|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Rozmiar palca.
Jestem na etapie czekania na zareczyny. Niedawno mój chłopka powiedział mi,ze mam iść do jubilera zmierzyc sobie palec,bo jak najdzie go chęć zaręczyn,to nie chce w ciemno kupować
![]() Byłam u jubilera zmierzyc palec (mam 16),tylko zaskoczyło mnie, jak pani mi oznajmiła,że kazdy jubiler ma własną rozmiarówkę. Czy to prawda? To moze mój TŻ ma mi kupic pierscionek tam gdzi epalec mierzyłam? Przecież to bez sensu ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozmiar palca.
Jeśli już to te rozmiary nie będą bardzo odbiegać od siebie, nie ma się czym martwić. A nawet jeśli pierścionek będzie za duży to z pewnością będzie możliwa wymiana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My pierścionek wybraliśmy razem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
my równiez wybraliśmy pierścionek razem, to było najlepsze wyjście, bo mamy różne gusta.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
tak, rozmiary bywają różne. Ja mam chyba 8 lub 7 i to takie raczej małe rozmiarki. Lepiej chyba iść razem lub....niech Twój luby dyskretnie zmierzy Twój paluszek albo skorzysta z jakiegoś innego Twojego pierścionka i będzie problem z głowy
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zalezy od szerokosci pierscionka badz obraczki... Kiedys ze swoim Skarbem poszlam do jubilera i spodobal mi sie jeden pierscioneczek poprosilam pania o mozliwosc przymiarki i okazal sie za duzy... wiec przy okazji sprawdzilam jaki mam rozmiar wyszlo 13... dzieki tej informacji moje Kochanie zakupilo pierscioneczek zareczynowy....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja mam zareczynowy 8,5 jak wybieraliśmy to się śmiali że komunie już się skończyły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Byłam u jubilera zmierzyc palec (mam 16),tylko zaskoczyło mnie, jak pani mi oznajmiła,że kazdy jubiler ma własną rozmiarówkę. Czy to prawda?
To prawda,ja mam pierścionki od 9 do 13...A przecież nie chudnę i nie tyję na przemian ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja poszłam do jubilera i wyszło, że mam 17,5, moja przyjaciółka miała 19 i było ciut za duże wię powiedziałam mu, żeby kupił 18 i pasuje jak ulał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
My też w końcu zdecydowaliśmy, że razem kupimy pierścionek i dobrze, bo też się okazało, że rozmiarówka rozmiarówce nie równa.. Nawet u tego samego jubilera nie każdy w jednym rozmiarze będzie ok, bo to też czasem zależy od fasonu...
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
jak ja przymierzalam pierscionki zareczynowe to w jednym sklepie mialam 10, w innym 11 a w jeszcze innym 12
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja pamiętam, że rok temu przymierzałam jakiś pierścionek, żeby odrazu poinformować mojego TŻta jaki mam rozmiar serdecznego palca prawej ręki. przymierzałam na straganie i wyszło, że mam 11. gdy poszliśmy do jubilerapo pierścioenk (konkretnie do Apartu) też pasował na mnierozmiar 11 (a nawet 10!)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
ja mierzyłam pierścionki koleżanek i oba na mnie pasowały - jeden to 11, a drugi to 16. nie wiem, jak to możliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
A ja sobie mierzyłam palca u jubilera- wyszło 13, przekazałam tę wiadomość TZtowi a po roku od tamtego wydarzenia dostałam pierścionek zaręczynowy w rozmiarze 13 i pasuje jak ulał.. Choć wiem, że nie kupował u tego samego jubilera u którego ja mierzyłam... Więc na szczęście mi się rozmiarówka zgadzała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
mozna jakos w domu samodzielnie zmierzyc rozmiar palca?
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Jeżeli chodzi o rozmiar pierścionków to istnieją różne skale. W Polsce najczęściej używa się skali obowiązującej w Europie (od około 5 do około 33) Rozmiar w skali europejskiej oblicza się w ten sposób, że mierzy się obwód palca lub obwód wewnętrzny pierścionka czy obrączki i odejmuję się od niego 40, na przykład jeżeli ja mam obwód palca 57 mm to od 57 odejmuję 40 i mam 17 czyli mój rozmiar. ale trzeba bardzo uważać i dokładnie mierzyć obwód palca. I koniecznie trzeba brać poprawkę na kostki w palcu, niektórzy mają je szersze niż palec u nasady tam gdzie jest pierścionek. xxx
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2018-11-16 o 08:09 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:05.