie oczyszcza pory. Oczywiście pod warunkiem, że na noc, a na dzień filtr 50+ z jak najwyższą ochroną UVA. Co do Ystheala to ja mam mieszane odczucia, bo z jednej strony niby ma sporo retinaldehydu, ale z drugiej jeszcze się nie natknęłam na osobę, która by konkretnie powiedziała, że po kilku latach stosowania widzi efekty (a może po prostu nikt tyle czasu nie stosował ![]() To takie moje czysto teoretyczne rozważania ![]() ![]() Aha, Fredziunia - zmarszki koło oczek są często w "tym" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Wkoncu dotarlam do kompa i netu ![]() Dziekuje za odpowiedzi , ja narazie zrobilam sobie maseczke aspirynowa i smaruje sie JUVIT-em ![]() Mam pytanie : - jak rozcienczacie ten Juvit ?? (wiem ze woda destylowana) - co to jest "Effaclar" - "Acne-Derm" i gdzie je kupie ?? - jaki dobry krem z filtrami ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Effaclar K to krem, poczytaj w KWC: http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...ils&itemid=220
Acne Derm to krem dermatologiczny do kupienia w aptekach bez recepty, zawiera 20% kwasu azelainowego. Ten kwas zawiera też Skinoren (Schering chyba) w kremie 20% lub w żelu 15%. Też bez recepty. Odpowiedź na pytanie "dobry krem z filtrami" to odpowiedź z serii "wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą" ![]() ![]() No nie ma rady, przejrzyj KWC, spróbuj sie przekopać choć trochę przez wątek "do filtromaniaczek" i zawalcz w aptekach o próbki... Ogólnie "dobre" w sensie stabilne i zapewniające dobrą ochronę są filtry firm "aptecznych" tj. Vichy, Avene, Bioderma, SVR. Polski Iwostin w tym roku wypuścił serię Solecrin, która podobno ![]() Ufff... a teraz należy mi się nagroda za streszczenie w dwóch zdaniach zawartosci wątku "do filtromaniaczek" zawierającego ponad 2600 postów ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() ![]() ![]() ![]() za streszczenie watku Filtromaniaczek , juz sobie spisalam o jakie probki mam poprosic w aptece ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Oj tak tak!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
To super ze cos takiego powstanie , przegladajac forum parenascie razy czytalam "Biochemia..." wszyscy byli tym zachwyceni ...wiec czekam z niecierpliwoscia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:47.