![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Eko Mama - planujemy przyjazny swiat dla naszych maluszkow
Witam!
Zapraszam przyszle mamy do dzielenia sie planami wyprawkowymi, zywieniowymi oraz wychowawczymi. Ja sama planuje korzystac z pieluch wielorazowych, zamierzam rowniez wiele rzeczy kupic / dostac uzywanych (ubranka, wozek, lozeczko - tylko materacyk i posciel beda nowe) zgodnie z duchem minimalizmu i oszczednosci. artykuly i filmy jakimi do tej pory sie inspirowalam - pieluchy wielorazowe: https://www.youtube.com/user/SrebrnaAkacja https://www.youtube.com/watch?v=1sf2beETAT8 http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=382 - inne: http://dziecisawazne.pl/silikonovecolorove/ http://dziecisawazne.pl/5-zalet-spania-z-dzieckiem/ Ogolnie portal dziecisawazne.pl jest kopalnia pomyslow ![]() Moze macie swoje ciekawe (lub sprawdzone juz wczesniej) pomysly na bardziej naturalna opieke nad swoimi dzieckiem? Podzielmy sie nimi, zapraszam do dyskusji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Eko Mama - planujemy przyjazny swiat dla naszych maluszkow
Hej
![]() Tak jak Ci pisałam w naszym wątku wrześniowym, kuszą mnie pieluchy wielorazowe - chociaż jeszcze się nie zagłębiałam w temat. Co do wyprawki, to też sporo rzeczy chciałabym kupić używanych ![]() Chętnie poczytam o pomysłach innych osób, może coś mnie zainspiruje i pomoże dokonać dobrego wyboru ![]()
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://mobile.nytimes.com/2016/03/29...&_r=0&referer= nie chce przykladac do tego reki i mam nadzieje ze nam sie to uda ![]() odwiedzilam pieluszkarnia.pl i te wszystkie otulacze sa takie sliczne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny.. ja nie jestem tzw eko"świrem", ale kieruję się w wielu dziedzinach zdrowym rozsądkiem i troską o środowisko, chętnie pcozytam o pomysłach innnych osób..w wyprawce mojego dziecka skupiam się na wybieraniu odzieży z naturalnych tkanin, z pewnością położę nacisk na minimum kosmetyków, ale to jeszcze temat do zgłębienia..pieluch wielorazowych nie będę stosować, w rodzinie mam osoby,które korzystały, niezawsze stanowiło to ułatwienie w opiece nad maluszkiem..
mama sierpniowa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja dodam od siebie, że warto pomyśleć o praniu w orzechach piorących, jest to tańszy i dużo zdrowszy dla środowiska (a przede wszystkim bezpieczniejszy dla skory) sposób prania niż niż w proszku, plynach, kapsułkach i tej całej chemii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Dołączam się do wątku
![]() Myślałam o pieluchach wielorazowych, ale obawiam się że wymiękniemy z TŻ przy tym.. Chociaż zobaczymy, myślę że na pewno warto przynajmniej spróbować. Jeszcze myślałam o ograniczeniu chusteczek nawilżanych. Na pewno tak jak Piernik chciałabym zminimalizować kosmetyki. No i karmić piersią - to też eko, prawda? ![]() kasia_ruda - dobry pomysł z orzechami. Polecasz jakieś konkretne?
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Scioatael witaj
![]() Ja też właśnie myślę o ograniczeniu chusteczek nawilzanych. W wielu miejscach czytam, że kiedy używa się pieluszek wielorazowych, wiele problemów m.in. z odparzeniami znika. Czytałam też (siostra Tzta, która ma 3ke dzieci potwierdziła) że krochmal na podrażnienia jest świetny. Mąką ziemniaczana jako puder na pupę lub kąpiel w krochmalu dużo załatwia ![]() Co do chusteczek widziałam gdzieś na YT systemy z bawelnianymi kwadratami w szczelnych pojemniczkach nasaczanych woda z dodatkiem olejku aromaterapeutycznego. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Witam się
![]() Chętnie podpatrzę jakieś ekopomysły ![]() O pieluchach wielorazowych kiedyś myślałam, ale teraz stwierdziłam, że to nie dla mnie... Może jeszcze się przekonam, ale na razie mnie przerażają. Na razie zaczynam się wkręcać głównie w kwestię kosmetyków właśnie (jak najmniej samych kosmetyków i jak najmniej chemii w nich). Co do mycia pupy to myślę, że duży wacik + woda i heja! Sama nie lubię jak mi zostaje taka warstewka po chusteczkach nawilżanych na rękach, nie chcę tego fundować maluchowi :P O orzechach piorących słyszałam, że średnio dopierają. Macie doświadczenia?
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja ie mam doświadczenia z orzechami ale gdzieś czytałam artykuł że niestety nie są skuteczne.
Chrupa witaj ![]() A co zrobić kiedy nie chce się używać wacikow? Myślicie że miękkie ściereczki (moja mama poszyla zbardzo miękkiej, spranej bawełnianej poscieli) wystarczą czy będą za mało miękkie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja kupuję te orzechy:
http://www.bestmedicalbrands.com/sap...antyalergiczne Tzn kupiłam kilogram chyba rok temu i nadal mam jeszcze trochę w paczce. Prędzej się przeterminują niż skończą :P 4-5 orzechów rozbija się do woreczka i to starcza na trzy prania. Nie mam żadnych problemów z dopieraniem plam. Bardzo polecam. Mam syna z bardzo wrażliwą skórą, więc pod względem ochrony jej dużo robię. A ciuchy wszystkie piorę w orzechach. Nie tylko dziecięce. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do chusteczek nawilżanych, to ja myślałam o nich ewentualnie tylko i wyłącznie na wyjścia, gdzie nie będzie szansy przemyć dziecku pupy - w domu nie zamierzam ich używać. Myślałam o myciu wacikami, ale chętnie podpatrzę inne pomysły ![]() Co do kosmetyków, to w wielu miejscach czytałam, że naturalne oleje sprawdzają się lepiej na co dzień, niż ta cała chemia.
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Olej kokosowy wymiata
![]() W rossmanie są super chusteczki, jak te wilgotne, ale nie są nasączane. Mięciutkie, idealne do ciepłej wody ![]() Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Co do kosmetyków to chciałabym używać rossmannowskich bardzo, u mnie ich nie ma, ale mam plan żeby sprowadzać z Polski. U mnie mam tylko całe półki oliwek na petrolatum i innych wynalazków. Trzeba się bardzo nastarac żeby znaleźć coś z w miarę normalnym składem, a cena wtedy leci w kosmos.
Ogólnie sama używam mydła, zastanawiam się czy maluszka można myć mydłem czy jest za agresywne i lepsze jest mleczko? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Hej dziewczyny
![]() Używane rzeczy u nas też są, kupiliśmy tak właściwie całą wyprawkę ![]() Co do eko to najważniejsze chyba gotowanie samemu dla malucha, bo słoiczki niby są też przebadane ale lepiej ugotować coś na parze i zblendować, przynajmniej wiemy co w tym jedzeniu jest. Z pieluszkami mam dylemat, na pewno latem chciałabym oszczędzić tego "kiszenia się" w pampersie w upały i zawijać malca w tetrę ![]() Kosmetyki mamy, ale to raczej będzie używane z umiarem. Olej kokosowy też myślę, że będę jako nawilżacz stosować, sama w ciąży używam masło shea i skóra na brzuchu jest super (ale obym nie wykrakała sobie więc tfutfu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
A ja sobie jeszcze przypomniałam, że mam w domu książkę Ewy Kozioł ( http://zielonyzagonek.pl/sklepik/ekonomiczne-dziecko-2/ ) - kupiłam już dawno temu, teraz wypadałoby zacząć czytać
![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jesli chodzi o kosmetyki, to i owszem, jestem zdania ze dzieciak nie potrzebuje do kazdej czesci ciala oddzielnego kosmetyku. Stawialam wtedy na naturalne kosmetyki, ale niestety olejki eteryczne podraznialy mu chorobowo zmienione miejsca. Zostalam tylko przy oliwce bezzapachowej i kremu na pupe Weleda, ale wczesniej od urodzenia najlepiej sprawdzala sie maka ziemniaczana. Moja mama moja pupe pudrowala maka( bylam tak zawsze wrazliwa), jak bylam starsza i zdarzylo sie jakies podraznienie to sama sie maka pudrowalam i zaczelam tez synowi pudrowac pupe( tatus plakal ze zuzywam mu kluski slaskie na dupcie jego pierworodnego ![]() Do mycia plyn Weleda sie nie sprawdzil, ze wzgledu na olejki eteryczne, wiec kupilam plyn babydream i nie uzywalam duzo, kropla do wody i szmatka przemywalam mu skore i wlosy. Jak dziecko mialo z 8-10 m-cy i wlosy gesciejsze to kupilam szampon babydream , ale on mial takie samo matowe siano po nim jak i ja, wiec uzywalismy tego samego zelu z pompka.. Dzis tez uzywa tego zelu jako szamponu. Mialam tez oliwka do kapieli , ktora po latach wycofali. najpierw byla ona w niebieskiej serii , potem w bialej i teraz jej juz nie ma ![]() Podsumowujac, dla mnie kosmetyki dla noworodka to - zel do mycia, moze byc nawet ogolny plyn do kapieli i uzywamy do ogolnego mycia jak i wlosow - maka ziemniaczaka, a jak potrzeba to krem z cynkiem na pupe - jesli dziecko ma sucha skore i potrzebuje dodatkowej pielegnacji to balsam/oliwka( oliwka przyda sie tez do kapieli natluszczajacej ale bedzie bardzo tluscic wszystko, w tym przypadku wygodniej jest uzyc specjalnej oliwki do kapieli, poza tym przy walce z ciemieniucha tez sie moze przydac, ale tutaj i zwykla oliwe z kuchni mozna uzyc) - w zimie krem na wiatr i niepogode, latem filtr mineralny i to wszystko co uzywalam u dzieciaka, wedle potrzeby, wiecej nie jest potrzebne Przy atopii polecam tez kapiele z dodatkiem soli z morza martwego, nawet przy otwartych ranach, poszczypie, dzieciak poplacze, potem osuszych skore i dobrze natluscic i to pomaga ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Orzechy uzywalam tak jak bylo w opisie czyli 4-6 polowek( w zaleznosci od brudnosci prania ) w dolaczony woreczek. Przy 40°C mozna ten sam worek uzyc 2 razy, jak sie pierze przy 60°C i wiecej jeden raz i rzeczywiscie tak bylo najlepiej. Czasami jak mi sie uzbieralo zuzytych orzechow( mozna je kompostowac, wiec zbieralam i po paru miesiacach wywalam je na moja grzadke warzywna w ogrodzie) to dokladalam je, tak ze mialam pozniej caly woreczek zapelniony i jeszcze trzecie pranie mi wyszlo. Do bialego prania trzeba dolozyc jeszcze wybielacza, najlepiej tego eko , ktory rozpada sie na wode i tlen ( takie wybielacze sa juz dodane do proszku do bialego prania) i biel nam szarzec nie bedzie. Niestety pralka zaczela mi sie psuc i przestala dobrze wyplukiwac. Na praniu zaczal osadzac mi sie brudny szlam. teraz mam nowa pralke , ktora bierze mniej wody i jest deliaktniejsza dla prania. jedno pranie jest ok, przy drugim robi mi sie powtorka ze szlamen. Uzywanie zmiekczacza do wody nic nie daje, wiec przerzucilam sie na eko proszek, ale prawdziwy eko. Niektore marki dodaja enzymy, wiec dla mnie to juz zadnej produkt eko. Mam jeszcze troche mniej niz 0,5kg orzechow i mam zamiar zuzyc je do prania poscieli i recznikow przy 60°C. Gdyby nie gorsze wyplukiwanie mojej pralki to bym przy orzechach zostala. ![]() Cytat:
![]() tez tak dlugo mialam kupilam caly 1kg i mialam przy nas trzech , ponad rok. Pozniej kupilam ale juz stacjonarnie( w dm) kolejny kilogram i zaczely sie moje problemy ![]() Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2016-03-31 o 11:40 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
A ja Wam jeszcze powiem, że wszystko zweryfikuje życie
![]() Woda do podmywania tak podrażniała i wysuszała skórę, że był ogień. Używamy chusteczek Babydream niebieskich, skóra idealna. Poza tymi odparzeniami nie stosowałam żadnych maści, tylko mąka ziemniaczana do dzisiaj. Pieluchy wielorazowe odparzały koszmarnie, jedynie Babydream się sprawdzają więc kupuje, no cóż ![]() Jedyne czego się naprawdę trzymam to jedzenie. Jeżdżę do koleżanki mamy po warzywka z ogródka i jajka od szczęśliwych kurek. Staram się kupować ubranka szyte w Polsce z dobrych tkanin, nie konserwowanych chemią jak te z Chin. Ta słynna afera z Zarą... Co do prania w orzechach to lekkie plamy ładnie dopierają, nie widzę różnicy między nimi a zwykłym proszkiem. No ale jednak na duże zabrudzenia odplamiacz. Bycie eko mamą to drogi biznes wbrew pozorom i warto postawić na minimalizm mimo, że dużo rzeczy kusi szczególnie tych dla dzieci ![]() Edytowane przez NecroKitty Czas edycji: 2016-03-31 o 11:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
NecroKitty, Monika piękne dzięki za informaje
![]() No z ubrankami też zauważyłam że u nas trudno znaleźć fajnej jakości. Ostatnio oglądałam ciuszki dla noworodków i natknąłem się na bawełnę z poliestrem, masakra jakaś. Moja mama szaleje w Polsce w lumpkach, po pierwsze ma przyjemność, po drugie szuka tylko bawełny, no i te rzeczy są już sprane, wystarczy je porządnie wygotowac, a potem wyprać drugi raz już w dziecięcym proszku i gotowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Probowalam uzywac oleju migdalowego , ale tylko wysuszal skore ![]() z chusteczek to ja uzywalam te sensitiv w bialym opakowaniu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Używam tego co pomaga, choć Mediderm i tak ma dobry skład jak na emolient. W tym wypadku najważniejsze jest dziecko a nie moje ambicje bycia super mamą ![]() Edytowane przez NecroKitty Czas edycji: 2016-03-31 o 12:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Z nawilżających olej to chyba awokado jest bardzo dobry, prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Jeszcze z takich spraw domowych, może niekoniecznie dzieciowych - odkamienianie. Jako, że u mnie jest strasznie kamienna woda, osad mam wszędzie i zbiera się bardzo szybko. Strasznie wkurzało mnie, że leję tą chemię i leci dalej w świat.
Moje ostatnie bardzo proste odkrycie to kwasek cytrynowy ![]() ![]() W kuchni po psiknięciu/polaniu takim roztworem kwasku na zlew, po jakichś 5-10 minutach sypię na to sodę oczyszczoną. Wszystko sobie reaguje i buzuje, a potem ścieram tylko lekko gąbką i cały kamień odchodzi. Do czajnika pełnego wody sypię jakąś 1/3 opakowania kwasku (takiego dużego z lidla lub biedry), gotuję i też wszystko czyściutkie ![]() polecam ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Fajny sposób z kwaskiem, znam odkamienianie czajnika kwaskiem właśnie. Słyszałam też że kamień ładnie schodzi od Coca-Coli ;D ale wolałabym wydać pieniądze na kwasem niz cole.
Gdzieś w domu na komputerze nam przepis na pastę i płyn z fermentowanych skórek cytrynowych, ale nie miałam odwagi próbować tego jeszcze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A widzisz, mój syn też ma azs i to bardzo ciężką postać i u nas akurat naturalne metody walki działają lepiej niż sterydy. Stosujemy sól z morza amrtwego, mydło z aleppo, pierzemy w orzechach, do smarowania masło shea... Wiele bym mogła tego wymienić. Akurat emolienty w większości pogarszały jego stan dramatycznie (mediderm i atoperal to najgorsza porażka u niego, wył i czerwony się robił w oczach). Ale obie to wiemy mając atopowe dzieci- u każdego działa coś innego. ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- Cytat:
No nie wiem z tym składem medidermu, parafina na drugim miejscu (uzyskiwana z ropy naftowej). Ale rozumiem, że skoro działa, to używacie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ocet dodaje tez do plukania zamiast plynu do plukania. Jako ze mam twarda wode( wedlug map na konw. proszkach) to czasami dodam octu( jak chce mi sie zapachu to pare kropel olejku eterycznego( dobrze neutralizuje zapach octu))do plukania. przy okazji jak sie pranie zrobi to zmiekczacz sie wypuka z proszkiem, to dodatkowo jeszcze ocet na koncu zneutralizuje wode i ewentualnie pomoze usunac resztki zlogow mydlanych( mam taka nadzieje). Poki co wszystko funkcjonuje idealnie, a robie tak z 2 lata( nie zawsze dodaje octu do prania, zalezy co piore) Sama tez kiedys robilam sobie wlasna miksture z octu i wody do mycia np okien, ale od kiedy mam orangelöl reiniger to wiekszosc rzeczy myje tym. No i tutaj mam tez fajne naturalne produkty, ktore w niektorych przypadkach szybciej usuwaja zabrudzenia niz te produkty wlasnej roboty, ale calkiem nie zrezygnowalam z domowych sposobow ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mediderm właśnie działa a przerobiłam wszystkie naturalne sposoby, emolienty itp. Jak po kilku miesiącach się w koncu widzi efekty to mimo wszystko człowiek się cieszy. Masło Shea u nas nie sprawdziło się, skóra była nawilżona ale zmiany atopowe nie znikały. Wszystkie oleje jakie próbowałam wysuszały. W tym momencie mamy zmiany tylko na brzuszku i lekko buzi. Na razie tego nie ruszam bo mamy inne problemy i cieszę się ze udało mi się to do tego stopnia złagodzić. Edytowane przez NecroKitty Czas edycji: 2016-03-31 o 20:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jako płynu do płukania też kiedyś przez chwilę używałam roztworu kwasku (gdzieś znalazłam przepis w sieci). Ale za bardzo lubię ubrania pachnące po praniu tymi płynami... i wróciłam do płynów
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Lepsze sa te naturalne, one tez sa na bazie kwasu cytrynowego, mlecznego itp. Do kwasku twojej roboty mozesz dodac zawsze zapachu ![]() to jest ten kwas cytrynowy w plynie, widze ze jest tez w proszku do dostania, u mnie w Rossmannie byl tylko w plynie, ale rozejrze sie moze maja tez juz w proszku. Poza tym specjalne entkalker do pralki, czy ekspresu( znalazlam artykul gdzie pisalo ze maszyn do robienia kawy nie powinno sie przy pomocy kwasu cytrynowego odkamieniac, tylko wybierac te specjalnie produkty bez kwasku) itp. https://citronensäure.heitmann-haush...nsaeure-500ml/ Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2016-04-01 o 14:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny..trochę temat przycichł..kwestia pieluch wielorazowych była już poruszana (sama się wypowiedziałam), ale zaczęłam jednak się na tym zastanawiać..jakie są wasze opinie? czy jest jakaś mama , która korzystała? czy słyszłayście jakieś negatywne opinie rodziców nt temat pieluch wielorazowych?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:18.