![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Eks grozi samobójstwem
Witajcie,
Kilka miesięcy temu rozstałam się z partnerem, Byliśmy razem 3 lata, a powodem mojego odejścia (drugiego już) były wieczne kłamstwa z jego strony - typowy mitoman, powinien to leczyć a nie chciał. W sumie nie tak długo po rozstaniu weszłam w nowy związek i jestem teraz szczęśliwa z facetem, który od 2 lat jest moim dobrym znajomym ![]() No i jakoś kilka tygodni temu zaczęły się jazdy ze strony eks. Że się zabije, że on już nie może. I tak, jak do tej pory były z jego strony smsy, czasem telefony, tak teraz zaczął przyłazić do mnie do pracy (mówiłam kilka razy wyraźnie, że sobie tego nie życzę), przynosić mi kawę, kanapki itd. Zaczął opowiadać, jak to szuka nowej pracy, jak już prawie znalazł (przez cały związek mówiłam, że nie pasuje mi jego praca - na czarno i bez pewnych pieniędzy). I że jak nie zostawię mojego faceta to on się zabije, bo on nie może beze mnie, bo ja nie potrafię docenić jego starań i takie tam ![]() Zaraz po rozstaniu poinformowałam o możliwości takich gróźb jego kuzynkę, która przekazała to jego ojcu. Parę razy wymieniłam się też smsami z jego przyjaciółką. Kilka dni temu poinformowałam je obie, że mój eks zaczął coś takiego odwalać, że w sumie to były już takie akcje z jego strony i nic sobie nie zrobił ale mimo to boję się o niego. A one obie zaczęły mówić że jak do niego wrócę ![]() ![]() I teraz nie wiem, co robić. Mój facet podsunął pomysł, żebym zrobiła screeny wszystkich wiadomości, w których on groził samobójstwem i poszła z tym na policję, a oni zabiorą go do szpitala, gdzie psychiatra baaardzo dokładnie go przepada i stwierdzi, czy faktycznie coś mu dolega, czy po prostu tak pogrywa. Co mam robić?
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Eks grozi samobójstwem
Nie wiem czy to ma szanse zadziałać, ale pomysł twojego faceta brzmi rozsądnie.
Ex i jego ekipa (kuzynka, przyjaciółka) szantażują cię emocjonalnie i moim zdaniem powinnaś uciąć z nimi kontakt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ex i jego ekipa (kuzynka, przyjaciółka) szantażują cię emocjonalnie i moim zdaniem powinnaś uciąć z nimi kontakt.[/QUOTE] I tyle w temacie. Czas zacząć działać zdecydowanie (policja, niech sobie z nim wyjaśniają) i poucinać w 100% kontakty z toksycznymi osobami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;70002086]Nie wiem czy to ma szanse zadziałać, ale pomysł twojego faceta brzmi rozsądnie.
Ex i jego ekipa (kuzynka, przyjaciółka) szantażują cię emocjonalnie i moim zdaniem powinnaś uciąć z nimi kontakt.[/QUOTE] No tak, to na pewno... Tylko nie chciałabym, żeby doszło do tragedii. I pytanie, gdzie to zgłosić? Najlepiej byłoby, żeby rodzice ściągnęli go do siebie - mieszka sam, w wynajmowanym mieszkaniu, ledwo daje radę finansowo i ogólnie jestem przekonana, że przeprowadzka w miejsce, gdzie nie będzie sam bardzo dobrze mu zrobi. Edit: Aaaa, ok, teraz doczytałam ![]() Czyli co, od razu policja czy póki co rozmowa z jego rodzicami i próba ściągnięcia go do domu, i niech oni go ogarniają?
love Edytowane przez wild_horse Czas edycji: 2017-01-22 o 13:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Ten facet to ten "znajomy" z anielską duszą, którego kiedyś opisywałaś, czy masz jakąś wybitną słabość do takich typów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Spokojnie, żadnego samobójstwa nie będzie, takie typy żyją długo i (fizycznie) zdrowo, wykańczając po drodze otoczenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ale Ty masz go ściągać do tego domu? Ty tylko możesz porozmawiać z jego rodzicami, a nawet nie rozmawiać, a zakomunikować im co i jak i niech coś z tym robią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Tak czy inaczej daruj sobie rozmowy z jego rodzinką.
