Ślub w plenerze - wątek zbiorczy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-14, 00:29   #1
201604181004
Konto usunięte

Ślub w plenerze - wątek zbiorczy

Tworzę ten wątek, ze względu na to że istnieją z cztery stare i niekonkretne wątki nt. ślubu w plenerze. W związku ze zmianami które wprowadza rząd, będzie to teraz dużo łatwiejsze. Do tej pory można było brać ślub w plenerze, jednak trochę trzeba było się nagimnastykować.

trochę statystyk
Cytat:
We wtorek przyjął założenia do projektu ustawy o aktach stanu cywilnego, które liberalizują obecne rygorystyczne zasady udzielania ślubów. Dziś przeciętna para mówi sakramentalne "tak" w budynku gminnego urzędu stanu cywilnego. W latach 2009-11 państwo w udzieliło 226 tys. takich ślubów. Tylko nieliczni - 6,7 tys. par - mogli zawrzeć związek małżeński poza urzędem, bo obecne prawo zezwala na to tylko z "uzasadnionych przyczyn". Zgodę wydaje kierownik urzędu stanu cywilnego. Takie "uzasadnione przyczyny" to np. pobyt w szpitalu, przebywanie w zakładzie karnym lub w domu opieki.
ale

Cytat:
W latach 2009-11 ślubów poza urzędem z tych przyczyn było jednak tylko 450. Reszta ceremonii w plenerze była możliwa, bo urzędnicy poszli nowożeńcom na rękę, łagodniej interpretując przepisy. Warunek był taki - ceremonia ma być uroczysta i godna.
źródło: http://wyborcza.pl/1,75478,14211341,...je_zmiany.html

Donald Tusk sam obiecywał że chce wyjść nowożeńcom naprzeciw. Sama chciałabym bardzo wziąć ślub w plenerze - prawdę mówiąc zgoda nie jest problemem, miejsce tez nie jest problemem (nie tak do końca). Otóż najbardziej brakuje mi inspiracji co do zorganizowania przestrzeni, gdyż należy to do mnie niejednokrotnie widziałam w tym miejscu śluby jednak najczęściej wyglądało to dość kiepsko - mizerny metalowy łuk okraszony balonikami. Trudno mi znaleźć jakąś inspirację typu DIY ślub w plenerze, jedyne co odgrzebałam na wizazu to ten ślub:

http://www.agatakwiecien.pl/blog/?p=17123

skromnie, fajnie, biały stół obrus i podpisywanie dokumentów. Czy ktoś jeszcze planuje ślub w plenerze? Jak to będzie wyglądać u was od a do z? Czy dla państwa młodych będą siedzenia? Dla świadków? Co z łukami i namiotami, a może po prostu bez nich?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 16:59   #2
grubella
BAN stały

Dot.: Ślub w plenerze - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Tworzę ten wątek, ze względu na to że istnieją z cztery stare i niekonkretne wątki nt. ślubu w plenerze. W związku ze zmianami które wprowadza rząd, będzie to teraz dużo łatwiejsze. Do tej pory można było brać ślub w plenerze, jednak trochę trzeba było się nagimnastykować.

trochę statystyk

ale

źródło: http://wyborcza.pl/1,75478,14211341,...je_zmiany.html

Donald Tusk sam obiecywał że chce wyjść nowożeńcom naprzeciw. Sama chciałabym bardzo wziąć ślub w plenerze - prawdę mówiąc zgoda nie jest problemem, miejsce tez nie jest problemem (nie tak do końca). Otóż najbardziej brakuje mi inspiracji co do zorganizowania przestrzeni, gdyż należy to do mnie niejednokrotnie widziałam w tym miejscu śluby jednak najczęściej wyglądało to dość kiepsko - mizerny metalowy łuk okraszony balonikami. Trudno mi znaleźć jakąś inspirację typu DIY ślub w plenerze, jedyne co odgrzebałam na wizazu to ten ślub:

http://www.agatakwiecien.pl/blog/?p=17123

skromnie, fajnie, biały stół obrus i podpisywanie dokumentów. Czy ktoś jeszcze planuje ślub w plenerze? Jak to będzie wyglądać u was od a do z? Czy dla państwa młodych będą siedzenia? Dla świadków? Co z łukami i namiotami, a może po prostu bez nich?

