Studia. Psychologia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-28, 16:53   #1
alicja281
Przyczajenie

Studia. Psychologia

Witam. Chciałabym się dowiedzieć gdzie najlepiej studiować psychologię, co zdawać na maturze, by dostać się na ten kierunek i jak to ogólnie wygląda : )

Z góry dziękuję i gorąco pozdrawiam !
alicja281 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 17:19   #2
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: Studia. Psychologia

Przecież to zależy od uczelni

Ostatnio często się zmieniają tabele i wymagania, ze względu na zmiany w maturze, więc co Ci da moja informacja, że studiuję psychologię na UJ, a zdawałam angielski, polski i wos (na rozszerzeniu wszystko)?
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 17:22   #3
Ewakuacja69
Rozeznanie

rusz glowka i poszukaj w internecie. kazda uczelnia ma swoje wymagania, wiec wystarczy wejsc na dana strone i poszukac w dziale rekrutacja. swoja droga - nie za pozno na orientowanie sie w tej kwestii?

-15kg!
Ewakuacja69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 17:39   #4
201703061232
Konto usunięte

juz jest taki wątek. Każdy ma swoje zdanie ja studiuje na umcsie. Polski ang biol rozszerz na maturze.
Gdzie najlepiej studiować ? Myślę, że tu nie uzyskasz odpowiedzi, ja jestem zadowolona, Cholerka pewnie tez. Na pewno nikt sie tu nie bedzie licytował dlaczego jego uczelnia jest lepsza. Najpierw zastanów się co chcesz robić po psycho ( tak naprawdę po studiach z mgr nic za bardzo nie zrobisz), to nie jest tak ze po 5 latach jesteś super pania psycholog i możesz zakładać własny gabinet. Potem uzyj wyszukiwarki , a następnie popytaj ludzi na forach uczelnianych.

Edytowane przez 201703061232
Czas edycji: 2009-12-28 o 17:41
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 21:09   #5
sugarcane
Zadomowienie

UW pozmieniało wymagania: polski podstawowy, matma podstawowa, j.obcy podstawowy i do wyboru jeden z kilku przedmiotów (bodajże historia, wos, j.obcy, biologia, matematyka?) w zakresie podstawowym lub rozszerzonym.
sugarcane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 23:55   #6
kasiencja
Pani Buka

ja też psychologia na UJ (pozdrawiam Cholerkę, który rok, bo ja dopiero zaczełam? ) , polski angielski historia rozszerzone wosu nie mogłam, a w tym roku nie jestem pewna czy można historię. to się ciągle zmienia.

Edytowane przez kasiencja
Czas edycji: 2009-12-28 o 23:57
kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 00:01   #7
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez kasiencja Pokaż wiadomość
ja też psychologia na UJ (pozdrawiam Cholerkę, który rok, bo ja dopiero zaczełam? ) , polski angielski historia rozszerzone wosu nie mogłam, a w tym roku nie jestem pewna czy można historię. to się ciągle zmienia.

Ooo! To zapraszam na wątek dla Krakowskich wizażanek! I ja drugi rok, ale psychologii ogólnej : ) a ty jaka? Ogólna czy stosowana?

Możemy się wymienić doświadczeniami
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 07:48   #8
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alicja281 Pokaż wiadomość
Witam. Chciałabym się dowiedzieć gdzie najlepiej studiować psychologię, co zdawać na maturze, by dostać się na ten kierunek i jak to ogólnie wygląda : )

Z góry dziękuję i gorąco pozdrawiam !
Mnie się kiedyś marzyła psychologia jako drugi, kierunek. Jednak uczelnia na której chciałem studiować Gregorianum była poza moim zasięgiem.
Emir1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 11:14   #9
kasiencja
Pani Buka

Cholerko, pierwszy rok ogólnej

ps. u mnie jest kilka osób które studiują psychologię jako drugi kierunek, ale mam wrażenie że nie wszyscy dają radę...

Stary 2009-12-29, 18:10   #10
Ejli
Zadomowienie

Witajcie dziewczyny, ja jestem na pierwszym roku ujotowskiej stosowanej.
Zdawałam polski, angielski i wos na R, ale tak jak piszą poprzedniczki, trzeba sprawdzić wymogi konkretnej uczelni

I'm going slightly mad
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 19:04   #11
alicja281
Przyczajenie

Więc zdawanie matury z biologi nie jest koniecznością, by dostać się na psychologię ?
alicja281 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 19:25   #12
201703061232
Konto usunięte

Nie ale potem na 1 roku masz biologizmy i np u mnie na roku widać kto nie zdawał biologii
Stary 2009-12-31, 16:40   #13
sugarcane
Zadomowienie

a ja tak z ciekawości czytałyście coś z psychologii przed rozpoczęciem studiów? bo tak się zastanawiam, właśnie skończyłam Archetypy i symbole Junga, też się na psychologię wybieram i naprawdę mi się to spodobało, ale znam wieeele osób, które "idą" na te studia, bo są trędi, a imo to trudne sprawy ;>
sugarcane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-31, 17:01   #14
201703061232
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sugarcane Pokaż wiadomość
a ja tak z ciekawości czytałyście coś z psychologii przed rozpoczęciem studiów? bo tak się zastanawiam, właśnie skończyłam Archetypy i symbole Junga, też się na psychologię wybieram i naprawdę mi się to spodobało, ale znam wieeele osób, które "idą" na te studia, bo są trędi, a imo to trudne sprawy ;>
Nie nie czytałam nic stricte psychologicznego. Na poczatku masz anatomie i fizjologię, filozofię, procesy poznawcze uwielbiane przez studentów. 1 rok to głównie anatomia i fizjo
Stary 2010-01-01, 18:08   #15
cheshire-cat
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny, ja jestem na pierwszym roku ujotowskiej stosowanej.
Zdawałam polski, angielski i wos na R, ale tak jak piszą poprzedniczki, trzeba sprawdzić wymogi konkretnej uczelni
Ejli zdradź swoją tożsamość, z której jesteś grupy?
ja też pierwszy rok stosowanej

wg mnie najlepiej zdawać biologię, przydaje się i jest akceptowana przez wszystkie uczelnie. ja tam zdawałam geografię

You can't help that... we're all mad here

cheshire-cat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 08:53   #16
ilijana
Raczkowanie

znacie moze progi na UW z poprzedniego roku?
Stary 2010-07-03, 12:05   #17
Coma_
Zadomowienie

83,333 pkt, w ostatniej turze 80,333

Coma_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 22:36   #18
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

dziewczyny , a czy trudno jest sie dostać?
Psychologia to podobno jeden z najbardziej obleganych kierunków.? Dużo osób mi mówi że nie ma za bardzo na co liczyć żeby sie dostać

droga gitaro, przepraszam, ale teraz moje palce Cię nienawidzą.
Milena13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 23:10   #19
Coma_
Zadomowienie

Na UW jest co roku od 20 do 23 osób na miejsce, więc jest się raczej ciężko dostać.

Coma_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 19:29   #20
sylwix3
Przyczajenie

Witam wszystkich Mam pytanie,dość powszechne ,ale bardzo ważne dla mnie Chciałabym dowiedzieć się czy mam szanse dostania się na psychologie stosowaną na UJ (w trybie wieczorowym,bo pewnie na dzienne nie mam szans). O to moje wyniki z matury :
-angielski rozszerzony -77
-polski rozszerzony - 68
-matematyka podstawa - 90

Bardzo proszę o ocenienie mojego prawdopodobieństwa dostania się na studia wieczorowe. Może ktoś miał podobne wyniki w tamtym roku albo niższe i dostał się na wieczorowe? Pozdrawiam
sylwix3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 21:51   #21
pineapplegirl
Przyczajenie

Hmmm...na dzienne może być trudno,ale może jakaś mała szansa jest,bo nie wiadomo jakie progi będą,to zależy od tego jak inni napiszą. Na wieczorowe chyba wszystkich przyjmują,więc nie ma o co się martwić
Stary 2011-05-20, 16:12   #22
sylwix3
Przyczajenie

Dziękuję bardzo za odpowiedź Na dzienne to wiadomo ,że nie da rady ,bo strasznie dużo chętnych. Musiałabym mieć ten wynik z matmy (90%)na rozszerzeniu ;P Mam wielką nadzieję ,że dostanę się na wieczorowe. A Ty
( pineapplegirl) studiujesz psychologię albo masz jakiś znajomych z tego kierunku na UJ? Byłabym wdzięczna gdybyś mogła mi powiedzieć czy może ktoś miał podobne wyniki i dostał się na pewno(na wieczorowe )

Bardzo proszę innych o informacje
sylwix3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-20, 16:37   #23
kasiencja
Pani Buka

dokładnie, na wieczorowe raczej wielkich wymagań nie mają.

Stary 2011-05-24, 20:39   #24
pineapplegirl
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sylwix3 Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za odpowiedź Na dzienne to wiadomo ,że nie da rady ,bo strasznie dużo chętnych. Musiałabym mieć ten wynik z matmy (90%)na rozszerzeniu ;P Mam wielką nadzieję ,że dostanę się na wieczorowe. A Ty
( pineapplegirl) studiujesz psychologię albo masz jakiś znajomych z tego kierunku na UJ? Byłabym wdzięczna gdybyś mogła mi powiedzieć czy może ktoś miał podobne wyniki i dostał się na pewno(na wieczorowe )

Bardzo proszę innych o informacje
Studiuję dziennie na UWr,ale mam koleżanki z wieczorowych i wiem,że nie ma dużych wymagań. Nie martw się, na wieczorowe na pewno się dostaniesz
Stary 2011-05-25, 00:44   #25
201712181913
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pineapplegirl Pokaż wiadomość
Studiuję dziennie na UWr,ale mam koleżanki z wieczorowych i wiem,że nie ma dużych wymagań. Nie martw się, na wieczorowe na pewno się dostaniesz
A na którym jesteś roku? Pamiętasz jaki był próg w 2010 r.? Bo nigdzie nie ma podanych oficjalnych progów na UWr, a ludzie wszędzie podają inne choć najczęściej się powtarza, że około 192 punkty. Jest też w ogóle jakaś realna szansa, żeby się dostać w II turze czy w ogóle do niej nie dochodzi, bo jest tyle chętnych?
201712181913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 12:31   #26
pineapplegirl
Przyczajenie

Moje wyniki z matury:
polski rozsz.- 82%
angielski postawowowy-100%
WOS rozsz.- 78%

Drugiej tury nie było z tego co pamiętam,ja byłam prawie na ostatnim miejsu listy przyjętych,ale jaki był próg to zabij mnie,ale nie wiem jakieś 3-4 osoby były pode mna
Stary 2011-05-25, 12:39   #27
201712181913
Konto usunięte

Cytat:
Moje wyniki z matury:
polski rozsz.- 82%
angielski postawowowy-100%
WOS rozsz.- 78%

Drugiej tury nie było z tego co pamiętam,ja byłam prawie na ostatnim miejsu listy przyjętych,ale jaki był próg to zabij mnie,ale nie wiem jakieś 3-4 osoby były pode mna
Ooo, czyli z Twoich wyników wychodzi na to, że na pewno był mniejszy niż 190. Mnie dobrze poszedł polski R (ale trudno określić na ile), angielski podstawa myślę, że tez 90-100%, ale już ang. R i WOS słabooo

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

aa, ale to było w 2010?

Edytowane przez 201712181913
Czas edycji: 2011-05-25 o 12:38
Stary 2011-05-26, 10:29   #28
pineapplegirl
Przyczajenie

Tak, w 2010 r. Tylko pomyliło mi sie z polskim ,bo podałam Ci wynik na podstawie,a z rozszerzenia miałam 87% Ale szczerze mówiąc to nie polecam tego uniwersytetu
Stary 2011-05-26, 10:54   #29
201712181913
Konto usunięte

Cytat:
Tak, w 2010 r. Tylko pomyliło mi sie z polskim ,bo podałam Ci wynik na podstawie,a z rozszerzenia miałam 87% Ale szczerze mówiąc to nie polecam tego uniwersytetu
Dlaczego? Myślałam, żeby próbować winnych miastach, ale mieszkam od urodzenia we Wrocławiu, do instytutu psychologii mam 25 minut piechotą albo kilka przystanków autobusem, więc wyjazd gdzieś daleko wydaje się wręcz absurdalny...
Stary 2011-05-26, 11:19   #30
pineapplegirl
Przyczajenie

Nie no skoro mieszkasz tak blisko to bez sensu byłoby iśc do innego miasta. Ja natomiast mieszkam 200 km od Wrocławia i bardzo tęsknię za domem,koleżankami itd.
Ogólnie ludzie są w porządku,Wrocław uwielbiam, ale mam wrażenie,że wykładowcy nie są w porządku.Moim zdaniem przychodzą tylko odwalić przysłowiową pańszczyznę. Zero zaangażowania ( no może z jednym wyjątkiem), brak jakiejkolwiek organizacji i masa niepotrzebnych przedmiotów.Kolokwia i egzaminy też nie są na jakimś wybitnie wysokim poziomie. Wybrałam ten wydział,gdyż jest bardzo wysoko w rankingach i podobno jest to jeden z lepszych uniwersytetów.Patrzyłam programy na innych uczelniach i są o wiele ciekawsze. Gdybym miała jeszcze raz rekrutować wybrałabym UŁ albo SWPS w Warszawie(mimo,że to prywatna uczelnia to poziom ma niezły).No ale takie jest moje zdanie,może na innych kierunkach jest inaczej.

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości