|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Informacja na kremie o omijaniu okolic oczu - dlaczego?
Jak w tytule, skąd to ostrzeżenie? To znaczy, że krem nie nadaje się pod oczy? Czy że może uczulić, wywołać podrażnienie itp?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Informacja na kremie o omijaniu okolic oczu - dlaczego?
Niektóre kremy mogą dobrze działać na skórę całej twarzy, ale okolice oczu są często dużo bardziej wrażliwe, nałożenie kremu na okolice oczu może spowodować podrażnienia.Poza tym niektóre kremy "migrują" po skórze i mogą docierać do spojówki (niektóre ciężkie kremy z filtrem). Ja używam pod oczy na noc oleju z pestek opuncji figowej i po lekkim wklepaniu za chwilę mam mgłę na oczach(nie szczypie ale widać że olejek wędruje do spojówki). Gdybym chciała wklepać w całą twarz (i pod oczy) jakikolwiek matujący krem od razu dostaję plamek na skórze pod oczami i mega wysusza mi te okolicę. Ale są takie kremy które mi nie szkodzą nawet pod oczami(Olay bezzapachowy), w taki zaopatruję się np. na wyjazd aby nie brać dwóch kremów na raz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
OK ale ja właśnie pytam o kremy, których działanie jest nawilżające a nie matujące, takie mogą wysuszać
![]() Na przykład serum z AA, niby odżywcze i nawilżające ale należy omijać okolice oczu, dlaczego? ---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Bo zastanawiam się nad tym, czy jeżeli krem mnie nie uczula (nie piecze, spojówki nie są zaczerwienione) to czy jednak mogę go używać pod oczy? Czy nie należy go stosować na skórę pod oczami? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Aby móc sprzedać krem dedykowany specjalnie pod oczy w dużo gorszym stosunku ceny do pojemności
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez maiia Czas edycji: 2017-03-30 o 12:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
to wynika tylko z faktu, że producent nie zrobił testów czy produkt nie podrażni okolic oczu. Uważam, jednak, że jezeli produkt nas nie uczula - nie ma przeciwskazań, kremy dedykowane pod oczy, często mają słabe działanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
lokalna gwiazda
|
Ja praktycznie wszystko nakładam pod oczy - z wyjątkiem maseczek peel-of. Tylko jedno jedyne serum rozświetlające wywołało u mnie łzawienie oczu. I nic więcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
lokalna gwiazda
|
Peelingu enzymatycznego, czegoś z glinką, rzeczy, które złuszczają, ścierają i mogą podrażnić czy wysuszyć, nie nałożyłabym.
Jak sobie pomyślę, to w moim przypadku informacja o omijaniu okolic oczu może mi się trafić tylko na maseczkach. Ale wtedy też nie robię jakichś wielkich okularów wokół oczu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.