![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
ksiazki na studia
Czy kupujecie ksiazki na studia?Nie wiem co robic,bo bywa ze do jednego przedmiotu mamy nawet kilka.A ceny?nawet 100zl jakas kosztowala!!Nie bardzo mam tyle kasy..Ale co zrobic gdy nie ma w bibliotece?Albo jak sa to i tak mi nie wypozycza na pol roku albo wiecej-a bywa ze jakies teksty musze czytac z zajec na zajecia...
I jeszcze jedno czy do egzam.uczycie sie tylko z notatek czy czytacie tez fachowe podreczniki?Czasem sa one ciezko napisane-nawet czyta sie ciezko a co dopiero sie tego wykuc?? ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ksiazki na studia
Ja nie kupuję książek, jestem na studiach technicznych, więc można powiedzieć, że nie muszę, wsyatrczają notattki z wykładów.chodzenie na ćw. i gdy trzeba coś napisać mogę pójść do biblioteki/czytelni/podręcznikarni
![]() Edit: Kupiłam tylko książke do ang, ale niektórzy kserowali, ale to był jednorazowy wydatek, strczył na cały okres nauki ang. na studiach ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Ja kupiłam jedną ksiązkę na razie, ale to mój pierwszy semest i jestem na zaocznych, więc mam lżej jakby.
Reszte narazie kseruje. Wg. mnie nie opłaca sie kupować książek, przynajmniej mi, bo każdy przedmiot mam tylko w jednym semestrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A jeszcze naszłą mnie jedna myśl
![]() ![]() ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mam tylko jedną książkę,a to dlatego,że nigdzie jej nie mogłam znaleźć,a musiałam mieć na zaliczenie. Całą resztę kseruję i wypożyczam z biblioteki. Moja biblioteka ma taką funkcję,że jak oni czegoś nie mają to mogę wypisać to czego potrzebuję,a oni to prześlą do innych bibliotek i jeżeli one będą mieć tą książkę to wypożyczą-koszt 5 zł. Super opcja i często z niej korzystam
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Raczej nie kupuję książek (jedynie słowniki bo są niezbędne) zazwyczaj kseruję, albo wypożyczam i skanuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Ja jednak kupuję książki na studiach. Przyjemniej się uczyć z książki niż ze sterty kartek ksero.
I najważniejsze - po skończeniu studiów będę miała zgromadzoną sporą biblioteczkę, a nie stos makulatury. Gdyby jeszcze tańsze te książki były... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ja rowniez kserowalam ksiązki.mialam zaledwie kilka przez cale studia. poza tym czasami wcale nei jest potrzebna cala książka tylko jakis jej dzial, wiec bez sensu jest kupowac cala , zwlaszcza ze ceny sa kosmiczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja kseruje...zawsze to taniej...na ksero wydałam na 5 ksiazek koniecznych jakies 70 zł...a jakbym miała je kupic w ksiegarni zapłaciłabym koło 200-250...a np. ksiazka do łaciny (studiuje filologie polska) kosztuje koło 50zł ja mam ksero za 15zł. Wole ksero...
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ja kupuje tylko do niektórych przedmiotów, bo na moje książki na pierwszy semestr wydałabym dobre 3000zł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A czy kserowki tez sprzedajecie??Chodzi mi o kserowki z ksiazek bo tez mam!!
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Jestem na 3 roku i jak na razie kupiłam jedną książkę.Była niezbędna
![]() ![]() P.S Ksera też sprzedaję (no...raczej przekazuje w dobre ręce ![]() Edytowane przez ossirisa Czas edycji: 2006-11-30 o 10:56 Powód: P.s |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
ja kupiłam sobie tylko 2 książki - jedną do języka, drugą natomiast kupiłam specjalnie przed egzaminem, bo w bibliotece wszystkie były wypożyczone -> nie było z czego skserować, a poza tym wiedziałam, że może mi się ona przydać na innych przedmiotach i do pisania pracy licencjackiej.
Przeważnie na moim kierunku kupno ksiazki sie nie opłaca, bo zazwyczaj potrzebujemy z niej 1-2 rozdziały.
![]() |
#14 |
zielony stworek
|
Nie kupuję książek.Robię notatki na ćwiczeniach i wykładzie i właściwie wystarczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
ja jeszcze chyba zadnej ksiazki na studiach nie kupilam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Mrs Mrau
|
eh przypomnial mi sie kawal oddajacy dokladnie to co wiekszosc studentow robi
Idzie dwóch studentów ulicą. Nagle jeden zauważa na chodniku jakąś kartke papieru i pyta drugiego: - Ej, stary, co to jest? Na to drugi: - Nie wiem, ale ja kseruję!!! odnosnie tematu:czasem kupuje czasem nie,zależy od "powagi" przedmiotu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
w tym roku kupiłam swoja pierwsza "studencką" książkę
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ja nie mam ani jednej, u nas tez podaja zawsze kilka ksiazek ale korzystamy tylko z wybranych rodzialow i te rozdzialy kseruje 4na1 wychodzi taniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Będąc na studiach I stopnia większość podręczników, a raczej rozdziałów, które były potrzebne na zajęcia - kserowałam. Kilka pozycji kupiłam - były to głównie książki, z których materiał wymagany był na egzamin lub pomocne były w pisaniu pracy licencjackiej. Teraz jestem na studiach II stopnia i od października wydałam już sporo kasy - podręcznik, literatura do pracy mgr. itd. A jeszcze kilka niezbędnych pozycji mi brakuje
![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
czesc wypozyczam, a czesc poprostu pozyczam od znajomych, ale bywa i tak ze nie posiadam ksiazek bo wystarcza mi wyklady lub czasem jakies notatki z internetu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Generalnie to kseruję, ewentualnie wypożyczam. Jestem na studiach humanistycznych, więc czytania jest dużo i z wielu różnych książek ( wybrane rozdziały, strony, teksty), więc nie opłaca mi się ich kupować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Na pierwszym roku głupiutka byłam i kupowałam ksiązki
![]() ![]()
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o wykłady, to zawsze znajdzie się jakaś dobra dusza, która przepisze wykłady na kompie i wydrukuje, a my (zgadnijcie co) - kserujemy ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Ja rowniez nie kupuje ksiazek. W zasadzie mam tylko jedna w domu. Czesto wypozyczam badz kseruje. Zazdroszcze tym, u ktorych ksero kosztuje 6/7 gr bo u mnie na uczelni musze zaplacic 15 gr a obok jest troszke tansze i kosztuje 13 gr.
Nie wspomne, ze na uczelni wydrukowanie jednej kartki w kolorze czarnobialym kosztuje 50 gr ![]()
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Iiiii tam , żaden dowcip sama prawda ![]() ![]() Nie kupiłam jak dotąd żadnej książki. I myślę że tego nie zrobię , bo ksiązki na uczelniach medycznych osiągają zupełnie obłędne sumy, szczególnie różne atlasy. Uczę się głównie z kserówek i nie narzekam. Notatki z wykładów czy ćwiczeń , nie ma mowy żeby wystarczyły. Czasem myślę, że ta czy tamta książka przydałaby mi się i po studiach, ale jak na razie ceny są dla mnie zaporowe, nie umiem odłożyć stu kilku złotych na książkę z budżetu studentki ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja jak narazie kupiłam 2, do angielskiego- obowiązkowo ma być, i do anatomii- jest niezbędna, na każdym kolokwium poszczególne ukady, stwierdziłam,że nie ma sensu xerowac 600 stron. Zapłaciłam za nią 90zł, licząc, że xerowałabym 1 str. na kartkę, wyszłoby dokładnie to samo. A tak to mam wszystko w kupie zebrane. Z reszty przedmiotów albo mam wysyłane wykłady na maila w formie prezentacji, albo link do strony, albo notatki własne. Nie jest źle
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Kseruję
![]() Tzn, nawet nie w całości. Chyba 3 skserowałam w całości, bo wiem, że się przydadzą. Resztę kseruję fragmentami, czyli tylko to co najbardziej potrzebne ![]() A kupiłam do tej pory tylko 2 książki: Jedną, bo napisał ją mój profesor i delikatnie dał do zrozumienia, że miło mu będzie jak na egzaminie poprosimy o dedykację ![]() A druga jaką kupiłam to od historii, używana. Chciałam się jakoś z tą historią zaprzyjaźnić, ale nie wyszło ![]()
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Ksero
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
ja dotrwałam do III roku bez zadnej własnej książki
raz,że były za drogie do zawartej w nich wiedzy, dwa-często to widzimi sie wykładowcy,albo jakieś jego wypociny wiec przepraszam bardzo ale po co mi ten chłam ![]() więc ksero i ksero,także notatki ludzi z roku z netu ściągałam
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.