Problem z zazdro¶ci± - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2017-01-25, 20:48   #1
malaistotka
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

Problem z zazdro¶ci±

Cze¶æ wszystkim,

za³o¿y³am w±tek ¿eby siê wy¿aliæ, wys³uchaæ rad.

Dziewczyny, chodzi o to, ¿e mam problem z zazdro¶ci±... chcê siê komu¶ wy¿aliæ a jako¶ g³upio opowiadaæ mi o tym ludziom, których znam... tak naprawdê staram siê nie pokazywaæ mojego problemu nikomu i tego nie okazywaæ. Mo¿e opiszê sytuacjê od pocz±tku.

Z moim obecnym ch³opakiem jestem od roku. Wszystko wydaje siê byæ w porz±dku, mieszkamy ze sob± od pó³ roku, oboje jeste¶my po studiach i mamy pracê. Spêdzamy ze sob± bardzo du¿o czasu ale mimo wszystko, ja mam chyba problem z zazdro¶ci± i mam wra¿enie, ¿e problem jest we mnie... jako¶ chyba nie potrafiê w 100% uwierzyæ w to, ¿e facet na pewno nigdy mnie nie zdradzi b±d¼ nie pozna innej i ode mnie nie odejdzie. Zaznaczê, ¿e wszystko prze¿ywam bardzo emocjonalnie, a na moj± zazdro¶æ z³o¿y³o siê kilka czynników, prze¿ycia moje, mojej rodziny, przyjació³ i znajomych.
Zacznê od tego, ¿e w przesz³o¶ci mia³am tylko 1 innego ch³opaka (i to 4 lata temu), bylismy ze sob± tylko pó³ roku, bo okazalo siê, ¿e on ma inn± (przez pewien czas by³ z nami obiema na raz). Wtedy sytuacja by³a trochê inna, bo ani ze sob± nie mieszkali¶my, ani jako¶ czêsto siê nie widywali¶my (tamten ch³opak by³ o 10 lat starszy ode mnie, obecny jest w moim wieku). Pamiêtam, ¿e strasznie to prze¿y³am, gdy siê o tym dowiedzia³am. Posz³am wtedy nawet po antydepresanty, które ³yka³am prawie rok. By³am bardzo zakochana i naprawdê by³o to dla mnie straszne prze¿ycie mimo, ¿e pewnie niektóre z Was stwierdz±, ¿e przesadzam - jak teraz o tym my¶lê, te¿ wydaje mi siê, ¿e przesadza³am, bo facet by³ po prostu zwyk³ym d***... no ale niewa¿ne, zerwa³am wtedy kontakt, zapomnia³am o nim choæ wtedy prawie rok mi to zajê³o, a potem jeszcze pó³tora roku nie umia³am siê z nikim zwi±zaæ, b±d¼ po prostu nikt siê nie trafi³. W ka¿dym b±d¼ razie moje zaufanie do ludzi/facetów trochê podupad³o.
Druga sprawa - moja rodzina. Niestety mój ojciec zdradzi³ moj± mamê z inn± kobiet± i to by³ g³ówny powód ich rozstania (mia³am wtedy 12 lat). Mój ojciec co prawda do tej pory jest z t± kobiet±, która kiedy¶ by³a jego kochank±, jednak moj± mamê zdradza³ a d³ugo nawet siê do tego nie przyznawa³, tylko wymy¶la³ przeró¿ne historyjki.
Moja ciocia - podobna sytuacja. Ciotka dowiedzia³a siê o kochance wujka jak kochanka by³a w 5 miesi±cu ci±¿y...
Dodam, ¿e obie bardzo to prze¿y³y.
Podobne sytuacje mia³y miejsce u moich kole¿anek, znam kilka sytuacji, kiedy facet po prostu pozna³ inn± kobietê, postanowi³ do niej odej¶æ, b±d¼ zdradzi³, b±d¼ zakocha³ siê w kim¶ innym itp. itd.
Oczywi¶cie, ¿eby nie by³o, nie mówiê, ¿e wszyscy faceci s± ¼li i niedobrzy, bo znam te¿ sytuacje, kiedy to kobieta zdradzi³a, mo¿e mniej takich przypadków znam, ale jednak siê zdarza³y.

I teraz, przechodz±c do meritum - bojê siê, ¿e ze mn± te¿ tak bêdzie. Niby na razie nic na to nie wskazuje, jednak¿e ja po prostu nie umiem nie byæ zazdrosna. Oczywi¶cie staram siê tego nie pokazywaæ, niczego ch³opakowi nie zakazujê (w sensie wyjsc, kontaktów z innymi lud¼mi), w sumie nigdy nie by³o tak, ¿e chcia³ co¶ zrobiæ a ja mu zabroni³am tego, bo nie chcê te¿ wyj¶æ na jak±¶ wariatkê b±d¼ bluszcza... Mo¿e by³a jedna sytuacja z jego kole¿ank±, która by³a w nim zakochana, a on da³ jej kosza jeszcze zanim zacz±³ ze mn± byæ, jednak dalej siê z ni± kolegowa³ i czêsto rozmawiali przez facebooka. Wtedy powiedzia³am mu wprost, ¿e mi siê to nie podoba bo ona co¶ do niego czuje. On siê trochê zdenerwowa³ i stwierdzi³, ¿e to tylko kumpela, ¿e nie mam powodu do zazdro¶ci, ¿e rozmawia z ni± jak z koleg± i nigdy nie chcia³by z ni± byæ, ¿e ona nawet mu siê nie podoba. Pokaza³ mi nawet rozmowy z ni± na facebooku i rzeczywi¶cie - z jego strony by³a to normalna rozmowa jak z koleg±, nawet jej pisa³, ¿e mu ze mn± dobrze, ¿e super siê ze mn± dogaduje i ¿e siê cieszy, ¿e mnie ma... jednak ona wtedy mu odpisywa³a, ¿e jej przykro, ¿e on ma dziewczynê, ¿e mog³o byæ inaczej, ¿e ona nie rozumie dlaczego on siê chce z ni± kumplowaæ... wiem te¿ od innych ludzi, ¿e rzeczywiscie przez studia siê kolegowali, pó¼niej ona chciala co¶ wiêcej, on da³ jej kosza, podobno na pocz±tku ¼le to przyjê³a i zwyzywa³a go od gejów, ale pó¼niej siê pogodzili.
Druga sprawa to jego by³a dziewczyna, z któr± by³ prawie 5 lat (te¿ by³o to dawno, bo mieli 16-21 lat jak ze sob± byli, poznali siê w liceum, rozstali siê bo podobno zaczê³a ostro 'krêciæ' z innym ch³opakiem, potem do siebie wrócili, ale trwa³o to ju¿ krótko i pó¼niej ona z nim zerwa³a, przynajmniej tak± wersjê znam). Mój ch³opak teraz nie ma z ni± kontaktu, poza tym, ¿e dalej ma j± w znajomych na facebooku, jednak sam mówi³, ¿e jak czasem j± spotka³ to normalnie z ni± rozmawia³ o neutralnych rzeczach, bo nie by³o tak, ¿e siê ¶miertelnie pok³ócili, tylko przez jaki¶ czas dalej mieli ze sob± kontakt. Jestem trochê zazdrosna, bo jak widzia³am jej zdjêcia na facebooku, to pomimo, ¿e by³y trochê przerobione, to i tak ta dziewczyna wydaje mi siê byc nieporównywalnie ladniejsza ode mnie i wydaje mi siê, ¿e mo¿e kiedy¶ ch³opak wymieni mnie na w³asnie tak± piêkno¶æ jak jego by³a.
Co dalej...
Za ka¿dym razem jak mój ch³opak gdzie¶ idzie - np. zapisuje siê na angielski, zmienia pracê, zastanawiam siê jak g³upia, czy nie pozna tam kogo¶, do kogo bêdzie chcia³ ode mnie odej¶æ, b±d¼ kogo¶, z kim bêdzie chcia³ mnie zdradziæ. Oczywi¶cie nikomu jeszcze o tym nie mówi³am i jemu te¿ tego nie okazujê, staram siê to t³umic w sobie, jednak nie chcê ca³e ¿ycie siê tak zastanawiaæ... chcia³abym byæ spokojniejsza i siê tak nie przejmowaæ. Ludzie, czy ja jestem jaka¶ psychicznie chora czy co¶ ze mn± nie tak?
Przepraszam za przyd³ugi post i trucie, ale naprawdê musia³am to wyrzuciæ z siebie...
malaistotka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-26, 06:07   #2
Vrenth
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 593
Dot.: Problem z zazdro¶ci±

Masz trudniejsz± sytuacjê ni¿ inni ze wzglêdu na historiê rodzinn±. Ale z zazdro¶ci± da siê sobie poradziæ. My¶l na spokojnie o ró¿nych sytuacjach. Wiadomo, ¿e emocje powiedz±, ¿e jest masê bardziej atrakcyjnych dziewczyn. Ale on jest z Tob±. Masz jakie¶ obiektywne powody mu nie ufaæ? Pewnie nawet wielokrotnie da³ Ci powody, ¿eby mu ufaæ. Np. nie zauwa¿y³ jakiej¶ bardzo atrakcyjnej dziewczyny, kiedy by³a¶ pewna ¿e siê za ni± obejrzy.

