|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Drętwienie końcówek palców u rąk w ciąży
Cześć,
jestem w 40 tygodniu ciąży. Od ok 36 tygodnia z dnia na dzień coraz bardziej drętwieją mi dłonie. Na chwilę obecną ciężko jest mi cokolwiek zrobić. Wczoraj np. upuściłam talerz bo go nie czułam ![]() ![]() Czy któraś z was tak miała, że było to drętwienie 24h. Bolą aż mnie już kości nadgarstka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Drętwienie końcówek palców u rąk w ciąży
Byc może to jakiś nacisk, słabe krążenie, obciążone krazenie nie daje rady?
Konsultacja u innego lekarza? tylko czy wczesniej nie urodzisz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
To zespół cieśni nadgarstka, który często pojawia się u kobiet w ciąży.
Po porodzie powinien zniknąć, jeśli tego wcześniej nie miałaś. Ja to miałam zdiagnozowane jeszcze przed ciążą, więc mi to nie zniknie niestety. Ogólnie chodzi tu o ucisk na nerwy, szczególnie pośrodkowy. Kobiecie zatrzymuję się woda w organizmie i ciało puchnie, przez co też nerwy mają mniej miejsca , robi się ucisk i palce drętwieją. Najgorszy ból jest w nocy. Ale w ciągu dnia też się to właśnie zdarza. Powinnaś odpoczywać i nic nie dźwigać skoro już opuszczasz przedmioty z dłoni. A skoro jesteś już na finale ciąży to już dasz radę a niedługo będzie po wszystkim . ![]() Powodzenia ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Mialam podobnie od 35 tygodnia.I podobnie jak Tobie lekarz nie pomogl mi,bo poprostu z tym nic sie nieda zrobic.Mi czasem dretwialo od lokcia do konca palcow.Najbardziej bolal mnie srodkowy palec.
Czasem tak sie dzieje w ciazy i jest to dokladnie to co pisze Kolezanka powyzej. Mi w nocy ciezko bylo zasnac czesto przez to.W dzien nie moglam np pisac dlugopisem,ciezko mi sie jadlo sztuccami,ale talerze nie wypadaly mi. Marne pocieszenie,ale mi to przeszlo po 6 tygodniach po porodzie.Dodam,ze odchodzilo to stopniowo. W drugiej ciazy nie mialam juz tego. Szczesliwego rozwiazania ![]()
Edytowane przez bazile Czas edycji: 2014-11-20 o 12:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ale faktycznie neurolog podkreślał, że w większości "ciążowych" przypadków znika. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Też miałam dokładnie to samo. Zaczęło się od drętwienia jednego palca a pod koniec ciąży drętwiały mi już obie ręce aż po łokieć. Przeszło 6 tygodni po porodzie.
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Po porodzie przechodzi w większości przypadków. W chwili obecnej poćwicz trochę nadgarstki - kółeczka, strzepnięcia, fale z zaplecionych rąk i duże kółka całymi rękami. Zwróć uwagę na kręgosłup szyjny - nie masz z nim problemu? I na prawidłową postawę - w ciąży zmienia się środek ciężkości i wygięcie kręgosłupa - jest bardziej obciążony.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Właśnie domyślam się, że może to od kręgosłupa, który jest nienaturalnie wygięty. Niestety wszelkie ćwiczenia pogarszają sprawę. Drętwienie jest jeszcze większe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Mi lekarz w ciązy mówił, że to nacisk na odcinek szyjny kręgosłupa, jestem 2 miesiące po porodzie i zeszło, czasem tylko coś tam podrętwieje
![]() Edytowane przez Prymaza Czas edycji: 2014-11-23 o 22:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
ja to mam od paru tygodni a jestem w 32. Wczesniej pracowalam 8h dziennie przy komputerze. Nie moge zgiac dloni tzn. zacisnac piesci. Podobno przechodzi po porodzie.
Biore duze dawki magnezu i wapnia. Rece cwicze, smaruje co chwila zelem chlodzacym z Bielendy a w nocy trzymam je na termoforze ![]() Nie martw sie bo to przejdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Też przez to przechodziłam, ale nie traciłam czucia na tyle, aby coś upuścić. Czułam piekielny ból w dłoniach, palcach, nasilał się podczas leżenia, odpoczynku. Nie pomagało nic. Lekarz mówił, że to powiększająca się macica uciska na jakiś nerw i po porodzie przejdzie. Przeszło, ale po około 4-5 miesiącach. Do dziś zdarza się, że tracę czucie w palcach, ale nie jest to na taką skalę jak podczas ciąży.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Mam ten sam problem, a jestem w 19 tc. W nocy nie mogę spać z powodu tych bóli. Najpierw było to drętwienie rąk, palce szły od kciuka po kolei ale nigdy mały
![]() Dodam, że 1-1.5 roku przed ciążą miałam też problem z drętwieniem rąk, byłam u neurologa i stwierdził, że z szyjnym kręgosłupem wszystko dobrze. Zalecił jednak rehabilitację, po której ból złagodził się a później opuścił mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Hej czy jeszcze czasem tu zaglądasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:30.