|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Cziasteczka czekoladowe
150g gorzkiej czekolady
100g masła 2 jajka 150g cukru 100g przesianej mąki 30g mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100g migdałów Piekarnik zagrzać do temperatury 190 stopni. Posmarować masłem 2 blachy do ciasta. Czekolade połamac na kawałki. Roztopić ja w kąpieli wodnej z resztą masła posiekanego w kawałeczki. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać czekolade z maslem. Mąke wymieszać z mąka kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do wcześniej przygotowanej masy, ucierając by nie powstały grudki. Dodać migdały. Ucierać aż masa stanie sie gładka. Na blaszce układać male kulki ciasta (w odleglości ok. 4 cm) spłaszczyć je lekko zwilżoną ręką. Piec ok 12-15 minut. Trzeba je odstawic do ostyniecia, ale na cieplo tez sa pyszne... Do ciasta mozna tez dodac drobno posiekana czekoladę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Cziasteczka czekoladowe
napewno wyprupuje bo jestem czekoladowym maniakiem !!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Cziasteczka czekoladowe
No to dla czekoladowych maniaków przepis na czekolade domową :
Składniki: 1/2 kostki masła, 1/4 szkl. słodkiego mleka lub śmietanki, 1 szkl. cukru pudru, 2 - 3 łyżki kakao, 1.5 szkl. mleka w proszku, orzechy, rodzynki, trochę wanilii lub innego aromatu. Sposób przyrządzenia: Masło, kakao, śmietanę i cukier puder rozpuścić w rondlu z grubym dnem i zagotować. Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać. Na końcu dodać orzechy i rodzynki uprzednio namoczone w wodzie. Wyłożyć masę na folię aluminiową. Postawić do ostudzenia i stwardnienia. Pokroić w kwadraty. Smacznego ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:48.