antyplagiat - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-23, 18:43   #1
pompitas
Przyczajenie

antyplagiat

Witajcie.

Naczytałam się sporo na temat programu antyplagiat. Wiem, że na stronie są wyszczególnione uczelnie, które korzystają z tego programu. Wiem, że istnieją 3 kategorie - złota, srebrna i brązowa. Wszystkiego się dowiedziałam. Nurtuje mnie tylko jedno pytanie. Czy przepuszczając pracę przez program, porównuje on treść pod kątem plagiatu z pracami z danej uczelni, w której się pracę oddało (np. oddałam pracę na UJ - więc moja praca jest porównywana tylko i wyłącznie z pracami oddanymi na UJ), czy z pracami wszystkimi jakie kiedykolwiek zostały napisane w Polsce

Byłabym bardzo wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości.
pompitas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 09:20   #2
NinaSimone
Zakorzenienie

Dot.: antyplagiat

Z pracami wszystkich uczelni.
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 10:41   #3
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pompitas Pokaż wiadomość
Witajcie.

Naczytałam się sporo na temat programu antyplagiat. Wiem, że na stronie są wyszczególnione uczelnie, które korzystają z tego programu. Wiem, że istnieją 3 kategorie - złota, srebrna i brązowa. Wszystkiego się dowiedziałam. Nurtuje mnie tylko jedno pytanie. Czy przepuszczając pracę przez program, porównuje on treść pod kątem plagiatu z pracami z danej uczelni, w której się pracę oddało (np. oddałam pracę na UJ - więc moja praca jest porównywana tylko i wyłącznie z pracami oddanymi na UJ), czy z pracami wszystkimi jakie kiedykolwiek zostały napisane w Polsce

Byłabym bardzo wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości.
A co to ma do rzeczy? Napisz pracę SAMODZIELNIE tak, jak powinno się robić, to Cię to nie będzie nurtować. A jak Ci się nie chce to widać nie zasłużyłaś na tytuł lic. czy mgr.
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 11:02   #4
NinaSimone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
A co to ma do rzeczy? Napisz pracę SAMODZIELNIE tak, jak powinno się robić, to Cię to nie będzie nurtować. A jak Ci się nie chce to widać nie zasłużyłaś na tytuł lic. czy mgr.

Zgadzam sie.
Stary 2013-03-24, 11:35   #5
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 12:26   #6
lapida
Wtajemniczenie

Wszystkie prace z uczelni + caly internet + ksiązki, ktore już zostaly wrzucone do programu (lista ciągle się wydłuża).

Dziewczyny, rady, które dajecie są o kant tyłka rozbić.
Mozna napisać pracę 100% samodzielnie, a jednak plagiat może wyskoczyć.

Przecież jeśli pisze się pracę oparta w całosci na literaturze (nie ma części badawczej), to nie wymysla się swoich teorii, tylko powiela prace wcześniej już napisane. Skąd macie pewność, że zdanie, które "przerobiłyście" na inaczej brzmiące, nie zostało użyte właśnie w takiej formie na uczelni X?
Stary 2013-03-24, 12:32   #7
NinaSimone
Zakorzenienie

Co innego kilka zdan takich samych.. a co innego gotowiec. Jak pisac samemu, by nie bylo plagiatu?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-24, 12:36   #8
lucaa_rules
Wtajemniczenie

Ja dodawalam przypisy nawet do lekko zmodyfikowanych zdan, w razie wu

Moja praca nie miala czesci badawczej i opieralam sie na literaturze, aktach prawnych itd.

Moje jedyne wlasne przemyslenia to wstep i zakonczenie.

Praca byla przepuszczona przez program i nie bylo zadnego problemu.

Edytowane przez lucaa_rules
Czas edycji: 2013-03-24 o 12:38
lucaa_rules jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 12:38   #9
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez NinaSimone Pokaż wiadomość
Co innego kilka zdan takich samych.. a co innego gotowiec. Jak pisac samemu, by nie bylo plagiatu?
Inna sytuacja, gdy występuje kilka zdań identycznych, a inaczej jest, gdy korzystamy z gotowca. Mogę prosić o radę - jak napisać pracę samodzielnie, aby program nie oznaczył jej jako plagiat?

Własnie tak

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
Napisane przez lucaa_rules Pokaż wiadomość
Dlatego daje sie przypisy i ot cala filozofia.

Moja praca nie miala czesci badawczej i opieralam sie na literaturze, aktach prawnych itd.

Moje jedyne wlasne przemyslenia to wstep i zakonczenie.

Praca byla przepuszczona przez program i nie bylo zadnego problemu.

chcesz powiedzieć, że korzystając z literatury, przepisywałaś ją słowo w słowo, nie zmieniając szyku zdań?
Stary 2013-03-24, 12:41   #10
lucaa_rules
Wtajemniczenie

Tak wlasnie robilam. Wiadomo jesli byly jakies sformulowania ktore byly zbedne to wymagalo to modyfikacji. Ale zawsze dawalam przypis, poniewaz nie byly to moje wlasne 'odkrycia'.

Promotor jakos nie mial z tym problemu.
Stary 2013-03-24, 12:43   #11
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-24, 12:50   #12
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja tam swoje prace pisalam samodzielnie, a i tak pytałam promotorki, jak to wygląda, z jakich uczelni prace są porównywane do mojej. Z ciekawości.
Stary 2013-03-24, 13:14   #13
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak wlasnie robilam. Wiadomo jesli byly jakies sformulowania ktore byly zbedne to wymagalo to modyfikacji. Ale zawsze dawalam przypis, poniewaz nie byly to moje wlasne 'odkrycia'.

Dla mnie Twoja praca to plagiat w takim razie. Jak można całą pracę napisać na zasadzie kopiuj-wklej? I każde zdanie było cytatem?
Stary 2013-03-24, 13:17   #14
lucaa_rules
Wtajemniczenie

To twoje zdanie i masz do niego prawo.

Moj promotor oraz reszta komisji nie mieli z tym problemu Zostalam do obrony dopuszczona, zdalam egzamin.
Stary 2013-03-24, 13:20   #15
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
Wszystkie prace z uczelni + caly internet + ksiązki, ktore już zostaly wrzucone do programu (lista ciągle się wydłuża).

Przecież jeśli pisze się pracę oparta w całosci na literaturze (nie ma części badawczej), to nie wymysla się swoich teorii, tylko powiela prace wcześniej już napisane. Skąd macie pewność, że zdanie, które "przerobiłyście" na inaczej brzmiące, nie zostało użyte właśnie w takiej formie na uczelni X?
Już nie przesadzajcie, że ktoś napisze swoimi zdaniami i ktoś inny dokładnie takiego samego zdania użyje a praca zostanie uznana za plagiat.

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Cytat:
To twoje zdanie i masz do niego prawo.

Moj promotor oraz reszta komisji nie mieli z tym problemu
I praca była napisana w porządnej uczelni? Jeśli tak, to jest to żenujące Ale cóż poziom niestety leci w dół, to i niektórzy już przymykają oko jak widać.
Stary 2013-03-24, 13:24   #16
lucaa_rules
Wtajemniczenie

Zapewniam ze nie bylam to Wyzsza Szkola Lansu i Baunsu (tak to nalezy napisac ?)

Panstwowa uczelnia.

A porzadna czy nie, to nie mnie to oceniac. Jak juz wspomnialam, robilam modyfikacje bo niektore rzeczy byly zbedne w danym akapicie itd.

Moja praca oparta byla na aktach prawnych i literaturze, wiec chcac nie chcac musialam sie posilkowac doslownymi cytatami. Jak juz wspomnialam promotor nie mial z tym problemu.
Stary 2013-03-24, 14:00   #17
Verunka
Zadomowienie

Cytat:

zdan sie nie 'przerabia' pisząc porzadną prace. Czytasz cos na dany temat i piszesz o tym swoje refleksje, albo przytaczasz - w ksiazce takiej a takiej, ten autor mowi o tym, że... a w takiej ksiązce, autor twierdzi, ze...

Cytat:
Napisane przez NinaSimone Pokaż wiadomość
dawac przypisy, cytowac, a reszte pisac po swojemu... praca to ma byc twórczosc własna a nie zżynanie z czego sie da.

Cytat:

w takim razie cytowalas. jest to dopuszczalne ale w jakims sensownym stosunku procentowym do własnej tresci. Moze promotor nie był świadom, że zdanie, które opatrzyłas przypisem jest cytatem doslownym, skoro nie dałas cudzysłowia. Mógł pomyslec, ze to twoja refleksja wysnuta na podstawie tekstu do którego odnosi przypis.

Verunka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 14:57   #18
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość
zdan sie nie 'przerabia' pisząc porzadną prace. Czytasz cos na dany temat i piszesz o tym swoje refleksje, albo przytaczasz - w ksiazce takiej a takiej, ten autor mowi o tym, że... a w takiej ksiązce, autor twierdzi, ze...
czyli opisujesz słowami to, co autor danej pozycji napisał.
Nie, to wcale nie jest 'przerabianie'.

