|
Notka |
|
Pielêgnacja w³osów i fryzury Podyskutuj o pielêgnacji w³osów krêconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawd¼ modne fryzury: ciêcia, koloryzacje, fryzury na ¶lub, wesele, Komuniê, Sylwestra. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 36
|
Jak wróciæ do naturalnego koloru w³osów ??
Bardzo proszê o radê jak najlepiej jest wróciæ do swoich w³osów ??Ja obecnie mam na w³osach blond a mój naturalny kolor to jasny mysi br±z. I biore pod uwagê dwie opcje :
1) zafarbowaæ w³osy na br±z i czekaæ pó¼niej na odrosty 2) mój kolor nie jest a¿ tak bardzo ddalony od tego który mam obecnie na w³osach bo u¿ywam p³ukanki, wiêc ewentualnie poczeka³abym a¿ mi odrosn± na tym blondzie, która opcja jest lepsza?? jesli zrobi³abym farbê to tylko tak± która nie pozostawi potem rudo¶ci (a czy jest wogóle taka ?) chyba tylko fryzjer by mnie ratowa³, ale nawet nie wiem czy u fryzjera znalaz³abym br±z bez odcienia rudo¶ci poz myciu farby (z t±d te moje obawy ¿e nie znoszê niestety rudego, przynajmniej u siebie) A druga rzecz, to je¶li nic ju¿ nie bêde robiæ z w³osami czy nie bêdzie to nieestetycznie wygl±daæ, te moje odrosty ??? sama nie wiem co juz robiæ Proszê poradzcie mi co¶, b³agam !!! pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 313
|
Dot.: Jak wróciæ do naturalnego koloru w³osów ??
Z farb sklepowych faktycznie nie ma chlodnych odcieni br±zu, jedyny jaki znam to Londa ¶redni popielaty blond (wychodzi jak br±z, robi³am nim i wyszed³ ok, ale szybko siê zmy³). Sama ostatnio szuka³am takiego koloru, tyle, ¿e ciemnego i kupilam z Matrixów (chyba juz gdzies pisalam o tym) jasny popielaty br±z i zmiesza³am z ciemnym br±zem. Ale my¶lê, ¿e jesli chcesz wrócic do naturalnego koloru i nie farbowac juz, to nie ma sensu kupowaæ tej farby, bo trzeba dokupic sobie litrowy oxydant (chyba, ¿e na allegro, tam sprzedaj± mniejsze, ale nie op³aca siê, bo zdzieraj± strasznie kasê). Jesli chce ci siê w to bawic, to mo¿esz sobie zamowic w sklepie internetowym. A jesli nie, to my¶lê, ze mo¿e najlepiej pójsc do fryzjera, zafarbowaæ ca³o¶æ na jednolity popielaty odcien i spokój. Bo stosowanie p³ukanek na d³u¿sz± metê mo¿e odrobinê wysuszyæ w³osy. Wbrew pozorom, profesjonalna koloryzacja wcale nie niszczy w³osów (je¶li fryzjer dobiera dobry oxydant etc.), a jedno farbowanie to ju¿ w ogóle. Ja farbujê siê od 10 lat regularnie i w sumie powiem, ¿e jedynie rozjasnianie zniszczy³o mi w³osy
![]() Ja bym stawia³a na farbowanie u fryza i potem spokój ![]()
#3 |
Raczkowanie
|
A czy jest wogóle jest szansa, ¿e kolor który zrobiê u fryzjera nie zrobi siê rudy ?? bo ¿e wyblaknie to na pewno, ale najbardziej rozchodzi mi siê o ten odcieñ rudo¶ci. Czy jest jaka¶ fryzjerska fajna farbka, która nie sprawi mi takiego psikusa ???
pozdrwiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Oczywiscie, ¿e jest taka farba. Wszystko odcienie popielate s± pozbawione czerownego i pomarañczowego pigmentu, wiêc nie moze wyjsc rudy, choæby mo¿e i bardzo chcia³
![]()
#5 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 431
|
W niektorych bardzo dobrych salonach wykonywany jest zabieg prepigmentacji. rozjasnione w³soy w jakims stopniu pozbawione s± pigmentu ( wiêkszym lub mniejszym i od tego zalezy "jasno¶æ" odcienia blond). Przy farbowaniu farb± ( np w trakcie powrotu do naturalnego koloru) barwnik farby nie ma siê czego uchwycic ( normalnie czepia siê pigmentu) i dlatego kolor tak szybko siê wyp³ukuje. dlatego tez zazwyczaj jesli nak³adamy odcieñ ciemny na rozja¶niane blond w³osy jest on nierównomierny lub zbyt intensywny . Aby tego unikn±c wykonuje siê zabieg prepigmentacji a wiêc powtórnego nape³nienia w³osa pigmentem. potem smia³o mo¿na farbowac, bez obawy , ¿e kolor siê zmyje po dwóch myciach.
