|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() ciasto filo>EUREKA:)znalazłam
Witam!
![]() ![]()
__________________
![]() ![]() Edytowane przez sofija88 Czas edycji: 2005-07-08 o 21:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 6
|
Dot.: Greckie ciasto filo
Ja to pierwszy raz slysze o ciescie filo
![]() Sprawdzilam, faktycznie duzo jest przepisow z ciastem filo, ale na ciasto filo to nie ma.. ![]() chociaz, jakby lepiej poszukac.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Greckie ciasto filo
jak bez tłuszczu to je jestem ciekawa!
![]()
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
![]()
No mała poprawka... troche tłuszczu ma ...a dokladnie oleju ze 4 łyżki, ale w porownaniu z ciastem francuskim to i tak mało i zdrowo
![]() ![]() ![]() 1) ![]() : 1/2 kg mąki, 4 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka soli, 1 szklanka wody, masło do foremek; mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą, olejem i wodą, zagnieść twarde ciasto jak na makaron. Wyrobić bardzo starannie, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto filo szybko wysycha i staje się łamliwe, należy więc kroić tylko potrzebną ilość, pozostałe przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto to można zamrażać. Podzielić ciasto na 6 -8 kulek, każdą z nich rozwałkować, podsypując często mąką, na płaty grubości papieru, wykroić z nich 24 kwadraty większe niż średnica foremek. Foremki wysmarować roztopionym masłem, w każdej ułożyć po dwa płaty na krzyż, przycisnąć do dna i ścianek, posmarować masłem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, aż będą chrupiące i rumiane. Odstawić do ostygnięcia. 2) ![]() łyżeczka soli 3-4 łyzki oliwy szklanka wody lub 2 jaja i pół szklanki wody 6 dag mąki Przesiać mąkę do dużej miski, wymieszać z solą. Wlać wąskim strumieniem oliwę, wygniatając ręką, a nastepnie w ten sam sposób wlewać wodę lub jaja dokładnie rozbite trzepaczka z połowa szklanki wody. Wyrobic na posypanej mąką stolnicy, aż ciasto stanie się zwarte i elastyczne. Jesli byłoby zbyt miękkie, dodać przesianej mąki. Przykryć ściereczką, zostawić na 20 min. Podzielić na osiem kulek i rozwałkować na arkusze grubości papieru. (Wysuszyć by stwardniało). 3) ![]() 500 g maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju, woda, Farsz ze szpinaku: 1 kg szpinaku, 300 g żółtego sera, 60 g tłustego białego sera, 2 jajka, sok cytrynowy, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, oliwa lub roztopione masło, sól, pieprz. 1. Mąkę i proszek przesypać do miski. Powoli, mieszając, dolewać olej, a następnie stopniowo wlewać wodę, aż uformuje się twarde ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 min. Zakryć i odstawić na 2 godz. 2. Podzielić ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą rozwałkować na cieniutki placek. Z placków wykroić prostokąty 30 x 12 cm. 3. Zwinąć razem prostokąty z ciasta w rulon. Położyć na stole. Ustawić 2 miski po przeciwnych końcach rulonu i zawiesić na nich wilgotna ścierkę, tak aby zakryła ciasto, nie dotykając go. Wyjmować po jednej porcji. 4. Przebrany i opłukany szpinak posypać solą, zakryć i gotować na małym ogniu. Odcisnąć nadmiar wody, zwiększyć ogień, aby dodatkowo szpinak wysuszyć. 5. Żółty ser zetrzeć, a biały ser rozgnieść widelcem i połączyć z żółtym. Szpinak pokroić, dobrze wymieszać z serami, jajkami, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i gałką muszkatołowa 6. Piec podgrzać do temperatury 190 C. Posmarować jeden prostokąt z ciasta oliwą, zakryć następnym. Na każdą porcje nakładać wąski pasek farszu szerokości 1 cm (ok. jednej łyżeczki) wzdłuż dłuższego boku prostokąta. Zawijać borek tak jak roladę, uprzednio założywszy do środka po 1 cm z obydwu końców. Paszteciki układać ciasno na brytfannie posmarowanej oliwa. Gore i boki pasztecików posmarować oliwa i piec na ciemnozłoty kolor przez 30 min.
__________________
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Greckie ciasto filo
super!napewno to wykorzystam
![]()
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2002-10
Wiadomości: 217
|
Dot.: ciasto filo>EUREKA:)znalazłam
sofija88, a w jakich dokładnie marketach widziałaś ciasto filo? Chciałabym kupić bo potrzebuję 60 płatów ciasta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Greckie ciasto filo
Sofija ...mozan wiedziec gdzie znalazlaś te przepisy? Bądz tak dobra przeczytaj regulamin i podaj linki do stron gdzie te przepisy podano. Przeczytaj takze przyczepione na górze moje dwie wiadomości nt. kopiowania przepisów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
![]() Cytat:
Ja także poszukuję mrożonego ciasta filo
__________________
Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2002-10
Wiadomości: 217
|
Dot.: ciasto filo>EUREKA:)znalazłam
We Wrocławiu można dostać w hurtowni Hambex
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 72
|
Dot.: Greckie ciasto filo
ja natrafiłam na nazwę phyllo , ciasto przypominające to na strudel, tzw. ciasto listkowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
![]() Cytat:
![]() Czyli jest dostępne ![]()
__________________
Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomości: 1 510
|
Dot.: ciasto filo>EUREKA:)znalazłam
Odkopuje temat
![]() W jakich sklepach widziałyście filo ?
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
|
Dot.: ciasto filo>EUREKA:)znalazłam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.