|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Duży pryszcz
Witam,
Nie znalazlam podobnego watku, ktory spelnialby moje kryteria w 100 procentach, dlatego pisze. Otoz, chodzi mi o wielkie, pojedyncze, bolesne pryszcze. Nie pojawiaja sie systematycznie, nie wystepuja mnogo. Wyglada to mniej wiecej tak, ze: Miesiac temu na czole wyskoczyl mi jeden przeokropny. Na poczatku czuje delikatna, dopiero co formujaca sie pod skora mala krosteczke. Z czasem jedna puchnie i puchnie do tego stopnia, ze robi sie wokol niej taka niby otoczka, wrecz bulwa, czy nawet opuchlizna podskorna. Zupelnie tak, jakby ``syf```wychodzil do wierzchu, a wokol niego pod skora zbierala sie reszta zanieczyszczen. Przeokropnie to boli. Puchnie i puchnie, zbiera sie przez kilka dni. Absolutnie nie jest wyciskalne, chyba, ze po kilku dobrych dniach. Ciezko jest jednak zyc z tym przez taki czas, gdyz opuchlizna potrafi nachodzic na lub pod oczy. Kilka dni temu ta sama sytuacja zdarzyla sie na policzku. Po kilku dniach meczarni z opuchlizna dzis rano wycisnelam to dziadostwo. Wycisnelam duzo bialej mazi, krwi, ropy i wsyzstkiego, co mozliwe, a czego nawet nie umiem opisac. Teraz znowu puchnie, jest nie do tkniecia, czuje nawet jak pulsuje. Sytuacje takie zdarzaja sie nieczesto, ale z okreslona czestotliwoscia od kilku lat. Zele puntkowe na pryszcze sa za slabe, wyciskanie niemozliwe, a zycie z opuchlizna niestety ciezkie. Blagam, pomozcie i z gory serdecznie dziekuje.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Duzy pryszcz
Mi na wszelkie takie większe syfy pomaga smarowanie PASTĄ [nie mylić z maścią] cynkową. Smaruję, gdy tylko poczuję, że coś się formuje i serio zanika. Wiem o jakie "gule" chodzi, bo mi takie się robią, gdy przewieje mnie, przeziębienie przez skórę mi wtedy wychodzi. Albo może spróbuj wtedy tribiotikiem [maść z antybiotykami] posmarować. Osobiście nie używałam, ale nieraz czytałam pochlebne opinie na jej temat.
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Mnie też pomaga na to pasta cynkowa, polecam
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
też robiły mi się takie wulkany zanim zaczęłam kurację antybiotykową. też używałam na to pastę cynkową, ale nie zbyt mi pomagała. w jakimś stopniu na pewno. podobno dobra jest maść ichtiolowa bo wyciąga ropę. nie miałam okazji niestety wypróbować jej na takich 'gulach'.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
moj TŻ ma nieraz takie na plecach i jak smarowalam u brevoxylem to sie zmniejszaly juz po pierwszym smarowaniu , ale tez powodowala ze nabrzmiewal bardziej i trzeba bylo go wycisnac mocno ale po nastepnym posmarowaniu zmiejszaly sie juz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
hmm a nie są to może czyraki?
kiedys na twarzy tez czasem pojawiały mi się takie duże gule, bolące przy dotyku, nie dało się tego dotknąć. Nakładałam na to wtedy maść ichtiolową i zaklejałam plastrem, szybciej pękały i można było to wycisnąć, inaczej nie dało się tego pozbyć
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Maść ichtiolowa jest najlepsza na takie gule
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Bo ja trzeba stosować przez parę dni jeśli chodzi o te rzeczy co są głębiej są skórze
![]() Cytat:
![]() Najlepiej nakładać maśc na noc i poprzyklejać plasterki na te miejsca żeby nie zabrudzić pościeli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Witam,
mi ostatnio się taka gula robiła na brodzie bliżej kącika ust to tak mi spuchło jakby ktos mi wpierdzielił! cały dzień mnie bolało wieczorem czulam takie zgrubienie i na dotyk bolało a jak wstałam rano! ![]() Mi pomaga Epi Duo (na recepte) do tego stosuje metody naturalne ostatnio nakładam, smaruje się surowym ziemniakiem (kroje sobie plasterki) super matuje i tonizuje skórę, czuć taka miękkość. I odkryłam przypadkowo tez super krem nawilżający z serii dla dzieci "Krem do twarzy i ciała - HIPP" super sprawa szybko wchłania nie świeci się buźka po nim i jest taka miękka. Super pod podkład! Jest dość duży i baaardzo wydajny (75ml chyba ok 10-13 zł zależy w jakim sklepie). A na takie bulwy albo ciężko gojace się krosty dobry tez jest Tormentiol. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Jeżeli na gulce jest otwarta ranka to ropa szybciej wychodzi, natomiast gdy jej nie ma maść sprawia, że zawartość podchodzi jakby wyżej dlatego po kilku dniach/ godzinach stosowania można ją wycisnąć
![]() No a poza tym zawsze można taką gulkę przebić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Ja się przyznam, że jak zdarzały mi się takie gule (w okresie liceum było to bardzo często), to na tyle mnie to irytowało, że brałam igłę i przebijałam.. Wiem, że tak się nie robi, ale jak człowiek chce sobie ulżyć, to każdy sposób dobry. Jak widzisz rozszerzonego pora na tej guli to nic prostszego - wbijasz trochę igłę i "powiększasz" kanał. Później jakakolwiek maść typu ichtiolowa czy zwykły krem, żel na pryszcze na kilka godzin w to miejsce i później bez problemu wszystko wyjdzie. Ja najczęściej nie widziałam tej dziurki (por, kanał, jakkolwiek to nazwać), więc brałam np. gorącą kąpiel i patrzyłam w powiększającym lusterku pod światło - wtedy czasem można dojrzeć leciusieńko rozszerzony por i poszerzyć..
Generalnie takie babranie w pryszczu igłą jest godne potępienia, ale wiem co to za ból - mnie czasami takie gule puchły przeokropnie (pod okiem na przykład, jak Tobie!), ból nie do zniesienia - pamiętam jak miałam takiego niewyciskalnego giganta na samym środku brody.. Dostałam przypadkiem plecakiem od koleżanki, nie jakoś mocno, ale ta gula tak zabolała, że myślałam, że zemdleję na miejscu ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja bym się bała igłą przebijać... jakoś tak...
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja przebijam pryszcze od czasów technikum teraz mam 25 lat. Był to dla mnie jedyny ratunek żeby się tego pozbyć . Nic nie pomaga. Miałam antybiotykoterapie, maści i inne dziadostwa, biorę leki hormonalne i tez dupa wiec nie wiem, chyba do śmierci mi to zostanie. Teraz mam na czole takiego byka, że wyglądam jakbym w szafkę przyorała. Żadna maść ichtiolowa nie dała rady, Epi duo działał na chwile dosłownie. Szkoda kasy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:58.