|
Notka |
|
Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
plastyka nosa - nadal mam trudności z oddychaniem
Na początku sierpnia 2009 roku poddałam się zabiegowi korekcji nosa z osteotomią w znieczuleniu ogólnym, gdyż miałam niewielki garbek, nos nie był symetryczny (tzn. jego czubek kierował się leciutko w lewo) i krzywą przegrodę nosową. Zabieg miał na celu usunięcie wszystkich tych "wad" jednocześnie. Jak każdy kto decyduje się na tego typu zabiegi, pokładałam wielką nadzieję na jego pozytywne zakończenie. Jednakże jej skutki są opłakane. Tydzień po operacji zdjęto mi gips. Jak się okazało jedyne co zostało zmienione, to to że nie mam już garbka (chociaż on w żadnym stopniu mi nie przeszkadzał i decydując się na operację ważniejsze dla mnie było by mój nos był symetryczny). Nadal mam krzywą przegrodę i mój nos nadal "skręca" w lewo. Dodatkowo po usuwaniu garbka mam wyczuwalne i widoczne ślady po dłucie, którym chirurg go usuwał. Tzn. nierówności i zapadnięcia pod skórą.
Ale nie to w tym wszystkim jest najgorsze. Najbardziej przytłacza mnie fakt, że dziś, 7 miesięcy po operacji nadal mam kłopoty z oddychaniem przez nos (przed zabiegiem oddychałam swobodnie). W sumie to od zabiegu po usunięciu setonów, oddychałam tak samo ciężko jak dziś, nie zaobserwowałam przez ten czas żadnej poprawy. Z tego co czytałąm to po takim czasie śluzówka powinna być już całkowicie wygojona. Natomiast ja odczuwam wyraźną suchość w nosie. Dodatkowo mam dwie dość duże narośle wewnątrz niego (nie wiem czy to normalne czy nie) i w połączeniu między częścią chrzęstną przegrody a jej częścią kostną mam dziwne zgrubienie. Najgorzej oddycha mi się gdy leżę, dlatego codziennie budzę się z okropną suchością w ustach. Po operacji zostały mi także zasinienia pod oczami. Teraz gdy spotykam kogoś, kogo nie widziałam jeszcze przed operacją, osoba ta pyta mnie czemu mam takie sińce pod oczami i wszyscy sądzą, że to ze zmęczenia. Lekarz przeprowadzający operację wysłał mnie do alergologa, gdyż twierdzi że to na pewno alergia. Jednakże, testy nie wykazały abym była uczulona na cokolwiek. Chirurg zalecił mi używanie Xylorinu i on naprawdę pomaga mi,ale używanie go ponad tydzień może prowadzić do uszkodzenia śluzówki, więc stosuję go doraźnie, w przypadkach gdy oddychanie nosem jest mi niezbędne (jakieś 3-5 razy w miesiącu). Nie wiem co mam dalej robić, ale ciężko mi tak dalej funkcjonować. Może zwykły laryngolog coś mi na to poradzi? Dzielcie się swoimi przeżyciami odnośnie plastyki nosa. Proszę o radę i pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: plastyka nosa - nadal mam trudności z oddychaniem
Hej. Przestraszylas mnie troche tym co napisalas, poniewaz mnie tez czeka calkowita korekta nosa, razem z prostowaniem przegrody i usunieciem garbka. Zaczynam miec obawy. Napisz prosze kto Cie operowal
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
dr Bieńkowski, Bydgoszcz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Witaj na tym forum.Dobrze,że ten past mi wpadl do przeczytania.Mam garbaty nos i prawdopodobnie krzywą przegrode,bo gdy uniose czubek do góry,czuję wyrazną poprawę w oddychaniu.Czy NFZ mi zrefunduje chocby przegrodę?Mam na myśli NFZ Bydgoszcz.A z kolei zaniepoiła mnie wieśc o doktorze Bieńkowskim,u ktorego byłaś,przeglądałam ich stronę i chciałam sie tam wybrac na operacje nosa,ale teraz mam mieszane uczucia.Jestem z pod Bydgoszczy i byłoby mi najbliżej,więc...?Sama już teraz niewiem,a czy Centrum Bieńkowski ma podpisaną umowę z NFZ na tego typu usługi?I ile zapłaciłaś za zabieg ze wszystkim razem?
---------- Dopisano o 01:40 ---------- Poprzedni post napisano o 01:37 ---------- Ja mam ten sam problem,też chcę iśc na operację,tylko gdzie i do kogo?Daj mi swoje namiary. ---------- Dopisano o 01:46 ---------- Poprzedni post napisano o 01:40 ---------- Hej mamy ten sam problem,też sie wybieram ale do kogo i gdzie?Daj swoje namiary do kontaktu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:25.