![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Samotne mamy. dziecko+mama=rodzina?
Cześć! Mam na imię Patrycja. Mam 22 lata. Jestem samotną mamą 15 miesięcznej dziewczynki. Założyłam ten wątek bo chcę wiedzieć czy są też takie dziewczyny jak ja.
Ze względu na samotność chciałabym, żeby każda z nas swobodnie mogła pisać o swoich sukcesach, porażkach, nerwach, żalach. Nawet płakać możemy razem ![]() ![]() Czekam na odzew ![]() Buziaki ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Samotne mamy. dziecko+mama=rodzina?
Cześć
![]() Jestem mamą dwuletnich bliźniaków Alanka i Emilka. Samotna mama od grudnia 2012 roku nawet troszeczkę wcześniej ,bo w grudniu uprawomocnił się wyrok o rozwód. Jak sobie radzisz ?
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie martwcie się. Moja mama całe życie wychowywała mnie sama i jakoś dobrze sobie radzę w życiu. Dacie radę!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny,
Ja też jestem samotną mamą. Aktualnie w 35tc, sama w zasadzie od początku ciąży. Biologiczny po prostu nie uznaje dziecka i nie chce mieć z nami nic wspólnego. Radzimy więc sobie sami i nie narzekamy ![]() Wsparcie mam ogromne ze strony mojej rodziny i to jest dla mnie najważniejsze. Wiem, że damy radę. I Wam też tego życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Asiek na pewno damy sobie radę jak nie my to kto
![]()
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Można się dołączyć?
Teoretycznie nie jestem jeszcze samotną mamą-czekam na 1 rozprawe rozwodową. Praktycznie z mężem rozstalismy się gdy mała miała 3 miesiące-i od tej chwili maż ani razu jej nie widział(niedługo skończy 9 miesięcy).
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Chwilami łapie mnie zwątpienie, czy ja w ogóle sobie zdaję sprawę z tego co nas czeka, ale świadomość, że Malutki będzie ze mną już tak niedługo dodaje skrzydeł ![]() Sloniatko, witamy w naszym małym gronie ![]() Może uda nam się tu stworzyć solidną grupę wsparcia? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Do samotnej przyszłej mamy (27tc) się nie zaliczam, ale ogromnie się cieszę, że trafiłam na taki wątek, i że macie na tyle rozumu i odwagi aby stanąć na wysokości zadania. Moja mama nie miała tych wspaniałych cech, i przez to ładnie spieprzyła życie sobie, mi i bratu człowiekiem, który nie powinien mieć prawa żyć.
Jako dziecko więc się wypowiem - gratuluję Wam, bo lepiej nie mieć żadnego ojca niż mieć ścierwo. Życzę Wam samych sukcesów, a jak łez, to tylko z radości! ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Sloniatko witaj
![]() Asiek a to jeszcze jeszcze niecały miesiąc do porodu. Chłopaki są fajni ![]() ![]() Eluvtus też tak mam z ojcem i do tej pory, a ma już 58 lat to dalej go życie nie nauczyło ,ale niestety rodziców się nie wybiera.
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Cześć! Jestem w 30tc i też samotnie będę wychowywać córeczkę. Odeszłam od faceta z którym jestem w ciąży, ponieważ stwierdziłam, że nie potrzebuję drugiego dziecka do wychowania. Mam duże wsparcie w rodzinie i to mnie strasznie podnosi na duchu, choć mam też wiele obaw czy sobie poradzę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ktoś czegoś (tu: rodziny) najzwyczajniej nie chce, to choćby nie wiem ile lat upłynęło, to się nie zmieni. A jeśli na dodatek jest to skończony idiota i tchórz, nie potrafiący stanąć na wysokości zadania, to będzie jeszcze bardziej pielęgnował swoją niechęć wyżywając się jak tylko się da i winiąc swoją rodzinę o to, że w ogóle istnieje... Lepiej żaden niż taki śmieć. Śmieć, po prostu śmieć, inaczej nazwać się nie da ;-)
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Copulate witaj
![]() Eluvtus zawsze obwiniaj moją matkę za coś co mu się stało. Że pił ,a to że miał operację na serce ,a na to wszystko przecież sam sobie zapracował. Ja podziwiam moją mamę ,że przeżyła z nim 32 lata.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Copulate, witamy ![]() ![]() ![]() Eluvtus, niestety ja na temat mojego ojca też mogłabym różne rzeczy mówić. Alkohol, brak zainteresowania, awantury etc. I to wszystko byłoby łatwiejsze gdyby było stałe: wiem, że jest źle i już, przyzwyczajam się do tego. Ale nie, bo on potrafił raz na jakiś czas poprawić swoje podejście a ja chwytałam się tego jak tonący brzytwy i wierzyłam, że jeszcze będzie normalnie. Po czym w najmniej oczywistym momencie wszystko się znowu pieprzyło. I tak w kółko. I to mi chyba głównie psychę rozwaliło. Te sinusoidy. Dlatego chyba wolę, żeby skoro tzw. tatuś mojego Patryka od razu stwierdził, że ma nas w dupie, to niech zniknie zanim Maleńki przyszedł na świat, niż miałby później fundować mu podobne rollercostery... A tak z aktualniejszych rzeczy idę sprawdzić, czy znowu nie muszę wytrzeć podłogi w łazience.. wczoraj pękł mi zawór i czekam na fachowca, a póki co można było dzisiaj rano tam pływać.. ![]() Edytowane przez asiek89 Czas edycji: 2013-08-08 o 08:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Asiek i jak tam fachowiec się zjawił ?
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Marlenka, zjawił się i opanował sytuację na szczęście
![]() Jednak okazało się, że nie ma to jak fachowiec w rodzinie - wujek hydraulik przyjechał i w pół godziny sprawę załatwił ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, napiszę wam tylko tyle - dziecku nie musi brakować ojca. I... dzisiaj jest łatwo. Moja mama została sama, niedługo potem stan wojenny wybuchł, w sklepie pustki, komunikacja koszmarna, ew. długie kolejki... Pralka frania, palenie w piecu, chora prababcia i cała kamienica na głowie (co w tamtych czasach było niezłym hardcorem). I dała radę. To, wiecie, takie pierdoły - ale naprawdę dzisiaj jest po prostu o wiele, wiele łatwiej, więc - co macie nie dać rady ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;42168806]W moje urodziny - i niech to będzie dobry znak dla Synka, ja bez ojca się wychowywałam, a to, że moja mama kopnęła go w zad gdy miałam 6mcy było najlepszym, co mogła dla mnie zrobić
![]() Dziewczyny, napiszę wam tylko tyle - dziecku nie musi brakować ojca. I... dzisiaj jest łatwo. Moja mama została sama, niedługo potem stan wojenny wybuchł, w sklepie pustki, komunikacja koszmarna, ew. długie kolejki... Pralka frania, palenie w piecu, chora prababcia i cała kamienica na głowie (co w tamtych czasach było niezłym hardcorem). I dała radę. To, wiecie, takie pierdoły - ale naprawdę dzisiaj jest po prostu o wiele, wiele łatwiej, więc - co macie nie dać rady ![]() O proszę ![]() ![]() ![]() Dzięki wielkie za ciepłe słowa! Ja też uważam, że lepiej być samotnym rodzicem niż na siłę próbować coś sklejać, gdzie druga strona ma to kompletnie głęboko... Oczywiście, że damy radę! A za pralkę automatyczną i sklepy pełne asortymentu jestem i będę wdzięczna dożywotnio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
hej
Asiek to super ,że masz fachowca w rodzinie. Też tak bym chciała ![]() Szajajaba dziękuje za miłe słowa ja również ![]() ![]() A co słychać u reszty dziewczyn ?
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Nasz synek wychowuje się na szczęście w pełnej rodzinie i na męża zawsze mogę liczyć, chociaż trochę czasu zajęło mu przyzwyczajenie się do nowej sytuacji po narodzinach.
Piszę tu jednak, bo mam przyjaciółkę, która sama wychowuje synka, a ponadto mój mąż też jest z takiego domu. Koleżanka radzi sobie świetnie i podziwiam ją za to, zwłaszcza wtedy, kiedy widzę, jak pomoc faceta i dobrego ojca jest ważna i ile to daje kobiecie. Wiem jednak, że gdyby sytuacja mnie do tego zmusiła, dałabym sobie radę jako samotna mama - my, kobiety, jesteśmy silne! Naprawdę przyznałabym medal każdej takiej mamie, która sama zmaga się z trudnościami dnia codziennego. Matkę mojego męża też w jakiś tam sposób podziwiam, chociaż w głębi serca uważam, że taka osoba jak ona w ogóle nie powinna mieć dzieci... I wiem też, że nie powinnam jej oceniać, bo sama też jestem popełniającym błędy człowiekiem, ale dzisiaj mam taki dzień, że chcę się po prostu anonimowo wyżalić. Nie cierpię jej... choć wychowała "dla mnie" męża. Trzymajcie się dziewczyny!!! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Najbardziej przeraża mnie fakt tego latania po sądach. Alimenty, widzenia itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Hej, ja też jestem samotną mamą 3,5 letniej dziewczynki
![]() Mam ogromną pomoc rodziny. Mała idzie do przedszkola od września ![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Flammis, każde wspierające słowa dużo dają, dzięki!
![]() Super, że masz przy sobie kogoś, na kogo możesz liczyć, oby tak było zawsze ![]() Copulate, ja też się tego obawiam. Dlatego nie wiem czy w ogóle wnosić o ustalanie ojcostwa. Nie wiem czy jest sens robić to na siłę. A jak znosisz ciążę w ogóle? Zaslona, ![]() Gratulacje i witamy ![]() Dla mnie w tym momencie najtrudniejszy wydaje się moment, w którym będę musiała bąkowi wytłumaczyć dlaczego jesteśmy we dwoje, bez tatusia. Ale wierzę w to, że jakoś temu podołam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Raz lepiej, raz gorzej
![]() Wnoś o ustalenie ojcostwa, żebyś dostała alimenty na dziecko, będą Ci potrzebne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja mniej więcej do końca drugiego trymestru w zasadzie nie czułam, że w ciąży jestem, ale teraz już nie ma tak dobrze. Ostatnio coraz częściej brzuch mi twardnieje, trochę pobolewa czasem, Mały się wije w środku i rozpycha się jak może. Ale pocieszam się, że już bliżej niż dalej i niedługo Patryś będzie już ze mną ![]() Ciekawe czy dotrzymamy tych naszych terminów ![]() ![]() To prawda, że pieniądze są potrzebne, ale to jedyny argument przemawiający za ustaleniem ojcostwa. No, ale będę jeszcze myśleć jak to załatwić, na razie skupiam się na tym, żeby bezpiecznie i spokojnie doczekać porodu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
No właśnie my usg mieliśmy miesiąc temu ostatnio, więc teraz ciężko mi powiedzieć, a wizytę mamy dzień przed Wami 20.08. więc wtedy zaktualizuję dane
![]() ![]() Może być spory chłopak, bo ja jestem dość wysoka, a biologiczny jeszcze nieco dłuższy ode mnie. No ale zobaczymy jak mu się urośnie ![]() A pozytywne myślenie oczywiście jest obowiązkowe! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
To czekam na aktualne dane
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Witam Dziewczyny
![]() Sama wychowuję dwie córeczki (3 i 6 lat). Prawie dwa lata temu odeszłam od męża, a w październiku mam rozprawę rozwodową. Myślę, że to była jedna z lepszych decyzji w życiu, teraz nam jest dużo lepiej ![]()
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
hej
Copulate i Asiek dajcie koniecznie znać jak tam po wizytach ![]() Puma witamy wśród nas ![]()
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Copulate, ja też się cieszę, że się poznajemy
![]() ![]() Zobaczymy jaka duża będzie Twoja córcia ![]() Puma, ![]() Cieszę się, że jest Wam lepiej samym i miło, że się do nas odezwałaś ![]() Chociaż przykre jest to, że tak wiele dzieciaczków nie może się wychowywać w pełnych rodzinach, bo faceci nie potrafią się zachować... Ale grunt, że są mamusie, które potrafią i chcą dać dzieciom to co najlepsze ![]() No i widzę w Tobie bratnią duszę - mamusia-koniara ![]() Marlenko, jasne, że damy znać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:39.