Faktycznie, bardzo skromnie.Pałac, park pałacowy, kilometr dywanowego chodnika na parkowej alejce, ślub daje sama Gronkiewicz-Waltz ....
Każdą parę na to stać. Przyjmie się z pewnością taka moda.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 18:35   #3
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez grubella
Faktycznie, bardzo skromnie.Pałac, park pałacowy, kilometr dywanowego chodnika na parkowej alejce, ślub daje sama Gronkiewicz-Waltz ....
eeeeeeeee kompletnie nie wiem o co ci chodzi, bardzo ładna oprawa ślubu plenerowego, niektórych najwidoczniej na to stać, to raz, nie wiem gdzie problem to dwa a ja pytam o rodzaje aranżacji samego aktu ślubnego (podpisania dokumentów) w plenerze.

nie wiem po co się wypowiadasz w wątku właściwie.
Stary 2014-01-14, 18:59   #4
grubella
BAN stały

Cytat:
eeeeeeeee kompletnie nie wiem o co ci chodzi, bardzo ładna oprawa ślubu plenerowego, niektórych najwidoczniej na to stać, to raz, nie wiem gdzie problem to dwa a ja pytam o rodzaje aranżacji samego aktu ślubnego (podpisania dokumentów) w plenerze.

nie wiem po co się wypowiadasz w wątku właściwie.
Bardzo ładna oprawa, bardzo mi się podoba.
Z przyjemnością obejrzałam fotki.
Ta para w razie niepogody mogłaby swój ceremoniał przenieść do pałacu.

Weszłam na ten wątek i dział bo mam problem ślubny. I szukalam odpowiedzi na swoje rozterki z tym związane.I tak przy okazji się wypowiedziałam również po to aby podnieść wątek do góry.

Mam prywatne fotki ze ślubu na plaży nad Morzem Północnym.
Goście przyjechali na wozach zaprzęgniętych w konie specjalnej rasy/wielkie i mocno owłosione/. Na jednym z wozów przyjechały też krzesła i ławki do siedzenia.
Urzędnik udzielający ślubu przyjechał rowerem w stroju rybaka. Goście nie sądzili, że to urzędnik dopiero po przyjeździe młodych zaczął się rozkładać.Na bagażniku miał skrzynkę , która zamieniła się w stolik na dokumenty do podpisania. Gdy goście czekali nadjechali państwo młodzi.
Pan Młody wiózł pannę młodą na takim specjalnym rowerze z siedzeniem dla niej z przodu. Coś jakby drewniana riksza.
Wrażenie dla gości niezapomniane. Surowe, nadmorskie krajobrazy, ciekawa, nietuzinkowa oprawa ceremonii a na koniec państwo młodzi /ubrani tak jak na ślub , garnitur i biała , długa suknia/z czerwonym latawcem -balonem w kształcie serca.
I to nie byli ludzie młodzi tylko sporo po 40, obydwoje po rozwodach z dorosłymi dziećmi a nawet wnukami z jednej strony.
Stary 2014-01-14, 19:42   #5
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Jak to jest H.G.W. to ja jestem koniem. Prawosławnym.
http://www.agatakwiecien.pl/blog/wp-...012/07/512.jpg
http://www.agatakwiecien.pl/blog/wp-...012/07/421.jpg
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 20:27   #6
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
patataj kucyku
Stary 2014-01-14, 20:50   #7
Lisciolaz Straszliwy
Wtajemniczenie

Się czepiacie . A może potem młodzi zatańczyli waltza, hę?! To prawie tak, jakby pani Hania była tam osobiście.

(\__/)
{ ^y^}

Lisciolaz Straszliwy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-23, 20:04   #8
grubella
BAN stały

To jest ślub osób w podeszłym wieku, niepoprawnych romantyków, mających dystans do siebie i do świata.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg do slubu.jpg (69,6 KB, 187 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg latawiec s.jpg (40,2 KB, 176 załadowań)
Stary 2014-01-24, 21:19   #9
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
To jest ślub osób w podeszłym wieku, niepoprawnych romantyków, mających dystans do siebie i do świata.
Powiem mojemu, że jesteśmy starzy. Jak go znam to się ucieszy.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 01:17   #10
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Powiem mojemu, że jesteśmy starzy. Jak go znam to się ucieszy.
Ale oni już pożenili/powydawali za mąż swoje dzieci. Jedno z nich ma wnuki nawet. Panna młoda dobiegająca półwiecza w sukni ślubnej podobnej jaką miała jej córka to rzadkość .
Stary 2014-01-28, 15:03   #11
sol11
Raczkowanie

W wujek google wpisz ślub w plenerze i wyskoczy Ci mase propozycji ślubu w plenerze
sol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 15:04   #12
201604181004
Konto usunięte

ohhh geee, thanks, jakbym sobie poradziła bez twojej rady
Stary 2014-01-28, 20:33   #13
Meitsa
Zakorzenienie

Sama poważnie myślę nad ślubem w plenerze jednak boję się jak to wszystko technicznie zorganizować. Pytałam różnych Urzędów Gmin i zgodę bym miała (mam do wyboru aż 3 gminy), ale same urzędniczki odradzają mi, bo akurat w dzień ślubu padało i wszyscy musieli kryć się w jakimś budynku, który nie był już na tyle uroczystym miejscem i było tylko pełno stresu ze strony Państwa Młodych.
Właśnie z tego powodu jestem rozdarta między sercem, a rozumiem. Mieć piękny ślub na łonie natury w pięknym słońcu i otoczeniu drzew to coś co byłoby bardzo w moim stylu, ale jak będzie padać i awaryjnie rozganizuję wszystko pod namiotem to ja już wolę iść do urzędu, bo nie po to chciałam mieć plener żeby się od niego odgrodzić białą szmatą Z kolei w małym lokalnym USC gdzie śluby są 2 razy do roku będę mogła mieć taki scenariusz jaki sobie wymarzę i też będzie pięknie. No ale to już nie plener...
Macie takie rozterki?

meitsa-no-sekai.blogspot.com
Blog o lakierach, zielonej herbacie, koreańsko-japońskich i eko kosmetykach
25.06 Kanebo wycofuje niebezpieczne dla zdrowia kosmetyki wybielające
Meitsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 20:46   #14
201604181004
Konto usunięte

Meitsa - deszcz to najmniejszy problem, moi goście zostaną uprzedzeni że 2 godziny przed uroczystością czy tam godzinę dostaną smsem potwierdzenie od któregoś ze świadków czy wszystko pójdzie zgodnie z planem czy jednak mają przekierować się do budynku urzędu
Stary 2014-01-28, 20:58   #15
Meitsa
Zakorzenienie