Chłopak dobrze Ci radzi, idź z tym na policję. Gość albo wymaga leczenia, albo Cię terroryzuje i szantażuje. Otoczenie, znając Twoją naiwność chętnie ją wykorzysta, do wpakowania Cię w jakieś bagno - daruj sobie kontakty z tymi ludźmi. Dobrze by było, jakbyś się z tego patologicznego środowiska wyrwała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Właśnie o to mi chodziło, po prostu o uświadomienie im, co dzieje się z ich syneczkiem czy tam co on wyprawia, bo mogą być nieświadomi a po ostatnich smsach od jego kuzynki zaczęłam wątpić, czy faktycznie porozmawiała z jego ojcem :niee:
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;70002826]Nie zastanawiaj się co by było najlepsze dla niego, tylko się zastanów, co jest najlepsze dla ciebie. Ten facet cię regularnie nęka i dobrze mu to wychodzi, bo już obwiniasz się za jego ewentualne krzywdy. To dorosły człowiek, więc nie mieszałabym w to jego rodziców, tylko od razu zgłosiła na policję.[/QUOTE]
Do-kła-dnie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Bylam w takiej samej sytuacji. Wtedy sie przejelam i zmieklam, ale drugi raz nie popelnilabym tego bledu.
To sa zwykle grozby z jego strony, proba szantazu. Nie reagowalabym. Ewentualnie mozesz go ostrzec, ze jesli raz bedzie Ci grozil, to pojdziesz z tym na policje. Jesli skonczy, to fajnie. Jesli nie, to to po prostu zrob. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Im bardziej bedziesz sie gosciem przejmowala i interesowala tym bardziej on sie bedzie nakrecal. Bo dajesz sygnal ze skoro sie interesujesz i przejmujesz to znaczy ze ci zalezy, wiec jest szansa. Zadnych kontaktow z kuzynka, przyjaciolka, rodzina. Idz na policje i tyle. Jaka kolwiek probe kontaktu ignoruj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Byłam w takiej sytuacji. Jeździł też do mojej mamy i babci pod moją nieobecność, prosił żeby mnie namówiły na powrót. Pod pracą był codziennie, błagał, płakał, groził, że się zabije. Ignorowałam telefony, smsy, wychodząc z pracy udawałam, że go nie widzę. Znudziło mu się w końcu i odpuścił. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Mój tez miał się zabić. Rzucać pod tramwaj. Akurat jechał wiec zapytałam czy rzuca się pod ten czy czekać z nim na kolejny po czym poszłam. Znudził się w końcu. Teraz żyje i ma się świetnie. Zgłoś na policję jak Cię będzie nękał a od niego i jego teamu się odetnij
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Tak właśnie zaczyna się stalking. Skończ znajomość dla Twojego dobra. Ewentualnie zgłoś na policję
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Zgłoś to na policje. Będziesz miała spokojne sumienie bo widzę ze juz Ci jest ciężko.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() ![]() http://8-pietro.blogspot.com/ ![]() ![]() ![]() Kupujemy, remontujemy i urządzamy mieszkanko Cieszymy się, wkurzamy, rozmyślamy i lamentujemy ![]() Zapraszam na pierwszego bloga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Zazwyczaj ktoś, kto o tym "trąbi na prawo i lewo, rzadko kiedy rzeczywiście targa się na swoje życie. Jeśli faktycznie chciałby coś sobie zrobić, to nikomu by o tym nie powiedział (zazwyczaj tak bywa).
Powiedz mu, że swoją rolę w jego życiu już skończyłaś i, że jest dorosły i sam bierze odpowiedzialność za swoje czyny. Ten koleś, to niezły manipulator- w dodatku efektowny. Twój obecny facet dobrze Ci radzi+ zgłoś jego nachodzenie, jako stalking. Nie angażuj się bardziej, niż to potrzebne. Sam sobie zapracował na to, że Cię stracił, a kontakty z jego znajomym/ rodziną utnij.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Mój eks romantyk, groził, że się zabije w moje urodziny, żebym zawsze kojarzyła ten dzień tylko z tym. Żyje i ma się dobrze.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oczywiscie nic sobie nie zrobil, takie teksty, to typowa gadka ex-ow majacych nierowno pod sufitem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
High Quality Since 2007
|
Zrób dokładnie tak jak mówił Ci Twój chłopak - zrób screeny, możesz zadzwonić na policję i poprosić o adres mailowy do tej komendy, która jest najbliżej miejsca pobytu Twojego chłopaka. Odwiedzi go odpowiednia osoba. Możesz poprosić o anonimowość. Natomiast on zapewne się domyśli kto to zgłosił
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za rady
![]() Btw, jak to będzie wyglądało? Wyślę/zaniosę screeny na policję i co, odwiedzą go w tym miejscu, w którym przebywa, i od razu zgarną do psychiatryka na badania? Czy te badania wykonają na komendzie? On akurat jest pod tym względem "ustawiony", tzn dobrze żyje z większością policjantów ze swojego miasta i obawiam się, że mogą po prostu potrzymać go parę godzin i wypuścić, ewentualnie przyjść i po koleżeńsku oznajmić, że dostali zgłoszenie i że ma uważać ![]() A jego rodzicom myślałam, żeby powiedzieć i o szantażach, i też przy okazji o długach, których mi narobił. On ogólnie ma jakieś inne długi, o których ja przez cały czas nie wiedziałam, i wiem od tej kuzynki, że nie tak dawno jego rodziców odwiedził komornik. Po tej akcji przyszli do niego do pracy i dostał od każdego po kolei w pysk na opamiętanie ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
BAN stały
|
Ty nie umiesz żyć swoim życiem?
SWOIM? A nie jakimiś rodzicami, kuzynami, siostrami, znajomymi i koleżankami eks naciągacza i znajomego oszusta i bug jeden wie kogo jeszcze? Nie masz co robić? To NIE JEST TWÓJ PROBLEM co on będzie robił, a zaangażowanaś w te scenariusze jakbyś co najmniej planowała do niego wrócić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Natomiast dawanie znać jego rodzicom i o tym, że on grozi samobójstwem i o jakichś długach, to słaby pomysł. Po co mieszać te tematy? Z zemsty? To są Twoje i jego błędy, co ich to obchodzi? Albo robisz coś z troski, albo nie rób wcale, jeżeli to ma być podszyte złośliwością. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ehh, właśnie wysłał mi na fb zdjęcie listu pożegnalnego
![]()
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Dlaczego jeszcze nie masz go zablokowanego na fb? Widać chcesz uczestniczyć w tym "dramaciku". To cóż, weź w tej chwili do ręki telefon i dzwoń na policję. Jak mu zapukają do drzwi, to szybko mu przejdzie ochota na takie szantaże. Wybieraj.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2017-01-22 o 19:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |||
High Quality Since 2007
|
Cytat:
Możesz zadzwonić nawet na 112 po prostu, przekierują Cię do właściwej komendy.
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Zgłoś na policję, nic więcej nie możesz i nie powinnaś robić.
Dziewczyny mówią, że pewnie zgrywa i na 99% tak jest. Ale jakiś tam minimalny margines błędu warto założyć, żeby w razie czego nie mieć później wyrzutów sumienia. Sorry, że tak wprost i na chłodno ale kilka tygodni temu miała miejsce podobna sytuacja w sąsiednim bloku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
High Quality Since 2007
|
Nie odpisuj, zablokuj na fb, dodaj do czarnej listy w telefonie, zgłoś na policję. I przez następne dni nie dopuszczaj do sytuacji w której jesteś sama. W pracy poproś, aby tego pana nie wpuszczali albo żeby osoby z Twojego pokoju go wypraszały. Plus jak się będzie stawiał, dzwońcie też na policję. A Ty się go niego nie odzywaj pod żadnym pozorem jeśli przyjdzie do pracy.
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:57.