Stary 2013-03-24, 15:33   #19
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
czyli opisujesz słowami to, co autor danej pozycji napisał.
Nie, to wcale nie jest 'przerabianie'.

Opisuje WŁASNYMI słowami, a nie przerabia zdanie po zdaniu i zaznacza, że NIE JEST to jej myśl a takiego autora. Nie widzisz różnicy?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-24, 15:34   #20
NinaSimone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość

dawac przypisy, cytowac, a reszte pisac po swojemu... praca to ma byc twórczosc własna a nie zżynanie z czego sie da.

\.

Ja nie popieram zzynania i nie pytalam jak zrobic dobry plagiat
Stary 2013-03-24, 16:17   #21
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

te antylagiaty to jakaś ściema.
Połowa moich znajomych ma splagiatowanie prace i nic im nie zrobiono.
Nawet nie wiem czy prace się przepuszcza przez ten program.
A moja koleżanka znalazła w bibliotece czyjąś pracę, w której jakieś 70% było żywcem zwalone z jej pracy.
I głupia tak to zostawiła.
Ja bym pewnie zgłosiła to odpowiednim osobom.
W ogóle prace dyplomowe to wielka ściema.
Ja swoją pisałam długo, miałam trudny temat, większość literatury była anglojęzyczna. Mało miałam bezpośrednich cytatów. Wszystko pisałam sama.
Ktoś zwalił słowo w słowo z książek, przy tym temat miał prosty jak budowa cepa i tez dostał 5.
Eh szkoda gadać.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 16:22   #22
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Opisuje WŁASNYMI słowami, a nie przerabia zdanie po zdaniu i zaznacza, że NIE JEST to jej myśl a takiego autora. Nie widzisz różnicy?

Nie.... bo opisywanie własnymi słowami to własnie zmienianie szyku zdań po to, żeby sens pozostał ten sam " "
Stary 2013-03-24, 16:39   #23
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie.... bo opisywanie własnymi słowami to własnie zmienianie szyku zdań po to, żeby sens pozostał ten sam " "
Naprawdę nie rozumiesz czym jest analiza jakiegoś tekstu i że można coś opisać nie na zasadzie zmieniania szyku zdań?? I naprawdę jesteś już magistrem?
Stary 2013-03-24, 17:02   #24
201604250941
Konto usunięte

Chyba nie czytalyscie nic o tym programie. On nie sprawdza szyku zdan tylko slow, nie mozna miec 3 slow pod rzad takich samych jak ktokolwiek w literaturze, internecie i pracach bedacych w bazach.
Z tego wynika, mozna zauwazyc ze, w zwiazku z tym, na wykresie widac, obrazek x przedstawia, w tabeli zawarto. To juz sa 3 slowa i to juz jest plagiat.
Dlatego ustawiono program na dopuszczalne 40% zgodnosci z innymi pracami. Czy to duzo? Jezeli na dany temat napisano 10 ksiazek i w calym kraju setki studentow pisza prace na ich podstawie to jakim cudem ma sie cos nie powtarzac? Nawet pisanie wlasnymi slowami nie pomoze. Poza tym przypisy przed niczym nie ratuja, to nie tak dziala.

Po pierwsze uczelnia nie przepuszcza wszystkich prac, tylko wybrane. Przepuszczaja przede wszystkim prace doktorskie i wyzsze, sa teraz afery bo ludzie traca dyplomy. Ale z lic i mgr sie tak nie bawia bo kazda kosztuje.

Mozna sobie wczesniej prace przepuscic przez ten program online, on po okolo dobie wypluje nam wyniki, w ktorych bedzie zaznaczone na kolorowo gdzie jest plagiat. (Albo promotor moze to zrobic, moze ma dostep taniej.) Te fragmenty zmieniamy i przepuszczamy znowu aż dojdziemy do tych 40%.

Poza tym nie oceniajcie tak ostro ludzi, jak ktos pisze z filozofii to moze sobie poszalec z wlasnymi slowami natomiast chemik, fizyk, mechanik co ma zmienic? Sklad chemiczny wlasnymi slowami poda?
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 17:13   #25
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Chyba nie czytalyscie nic o tym programie. On nie sprawdza szyku zdan tylko slow, nie mozna miec 3 slow pod rzad takich samych jak ktokolwiek w literaturze, internecie i pracach bedacych w bazach.
Z tego wynika, mozna zauwazyc ze, w zwiazku z tym, na wykresie widac, obrazek x przedstawia, w tabeli zawarto. To juz sa 3 slowa i to juz jest plagiat.
Dlatego ustawiono program na dopuszczalne 40% zgodnosci z innymi pracami. Czy to duzo? Jezeli na dany temat napisano 10 ksiazek i w calym kraju setki studentow pisza prace na ich podstawie to jakim cudem ma sie cos nie powtarzac? Nawet pisanie wlasnymi slowami nie pomoze. Poza tym przypisy przed niczym nie ratuja, to nie tak dziala.

Po pierwsze uczelnia nie przepuszcza wszystkich prac, tylko wybrane. Przepuszczaja przede wszystkim prace doktorskie i wyzsze, sa teraz afery bo ludzie traca dyplomy. Ale z lic i mgr sie tak nie bawia bo kazda kosztuje.

Mozna sobie wczesniej prace przepuscic przez ten program online, on po okolo dobie wypluje nam wyniki, w ktorych bedzie zaznaczone na kolorowo gdzie jest plagiat. (Albo promotor moze to zrobic, moze ma dostep taniej.) Te fragmenty zmieniamy i przepuszczamy znowu aż dojdziemy do tych 40%.

Poza tym nie oceniajcie tak ostro ludzi, jak ktos pisze z filozofii to moze sobie poszalec z wlasnymi slowami natomiast chemik, fizyk, mechanik co ma zmienic? Sklad chemiczny wlasnymi slowami poda?
Ja już nie pisałam o programie, tylko o samym fakcie pisania pracy w ten sposób. Dla mnie napisanie sporej części pracy zmieniając tylko szyk zdań, to dalej plagiatowanie. Nawet jak się jest fizykiem, czy chemikiem.
Co do programu, to próg jest z tego, co wiem na 50% i jest kilka współczynników wynikowych (także obejmujących popularne zwroty) i ZALECANE JEST przejrzenie wyników choćby pod kątem obecności cytatów. Nie wiem, jak bardzo w wyniki zagłębiają się osoby obsługujące system na każdej uczelni. U mnie z tego, co wiem nie korzystają z antyplagiatu.
Stary 2013-03-24, 17:25   #26
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Naprawdę nie rozumiesz czym jest analiza jakiegoś tekstu i że można coś opisać nie na zasadzie zmieniania szyku zdań?? I naprawdę jesteś już magistrem?
A ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem?
Czy ja gdzieś napisałam, że CAŁA praca ma polegać na zmianie szyku zdań?
Dziewczyna wyżej zapytała, w jaki sposób ominąć antyplagiat - pokazałam najprostszy ze sposobów.

Nie wiem, gdzie przeczytałaś, że w moich pracach takim właśnie sposobem się posługiwałam.
Jeśli używasz szklanej kuli, to ją zmień, bo zaczyna ci szwankowac.
Stary 2013-03-24, 17:27   #27
201705250955
Konto usunięte

Cytat:

Ogólnie się z Tobą zgadzam, bo masz rację, ale co do pogrubionego - w szkole mojej siostry jest to sprawdzane bardzo restrykcyjnie. Mam znajomego na WSiZ w Rzeszowie i tam sprawdzana jest każda praca.
Jeśli chodzi o pochylone to owszem, na stronie można się zalogować, ale mamy dostęp komercyjny - sprawdza nam ZASOBY INTERNETU i z nimi porównuje. Jeśli sprawdzi pracę uczelnia to korzystając z dostępu "uczelnianego" sprawdzi nie tylko pod kątem kopiowania z internetu, ale także pod kątem pokrewieństwa z zasobami, które zgłaszały uczelnie - a więc pracami, które one wrzuciły. Więc jeśli przepisując książkę ktoś może nie mieć plagiatu w wersji komercyjnej (bo nie ma jej w internecie), ale w dostępie uczelnianym już tak - bo ktoś ją przepisał już wcześniej. Bynajmniej tak tłumaczyła mi to siostra, a właśnie napisała swoją mgr. Na starej uczelni nie było to tak restrykcyjnie weryfikowane u niej.
Jeśli chodzi o samo pisanie - nie wiem, co się wszyscy uwzięli na tę zmianę szyku. Nie wyobrażam sobie takiego gimnastykowania. To się po prostu nazywa parafraza. Co ja przez to rozumiem? To, że mam np. 2 strony tekstu na temat przyczyn deficytu w bieżącym roku. Czytam, podkreślam najważniejsze moim zdaniem zdania i piszę je swoimi słowami. Do tego przypis. Tak samo dodawanie cytatów w obrębie nowych definicji - normalna sprawa.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 17:29   #28
201604250941
Konto usunięte

Korzystają raczej bo od tego roku jet obowiązek.

Co do prac, to wszystko zalezy od poziomu. Prawo do wlasnego zdania ma dopiero doktor, w magisterskiej nie wolno jeszcze samemu wymyslac. Dlatego wstep teoretyczny sie wlasciwie przepisuje, po nim jest czesc praktyczna i tam sie trzeba wykazac. Przy licencjacie czesc wlasna ma zajmowac min 20%, przy mgr 40%. Teorii i tak nikt nie czyta po prawdzie, jest bo trzeba udowodnić, że się przeczytało te 20 książek w trakcie studiów i się nie jest zielonym.
Natomiast prace typu odtwórczego wesoło uprawiane przez pracowników naukowych to jak dla mnie czyste plagiaty. Ten napisal to, tamten tamto, na tej podstawie autor wysuwa wlasna deifinicje "pol pierwszej, pol drugiej". Piszac swoje prace niestety widzialam pelno tego, w moich pracach bylo o wiele wiecej wkladu wlasnego o raz praktyki niz w literaturze z jakiej korzystalam, pisanej przez prof dr hab mgr inz.
Ale jest roznica przy pracach technicznych, praktyka jest taka, ze sie przepisuje slowo w slowo bez cytatow, czasem bez przypisow, i to jest dozwolone. Nikt nie wymysli wlasnego skladu chemicznego czy wzorow, do rzeczy juz opisanych. Jak ktos podaje srednice Ziemi to nie pisze kto ja zmierzyl. I nawet kiedy to sa prace odtworcze to i tak sa przydatne i wartosciowe, wszelkie katalogi czy zbiory informacji o metalach, cieszach, zasadach bezpieczenstwa. Ksiazki o anatomii sa typowymi pracami odtworczymi, ten zbadal nerke, ten mozg, a my z tego robimy jedna ksiazke, zeby bylo latwiej, autorow poszczegolnych elementow sie wrzuca w bibliografie i tyle.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 17:40   #29
dooorra
Zadomowienie

Cytat:
Ja już nie pisałam o programie, tylko o samym fakcie pisania pracy w ten sposób. Dla mnie napisanie sporej części pracy zmieniając tylko szyk zdań, to dalej plagiatowanie. Nawet jak się jest fizykiem, czy chemikiem.
Co do programu, to próg jest z tego, co wiem na 50% i jest kilka współczynników wynikowych (także obejmujących popularne zwroty) i ZALECANE JEST przejrzenie wyników choćby pod kątem obecności cytatów. Nie wiem, jak bardzo w wyniki zagłębiają się osoby obsługujące system na każdej uczelni. U mnie z tego, co wiem nie korzystają z antyplagiatu.
Mam takie pytanie do Ciebie. Właśnie piszę pracę magisterską z chemii i w wstępie teoretycznym pisze o dość nieznanej grupie związków. Jak według Ciebie mam opisać skład chemiczny czy właściwości związków i nie być oskarżona o plagiat. Bo choćbym stanęła na głowie to niektóre rzeczy muszę dać na podstawie książki i nie mam manewru za bardzo zmienić aby sens pozostał ten sam.

Ogólnie uważam, że dobre jest sprawdzanie prac pod względem plagiatu. Choć martwię się, że mimo że sama wszystko piszę to i tak będę oskarżona o plagiat.
Stary 2013-03-24, 17:41   #30
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
A ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem?
Czy ja gdzieś napisałam, że CAŁA praca ma polegać na zmianie szyku zdań?
A czy ja to gdzieś stwierdziłam?

Cytat:
Nie wiem, gdzie przeczytałaś, że w moich pracach takim właśnie sposobem się posługiwałam.
Jeśli używasz szklanej kuli, to ją zmień, bo zaczyna ci szwankowac.
Skoro wg Ciebie inaczej nie da się pisać pracy jak zmieniając szyk zdań, to można wnioskować, że w swojej też tak robiłaś, czy nie korzystałaś z literatury w ogóle?

Cytat:
Korzystają raczej bo od tego roku jet obowiązek.
Skąd taka informacja?

Cytat:
Co do prac, to wszystko zalezy od poziomu. Prawo do wlasnego zdania ma dopiero doktor, w magisterskiej nie wolno jeszcze samemu wymyslac. Dlatego wstep teoretyczny sie wlasciwie przepisuje, po nim jest czesc praktyczna i tam sie trzeba wykazac. Przy licencjacie czesc wlasna ma zajmowac min 20%, przy mgr 40%. Teorii i tak nikt nie czyta po prawdzie, jest bo trzeba udowodnić, że się przeczytało te 20 książek w trakcie studiów i się nie jest zielonym.
Co za bzdura... Na której uczelni są niby takie "zasady"?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości