|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
czy będąc samotnym można być szczęśliwym?
czy będąc samotnym można być szczęśliwym?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy będąc samotnym można być szczęśliwym?
Co masz na mysli, piszac "samotnym"? Singlem/wolnym czy samotnym w sensie "bez znajomych, przyjaciol"?
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Rozróżnijmy na początek bycie singlem od bycie samotnym - bo to dwie różne sprawy. Będąc singlem, czyli bez 'pary' - oczywiście że można być szczęśliwym i spełnionym. Ale poczucie samotności raczej nie jest pojęciem pozytywnym, nieprawdaż?
![]()
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Można być szczęśliwym będąc singlem, samemu, nawet przebywając w odosobnieniu. Ee. można się w samotności cieszyć. "Samotny" ma jednak wydźwięk negatywny, mówiąć, że jesteśmy samotni, dajemy do zrozumienia, że kogoś/czegoś (relacji, uczuć) nam brakuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Związki, znajomości.
Skąd to pytanie? 1.5 roku doświadczenia w relacjach z ludźmi, wszystkie zakończone rozczarowaniem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja uważam, że się nie da, bo dla mnie słowo ,,samotny" określa to jak się czujemy, a nie liczbe osób dookoła. I z założenia to słowo określa, że czujemy się źle.
Można mieszkać na bezludnej wyspie, ale cieszyć się z tego i nie czuć się samotnym. A można mieć pierdyliard znajomych, związek i odczuwać samotność. Ja wychodzę z załozenia, że człowiek jest istotą społeczną i potrzebuje kontaktu z innymi, przynależności do jakiejś grupy, ale to czy czujemy się samotnymi, to jest nasze subiektywne odczucie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
lokalna gwiazda
|
Cytat:
Po prostu próbuj dalej, bez ciśnienia, że musi coś wyjść. Jak podchodzisz do sprawy bardziej na luzie, to i rozczarowanie mniejsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Piekło to inni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Zależy od człowieka. Ja bym nie był.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Ja bardzo długi czas byłam singielką. Ale nie samotną.
Od czasu do czasu marzyłam o zakochaniu, ale byłam przekonana, że nie znajdzie się mężczyzna, który pokocha mnie taką, jaką skomplikowaną/dziwną jestem. I pogodziłam się z tym w którymś momencie zupełnie. Miałam naukę, wolontariat, znajomych, wydawało mi się, że bycie w związku nie jest totalnie dla mnie. I wtedy Go spotkałam. Porównując te dwie sytuacje: bycie singielką, ale posiadającą swoje zainteresowania, nie przejawiającą frustracji z powodu braku faceta jest świetne. Nie odkrywając Ameryki: z pewnością znacznie lepsze, niż bycie z kimś ze strachu przed samotnością, bez przekonania do pełnego uczucia wobec tej drugiej osoby. Natomiast jeżeli się już znajdzie prawdziwą miłość to życie staje się jeszcze bardziej kolorowe i niesamowite. Ale to musi być coś prawdziwie-prawdziwego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Etap godzenia się z możliwością, że być może nigdy z nikim się nie zwiążę w sposób romantyczny chyba właśnie przechodzę w tym momencie, ale jest to godzenie się bardzo powolne i jednak niechętne i bolesne, bo podszyte lękiem. Bierze się on z tego, że znowu zaczynam czuć się bardziej samotna niż niesamotna, a także z tego, że delikatnie mówiąc nie przechodzę teraz najlepszego okresu w moim życiu. Studiując, wiodąc raczej beztroskie życie i mając przy sobie znajomych nie brakowało mi wiele do szczęścia. Teraz niestety przygniata mnie proza życia, zarówno ja, jak i znajomi mamy mniej czasu, i teraz zauważam, że bliskie mi osoby maja inne priorytety, tzn. ten czas, który zostaje wolą spędzić właśnie z partnerem. No i tak sobie myślę, że w ten właśnie sposób, nie będąc dla nikogo priorytetem, znowu wrócę do czasów samotnych. A wiem, że bardzo potrzebuję ludzi i kontakt z nimi (mówię tu o osobach dla mnie bliskich) dużo mi daje, podnosi na duchu, motywuje do działania. Ludzie (w tym partner), jak to zostało napisane wyżej nadają ciekawszych kolorów życiu, są dla nas wsparciem (i na odwrót, więc w dodatku samemu też można się poczuć potrzebnym), no, przynajmniej dla mnie. W każdym razie samotność to nie moja bajka. Edytowane przez 201712242137 Czas edycji: 2017-02-03 o 21:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:13.