Cytat:
Meitsa - deszcz to najmniejszy problem, moi goście zostaną uprzedzeni że 2 godziny przed uroczystością czy tam godzinę dostaną smsem potwierdzenie od któregoś ze świadków czy wszystko pójdzie zgodnie z planem czy jednak mają przekierować się do budynku urzędu
Tylko to się wiąże ze stratą pieniędzy, bo jednak jakiś namiot, stół i krzesła trzeba wynająć i chyba za bardzo bym się tym stresowała patrząc co chwilę w niebo
A urząd nie robi ci problemu z nagłym przeniesieniem? Np. gdybym chciała brać ślub z miasta powiatowego gdzie śluby są co 15 minut, bo tyle chętnych, to wątpię żeby mnie nagle wcisnęli, bo akurat pogoda się zepsuła
Jeszcze obdzwonić np. 80 gości 2 godziny przed ślubem gdzie np. część właśnie jedzie, a plener i urząd są w innych kierunkach to widzę tylko jeden wielki bałagan i stres.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 21:01   #16
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Meitsa Pokaż wiadomość
Tylko to się wiąże ze stratą pieniędzy, bo jednak jakiś namiot, stół i krzesła trzeba wynająć i chyba za bardzo bym się tym stresowała patrząc co chwilę w niebo
A urząd nie robi ci problemu z nagłym przeniesieniem? Np. gdybym chciała brać ślub z miasta powiatowego gdzie śluby są co 15 minut, bo tyle chętnych, to wątpię żeby mnie nagle wcisnęli, bo akurat pogoda się zepsuła
Jeszcze obdzwonić np. 80 gości 2 godziny przed ślubem gdzie np. część właśnie jedzie, a plener i urząd są w innych kierunkach to widzę tylko jeden wielki bałagan i stres.
no właśnie nie wiem co z pieniędzmi - bo ja planuję mieć na pewno stół z obrusem, świeże kwiaty, godło no i cztery krzesła w pokrowcach. łącznie wyjdzie mnie to max 200 zł
metisa ale nie martw się, musisz porozmawiać z urzędniczkami dużo wcześniej, wybrać ostatnią możliwą uroczystość tego dnia - u mnie to godzina 16:40 albo 17:00, żeby w razie czego nie przeszkadzać innej uroczystości .
aa no jeśli plener i urząd są w innych kierunkach to fakt, kiepsko, u mnie sa oddalone od siebie 10 minut
Stary 2014-01-28, 21:11   #17
Meitsa
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie nie wiem co z pieniędzmi - bo ja planuję mieć na pewno stół z obrusem, świeże kwiaty, godło no i cztery krzesła w pokrowcach. łącznie wyjdzie mnie to max 200 zł
metisa ale nie martw się, musisz porozmawiać z urzędniczkami dużo wcześniej, wybrać ostatnią możliwą uroczystość tego dnia - u mnie to godzina 16:40 albo 17:00, żeby w razie czego nie przeszkadzać innej uroczystości .
aa no jeśli plener i urząd są w innych kierunkach to fakt, kiepsko, u mnie sa oddalone od siebie 10 minut
U mnie w jednym miejscu to chcą 1500zł za przygotowanie miejsca w plenerze
Wygodniejsza opcją wydaje mi się poinformowanie gości o miejscu ślubu dzień przed uroczystością, bo wtedy da się przewidzieć pogodę na następny dzień i zadzwoni się do każdego. A gdzie ślub u mnie będzie to jeszcze nie wiem, bo myślę o moim rodzinnym mieście jako urząd lub jakiś park albo okolice Borów Tucholskich i jakbym dzwoniła 2 godziny przed to goście na pewno byliby źli, bo od Borów do mojego miasta jest 50km.
A jak wygląda twoje miejsce na ślub?
U mnie oprócz parku wchodzi w grę zieleń na terenie miejsca wesela, ale urzędniczka uważa, że to mało godne miejsce.

Stary 2014-01-28, 21:27   #18
201604181004
Konto usunięte

no wiem, dlatego ja olałam jakieś lokale i ogrody prywatne. bo chcą po kilka tysi.
ja nie jestem zdecydowana do końca co do miejsca, boję się że będzie to brzydko wyglądało, co prawda widzialam już w tym miejscu śluby - nad morzem, na molo, no ale nie wiem, muszę tam pojechać ze stołem krzesłem i głęboko osiem razy przemyśleć
Stary 2014-01-28, 21:44   #19
Meitsa
Zakorzenienie

Ja martwię sie takimi glupotami jak trawa jeżeli będzie suche lato, to będzie wyschnieta i brzydka, a w innym miejscu gdzie są robione śluby widziałam wydeptana trawę i na zdjęciu nie wyglądało to ładnie
I tak sobie myśle, ze mam to gdzieś i będzie w urzędzie, ale potem dopada mnie żal, ze nie miałabym mieć takiego ślubu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 22:07   #20
201604181004
Konto usunięte

też się tym martwię boję się wyschniętej trawy i przechodniów ze na zdjęciach będzie to wyglądać komicznie
rób w plenerze i się nie przejmuj.
Stary 2014-01-28, 22:13   #21
Meitsa
Zakorzenienie

O, a co do przechodniów, myślałam o tarasie nad woda w parku ale jak to zrobic zeby ludzie sie nie platali, bo tam akurat ścieżka jest wystawić kilka osób zeby informowały o innej drodze, bo ślub czy to już z urzędem musze omówić, bo musze mieć zgodę i jakieś barierki postawią?

Stary 2014-01-28, 22:48   #22
201604181004
Konto usunięte

to wszystko w twojej gestii, urzędnik podjeżdża tylko wynajętą przez ciebie taksą
ja nie wiem, dlatego muszę poczekać na lepszą pogodę, pojeździć popatrzeć i tak "na żywo" pomyśleć
Stary 2014-01-28, 23:18   #23
Eflinka
Rozeznanie

Cześć Dziewczyny!

W sierpniu biorę ślub. Na 99% odbędzie się ceremonia zaślubin właśnie w plenerze.

Jesteśmy w trakcie decydowania się na formę namiotu i tu jestem totalnie rozdarta ponieważ są dwa rodzaje namiotów. Jeden to taki "zwykły", biały co prawda, ale możecie zobaczyć takie namioty na różnego rodzaju akcjach promocyjnych.
Drugi jest z podłogą, dużo lepiej się prezentujący, ale jego cena to kilka tysięcy.
Mocno się zastanawiam, czy warto jest taką kasę przeznaczyć właśnie na ten nieszczęsny namiot. Boję się jednak, że jak się zepsuje pogoda to będzie klops, a ten "zwykły" namiot niestety nie spisze się tak dobrze, jak ten bardziej elegancki podłogą.

Zaletą tego tańszego namiotu jest również to, że jest on szybko rozkładany więc można go rozłożyć wówczas tylko wtedy gdy będzie padać. Jak by była ładna pogoda to nie byłby rozkładany.
Tylko czy wtedy goście i my zresztą też nie usmażymy się na tym słońcu. Może przecież być upał. Druga sprawa to czy kobiety w szpilkach nie podbijają sobie butów w trawę.

Naprawdę, mam dylemat :/
Eflinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-28, 23:42   #24
201604181004
Konto usunięte

o kurcze : o a możesz pokazac co tam masZ?
Stary 2014-01-29, 08:44   #25
Eflinka
Rozeznanie

Cytat:
o kurcze : o a możesz pokazac co tam masZ?
No właśnie nie mam zdjęć, ale postaram się zebrać to i pokazać Wam
Stary 2014-01-29, 13:23   #26
201604181004
Konto usunięte

oki, czekam!: )
Stary 2014-01-30, 09:59   #27
Eflinka
Rozeznanie

Cytat:
oki, czekam!: )
Zebrałam plenerowe inspiracje, wraz ze zdjęciami namiotów we wpisie na moim blogu. Jeśli więc któraś z Was chciałaby zobaczyć to zapraszam > Ślub plenerowy. Inspiracje.

Różnice w kosztach namiotów jest znaczne.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-02, 17:51   #28
echme
Zakorzenienie

drabineczka - godło jest obowiązkowe?

Mi się marzy ślub w plenerze oraz przyjęcie w tym samym miejscu. To możliwe w ogóle?

Zamieszczam zdjęcia uroczystości, która mi się nieziemsko podoba. To kadry z filmu 'I give it a year'.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (21,2 KB, 79 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (72,9 KB, 62 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (27,3 KB, 76 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (33,6 KB, 65 załadowań)
Stary 2014-02-02, 18:26   #29
Meitsa
Zakorzenienie

Godło jest obowiązkowe. Musisz sobie załatwić chyba, ze miejsce gdzie chcesz ślub (palacyk np. który organizuje śluby) ma już w godło w swoim zaopatrzeniu.
Ja pierwotnie chciałam ślub na terenie pałacu na tarasie wodnym, a wesele odbywaloby sie w budynku. Trzeba sie pytać czy pałac/dom weselny zgadza sie na organizacje ślubu, a potem pytać urzędu gminy pod który teren należy czy udziela takiego ślubu poza USC. Ja jak do tej pory nie spotkałam sie z odmowa, a pytałam już kilka domów weselnych i urzędów, bo jeszcze nie wiem co chce i gdzie chce

Edytowane przez Meitsa
Czas edycji: 2014-02-02 o 18:34
Stary 2014-02-04, 12:57   #30
Eflinka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez echme Pokaż wiadomość
drabineczka - godło jest obowiązkowe?

Mi się marzy ślub w plenerze oraz przyjęcie w tym samym miejscu. To możliwe w ogóle?

Zamieszczam zdjęcia uroczystości, która mi się nieziemsko podoba. To kadry z filmu 'I give it a year'.
Godło jest obowiązkowe, ale można samemu kupić/wydrukować, wstawić w ramę i na stelaż

Pewnie, że da się w tym samym miejscu zaślubiny i ślub. Rozumiem, że masz na myśli całe wesele na dworze?
Tutaj musisz się liczyć z dużo większymi kosztami. Namiot musi być duży i obowiązkowo z podłogą oraz oświetleniem. Trzeba też pomyśleć o sanitariatach - czy zamawiamy dostawiane (niefajna opcja moim zdaniem) czy korzystają goście z tych dostępnych w hotelu/restauracji do której należy posesja.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości