|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() mydło transparentne?
czesc
mam pewien problem.ostatnio zlapalam bakcyla na kosmetyki naturalne robione w domu.zwlasza zachwycila mnie sprawa mydeł robionych wlasnorecznie.Na ostatnich wykladach mialam podany sklad na mydło transparentne, wraz z procentowymi zawartosciami skladnikow.niestety nie mam przepisu jak polaczyc te skladniki. Tak mnie wzielo to mydlo,ze w nocy mi sie sni jak je robie ![]() jesli ktos wie jak zrobic takie mydelko od podstaw (stosując łój wolowy,olej rycynowy,olej palmowy,gliceryne,cukier, etanol i oczywiscie NaOH) to bylabym wdzieczna za podpowiedz.W internecie niestety nie znalazlam tego co mnie interesuje.mam kilka ksiazek,ale tam tez tylko sa skladniki i nic wiecej. interesuje mnie stezenie NaOH, temperatura i czas przygotowania mydla,a takze kolejnosc dodawania skladnikow. bede bardzo wdzieczna za wszelkie rady czekam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: mydło transparentne?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wiem ze topi sie tluszcz a potem dodaje do tego naoh, lejac powoli i stale mieszajac. Glceryna sprawia ze mydlo jest przezroczyste. Do mazy (tluszcz z naoh) daje sie reszte, czyli barwniki, zapach, utrwalacze zapachu, jakis wsad z otreb,platkow owsianych, mleka itp. po tem przelewa do form. Gdzie kupujesz naoh (jesli kupilas juz), w jakich cenach i czy sprzedadza kazdemu bo to dosc niebezpieczny srodek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Można kupić w sklepach z artykułami dla chemików i z wyposażeniem laboratoriów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Jesli chodzi o NaOH, to tak sie wlasnie zastanawiam co zrobic.niektorzy radza po prostu wykorzystac "Kreta", ale szczerze powiedziawszy wolalabym kupic w sklepie dla chemikow.mysle,ze nie bedzie z tym problmu.
czy ktos jednak zna dokladny przepis na to mydelko.bo jak kupie NaOH,to ma przeciez postac granulek,wiec jakie zrobic stezenie roztworu NaOH,zeby bylo OKI ![]() slyszalam,ze niektorzy uzywaja tez do barwienia zwyklych barwnikow spozywczych.czy to te same,co sie jajka na Wielkanoc farbuje,bo nigdy nie uzywalam? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A moze po prostu spytaj się wykładowcy o te dokładne proporcje?? Kreta nie radzę używać... W takich substancjach jest zazwyczaj sporo zanieczyszczeń.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
no i po bardzo dlugich poszukiwaniach sama znalazlam w necie przepis na mydlo transparentne
![]() http://www.millersoap.com/glycerinsoap.html wiem juz prawie wszystko,procz tego jakie potrzebne jest stęzenie NaOH.moze ktos wiem jak obliczyc jakie stezenie potrzebne zaleznie od receptury.pewnie znajde znowu,jak porzadnie poszukam w necie,ale milo by mi bylo,gdyby ktos sie zlitowal(zaoszczedzil mi czasu i cierpliwości) i na swieta podarowal mi gotowa odpowiedz ![]() poza tym za wszelkie odpowiedzi do watku bardzo Wam wszystkim dziekuje ![]() goraco pozdrawiam i mam nadzieje na ten "swiateczny prezent" A tak wogole to WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM ODWIEDZAJĄCYM TO FORUM"!!! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
bosh...skąd Wy takie rzezcy wiecie, co??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:05.