|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dobre okulary słoneczne z filtrem UV- który sklep sieciówkowy polecacie???
Jak kupować okulary przeciwsloneczne, aby rzeczywiscie chronic oczy?
Jaki sklep sieciowkowy polecacie? Za jaka cene mozna kupic w miare ok okulary z filtrami ( nie znam sie na tym dokladnie, ale z tego co kojarze to sa jakies filtry UV?)? Na co powinnismy zwracac uwage kupujac okulary przecisloneczne? Czy ktos moze napisać pare podsstawowych informacji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dobre okulary słoneczne z filtrem UV- który sklep sieciówkowy polecacie???
Z sieciowkowych to kiedys czytalam, ze w H&M sa z dobrymi filtrami ale czy tak jest na prawde do nie wiem. Ja kupilam minionego lata okulary u "osiedlowego" optyka firmy Avanglion i zaplacilam chyba 120zl.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dobre okulary słoneczne z filtrem UV- który sklep sieciówkowy polecacie???
najlepsze okulary przeciw słoneczne kupisz u optyka a nie w sieciówkach :/
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To chyba zależy od optyka, co prawda u mojego kupuje cała rodzina, mamy zniżki i nie odpuszczą sobie takich klientów
![]() ![]() Zwracaj uwagę na to, żeby konstrukcja okularów była solidna, osobiście cienkim drucikom mówię nie ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupuje okulary u optyka ale też mam do tego dystans bo niby jak sprawdzic filtr ? a naklejki "UV400" maja tez okulary z kraty bo takie są przepisy, wiec chinczyk naklejki klei i sprzedaje dalej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ja polecam poszukać w sklepach sportowych też, sama mam takie i są świetne, no ale to nie wszystkie fasony jednak będą dostępne
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jak ma byc sieciówka to vision express lub piekne oczy.
Jak masz nosic okulary których najlepszą cechą była cena to odpuśc sobie i zainwestuj w czapke z daszkiem, bedzie bezpieczniej dla oczu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
DOMator
|
Swoje okulary kupiłam parę lat temu w paris optique. Oprócz filtrów UV mają filtr polaryzacyjny. Teraz poza sezonem wybór okularów przeciwsłonecznych jest mały, ale łatwiej trafić na okazje cenowe. Tuż po sezonie też można kupić dobre okulary u optyka za kilkadziesiąt zł. Swoje kupowałam przed wakacjami za ok. 100 zł, więc cena przyzwoita jeszcze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nie kupiłabym okularów przeciwsłonecznych w sieciówce. Idź do optyka. Ja jestem fanką firmy Ray Ban. Ich okulary trochę kosztują ale są naprawdę dobrej jakości i na lata, więc trzeba wybierać coś klasycznego
![]() Co do rzeczy istotnych dla mnie przy wyborze okularów: szkło musi być w jednym kolorze (nie cieniowane) i najlepiej brązowe lub zielone. Do tego przydatny jest antyrefleks. Pamiętaj też by szkła w okularach nie były zbyt małe. Muszą dobrze chronić oczy przed dostępem promieni słonecznych. Edytowane przez lucciola Czas edycji: 2013-02-06 o 22:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyna pyta o sieciówki, a niemal wszyscy jak jeden mąż polecają optyka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Uważam, że na okularach przeciwsłonecznych nie ma co oszczędzać. Nie muszą być tej firmy, o której pisałam ale zdecydowanie okularów trzeba szukać u optyka a nie w sieciówkach, w których są one traktowane jak część garderoby, coś co ma pasować go ogólnego image'u a nie służyć jako (nieszpecąca
![]() Zawsze można przecież zebrać trochę kasy i kupić coś lepszego z porządnym filtrem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem ale domyślam się, że autorka nie ma z czego odłożyć skoro pyta o te sieciówki.
Z drugiej strony to okularów słonecznych za kilka stów sama nie kupiłabym bo strasznie je niszczę..zakłada się je, zdejmuje, kładzie w różne miejsca, zakłada na włosy jako opaskę..no chyba, że chucha się na nie i dmucha..ale wtedy stres, że jeszcze im się coś stanie ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-02-06 o 23:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no cóż, nie każdy ma z czego zaoszczędzić... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
W sklepach sportowych mozna podobno kupic okulary za niewiele wiecej niz w sieciowce wiec nie jest to ogromny wydatek o ile kupuje sie okulary ktore maja sluzyc czlowiekowi kilka laty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
optyk-sieciowka fielman. wydaje mi się, że w granicach 100 kupisz.
ale nie wiem do jakiej ceny chciałaś kupić.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś pewna wizazanka pisała, że kupiła okulary bodajże w croppie i jak na polibudzie sprawdzali ich przepuszczalnosc dla promieni, to ponoć rewelacja. Tylko, że z tym to jak na loterii. Jeden model mógł być dobry, a inne do bani.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Okulary przeciwsłoneczne - TYLKO z polaryzacją
![]() Zachęcam do lektury - https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...62&postcount=9 jak sprawdzic, czy okulary są polaryzowane - https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...1&postcount=31 wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=440485 Proszę pamiętać, że NIE wszystkie okulary przeciwsłoneczne maja polaryzację - to dotyczy i tych z najwyższych półek. Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2013-02-07 o 17:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
![]() |
#20 | |
DOMator
|
Cytat:
Logiczne, że optyk lub sklep sportowy to najlepsze miejsca na zakup porządnych okularów, więc propozycje sieci sklepów optycznych pojawiają się najczęściej. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
A nie lepiej kupić jedne okulary za ok 100 złotych i mieć je kilka lat niż co roku kupować badziewie za 20zł?
![]() Co do polaryzacji to ostrzegam, że w takich okularach korzystanie z telefonu z ekranem dotykowym (nie wiem jak inne) nie jest za fajne, gorzej widać, ale tragedia jest przy aparacie fotograficznym niestety - po obróceniu ekranu na widok pionowy 1/3 obrazu nie widać.... bardzo niefajna rzecz jeśli ktoś fotografuje, ja się tak wkopałam kupując okulary przeciwsłoneczne z korekcją od razu bo w samych nic bym nie widziała, no i muszę je zdejmować podczas robienia zdjęć ![]() ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Wolałabym przez jakiś czas zbierać i kupić dobre okulary (czytaj dobrej jakości, z filtrem). Nie warto kupować byle czego, bo można po prostu zrobić sobie krzywdę.
Normalnie źrenica w słoneczny dzień zmniejsza się by ograniczyć dostęp światła. Gdy jednak założymy ciemne okulary bez filtra UV źrenica się rozszerzy przez co szkodliwe promieniowanie będzie miało ułatwiony dostęp do naszego oka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
DOMator
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Dokładnie - albo okulary z dobrym filtrem, albo żadne. Szkoda wzroku na kiepskie szkła. Jeśli chodzi o cenę, to przekłada się ona na jakość - swoje okulary ma już ze 3 lata i nadal wyglądają jak nowe - nie ma na nich żadnych zarysowań. Wiadomo, że za niektóre marki się mocno przepłaca, ale można znaleźć u optyka dobre okulary w rozsądnej cenie o ile ktoś nie ma potrzeby posiadania logo D&G czy ray ban ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Jeżeli chcesz i bardzo dobre jakościowo, i niedrogie - to tk maxx
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
masz rację, ale wyobraź sobie, że ktoś zarabia powiedzmy ok. 1200 zł i ma wydać na nie równowartość 1/3 pensji (nawet przy comiesięcznym odkładaniu po trochu to jest nie byle jaki wydatek) ja zarabiam trochę mniej niż kwota, którą podałam i muszę przyznać, że serce mi pęka jak co miesiąc wydaję ok. 150 zł na kurację izotekiem myślę, że właśnie dlatego autorka pyta o sklep sieciówkowy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą przypomina mi się w tym kontekście takie powiedzenie, że biednych nie stać na oszczędzanie (kupowanie tanich rzeczy). Pisała o tym Elfia4 nieco wyżej. Chodzi o to, że wydajesz dużo ale raz i masz na lata, zamiast kupić tanio i po niedługim czasie znów być zmuszonym do zakupu. Takie jest moje zdanie i ja je całkowicie podzielam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ceny okularów z polaryzacją zaczynają się od około 50 złotych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Tam są spoko markowe okulary w niskich cenach. Znajdziesz tam marki takie jak: RayBan czy Tommy Hilfiger o połowę taniej niż gdzie indziej. Bardzo fajny sklep kupuję tam od dawna!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.