Poza tym oczywi¶cie, ¿e s± zimne odcienie br±zu w sklepach , problem jest w tym, ¿e nie u kazdego dany odcieñ wyjdzie zimny.Na rozjasnianych w³osach jest to o tyle niebezpieczne, ¿e barniki ciep³e w farbach sa zazwyczaj najtrwalsze, wiêc gdy farba b³yskawicznie zacznie siê zmywac barwnik cieplejszy okaze siê najtrwalszy i dlatego bêdzie najbardziej widoczny. Musia³abys tu próbowac metod± chybi³ trafi³ z róznymi farbami. Daltego chyba najlepiej by³oby udaæ siê do dobrego fryzjera , znaj±cego siê na rzeczy i dysponuj±cego dobrymi farbami i z ca³ym naciskiem stwierdzic, ¿e zalezy Ci na ch³odnym odcieniu. Ze swojego do¶wiadczenia z powracania z blondu na br±z ( bez zabiegu prepigmentacji niestety) moge powiedziec, ¿e napewno odcieñ ch³odny daje popielaty blond ( Islande o ile siê nie mylê ) z Loreal preference. Tyle , ¿e a ) na dobrze rozjasnionych w³osach da on popile a nie br±z b) na odrostach lub partiach w³osów gdzie zosta³a doza ciep³ego barwnika da odcieñ ciep³awy. A wiêc jednak doradza³abym fryzjera. ps. niestety nie mogê zgodzic siê z Alchemi±, ¿e wszystkie odcienie popielate sa pozbawione ciep³ego barwnika. bywa tak, ¿e poprostu jedt go ma³o. Ale na rozjasnionych w³osach mo¿e to byc widaæ : Przyk³ad: po popielatym blondzie farbowa³am popileatym br±zem z loreal preference, który przebija³ na rudawo.
#6 |
Raczkowanie
|
Dziêki za odpowiedz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Przepraszam, nie wyrazilam siê jasno, chodzilo mi o farby profesjonalne. Mo¿e siê mylê, ale moim zdaniem przy stosowaniu takowych nie mo¿e wyjsc rudy (przynajmniej je¿eli chodzi o br±zy i ¶rednie blondy, bo te najja¶niejsze mog± zrobic niespodziankê na ju¿ rozjasnionych w³osach). Prosze mnie poprawic je¶li siê mylê
![]() ![]()
#8 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 431
|
Cytat:
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 152
|
Mia³am ten sam problem jakie¶ 1,5 roku temu. Ja posz³am do fryzjera i tobie te¿ to radzê bo on najlepiej Ci doradzi co zrobiæ. Mi fryzjer zaproponowa³ metode color touch i jestem z niej zadowolona bo faza powracania do naturalnego koloru by³a u mnie bardzo ³agodna bo nie by³o widaæ ¿adnych odrostów. Niestety s± i minusy tej metody farbowania bo na pocz±tku trzeba chodziæ do fryzjera co kilka miesiecy i powtarzaæ zabieg, ale z czasem robi siê to coraz rzadziej a¿ do momentu gdy nie jest to ju¿ potrzebne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 716
|
Moja znajoma na jasnym blondzie zrobila balejaz z brazow i tak czekala na swoje naturalne (ciemny blond) wlosy.Odrosty wygladay ok te kolory sie tak zgraly ,ze wygladalo ,to calkiem ok.Moze tak sproboj?
#11 |
Raczkowanie
|
Tak kurcze mia³am zrobiæ id±c poprzednio do fryzjerki, wyra¼nie jej powiedzia³am to ona i tak zrobi³a tak jak chcia³am i mia³am jasno - jasny baleja¿
![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 20 500
|
Nie ma potrzeby odkopywac stary watek.
Zapraszam tutaj https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=727067 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:21.