|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pomocy. Mam poważną fobię społeczną i kilkanaście straconych za sobą lat.
Hej,
Nie wiem czy to dobry wątek, ale napiszę. Mam poważną fobię społeczną i kilkanaście straconych za sobą lat. Straconych ponieważ spędzonych na pełnym ograniczeń życiu , w depresji, odrzuceniu i samotności. I nie mam tu na myśli nawet braku partnera, ale również znajomych. Nikogo z kim czułabym się w miarę swobodnie. Trochę lepiej jest przez internet, ale trochę ... Nie do końca. Jestem po kilku terapiach które ogólnie mogę podsumować jako fiasko, ponieważ dalej wchodząc w nowe grupy społeczne zapadam w milczenie, czuję się bardzo skrępowana i odzywam z przymusu. Chciałam podjąć kolejną próbę zmiany mojej sytuacji. Wydaje mi się że potrzebuję dobrego terapeuty od terapii CBT. Próbowałam sama ale o ile na depresję potrafiłam sobie tym pomóc to na fobię nie. Nie potrafię sama zmusić się do ekspozycji, tu tkwi główny problem. Teoretycznie byłam na takich terapiach , 2 razy, ale problem jest taki że albo terapeuta realizuje tylko część poznawczą którą od biedy można przeprowadzić samemu w domu. Albo wymaga najpierw kilku miesięcy na część poznawczą. Dodatkowo trafiam na łagodne osoby które chyba bardziej niż moje wyleczenie przekładają to żebym się dobrze czuła w gabinecie i do niczego nie zmuszała. W moim przypadku niestety chyba nie tędy droga. Trafiam na terapeutów którzy bredzą o relacji terapeutycznej i poznawaniu siebie. Ale to niestety w ogóle nie przekłada się na moje funkcjonowanie w realnym świecie. Chciałabym trafić wreszcie na kogoś zdyscyplinowanego, konkretnego i konsekwentnego bo o ile myśleć potrafię to z tym mam właśnie problem. Proszę o pomoc, może któraś z Was, mogłaby mi kogoś polecić? Albo może jest tu ktoś taki, kto sam jest psychologiem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pomocy Mam poważną fobię społeczną i kilkanaście straconych za sobą lat
Miałam ten sam problem, skrajną fobię społeczną. Po prostu zmusiłam się do przełamywania, choć na początku nie potrafiłam rozmawiać z nikim. Poza tym czytałam o tym wszystko, co się dało, żeby zmienić swój sposób myślenia. Dopiero po iluś latach, kiedy z tego wyszłam poszłam na terapię.
Nie ma tu specjalnej drogi. Nie ma łatwej drogi. Albo się zmuszasz, żeby się odezwać, albo marnujesz życie. Nie ma czegoś takiego, jak: "bo ja się nie umiem zmusić." Jak będziesz dalej robić to, co robisz, to efekty będą takie same, jak do tej pory. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
No ja wiem że nie ma innej drogi, ale widzę jak idzie mi to zmuszanie się , na razie.
Do pewnych rzeczy owszem zmuszam się ale to co robię, to za mało, nie widzę efektów. Chyba potrzebuję intensywnego działania, ale na coś takiego brakuje mi aktualnie siły. To słabe wiem, marnuję życie, ale jednocześnie sama zwyczajnie nie potrafię, dlatego właśnie szukam kogoś kto mi w tym pomoże, przynajmniej na początku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pomocy. Mam poważną fobię społeczną i kilkanaście straconych za sobą lat.
proszę o usuniecie moich wątków. proszę o usuniecie moich wątków. proszę o usuniecie moich wątków. proszę o usuniecie moich wątków. proszę o usuniecie moich wątków. proszę o usuniecie moich wątków. proszę o usuniecie moich wątków. proszę o usuniecie moich wątków. proszę o usuniecie moich wątków. proszę o usuniecie moich wątków.
Edytowane przez 201706120937 Czas edycji: 2017-06-11 o 02:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Pomocy. Mam poważną fobię społeczną i kilkanaście straconych za sobą lat.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.