|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Czy alkohol w kremie wyparowuje?
Witam
![]() Rozumiem, że ma za zadanie konserwować produkt i pomagać wnikać substancjom czynnym w głąb skóry ale trzecie miejsce to moim zdaniem przesada. Mam w związku z tym pytanie, czy ten alkohol wysusza skórę czy szybko z niej wyparowuje skoro krem ma być nawilżający? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy alkohol w kremie wyparowuje?
Cytat:
Dla mnie na przykład kosmetyki z alkoholem całkowicie odpadają, zwłaszcza jeśli jest on gdzieś na przodzie składu. Skutki regularnego stosowania takich produktów są w przypadku mojej skóry fatalne. Są jednak osoby, które ich nie będą odczuwać. Niestety niemieckie eko marki lubują się w stosowaniu tego składnika, ciężko znaleźć coś z Lavery, Dr Hauschki, Weledy, Sante, Alverde, Alterry, Logony co nie ma dużej ilości alko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Do niedawna używałam równolegle kosmetyków z retinaldehydem i kremów Hauschki. Zapach alkoholu niewyczuwalny, szczypania i zaczerwienienia brak lub mniejsze niż w przypadku innych smarowideł bez alkoholu, których próbowałam w tym czasie. Nie tylko spirytus podrażnia. Dobrze mieć wybór. Pewnie wynika to z zawartości procentowej albo formuły - oleje jednak działają ochronnie. Sera ze spirytusem często podrażniają moją skórę. Sama mam wątpliwości, czy np. kupić ponownie tonik z kwasami z linii przeciwtrądzikowej Uriage, który zawiera alkohol. Coś tam robi, ale jakiś zaczerwienienia bywają widoczne. Mam obawy, ale z drugiej strony, to jeden z bardzo niewielu toników, które byłam w stanie zużyć do końca. Nie widzę alternatywy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Kremu używałam około roku. Żadnych objawów o których piszesz czyli szczypanie czy zaczerwienienie. Niestety po jakimś czasie zauważyłam, że buzia zamiast być gładka i nawilżona jest wysuszona. Im częściej używałam kremu tym gorzej wyglądała. Więc alkohol niszczy skórę długofalowo. Ja więcej tego kremu nie dotknę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niezaprzeczalny fakt. Alkohol w kremie wysusza skórę. Jednym szybciej drugim wolniej ale wysusza ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
to nie znaczy, że nie zdąży wysuszyć skóry
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:16.