Niestety, mi³o¶æ otwiera nas na szansê zranienia, ale je¶li on pokazuje Ci ró¿ne rozmowy, to s± du¿e szanse, ¿e mo¿esz spokojnie mu ufaæ. Poza tym zawsze bêdziesz zazdrosna o jak±¶ relacjê, któr± on ma lepsz± ni¿ z Tob± - nawet je¶li to jest kumpel z którym rozmawia na jedyny temat, którego nie macie wspólnego. Z tym akurat musisz siê pogodziæ. Zazdro¶æ nie mija od razu, ale pomaga zastanawianie siê za ka¿dym razem, czy masz realne powody do zazdro¶ci. Bazuj na faktach, a nie na emocjach. Z czasem zazdro¶æ powinna zmaleæ.
Vrenth jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-31, 17:42   #3
malaistotka
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

Dziêkujê Ci za odpowied¼.
Nie wiem, nie radzê sobie z tym.
Wiem, ¿e tamt± rozmowê mi pokaza³, jednak zawsze pozostaje i tak niepewnosc, moze akurat tamt± dziewczyne traktowa³ jak kole¿ankê i mu siê nie podoba³a, ale s± tez inne... ostatnio bardzo du¿o rozmawia z jeszcze inna nasza kolezank± i jestem tez zazdrosna. Bo ci±gle zagadywa³ j±, przekomarza³ siê itp... i mu szczerze powiedzia³am, ¿e wydaje mi siê, ¿e ona mu siê podoba, to siê mega ze mnie ¶mia³, ale siê nie obrazi³. Nie wiem co mam o tym my¶leæ wszystkim.
malaistotka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-01-31, 18:55   #4
brunetka_007
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 91
GG do brunetka_007

Zazdro¶æ ponad zdrow± odrobinê jest bardzo destrukcyjnym uczuciem.
Moim zdaniem powinna¶ przemy¶leæ sobie ten temat od nieco innej strony. Je¿eli mo¿esz ufaæ swojemu ch³opakowi, nie daje Ci powodów do niepokoju, nie przedk³ada innych osób ponad Was to pomy¶l sobie co Ci daje zazdro¶æ ? czy aby nie wpadasz w zbêdne kompleksy przez my¶lenie ¿e inna jest lepsza, ³adniejsza?
Pomy¶l Twój ch³opak jest z Tob± wiêc widocznie to Ty mu siê podobasz, to Twój charakter mu odpowiada i to z Tob± chce byæ.

a co do tego "Za ka¿dym razem jak mój ch³opak gdzie¶ idzie - np. zapisuje siê na angielski, zmienia pracê, zastanawiam siê jak g³upia, czy nie pozna tam kogo¶, do kogo bêdzie chcia³ ode mnie odej¶æ, b±d¼ kogo¶, z kim bêdzie chcia³ mnie zdradziæ. "- gdyby kiedy¶ "hipotetycznie" mia³ Ciê zdradziæ - przejmowaæ siê teraz gdy jest dobrze tym, ¿e kiedy¶ co¶ mo¿e siê staæ jest kompletnie bez sensu to raz.

A dwa pomy¶l, ¿e zastanawiaj±c siê nad tym i¿ kiedy¶ mo¿e zostaniesz zdradzona -przypisujesz mimo woli swojemu ch³opakowi to ¿e jest potencjalnym k³amc± i bucem -a to chyba nie jest prawd±?

Ewentualna kontrola nie sprawi, ¿e poczujesz i¿ mo¿esz mu w pe³ni zaufaæ.
Wszystko co nas spotyka stanowi do¶wiadczenie i z tego w³a¶nie powodu nie mo¿e byæ z³e. Do¶wiadczenie mo¿e byæ wy³±cznie dobre bo spe³nia rolê czynnika kszta³tuj±cego nas jako osobê i sprawia, ¿e stajemy siê tym kim jeste¶my.

kierowca od 06 wrze¶nia
brunetka_007 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2017-01-31 18:55:04

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:26.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.