|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Badz piekna za grosze...(dawno, dawno temu...)
Badz piekna za grosze.....( jakie macie sposoby ?
![]() Zmarszczki Problem, z którym boryka się każda z nas. Aby zapobiec powstawaniu niechcianych zmarszczek wcale nie trzeba sięgać po najnowsze kremy. Wystarczy codziennie nawilżać twarz, trzymając ją nad miską z parującą wodą. Należy także kilka razy dziennie myć twarz zimną wodą. Doskonałym sposobem na pozbycie się zmarszczek jest także wywar z szyszek jodły, którym co wieczór przemywamy twarz. Kurze łapki pod oczami możemy znacznie zmniejszać, jeśli będziemy w nie regularnie wklepywać olejek z awokado. Dodatkowo bardzo skutecznym środkiem odmładzającym są wszelkiego rodzaju maseczki z zastosowaniem jajka, miodu, soku z cytryny, oliwy. Skóra tłusta Wiadomo, że każda z nas ma inny rodzaj skóry. Przed laty i z tym problemem radzono sobie doskonale. Na tłustą skórę twarzy i rozszerzone pory dobrze działają okłady z zimnej czarnej herbaty. Doskonałe efekty przynosi przemywanie twarzy octem jabłkowym rozcieńczonym w wodzie (łyżka octu na szklankę wody). Dodatkowo powinno się pić na czczo rozcieńczony ocet jabłkowy. Oczyszcza on skórę i poprawia przemianę materii. Rozszerzone pory likwiduje maseczka z plastrów świeżego ogórka, który dodatkowo rozjaśnia plamy na skórze. Szyja Do zlikwidowania zmarszczek na skórze szyi nie potrzeba wcale głęboko działających kosmetyków. Wystarczy, jeśli co jakiś czas zastosujemy maseczkę z rozgniecionego banana zmieszanego z olejkiem migdałowym. Po nałożeniu papki owijamy szyję gorącą wilgotną ścierką i trzymamy okład około godziny. Oddając się w tym czasie dobrej lekturze, łącząc przyjemne z pożytecznym. Wszystkie domowe, niedrogie sposoby pielęgnacji skóry, równie dobrze zdają egzamin w walce ze zmarszczkami i mijającym czasem. Wcale nie musisz mieć najdroższego kremu, żeby skuteczne dbać o urodę. Jednak, kto w dzisiejszych czasach uwierzy sprawdzonym metodom sprzed lat. Teraz zachwyca nas piękna, zadbana twarz modelki, która reklamuje krem. Każda z nas wierzy w działanie tego magicznego kosmetyku, ponieważ chcemy być piękne za wszelką cenę. A szkoda, że nie jesteśmy w stanie przekonać się do babcinych rad. Ile pieniędzy miałybyśmy w kieszeni? ----- (portal NY) ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Badz piekna za grosze...(dawno, dawno temu...)
Szczerze mówiąc nie widze w tych radach nic odkrywczego
![]() jeśli wgłębiłabyś się w biochemię to zauważysz , że spora częśc osób tu przebywających już dawno temu zbojkotowała przemysł kosmetyczny...używamy tylko tych kremów których nie da się podrobić.... ocet jabłkowy - w wersji na zewnątrz i do wewnątrz to już bylo dziesiątki razy przerabiane na kilku forach... czy zamieszczając ten post czytałaś przed tem wątki na biochemii?
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Okłady z zimnej, czarnej herbaty? Nie słyszałam..interesujące
![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do powyższych rad należy się jednak odnieść z rozsądkiem: 1. parówka nie służy nawilżeniu skóry. 2. nie należy myć twaryz kilka razy dziennie, poza tym nikt chyba nie zmyje brudu z twarzy sama wodą. 3. czy ten wywar z szyszek jodły ma coś wspólnego z olejkiem pichtowym? 4. olej z awokado do cery suchej jest bardzo polecany. Oliwa nie jest polecana, bo zatyka pory, wysusza skórę. 5. o occie jabłkowym wielokrotnie już była mowa 6. olej migdałwy też polecany jest do pielęgnacji skóry. Babcine rady, owszem, ale należy dodać do nich naszą aktualną wiedzę biochemiczną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tzw. "parówki" to killer dla naczynek. Jak x lat temu chodziłam do kosmetyczki, to zawsze mi nakładała na twarz gorącą ciapę z zielska, a na to albo taką straszliwą elektryczną maskę, co jeszcze podgrzewała, albo właśnie parę dmuchającą z takiego specjalnego "czajnika". Efekt - gęba czerwona, naczynka szlag trafił. Myślę że sposoby "babcine" opierały się na doświadczeniach i intuicji, a nasze opierają się na wiedzy. Babcie wiedziały, że ocet działa, a my wiemy, DLACZEGO działa. A ogólnie hasło "piękna za grosze" popieram w całej rozciągłosci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Za ocet to i ja sie musze wreszcie wziac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
I ja też, i ja też, mamę już namówiłam; muszę od niej tylko wydębić kasę na ocet i obie będziemy się tonikować..
![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
CO szkodzi jednym - pomaga drugim.........
-------------------------------------
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
To prawda z miodem i cytryna na skore bez zmarszczek.Mam kolezanke ktora ma 41 lat i zawsze stosowala na twarz maseczke z miodu i cytryny-efekt skora gladka bez jednej zmarszczki-wyglada o 10 lat mlodziej.Musze sprobowac jej sposobu
![]() Natomiast olej z avocado zupelnie na mnie nie dzialal-wysuszyl mi strasznie skore pod oczami. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
A jak się robi taką maseczkę z miodu i cytryny? Jakie są proporcje i sposób użycia? Jestem zainteresowana. Mam dopiero 26 lat to może nie jest za późno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Ja również podpinam się pod prośbę o przepis na maseczkę cytrynowo-miodową
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Ja wiem jedno, nigdy bym czegoś takiego na twarz nie połozyła, bo miód rozszerza naczynka, a stężony sok z cytryny podrażnia buzię, więc byłabym czerwwona jak burak. Poza tym miód może uczulać.
Mój pradziadek miał super cerę , miękka, gładką, bez wielu zmarszczek, a miał prawie sto lat, jak umarł. Był pszczelarzem, pielęgnowął skórę ziołami i produktami pszczelarskimi, kręcił maści, używal propolisu, ale miodu nie kładł wprost na twarz. Miód poleca się na usta, wtedy stają się odżywione, ale tez lekko zaczerwienione. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
a mnie miodek szczypie w usta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja znam dwa przepisy, w których używa się miodu na twarz, ale nie próbowałam jeszcze. Wskazanie dla cery tłustej.
1. 3 łyżki miodu, piana z białka, troche mąki - na 30 min., spłukać letnią wodą 2. łyżeczka miodu, łyżka kwaśnej śmietany, łyżka mąki - 20 min Obie odżywiają, oczyszczają, pierwsza ściąga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Moja kolezanka robila tak:trzy lyzeczki miodu mieszala z kilkoma kroplami soku z cytryny(tak na oko pol lyzeczki tego soku bylo)Fakt nie dla kazdego taka maska jest dobra ale na nia dzialala i nawet poleca ja swoim corkom.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
miód podrażnia i często uczula. Kiedyś próbowałam wygładzić tak usta ale spowodował ich większe spierzchnięcie, ponieważ zawiera cukier.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
To pewnie i mnie podrazni(skora wrazliwa) ale kusi mnie sprobowac.Ta kolezanka ma cere normalna-bardzo sobie chwali tez kosmetyki Olay ktore mnie np strasznie podrazniaja.Jak napisala Leo$-co szkodzi jednym pomaga drugim.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
A ja robię taka maseczkę miód+cytryna+drożdze kładę na twarz do wyschcięcia, potem zmywam wodą (najczściej przegotowaną cipła) cera po tej maseczce jest super (mam cerę mieszaną, rozszerzone naczynka na skrzydełkach nosa)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:26.