Uniwersytet wirtualny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-01, 15:30   #1
rysia123
Przyczajenie

Uniwersytet wirtualny

Cześć wam, studiuję na AGH, jednak zastanawiałam się nad tym aby dodatkowo od października zapisać się na wirtualną informatykę. http://www.puw.pl/pl/studia-online/informatyka-wspa

Co o tym sądzicie, czy ktoś się już z czymś takim spotkał?

Wydaje mi się, że przy odpowiedniej motywacji można się w ten sposób czegoś nauczyć, a zaoszczędzić znaczną część czasu na dojazdach i spędzaniu czasu na uczelni. Nauka informatyki (programowania) z reguły i tak polega na samodzielnym siedzeniu wieczorami przy komputerze - tak mi się wydaje, więc była by to szansa na otrzymanie papierka, czy dodatkowa motywacja.

Proszę o opinie lub wyprowadzenie mnie z błędu
Wiecie może jak to wygląda? Ogląda się wieczorami filmy albo coś w tym stylu?
Pozdrawiam
rysia123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-01, 16:09   #2
pffe
BAN stały

Dot.: Uniwersytet wirtualny

Cytat:
Napisane przez rysia123 Pokaż wiadomość
Cześć wam, studiuję na AGH, jednak zastanawiałam się nad tym aby dodatkowo od października zapisać się na wirtualną informatykę. http://www.puw.pl/pl/studia-online/informatyka-wspa

Co o tym sądzicie, czy ktoś się już z czymś takim spotkał?

Wydaje mi się, że przy odpowiedniej motywacji można się w ten sposób czegoś nauczyć, a zaoszczędzić znaczną część czasu na dojazdach i spędzaniu czasu na uczelni. Nauka informatyki (programowania) z reguły i tak polega na samodzielnym siedzeniu wieczorami przy komputerze - tak mi się wydaje, więc była by to szansa na otrzymanie papierka, czy dodatkowa motywacja.

Proszę o opinie lub wyprowadzenie mnie z błędu
Wiecie może jak to wygląda? Ogląda się wieczorami filmy albo coś w tym stylu?
Pozdrawiam
Pytanie po co Ci to?
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-02, 03:19   #3
rysia123
Przyczajenie

Zawód programisty jest zawodem docenianym, a co najważniejsze zarobki są odpowiednie a i miałam przedmiot z programowania podstaw C++ i spodobało mi się . Mój kierunek na agh'u takich zarobków nie da na sto procent.

Swoją drogą co Cię to obchodzi po co mi to? Nie tego dotyczy ten temat...
Stary 2016-02-02, 11:02   #4
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Zgadzam się. Niech dyskusja rozwija się we właściwym kierunku
Stary 2016-02-02, 17:08   #5
pffe
BAN stały

Cytat:
Zawód programisty jest zawodem docenianym, a co najważniejsze zarobki są odpowiednie a i miałam przedmiot z programowania podstaw C++ i spodobało mi się . Mój kierunek na agh'u takich zarobków nie da na sto procent.

Pytanie po co Ci to jest zadane właśnie po to żebyś zauważyła czy tego chcesz, czy to ma sens. Dla samych zarobków programistą nie zostaniesz, wierz mi. Podstawy c++ to jest taki banał, że i ja to lubiłam. Po 8 latach w temacie mówię, że programistą nie będę choćbym miała nie znaleźć pracy w zawodzie.
Możesz próbować jeśli Cię to interesuje ale myślę, że jeśli akurat w programowanie chcesz iść to spokojnie możesz nauczyć się sama i tak jeśli chcesz jako programista pracować to na nic Ci dyplom takiej szkoły bo i tak na rozmowie kwalifikacyjnej musisz pokazać czy coś umiesz i często takie rekrutacje trwają około 2 tygodni bo trzeba zrobić projekt.
Jeśli miałaś podstawy to zobacz sobie funkcje, metody, wskaźniki (jeśli pojmiesz wskaźniki to ogromny krok w przód i na prawdę dobry znak bo to jest ciężki orzech dla większości informatyków).

Tak czy siak, myślę że zamiast marnować pieniądze to spróbuj najpierw sama. Jeśli chcesz to mogę Ci podesłać na pw tematy projektów w c++. które robimy na studiach i możesz popróbować zrobić część z nich. To i tak jest nauka samemu, na uczelni nie nauczą tego, czego się sama nauczysz. Taka dziedzina, niestety.
Stary 2016-02-02, 18:51   #6
rysia123
Przyczajenie

W takim razie, skoro na studiach niczego nie pokazują i wszystkiego można bezproblemowo nauczyć się korzystając z internetu, to po co Tobie informatyka? :P Właśnie dlatego zastanawiam się nad studiami wirtualnymi - żeby nie tracić czasu na uczelni, na dojazdach tylko uczyć się samemu w domu tego (jeden profesor z drugim pokażą podstawy i co trzeba robić, w jakim iść kierunku) i pytałam czy ktoś już to przerabiał. Mówisz że nie warto - ok więc powinnam kupić 10 książek i wszystkie przerobić i ewentualnie wtedy się zdecydować na zawód programisty/informatyka a studiów nigdy nie zaczynać?

Wiem jak jest, nawet na AGH studia uczą niewiele przydatnych rzeczy, więc do wszystkiego się trzeba samemu przyłożyć, żeby coś osiągnąć, niemniej uważam że takie studia mogą być lepsze niż metoda samouka?

Projekty pewnie się przydadzą, niemniej mam za niski poziom aby je wykonać.
Stary 2016-02-02, 20:53   #7
pffe
BAN stały

Cytat:
W takim razie, skoro na studiach niczego nie pokazują i wszystkiego można bezproblemowo nauczyć się korzystając z internetu, to po co Tobie informatyka? :P Właśnie dlatego zastanawiam się nad studiami wirtualnymi - żeby nie tracić czasu na uczelni, na dojazdach tylko uczyć się samemu w domu tego (jeden profesor z drugim pokażą podstawy i co trzeba robić, w jakim iść kierunku) i pytałam czy ktoś już to przerabiał. Mówisz że nie warto - ok więc powinnam kupić 10 książek i wszystkie przerobić i ewentualnie wtedy się zdecydować na zawód programisty/informatyka a studiów nigdy nie zaczynać?

Wiem jak jest, nawet na AGH studia uczą niewiele przydatnych rzeczy, więc do wszystkiego się trzeba samemu przyłożyć, żeby coś osiągnąć, niemniej uważam że takie studia mogą być lepsze niż metoda samouka?

Projekty pewnie się przydadzą, niemniej mam za niski poziom aby je wykonać.
Programista uczy się sam. Wykładowca Ci wiele ni pokaże a prawda jest taka, że trzeba przysiąść i tak i tak samemu żeby to pojać. To musi być pasja bo inaczej to znienawidzisz. Wiem po sobie.
Dla mnie informatyka to zupełnie inna bajka. Jestem sieciowcem, nie programistą. Dla mnie programowanie to tylko obowiązek, od zawsze. Uczę się tego bo muszę, bo potrzebuję mieć przynajmniej podstawy wielu języków programowania. Taki los.
Po co mi studia? Po to żeby mieć tytuł inżyniera i mieć wiele opcji w trakcie studiów, chociażby kursy dokształcające, które oferują firmy tylko studentom. Plus ja zakładam, że prawdopodobnie wyjadę za granicę i tam już liczy się tytuł (u nas w zasadzie też) i później są sprawdzane umiejętności.
Ale dobry programista i bez studiów znajdzie pracę. Tylko to trzeba lubić, niestety.

Co mnie boli w programowaniu? Głównie to, że zabawa na poziomie pisania funkcji kwadratowej była fajna, wszystko super. Jak zaczęły się schody, szukanie błędów po nocach i to godzinami, problem z uzyskaniem oczekiwanego efektu z nieznanych przyczyn (bo program lubi sobie działać lub nie, taki urok) to ja miałam zwyczajnie dość. Jak jeszcze doszło programowanie sztucznej inteligencji to z całej mojej miłości do niej zostało czyste NIC. Za to sieci kocham i uwielbiam z nimi pracować także na poziomie fizycznym, nie tylko wirtualnym.

Dla mnie płacenie za szkołę online nie ma sensu. Ale to jest moje zdanie.
A zawód informatka wybiera się z pasji. Nie polubisz tego jeśli nie lubisz jak zaczynasz. Tak samo z programistą. Plus jako kobieta w tej branży musisz mieć nastawienie psychiczne. Poprawia się już w naszym kraju to ale jednak w większości miejsc pracy trzeba udowadniać, że jest się wartą czegoś więcej niż chodzenia na szpilkach. Wielu informatyków się dziwiło jak jako pierwsza łapałam się za śrubokręt i bawiłam się sprzętem zakurzonym, brudnym i z umalowanymi paznokciami gotowymi pęknąć lub odprysnąć lakierem o ścianę.
Także najpierw spójrz na to wszystko czy to jest to, co chcesz robić bo jeśli chcesz tylko dla pieniędzy to cóż, nastaw się na to, że ich nie zarobisz bo jak nie lubisz to nie polubisz i nie znajdziesz pracy bo to branża, w której nigdy nie przestaniesz się uczyć a tempo jest ogromne.
Stary 2016-02-04, 03:27   #8
rysia123
Przyczajenie

Można zanegować w ten sposób każde studia - wszystkiego się można nauczyć w domu, wystarczy chcieć

Jednak temat był raczej skierowany do osób które korzystały z studiów wirtualnych - z czym to się je... dzisiaj większość inżynierów pracuje przy komputerze i tak.. :P

Postanowiłam zakupić jakąś dobrą książkę i przekonać się, czy faktycznie nadaję się na programistę, skoro siedzisz w temacie to może polecisz jakiś język/książkę?
Stary 2016-02-04, 09:42   #9
pffe
BAN stały

Cytat:
Można zanegować w ten sposób każde studia - wszystkiego się można nauczyć w domu, wystarczy chcieć

Jednak temat był raczej skierowany do osób które korzystały z studiów wirtualnych - z czym to się je... dzisiaj większość inżynierów pracuje przy komputerze i tak.. :P

Postanowiłam zakupić jakąś dobrą książkę i przekonać się, czy faktycznie nadaję się na programistę, skoro siedzisz w temacie to może polecisz jakiś język/książkę?
Oczywiście, że można zanegować ale mamy takie czasy, że bez tytułu ani rusz, niestety.
Praca przy komputerze to nie to samo co programowanie a na studiach Cię nie nauczą dobrze chociażby ms access czy auto cad'a. Są podstawy, owszem ale całą resztę trzeba sobie załatwić samemu. Taki urok studiów.

Symfonia c++. Najlepsza z najlepszych ale generalnie najlepiej się sprawdzić biorąc do ręki jakiś projekt. Najpierw weź jakieś zadanie. Np. kalkulator ze wszystkimi funkcjami, czyli dodawanie, mnożenie, pierwiastki itp. spróbuj rozpisać sobie algorytm najpierw a potem spróbuj to zaprogramować. Algorytm to 99% roboty. Później potrzebujesz tylko znaleźć w necie jak w c++ się coś robi ale jak już wiesz JAK zaprogramować to samo zaprogramowanie to pikuś.
Jak kalkulator już robiłaś to spróbuj zrobić podawanie w pliku tekstowym słowa a program ma zliczyć ile jest których liter i zapisać to do pliku tekstowego.
Masz ochotę, możesz pisać na pw. Od razu powiem, że nie pomogę ze wskaźnikami bo tego nie dość, że nie trawię to jeszcze nie widzę w tym sensu ;p

btw. może jeszcze się ktoś odezwie, kto z takich studiów korzystał. Ja się tylko wypowiedziałam w kwestii kierunku i że ja bym nie płaciła za takie studia. Jeśli kręci Cię programowanie to ucz się go sama a żeby mieć co zaoferować to zrób sobie kurs auto cad na przykład. To jest lepsza opcja jeśli już robisz jakieś studia.
Stary 2017-02-26, 11:39   #10
krysztalkrysztal
Raczkowanie

wspolokator mojego kolegi z akademika wlasnie robil informatyke na puw i bardzo polecal, wszystko robil przez internet, jezdzil tyko do lodzi chyba? na sesje egzaminacyjna. jak cie to interesuje to dlaczego nie, zawsze warto w siebie inwestowac, jak masz tyko taka mozliwosc to nawet sie nie zastanawiaj.
krysztalkrysztal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-09, 10:08   #11
blueberry97
Przyczajenie

ooo! ja studiuje na PUW, ale psychologię. Od października chcę pociągnąć 2 kierunek. warto, ale trzeba miec niezle zarobki zeby dac rade, bo czesne wachaja sie w granicach 400 zlotych. jezdzi sie na sesje do lodzi, maja piekna uczelnie, ale niestety tylko w srodku czasami sa zjazdy, na moim kierunku 2 w roku, ale jest na prawde fajnie jesli masz jakies pytania, to zapraszam
blueberry97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości