![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Niemcy a umiejętność dyskusji.
Hej dziewczyny z DE,
jestem ciekawa Waszych opinii i doświadczeń. Studiuję w DE, mam niemieckich znajomych. Zauważyłam że ludzie bardzo lubią tu dyskutować o polityce, jednak są to "dyskusje" strasznie jednostronne ![]() ![]() ![]() Przykłady: -Chłopak koleżanki na jej żart, że w niemieckiej drużynie piłkarskiej to nie za wiele jest Niemców, zareagował świętym oburzeniem ![]() -Facet z którym się spotykałam, początkowo zakochany na zabój, po kilku rozmowach na tematy polityczne stwierdził chłodno, że nie możemy być razem, bo mamy zbyt różne kierunki polityczne ![]() Przeraża mnie ten fanatyzm - bo tak to trzeba nazwać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
ctrl alt delete
|
Dot.: Niemcy a umiejętność dyskusji.
Cytat:
![]() I bardzo słusznie facet postanowił. Jak ktoś ma wyraźnie sprecyzowane poglądy polityczne, to naprawdę w dłużej perspektywie nie odnajdzie się w związku z kimś, kto ma poglądy odwrotne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() To po prostu kolejny przykład czegoś, z czym w Polsce się nie zetknęłam. U nas nigdy nie bałam się wyrażać takiej czy innej opinii, a tutaj wolę mówić, że polityka mnie nie interesuje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ctrl alt delete
|
Tylko mnie nie chodzi o Tuska, Kaczyńskiego, Merkel, Hollande'a czy innego Macierewicza. Polityk dzisiaj jest, jutro będzie inny. Natomiast poglądy TŻ-a, lewicowe lub prawicowe, zostaną. No i po prostu - jak ktoś ma inne zdanie na takie tematy, jak aborcja na życzenie, legalizacja związków homoseksualnych, otwarte granice czy bardziej przyziemnie - ile powinniśmy płacić podatków - to przyczyną rozstania są kwestie światopolądowe. Nie polityczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym nie opisałaś jeszcze tutaj żadnego zachowania, które sama zaklasyfikowałabym jako fanatyczne. Nie opisałaś ich argumentów ani swoich. Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ale starczy już offtopowania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;70756906]No dobra, ale jaki ty im podałaś podałaś rozsądne argumenty?
[/QUOTE] Nie chcę tu wchodzić w polityczne dywagacje. Powiem tak: mówiąc o swoich poglądach, podaję uzasadnienie mojego zdania, i jakie rozwiązanie uważam za lepsze. Spokojnie, dyplomatycznie. Fanatyzm, o którym mówię, objawia się niby-argumentacją w stylu "NIE bo NIE, a jak uważasz inaczej to jesteś głupią rasistką". Wolę konstruktywne dyskusje, chętnie wysłucham cudzego zdania, i nie zależy mi na przekonywaniu kogoś na siłę ani obrażaniu. Ktoś uważa tak, a ja tak. [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;70756906] A w której drużynie? Z ciekawości sprawdziłam reprezentację narodową Niemiec w piłce nożnej mężczyzn - jedna czy dwie osoby pochodzące spoza Niemiec. [/QUOTE] Dobrze wiesz, na czym miał polegać ten żart. Może i mało śmieszny, ale Niemcy są moim zdaniem zbytnio przewrażliwieni na tym punkcie. Wszędzie ta chora polityczna poprawność. [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;70756906] To, że z czymś się nie spotkałaś nie oznacza, że to nie istnieje. Ja się z tym w PL spotkałam fanatyków szerokim łukiem. Ogólnie jest tak, że znajomych się sobie wybiera, a ty sobie wybrałaś takich, a nie innych.[/QUOTE] Nie o tym mówię. Tak, w PL też jest sporo fanatyków, ale z obu stron barykady. Tutaj wszyscy dziwnym trafem mają poglądy stricte lewicowe. Myślący inaczej chyba boją się odzywać, bo zaraz spadłaby na nich lawina obelg i zarzutów. Nie tak wygląda wolność słowa... Martwi mnie to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;70756906]
Tzn według ciebie miał udawać, że poglądy polityczne partnerki nie są dla niego ważne, chociaż tak naprawdę są? Założę się, że ty sama również masz jakieś granice tolerancji jeśli chodzi poglądy polityczne, tylko on twoich nie przekroczył, a ty jego owszem. [/QUOTE] Cóż, każdy ma swoje priorytety. Nie założyłam tego wątku dla rozsądzania, czy stawianie w związku ponad wszystko inne czyjegoś poglądu na temat uchodźców jest rozsądne czy nie. Podałam tamtą sprawę jako przykład, na jaki ostracyzm społeczny naraża się w Niemczech człowiek wyrażający poglądy inne niż te politycznie poprawne. I nie, nie chodzi tu tylko o moich znajomych. Gadałam pobieżnie na takie tematy w pracy, na imprezach itd. Czytam fora, komentarze pod artykułami e-gazet. Czasem słyszę rozmowy w metrze albo na uczelni. Nie mieszkam na pustyni. A teraz chciałabym wiedzieć, czy któraś z Wizażanek z DE zauważyła to samo, co ja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
ctrl alt delete
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;70757151]Poglądy polityczne i społeczne nie wiszą w próżni, tylko z czegoś zawsze wynikają, czymś skutkują i są z czymś związane.[/QUOTE]
Dokładnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Naiwnie wyszłam z założenia, że czytałaś moje posty. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Od cytowania samej siebie nie wzrośnie ilość informacji
![]() Na przykład nazywasz fanatyzmem to, że ktoś zareagował oburzeniem na 'żart', że w jakiejś niemieckiej drużynie sportowej jest nie za wiele Niemców - przecież inaczej wygląda sytuacja, gdy ktoś to powie w oparciu o dające się zweryfikować fakty, a inaczej wygląda, gdy powie to na widok meczu w TV, gdzie na boisku widać czarnoskórych ludzi, o których nie wiadomo czy są Niemcami czy nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
To ja mam odwrotne spostrzeżenia i rzadko spotykam się z dyskusjami na ten temat. Pracowałam przez 2 lata w kilku różnych miejscach i tylko w jednym z nich takie dyskusje się pojawiały i mało kto był przychylny nachodźcom. Padały argumenty, że mają dosyć tego, że we własnym kraju nie mogą się wypowiedzieć otwarcie na ten drażliwy temat, że przy niektórych uchodźcach czują się jak biedacy (markowe telefony i ciuchy), że muszą pracować na obiboków, który jako powód rezygnacji z proponowanej im pracy podają wysypkę na dłoniach. Raz jeden Niemiec na uwagę koleżanki, że teraz nie wolno już używać słowa "Cygan" wybuchł, że dopóki jest w swoim własnym kraju, będzie mówił, jak mu się podoba. Czasami spotykam się też z "podśmiechujkami" z "Menschen mit Migrationshintergrund" albo z tego, że nie powinno się używać nazw potraw typu "Zigeunerschnitzel".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mainstreamowe media ciągle powtarzają swoją, jedynie słuszną wersję zdarzeń, ale w ludziach narasta frustracja i bunt. Niemcy są bardzo ostrożni w wypowiadaniu swoich opinii, co mnie nie dziwi, zważywszy, jakie może mieć konsekwencje otwarte wyznawanie poglądów nieco... mniej poprawnych politycznie. O tych niewygodnych tematach moim zdaniem bardzo dużo i krytycznie się tu dyskutuje, ale raczej w w dość zamkniętych i zaufanych grupach. Nie ma tu w prawdzie głośnej buty i kozakowania, ale dzieje się moim zdaniem - bardzo dużo. Tylko dyskretnie. I trzeba też wiedzieć z kim, o czym i jak rozmawiać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
To co mnie drażni w postawie Niemców przy takich dyskusjach to to, że jeśli zaczynają krytykować uchodźców, to zaraz muszą dodać "No bo ja nie mam nic przeciwko imigrantom". Nie wiem, czy wynika to z tego, że chcą się usprawiedliwiać ze swoich poglądów, żeby ktoś czasem nie wziął ich za rasistów czy z tego, że naprawdę nie widzą różnicy pomiędzy Polakiem, Włochem, Rumunem (którzy pochodzą z tego samego kręgu kulturowo - religijnego) a muzułmaninem z Afganistanu czy jakiegoś państwa afrykańskiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;70756906]A w której drużynie? Z ciekawości sprawdziłam reprezentację narodową Niemiec w piłce nożnej mężczyzn - jedna czy dwie osoby pochodzące spoza Niemiec[/QUOTE]
Raczej połowa drużyny. Z ostatniego Euro: Mustafi, Khedira, Özil, Can, Tah, Boateng, Gomez, Sané, no i oczywiście Podolski. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;70888696]Aha. Wszyscy urodzeni w Niemczech, oprócz Podolskiego.[/QUOTE]
Spoko. Mnie tam rybka czy oni uważają się za Niemców i czy inni Niemcy uważają ich za "swoich". Ich kraj, niech sobie robią co chcą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Ja sie z czyms takim nie spotkalam, wrecz przeciwnie, wiele osob narzeka na imigrantow. Znam tez osoby, ktore sa imigrantom przychylne, sa za tym, zeby ich przyjmowac, ale tez przyznaja, ze cala sprawa jest bardzo zle zorganizowana.
Niedawno nawet rozmawialam ze znajomym o tym, jak to bylo, kiedy w czasach slusznie minionego ustroju Polacy uciekali do Niemiec. Jak byli sprawdzani, jak to bylo zorganizowane. Niebo a ziemia z tym co jest teraz. Ja zauwazam cos wrecz calkiem innego, mam stycznosc z mlodymi ludzmi z Polski i jak dlugo zyje, to nie slyszalam tyle slow nienawisci, skierowanych do innych ludzi, ile teraz. I to mlodzi ludzie, ktorzy, wydawalo mi sie zawsze, sa bardzej otwarci. Teraz najchetniej waliliby Arabusow po mordach a kazdy muzulmanin to zamachowiec i gwalciciel. Mnie to wlasnie przeraza. ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Cytat:
I uwazasz, ze np do takiej Eleni, ktora uwaza sie za Polke tez mozna wstawic komentarz w postaci takiego paskudnego zdjecia? Jak taki jestes odwazny, to idz na profile Eleni, czy Mameda Khalidowa i pod swoim nazwiskiem wstaw im to zdjecie.
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Serio, skończmy tę denną dyskusję, bo zacznie się niepotrzebna guanoburza, która nie spowoduje, że którekolwiek z nas zmieni zdanie. ---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;70896461]"Moda" na co?[/QUOTE] Na tygle kulturowe/rasowe/etniczne w reprezentacjach NARODOWYCH. Ale jeszcze raz powtarzam: nie mój cyrk i nie moje małpy. Po prostu skomentowałem pewien temat, bo mogę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Na NARÓD niemiecki składa się tygiel kulturowy/rasowy/etniczny, to i w reprezentacji NARODOWEJ jest to widoczne. Dlatego głupi jest "żarcik", że w drużynie jest mało Niemców, podczas gdy są tam sami Niemcy - urodzeni tamże i/lub mający obywatelstwo, które to jest wymagane do udziału w całej zabawie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jesli nie chcesz prowadzic "dennej dyskusji" to jej po prostu nie zaczynaj wrzucajac tak denne zdjecia, proste. Nie ma tej, jak to okresliles, mody, poniewaz Polska zwyczajnie nie jest atrakcyjna dla imigrantow, gdyby byla, to mielibysmy taki sam tygiel i jak dlugo by REPREZENTACJA NARODOWA wygrywala, tak dlugo nikomu by to nie przeszkadzalo, jestem tego dziwnie pewna.
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;70897976]Na NARÓD niemiecki składa się tygiel kulturowy/rasowy/etniczny, to i w reprezentacji NARODOWEJ jest to widoczne. Dlatego głupi jest "żarcik", że w drużynie jest mało Niemców, podczas gdy są tam sami Niemcy - urodzeni tamże i/lub mający obywatelstwo, które to jest wymagane do udziału w całej zabawie.[/QUOTE]
No cóż. Termin "NARÓD" można interpretować na wiele sposobów. Widocznie inaczej podchodzimy do zagadnienia. Nie twierdzę, że twoje podejście jest złe. Po prostu moje jest inne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaka jest ta definicja?
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do "denności", to twoja słowa bardzo pasują do tego tematu, tylko nie dotyczą Niemców, a w tym wypadku Polaków. Poprawność polityczna nade wszystko... Jeśli masz jakiś problem z tym zdjęciem to zgłoś do moderacji. Jeśli narusza regulamin to usuną, a mnie upomną. Cytat:
---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
WG MNIE prawidłowa jest koncepcja naturalistyczna. [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;70899091]To ciekawa jestem na jaki sposób ty to definiujesz.[/QUOTE] J.w. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.