Kolejność nakładania kosmetyków na twarz - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-03-17, 09:50   #1
Kamil322322322
Przyczajenie

Kolejność nakładania kosmetyków na twarz

Część, na początku zacznę od wielkiego POMOCY, mam problem z ustaleniem kolejności kosmetyków, ale początkowo opiszę swój problem, mam 20 lat i miałem wcześniej problemy z trądzikiem, ale dało się przeżyć, jednak ostatnio pojawiały się przebarwienia i grudki i chcę z tym walczyć .Kupiłem serum sebium i dwa kremy, które dotychczas się sprawdzały idealnie, jeden jest zwykły nawilżający, zmniejsza sebum, a drugi z 2% kwasem salicylowym.Pierwszy stosowalem na dzień, drugi na noc. Kupiłem też krem z filtrem, wiadomo kwasy ..., chociaż i tak mam grubą skórę twarzy, prawie znaczy grubszą od kobiet :p. Mój problem wynika, że nie wiem jak je stosować, znaczy kolejność prawidłowa. Inne pytania także, czy muszę używać krem z filtrem na noc,?Nie chce obciążać skóry.Chcę również ograniczyć używanie kremu na noc, myślę o jednym użyciu na dwa dni, kiedyś mi to pomogło, a nawet w ogóle nie smarowalam się na noc kremem.Chyba ostatnie pytanie czy mogę na noc użyć serum i kremu z kwasem salicylowym?Kupiłem całe pudełko ostatnio, nie myśląc o tym kompletnie. Często również biegam i przez to się poce, czy po takim wysilku wystarczy, że oczyszcze twarz wodą nie żelem i użyje kremu ?Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Kamil322322322 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-17, 12:56   #2
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Kolejność nakładania kosmetyków na twarz

Cytat:
Napisane przez Kamil322322322 Pokaż wiadomość
Część, na początku zacznę od wielkiego POMOCY, mam problem z ustaleniem kolejności kosmetyków, ale początkowo opiszę swój problem, mam 20 lat i miałem wcześniej problemy z trądzikiem, ale dało się przeżyć, jednak ostatnio pojawiały się przebarwienia i grudki i chcę z tym walczyć .Kupiłem serum sebium i dwa kremy, które dotychczas się sprawdzały idealnie, jeden jest zwykły nawilżający, zmniejsza sebum, a drugi z 2% kwasem salicylowym.Pierwszy stosowalem na dzień, drugi na noc.
Masz obecnie dwa produkty z kwasami, Sebium ma 15% kwasu glikolowego, a ten drugi krem 2% BHA. To może być za dużo, na Twoim miejscu zdecydowałabym się na jeden z tych produktów.

Cytat:
Kupiłem też krem z filtrem, wiadomo kwasy ..., chociaż i tak mam grubą skórę twarzy, prawie znaczy grubszą od kobiet :p. Mój problem wynika, że nie wiem jak je stosować, znaczy kolejność prawidłowa. Inne pytania także, czy muszę używać krem z filtrem na noc,?Nie chce obciążać skóry.
Krem z filtrem to ochrona PRZECIWSŁONECZNA. W nocy nie ma słońca. Wniosek jest tylko jeden

Cytat:
Chcę również ograniczyć używanie kremu na noc, myślę o jednym użyciu na dwa dni, kiedyś mi to pomogło, a nawet w ogóle nie smarowalam się na noc kremem.Chyba ostatnie pytanie czy mogę na noc użyć serum i kremu z kwasem salicylowym?Kupiłem całe pudełko ostatnio, nie myśląc o tym kompletnie.
Stosując krem na serum Sebium możesz zmniejszyć działanie kwasu. Czasem bywa to pożądane, jak produkt jest zbyt agresywny, czasem nie. Wszystko zależy od reakcji Twojej cery.
Poza tym używanie kremu nie jest absolutnie żadnym obowiązkiem jeśli cera sama z siebie trzyma równowagę, nie przesusza się. Są też lżejsze niż krem produkty, dla osób dla których kremy są ciężkie. Są to sera, emulsje, lotiony, żelo-kremy.

Cytat:
Często również biegam i przez to się poce, czy po takim wysilku wystarczy, że oczyszcze twarz wodą nie żelem i użyje kremu ?Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Do zmycia filtra - absolutnie nie wystarczy. Często poleca się do usuwania tego typu preparatów stosowanie mycia dwuetapowego tzn najpierw czegoś tłuszczowego typu olejek czy krem myjący (na suchą skórę), który łącząc się z filtrem ściąga go ze skóry, a dopiero potem umycie właściwe żelem/pianką.
W przypadku jak nie masz filtra, to wszystko zależy od poziomu przetłuszczania się Twojej skóry.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-17, 16:24   #3
Kamil322322322
Przyczajenie

Przepraszam za kolejne głupie pytania .Czy zamiast olejku mogę kupić płyn micelarny do ściągnięcia filtra ?Czy muszę koniecznie nakładać filtr jeśli będę siedział tylko w mieszkaniu i nie będę wychodził ?I rozumiem, że na początku olejek/micelar potem żel

Edytowane przez Kamil322322322
Czas edycji: 2017-03-17 o 16:38
Kamil322322322 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-17, 17:36   #4
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Przepraszam za kolejne głupie pytania .Czy zamiast olejku mogę kupić płyn micelarny do ściągnięcia filtra ?
Tak, to zależy od indywidualnych preferencji.

Cytat:
Czy muszę koniecznie nakładać filtr jeśli będę siedział tylko w mieszkaniu i nie będę wychodził ?
Tak robią osoby traktujące filtry jako profilaktykę przeciwstarzeniową. Jeśli chodzi o ochronę przed przebarwieniami podczas stosowania substancji potencjalnie fotoalergicznych takich jak kwasy, to z reguły wystarcza użycie filtra przed wyjściem na słońce. Ostateczny efekt zależy jednak od wrażliwości skóry, podatności na powstawanie przebarwień, rodzaju i ilości użytego filtra. Jedne filtry chronią lepiej, inne gorzej.

Cytat:
I rozumiem, że na początku olejek/micelar potem żel
Tak.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości