Drętwienie końcówek palców u rąk w ciąży - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-20, 08:09   #1
Malika27
Raczkowanie

Drętwienie końcówek palców u rąk w ciąży

Cześć,

jestem w 40 tygodniu ciąży. Od ok 36 tygodnia z dnia na dzień coraz bardziej drętwieją mi dłonie. Na chwilę obecną ciężko jest mi cokolwiek zrobić. Wczoraj np. upuściłam talerz bo go nie czułam Rozpłakałam się bo się poczułam jak sparaliżowana. Ciężko jest mi nawet pisać ten post. Ginekolog mi mówiłam, że to normalne w ciąży ale ona tak mówi na wszystko. Obecnie 24h mam zdrętwiałe końcówki wszystkich ( oprócz małych palców) palców. Czy któraś z was tak miała. Czy po porodzie to minęło. Czy poczekać z konsultacją u lekarza po porodzie żeby zobaczyć czy to minie. Jak sobie radzić na co dzień. Biorę potas, wit B6, magez i inne witaminy. I nic
Czy któraś z was tak miała, że było to drętwienie 24h. Bolą aż mnie już kości nadgarstka Proszę o radę i pomoc
Malika27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 08:27   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Drętwienie końcówek palców u rąk w ciąży

Byc może to jakiś nacisk, słabe krążenie, obciążone krazenie nie daje rady?
Konsultacja u innego lekarza? tylko czy wczesniej nie urodzisz

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 11:45   #3
emdzik
Zakorzenienie

To zespół cieśni nadgarstka, który często pojawia się u kobiet w ciąży.
Po porodzie powinien zniknąć, jeśli tego wcześniej nie miałaś.
Ja to miałam zdiagnozowane jeszcze przed ciążą, więc mi to nie zniknie niestety.
Ogólnie chodzi tu o ucisk na nerwy, szczególnie pośrodkowy.
Kobiecie zatrzymuję się woda w organizmie i ciało puchnie, przez co też nerwy mają mniej miejsca , robi się ucisk i palce drętwieją.
Najgorszy ból jest w nocy. Ale w ciągu dnia też się to właśnie zdarza.
Powinnaś odpoczywać i nic nie dźwigać skoro już opuszczasz przedmioty z dłoni.
A skoro jesteś już na finale ciąży to już dasz radę a niedługo będzie po wszystkim .
Powodzenia

"I ślubuję Ci..." <3 10.05.2014

27.01.2015 <3
emdzik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 12:07   #4
bazile
Zadomowienie

Mialam podobnie od 35 tygodnia.I podobnie jak Tobie lekarz nie pomogl mi,bo poprostu z tym nic sie nieda zrobic.Mi czasem dretwialo od lokcia do konca palcow.Najbardziej bolal mnie srodkowy palec.
Czasem tak sie dzieje w ciazy i jest to dokladnie to co pisze Kolezanka powyzej.
Mi w nocy ciezko bylo zasnac czesto przez to.W dzien nie moglam np pisac dlugopisem,ciezko mi sie jadlo sztuccami,ale talerze nie wypadaly mi.
Marne pocieszenie,ale mi to przeszlo po 6 tygodniach po porodzie.Dodam,ze odchodzilo to stopniowo.
W drugiej ciazy nie mialam juz tego.

Szczesliwego rozwiazania

Edytowane przez bazile
Czas edycji: 2014-11-20 o 12:10
bazile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 18:07   #5
201607211724
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez emdzik Pokaż wiadomość
To zespół cieśni nadgarstka, który często pojawia się u kobiet w ciąży.
Po porodzie powinien zniknąć, jeśli tego wcześniej nie miałaś.
u mnie zdiagnozowany po porodzie, niestety nie minęło, a w ciąży zwalałam na...ciążę
ale faktycznie neurolog podkreślał, że w większości "ciążowych" przypadków znika.
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 19:45   #6
cebulova
Zadomowienie

Też miałam dokładnie to samo. Zaczęło się od drętwienia jednego palca a pod koniec ciąży drętwiały mi już obie ręce aż po łokieć. Przeszło 6 tygodni po porodzie.

A ja rosnę i rosnę
cebulova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-22, 15:18   #7
eszpila
Przyczajenie

Po porodzie przechodzi w większości przypadków. W chwili obecnej poćwicz trochę nadgarstki - kółeczka, strzepnięcia, fale z zaplecionych rąk i duże kółka całymi rękami. Zwróć uwagę na kręgosłup szyjny - nie masz z nim problemu? I na prawidłową postawę - w ciąży zmienia się środek ciężkości i wygięcie kręgosłupa - jest bardziej obciążony.
eszpila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-23, 11:44   #8
Malika27
Raczkowanie

Właśnie domyślam się, że może to od kręgosłupa, który jest nienaturalnie wygięty. Niestety wszelkie ćwiczenia pogarszają sprawę. Drętwienie jest jeszcze większe Pozostaje mi czekać do porodu ( termin miałam na wczoraj i cisza ) i zobaczyć czy ustąpi coś. Jak nie zgłoszę się do neurologa.
Malika27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-23, 22:38   #9
Prymaza
Raczkowanie

Mi lekarz w ciązy mówił, że to nacisk na odcinek szyjny kręgosłupa, jestem 2 miesiące po porodzie i zeszło, czasem tylko coś tam podrętwieje I dokładnie jak Tobie drętwiały wszystkie prócz małych!

Edytowane przez Prymaza
Czas edycji: 2014-11-23 o 22:39
Prymaza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-23, 23:36   #10
lalika
Rozeznanie

ja to mam od paru tygodni a jestem w 32. Wczesniej pracowalam 8h dziennie przy komputerze. Nie moge zgiac dloni tzn. zacisnac piesci. Podobno przechodzi po porodzie.
Biore duze dawki magnezu i wapnia. Rece cwicze, smaruje co chwila zelem chlodzacym z Bielendy a w nocy trzymam je na termoforze
Nie martw sie bo to przejdzie
lalika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-24, 19:47   #11
karolca
Zakorzenienie

Też przez to przechodziłam, ale nie traciłam czucia na tyle, aby coś upuścić. Czułam piekielny ból w dłoniach, palcach, nasilał się podczas leżenia, odpoczynku. Nie pomagało nic. Lekarz mówił, że to powiększająca się macica uciska na jakiś nerw i po porodzie przejdzie. Przeszło, ale po około 4-5 miesiącach. Do dziś zdarza się, że tracę czucie w palcach, ale nie jest to na taką skalę jak podczas ciąży.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-25, 17:58   #12
dorka607
Wtajemniczenie

Mam ten sam problem, a jestem w 19 tc. W nocy nie mogę spać z powodu tych bóli. Najpierw było to drętwienie rąk, palce szły od kciuka po kolei ale nigdy mały pomasowałam, przeszły "mrówki" i przechodziło. Niestety teraz jest coraz gorzej. To jest ból nie do opanowania, bolą mnie ręce, nadgarstki po łokcie. W dzień też mnie boli i drętwieje ale mniej bo ręcę są w ruchu. Biorę magnez i b6. Czy mogę coś z tym jeszcze zrobić?
Dodam, że 1-1.5 roku przed ciążą miałam też problem z drętwieniem rąk, byłam u neurologa i stwierdził, że z szyjnym kręgosłupem wszystko dobrze. Zalecił jednak rehabilitację, po której ból złagodził się a później opuścił mnie.
dorka607 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-08, 18:25   #13
uszywplecaku
Przyczajenie

Hej czy jeszcze czasem tu zaglądasz?
uszywplecaku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości