Jak zorganizować ślub? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-17, 15:32   #1
Ziaja89
Raczkowanie

Arrow

Jak zorganizować ślub?

Witam!
Właśnie jestem na etapie planowania ślubu tylko nie wiem od czego zacząć.. czy zacząć od daty w kościele, czy od wyboru sali, kiedy kupić zaproszenia, kiedy rozglądać się za suknią ślubną.. jestem totalnie w rozsypce.. Proszę Was kochane wizażanki o pomoc, rady i cenne wskazówki zaznacze że ślub planujemy na wrzesień-październik 2013 jestem szczęśliwa, ale także na samą myśl o tym cudownym dniu helikopterek lata mi po brzuszku Bardzo proszę o rady
Stary 2012-01-17, 15:52   #2
Jamee
Zakorzenienie

Dot.: Jak zorganizować ślub?

Cytat:
Napisane przez Ziaja89 Pokaż wiadomość
Witam!
Właśnie jestem na etapie planowania ślubu tylko nie wiem od czego zacząć.. czy zacząć od daty w kościele, czy od wyboru sali, kiedy kupić zaproszenia, kiedy rozglądać się za suknią ślubną.. jestem totalnie w rozsypce.. Proszę Was kochane wizażanki o pomoc, rady i cenne wskazówki zaznacze że ślub planujemy na wrzesień-październik 2013 jestem szczęśliwa, ale także na samą myśl o tym cudownym dniu helikopterek lata mi po brzuszku Bardzo proszę o rady
Odpowiem na swoim przykładzie. My najpierw zaklepaliśmy salę, potem podwykonawców (fot, kamera, zespół). Na samym końcu poszliśmy do księdza i tak zwykle każą przyjść 3 miesiące przed ślubem żeby zaklepać datę i godzinę

Jamee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 16:00   #3
paula54
Zakorzenienie

zacznij od tego, na czym Ci najbardziej zależy. Chcesz mieć smaczne jedzenie? świetne zdjęcia? dobrą muzykę? a może salę blisko kościoła? O sam termin w kościele warto podpytać księdza wcześniej, on najlepiej wie, kiedy przyjść zaklepywać konkretną datę u niego.
Nam np. zależało na dobrym jedzeniu i fajnej sali za nieduże pieniążki (a o taką w naszych okolicach ciężko, bo albo są brzydkie i odrapane, albo bardzo drogie, albo z "przyczepionym" cateringiem, który jest kiepski). Stąd pierwsze kroki kierowaliśmy na salę - jakieś dwa lata wcześniej. Potem od razu do cateringu (zajęliśmy im ostatni wolny termin w tym dniu). Potem kolejno był fotograf, kamerzysta, dekoratorka. Muzyką zajął się nasz kolega, więc nie było potrzeby tym się martwić.
Zakupy rzeczy typu zaproszenia (czeka się na nie kilka dni lub max tygodni, żeby je zamówić potrzebujesz mieć dokładne dane co do godziny i daty ślubu ), sukienka (większość salonów radzi zacząć poszukiwania pół roku przed ślubem, ale dla świętego spokoju warto zrobić rekonesans już wcześniej), garnitur (to zwykle można kupić od ręki, uszycie też nie trwa bardzo długo) zostaw sobie na m/w rok przed terminem. Nie więcej, bo może Ci się gust zmienić, a poza tym zdążysz się "opatrzyć" i Ci się najzwyczajniej w świecie znudzi.
Po drodze nie zapomnij o kwiaciarni (tu też, jeśli zależy Ci na jakimś specjalnym czy konkretnym bukiecie warto popytać wcześniej, jeśli po prostu chcesz coś do ręki - możesz się tym zająć później), fryzjerze, kosmetyczce i tym podobnych "drobiazgach".

Sporo też zależy od tego, co można dostać w Waszej okolicy. Np. czy jest sporo kwiaciarni, sal, restauracji... Najlepiej podzwonić i popytać na ile wcześniej trzeba u nich rezerwować termin (i podejść trochę wcześniej, niż sami radzą, żeby nie było za późno).

Edytowane przez paula54
Czas edycji: 2012-01-17 o 16:03
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 16:03   #4
Ziaja89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jamee Pokaż wiadomość
Odpowiem na swoim przykładzie. My najpierw zaklepaliśmy salę, potem podwykonawców (fot, kamera, zespół). Na samym końcu poszliśmy do księdza i tak zwykle każą przyjść 3 miesiące przed ślubem żeby zaklepać datę i godzinę
Czyli na początku sala a pod jakim względem wybierać? czy tylko cenowym? lepiej bliżej czy opłaca się dalej i podstawić autokar dla gości?
Stary 2012-01-17, 16:07   #5
Jamee
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli na początku sala a pod jakim względem wybierać? czy tylko cenowym? lepiej bliżej czy opłaca się dalej i podstawić autokar dla gości?
My nie braliśmy pod uwagę bliskości sali tylko to czy jedzenie mają dobre, wystrój, co obejmuje cena za talerzyk itp

Jamee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 16:13   #6
Malgos_12
Zakorzenienie

Myślę, że tak jak dziewczyny radzą... najtrudniej o dobrą salę, ja też najpierw zarezerwowałam salę, potem rozglądnęłam się za orkiestrą i foto, następnie sukienka (na niektóre trzeba czekać do pół roku), kosmetyczkę wybrałam dopiero niedawno, a fryzjerkę mam od dawna, ale to dlatego, że rzadko bywam w Polsce. Niedawno zaklepałam termin w Kościele... a ślub 2 czerwca. Nie zapomnij o naukach i poradni, dobrze jest mieć to załatwione wcześniej.

Jeśli chodzi o salę, to akurat mi się udało bo jest śliczna, nie tak daleko i mają dobre opinie poza tym mają również miejsca noclegowe, na czym bardzo mi zależało.

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2012-01-17 o 16:14
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 16:17   #7
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
My zaczęliśmy od podpytania po znajomych (zaangażowaliśmy w to też rodziców, by popytali swoich znajomych co powydawali już dzieci) -
1. Spisaliśmy adresy sal które inni nam polecili - to już pierwsza odsiewka, bo nie ma sensu jechać do lokalu, który ma złą opinię.
2. Wybraliśmy się na przejażdżkę po salach - kolejną odsiewką będzie rozmowa z właścicielami - odrzucisz lokale, które nie są odpowiednie do liczby gości, gdzie nie podoba Ci się wystrój, cena lub po prostu coś było nie tak z obsługą (ja odrzuciłam jeden lokal, bo facetowi się nawet nie chciało z nami gadać o szczegółach ).
3. Zostają lokale, które Ci się podobają - porównujesz cenę (zwróć uwagę na to co masz w cenie - czy są ciasta, napoje bez ograniczeń, dekoracje, tort, pokój dla nowożeńców itp.). Zwróć uwagę na to czy przy sali lub w jej okolicy jest odpowiednia liczba noclegów (gdy masz gości z daleka).

Mam nadzieję, że pomogłam

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-17, 16:21   #8
Ziaja89
Raczkowanie

O no to nie źle! widzę że koleżanka już zaprawiona w bojach bardzo dziękuje za poradę

Jeszcze jedno, wie może któraś z Was czy nie będzie kłopotu z wyprawieniem ślubu po za parafią narzeczonych? jestem związana sentymentalne z innym kościółkiem niż w mojej parafi
Stary 2012-01-17, 16:30   #9
niusia_87
Zakorzenienie

Zacznijcie od wymyślenia terminu, sale zobaczcie, zobaczcie opinie. Wstępnie zarezerwujcie, teraz dzwonicie po zespołąch, fotografach. Zgrajcie wszystko i idźcie do kościoła.
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 16:35   #10
Ziaja89
Raczkowanie

algos_12 i Antilia bardzo mi pomogłyście zaraz biore kalendarz i krok po kroku przygotuje listę zadań w odpowiedniej kolejności

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Cytat:
Napisane przez niusia_87 Pokaż wiadomość
Zacznijcie od wymyślenia terminu, sale zobaczcie, zobaczcie opinie. Wstępnie zarezerwujcie, teraz dzwonicie po zespołąch, fotografach. Zgrajcie wszystko i idźcie do kościoła.
Zaraz.. hmm.. ale data na poczatek orientacyjna?
Stary 2012-01-17, 16:43   #11
Antilia
Uzależnienie

Datę najlepiej sobie wstępnie wymyślić i zobaczyć jakie są terminy w salach, ja szukałam sali we wrześniu i szukałam na sierpień/wrzesień 2013 i właścicielka dała mi tydzień do namysłu, bo już się inni o te daty pytali Ostatecznie wybrałam inną sale gdzie w tym okresie mieli już zajętą całą wiosnę 2013, więc tak naprawdę jeśli będzie Ci zależało na danej sali to już wyklaruje się konkretna data.

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-17, 16:54   #12
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
algos_12 i Antilia bardzo mi pomogłyście zaraz biore kalendarz i krok po kroku przygotuje listę zadań w odpowiedniej kolejności

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Zaraz.. hmm.. ale data na poczatek orientacyjna?
Myśmy wybrali dwie daty i wg nich szukaliśmy. Tak się trafiło, że w lokalu, gdzie mamy, pani zapisywała od początku roku na przyszły rok, a myśmy byli tam zaraz w pierwszym tygodniu, oba terminy były jeszcze wolne, więc mieliśmy dowolność, z zespołem też na się tak trafiło, że albo w ogóle nie mieli terminów, albo obydwa.
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 16:55   #13
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Jeszcze jedno, wie może któraś z Was czy nie będzie kłopotu z wyprawieniem ślubu po za parafią narzeczonych? jestem związana sentymentalne z innym kościółkiem niż w mojej parafi
Siostra mojego TŻ-ta chciała wziąć ślub w innym kościele niż jej parafia, ale musiałaby zapłacić za ślub i tu i tu - więc zrezygnowała.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 17:10   #14
Ziaja89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Siostra mojego TŻ-ta chciała wziąć ślub w innym kościele niż jej parafia, ale musiałaby zapłacić za ślub i tu i tu - więc zrezygnowała.
No co Ty opowiadasz? poważnie? śmieszne to jest! a nauki kościelne kiedy się robi? i co z tą poradnią?
Stary 2012-01-17, 18:06   #15
Kohnelia20
Zakorzenienie

Cytat:
pierwszy raz w życiu o czymś takim czytam
u nas bez problemu można brac ślub w innym kościele wystarczy tylko zgoda proboszcza Ziaja najlepiej wybierzcie się z tż do księdza wątpie, żeby robił problemy
Kohnelia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-17, 18:20   #16
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
No co Ty opowiadasz? poważnie? śmieszne to jest! a nauki kościelne kiedy się robi? i co z tą poradnią?
Nauki przedmałżeńskie możesz zrobić wcześniej, my je zrobiliśmy ponad rok przed ślubem, nawet jeszcze sali nie mieliśmy zaklepanej. Poradnię zrobiliśmy jakieś 4-5 mies przed ślubem.
Jakiś rok przed ślubem zaklepaliśmy salę, z tym że ja od dawna wiedziałam, że w tej restauracji będziemy mieli wesele, bo mój brat tam pracuje i często tam jadaliśmy była sprawdzona plus i z domu i z kościoła było blisko U księdza byliśmy 8 mies przed ślubem. Potem sukcesywnie załatwialiśmy najpierw chyba zespół, potem kamerzystę i fotografa. Suknię kupiłam jakieś 8 miesięcy przed ślubem. Wtedy też zapisałam się do fryzjera.Resztę rzeczy tj. np. alkohol, zaproszenia etc. kupowaliśmy już w tych ostatnich miesiącach przed ślubem.

Edytowane przez Almariel
Czas edycji: 2012-01-17 o 18:21
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 18:23   #17
talkative2
Zakorzenienie

eeee nie ma reguły tak jak paula pisała - to, na czym Ci najbardziej zależy My zaczęliśmy od .... fotografa i on był juz przez nas zarezerwowny na 2 lata przed ślubem. Jakieś 1 rok i 9 msc przed ślubem była sala, zaraz po niej DJ. A później była dłuuuuuuższa przerwa i ksiądz ... a i poszła też w ruch cukiernia. Księdza mieliśmy wpisane już na tok przed ślubem nie robił z tym problemów Teraz zostało nam niecałe 8 msc do ślubu i niebawem stopniowo zacznie się suknia, obrączki itd itp

aaaa jeszcze co do daty - u nad data była na początku - wiedzieliśmy, że chcemy sie pobrać dokładnie w druga rocznicę zaręczyn Rezerwowaliśmy wszystko na tyle wcześnie, że wszystko się zgrało i było tak, jak chcieliśmy

Edytowane przez talkative2
Czas edycji: 2012-01-17 o 18:25
talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 18:34   #18
melleczka
Zakorzenienie

kurcze... naprawde nie masz pojecia o tym wszystkim.,..

dziewczyny dobrze radza - zacznij od tego na czym ci zalezy.
macie juz wogole upatrzona jakas sale? cokolwiek?

wszystko trzeba zaczac od wstepnej listy gosci. musicie wiedziec kogo wstepnie chcecie zaprosic i na ile osob planujecie wesele - o to beda was pytac na sali. musicie tez wiedziec jakiej duzej sali szukac.
ale jedno macie - przyblizona date.
najgorzej zazwyczaj jest z lokalem wiec poszukaj sal w internecie. poswieccie sobie jeden dzien, umowcie sie na spotkania z wlascicielami w kilku salach i pytajcie. pierwsze co to pytajcie o termin. a potem o cala reszte.
jesli cos wam wpadnie w oko to popytaj znajomych, poszukaj opinii w internecie o danym miejscu. na wizazu mozesz znalezc taki zestaw pytan o co pytac wlascicieli sali przed podpisaniem umowy.
jedzenie na weselu jest rownie wazne co zespol. wiec bardziej kieruj sie jakoscia i wielkoscia serwowanych posilkow niz wygladem sali. chyba ze jestes w stanie wymusic na wlascicielach przygotowanie takich posilkow jakich ty wymagasz. oczywiscie idealnie jest kiedy jest i dobre jedzenie i piekna sala. wazna jest tez organizacja - ilosc kelnerek, kelnerow.
nastepny w kolejnosci zazwyczaj jest zespol/DJ, w zaleznosci co preferujecie. warto popytac znajomych i rodzine, na pewno byli na wielu weselach i moga kogos polecic. pozyczcie od nich nagranie z takiego wesela i odsluchajcie.
potem fotograf i kamerzysta. dla mnie w tej kwestii najlepszy okazal sie internet. uwazam ze trafilam swietnie, okaze sie po weselu.
jesli chcecie wypozyczyc samochod to to bedzie nastepna sprawa do zalatwienia. chyba ze macie kogos ze znajomych/rodziny kto ma jakies fajne autko i moglby was zawiezc.
jesli w waszej parafii odbywa sie duzo slubow to o termin warto zapytac ok. rok wczesniej.
nauki przedmalzenskie odbywaja sie zazwyczaj w wielkim poscie. mozecie zrobic je teraz ale zapytajcie proboszcza bo niektorzy nie uznaja swiadectwa ukonczenia nauk wystawionego wczesniej niz rok przed slubem.
co do podwojnej oplaty - jesli chcesz brac slub poza swoja parafia to musisz porposic swojego proboszcza o wystawienie licencji na slub w innej parafii, oczywsicie za oplata. dodatkowo kazde z was w swojej parafii placi tzw. półślubek, czyli polowe ceny slubu. stad takie koszta.
co do sukni to poszukiwania trzeba zaczac najpozniej pol roku przed bo tyle czeka sie na suknie zagranicznych producentow. ale na koniec roku sa wyprzedaze wiec mozesz cos upolowac duzo taniej.
zaproszenia zazwyczaj wrecza sie ok. 1-2 miesiace przed. wiec trzeba je zamowic odpowiednio wczesniej.

swoja droga dziwi mnie ze zaczynasz od forum. w internecie mozan znalezc setki gotowych i pomocnych poradnikow jak to wszystko zorganizowac, ile wczesniej zalatwiac. moze poszukaj czegos takiego? tam masz wszystko naprawde uper opisane.

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

na obraczki czeka sie do 6tyg.
jesli jestes sentymentalnie zwiazana z innym kosciolem to najpierw idz do tamtego proboszcza i zobaczysz co on wam powie. na pewno jest potrzebna licencja. ksieza niezbyt chetnie ja wydaja bo przechodzi im kolo nosa spora kasa za slub. wiec wybierzcie tego proboszcza ktory jest przystepniejszy i mniej pazerny na kase nie wazne cz z twojej parafii czy z tż. jesli odmowi wydania licencji to pozostaje kuria i biskup. nikt nie ma prawa wam odmowic wydania takiej licencji wiec mozecie dochodzic swoich praw przed biskupem.
jesli lokal nie oferuje ciast to trzeba ok. rok wczesniej zamowic kucharke ktora upiecze ciasta. jesli bedziecie je brac z cukierni to wystarczy ok. miesiac. to samo z tortem i paczkami dla gosci.
jesli twopja fryzjerka/wizazystka sa dosc oblegane to trzeba sie zapisac nawet rok wczesniej.

ale przede wszystkim - PYTAJ znajomych, rodzine kogokolwiek.

ja o zespole wiedzialam juz 2 lata przed zareczynami bo bylismy na weselu z tż i wiedzialam ze kiedys na moim weselu oni musza grac. sale wybralismy bo oferowala korzysta cene i cudny wystroj. dopiero potem zbieralismy opinie - na sczzescie wszystkie pozytywne. tak jak pisalam fotograf i kamerzysta z internetu. kopalnia pomyslow sa tez targi slubne. warto sie wybrac. teraz jest chyba na nie sezon. sprawdz w internecie kiedy sa one organizowane w twoim miescie, badz gdzies blisko ciebie. my na targach upatrzylismy sobie samochod, niestety caly czas sie zastanawiamy bo cena nas troszke przytloczyla. sporo namiarow mialam wlasnie od ludzi, a to na fryzjerke, a to na dekoratorke, a to na kucharke.
kiedy bedziesz juz miala zalatwione najwazniejsze rzeczy mozesz zaczac rozgladac sie za strojem, dodatkami, dekoracjami i setkami innych rzeczy
kopalnia pomyslow i inspiracji jest internet - portale i blogi slubne. ja na nich odkrylam mnostwo perelek

i zapraszam na watek PM2013: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=580649

Edytowane przez melleczka
Czas edycji: 2012-01-17 o 18:42
melleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 23:26   #19
Ziaja89
Raczkowanie

melleczka jesteś cudowna! spadłaś mi z nieba!

właśnie zrobilam listę pytań przy oglądaniu sali weselne i się załamałam! wyszlo tylko 55 pytań lista gości też już jest! na chwilę obecna pozostaje mi poszukać puki co sali/restauracji/lokalu

Kochane! dziękuje wszystkim bardzo serdecznie!

---------- Dopisano o 01:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:51 ----------

A! i jeszcze jedno!

Byłam na targach ślubnych w poprzedni weekend masakra jakaś! tłumy ludzi, nic nie było słychać.. ale... zamówiliśmy już obrączki z TŻ nie wiem czy nie za wcześnie, lecz nie mogliśmy się powstrzymać! a są takie cudowne! na szczęście jakby była potrzeba możemy bezpłatnie zmienić rozmiar, czyścić, wygrawerować i mamy jeszcze 2tygodnie na zmianę modelu bądź własny projekt z utrzymaniem 30% rabatu! nie ukrywam, że też upust nas skusił, ale bez niego nie moglibyśmy sobie pozwolić na takie cuda malutkie
nie za wcześnie? modele sprzed 2-3 nawet 4lat niewiele odbiegają od obecnych z tego co wiedzę po znajomych
Stary 2012-01-18, 09:03   #20
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Cytat:
Witam!

Ja też opowiem na swoim przykładzie i od razu powiem - zacznij od miejsca wesela. Ja zabrałam się najpierw za kościół i to był błąd bo nie mogłam połączyć terminów w salach i terminu w kościele. Sal wiele nie oglądałam, ale trochę pojeździłam, aby mieć jako takie pojęcie, czego szukać. Mi zależało na tym, by nie było daleko od miejsca zaślubin i by było to w zachodniej części Warszawy. I tak znalazłam. Poczytałam info w necie opinie, popytałam znajomych i okazało się, że wiele osób zna miejsce mojego wesela, że bardzo dobra restauracja, dobre jedzenie, super obsługa. I zaklepałam. I pod ten termin zarezerwowałam muzę, foto i kościół (jeśli bierzesz ślub kościelny pamiętaj o naukach małżeńskich, poradnia małżeńska-to trochę trwa...)
Jak miałam to już wszystko spisane na papierze, to w druk poszły zaproszenia teraz tylko czas na fryzurę, makijaż, auto i takie tam, drobnostki, aczkolwiek trzeba z wyprzedzeniem. Ja zrobiłam to już w grudniu a ślub w kwietniu Obrączki musisz zamówić ok dwa m-ce przed ślubem tzn. też zależy gdzie robisz, bo mi zrobili w dwa tygodnie, ale bywają miejsca gdzie to minimum 6 tygodni, więc byś nie została na lodzie A w ogóle pierwsze co zrobiłam, to kupiłam suknie

Nie wiem jak dobrze zorganizowana jesteś ale organizacja ślubu zajęła mi tydzień, wszystko w sierpniu i już mam z głowy. Myślę, że skoro chcesz wrzesień i październik (popularne miesiące) to zacznij patrzeć za salami, bo w Wawie niby wybór duży, ale jak przyjdzie co do czego to brak miejsc na dwa lata do przodu czasami. Ale tylko czasami, ja np. nie miałam problemu. Więc trzymam kciuki

Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Czas edycji: 2012-01-18 o 09:10
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-18, 09:30   #21
Konto usunięte

Cytat:

niestety prawda, czasem tak sobie parafie liczą
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-18, 10:18   #22
Ziaja89
Raczkowanie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;31689019]Ja też opowiem na swoim przykładzie i od razu powiem - zacznij od miejsca wesela. Ja zabrałam się najpierw za kościół i to był błąd bo nie mogłam połączyć terminów w salach i terminu w kościele. Sal wiele nie oglądałam, ale trochę pojeździłam, aby mieć jako takie pojęcie, czego szukać. Mi zależało na tym, by nie było daleko od miejsca zaślubin i by było to w zachodniej części Warszawy. I tak znalazłam. Poczytałam info w necie opinie, popytałam znajomych i okazało się, że wiele osób zna miejsce mojego wesela, że bardzo dobra restauracja, dobre jedzenie, super obsługa. I zaklepałam. I pod ten termin zarezerwowałam muzę, foto i kościół (jeśli bierzesz ślub kościelny pamiętaj o naukach małżeńskich, poradnia małżeńska-to trochę trwa...)
Jak miałam to już wszystko spisane na papierze, to w druk poszły zaproszenia teraz tylko czas na fryzurę, makijaż, auto i takie tam, drobnostki, aczkolwiek trzeba z wyprzedzeniem. Ja zrobiłam to już w grudniu a ślub w kwietniu Obrączki musisz zamówić ok dwa m-ce przed ślubem tzn. też zależy gdzie robisz, bo mi zrobili w dwa tygodnie, ale bywają miejsca gdzie to minimum 6 tygodni, więc byś nie została na lodzie A w ogóle pierwsze co zrobiłam, to kupiłam suknie

Nie wiem jak dobrze zorganizowana jesteś ale organizacja ślubu zajęła mi tydzień, wszystko w sierpniu i już mam z głowy. Myślę, że skoro chcesz wrzesień i październik (popularne miesiące) to zacznij patrzeć za salami, bo w Wawie niby wybór duży, ale jak przyjdzie co do czego to brak miejsc na dwa lata do przodu czasami. Ale tylko czasami, ja np. nie miałam problemu. Więc trzymam kciuki[/QUOTE]

Jeśli mogę zapytać.. a na ile robisz osób? i jak się nazywa ta restauracja? średnio za osobę wychodzi jakieś 200zł.. można znaleść coś przyzwoitego w cenie 150? sami zbieramy kasę..

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Czy za nauki w kościele i za poradnie też się płaci?
Stary 2012-01-18, 10:43   #23
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
melleczka jesteś cudowna! spadłaś mi z nieba!

właśnie zrobilam listę pytań przy oglądaniu sali weselne i się załamałam! wyszlo tylko 55 pytań lista gości też już jest! na chwilę obecna pozostaje mi poszukać puki co sali/restauracji/lokalu

Kochane! dziękuje wszystkim bardzo serdecznie!

---------- Dopisano o 01:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:51 ----------

A! i jeszcze jedno!

Byłam na targach ślubnych w poprzedni weekend masakra jakaś! tłumy ludzi, nic nie było słychać.. ale... zamówiliśmy już obrączki z TŻ nie wiem czy nie za wcześnie, lecz nie mogliśmy się powstrzymać! a są takie cudowne! na szczęście jakby była potrzeba możemy bezpłatnie zmienić rozmiar, czyścić, wygrawerować i mamy jeszcze 2tygodnie na zmianę modelu bądź własny projekt z utrzymaniem 30% rabatu! nie ukrywam, że też upust nas skusił, ale bez niego nie moglibyśmy sobie pozwolić na takie cuda malutkie
nie za wcześnie? modele sprzed 2-3 nawet 4lat niewiele odbiegają od obecnych z tego co wiedzę po znajomych
Cytat:
Jeśli mogę zapytać.. a na ile robisz osób? i jak się nazywa ta restauracja? średnio za osobę wychodzi jakieś 200zł.. można znaleść coś przyzwoitego w cenie 150? sami zbieramy kasę..

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

nie przejmuj sie lista pytan. na wizazu sa 3 gotowce, kazdy po jakies 150 pytan mozesz je chyba znalezc na pierwszej stronie watku PM2013
a na spotkaniu wlascicielka sali na pewno rozwieje wiele twoich watpliwosci. radze jednak skorzystac z tego wizazowego poradnika bo jest tam wiele pytan na ktore sama bym w zyciu nie wpadla a ktore sa bardzo wazne. np. czy lokal ma w posiadaniu agregat pradotworczy? gdyby w razie awarii braklo pradu.

na te 30% rabatu bym sie nie kusila i tak zaplaciliscie za obraczki normalna cene nasz model w aparcie, yes czy kruku kosztuje od 2500zl do 3300zl, a sa to najprostsze klasyczne obraczki. natomiast znajoma pani zlotnik nam je zrobi za ok. 1500zl. na targach mieli je po ok. 2000zl, co po uwzglednieniu rabatu dawalo wlasnie jakies 1600zl a wagowo byly troche lzejsze od tych ktore bedziemy miec za 1500zl. jesli chodzi o model to nic nowego nie wymysla bo wszystko juz bylo my mielismy zamawiac teraz ale tż sie boi ze mu zgrubna palce czy cos i bedzie trzeba poprawiac. a jesli jest grawer to juz jest delikatny problem.

nie wiem jak jest w warszawie ale mimo wszystko dziwi mnie troche ta cena 200zl za osobe. kiedy bylismy na targach w krakowie to cena byla od 120zl od osoby - wieksze miasto - wieksza konkurencja. my mieszkamy w malutkiej miescinie ale wesele bedzie w lokalu oddalonym o 30km od miejsca zamieszkania i placimy 150zl od osoby. we wlasnym zakresie musimy zalatwic alkohol, cukierki, doplacamy za paczuszki z ciastem dla gosci. a reszta jets w cenie

co do nauk nie orientowalam sie jak jest u mnie (choc znajac proboszcza pazere to na bank sie placi) ale w wiekszosci parafii sie placi. chociaz nie sa to jakies wieksze koszta, mysle ze do 100zl. lepiej zorientuj sie jaki jest cennik w twojej parafii, czay jest cennik czy 'co laska'. dla mnie to bylo niemalym szokiem kiedy sie okazalo ze za sama msze bede placic ponad 1000zl.

specjalnie dla ciebie:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...8&postcount=54
przeczytaj koniecznie.

Edytowane przez melleczka
Czas edycji: 2012-01-18 o 10:45
melleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-18, 10:53   #24
Madzionella
Rozeznanie

Za uczestnictwo w naukach się płaci, za poradnię już nie. Ile to zależy od miejsca, my u Dominikanów w Krakowie płaciliśmy za nas oboje 70 zł za kurs czterotygodniowy. A jak jest w innych miastach? Trzeba się dowiadywać, czasem jest informacja w internecie na ten temat.

Ziajka, opowiem na własnym przykładzie. My zaczęliśmy od daty w kościele. Potem długo długo nic, dlatego że w miedzyczasie przeszłam załamanie i po prostu daliśmy sobie na ponad pół roku spokój z organizacją czegokolwiek. Salę załatwiliśmy równo 9 miesiecy przed ślubem, jest blisko kościoła, dosłownie 2 minuty jazdy samochodem. Potem był DJ. W Grudniu chodziliśmy na wspomniany kurs u Dominikanów. Dzisiaj kupiłam sukienkę, zostaje mi teraz dokupienie do niej biżuterii, butów i bielizny, bo welon dostałam od mamy (nomen omen welon ma 26 lat, a wygląda super ) i mam nadzieje przekazać go jeszcze swojej córce lub synowej. Następnym krokiem będzie zakup garnituru dla mojego narzeczonego plus buty, koszula i krawat. Potem gdzieś koło lutego zamawiamy zaproszenia, które zaczniemy rozwozić w okolicy świąt wielkanocnych. Obrączki też gdzieś w takim terminie, prawdopodobnie jakiś klasyczny wzór bez speclanych bajerów, bo takie nigdy nie wychodzą z mody. Nie wiem tylko jeszcze czy będziemy zamawiać w Krakowie czy w rodzinnym mieście TŻta, bo to zależy głównie od cen. Ogólnie - wszystko mamy praktycznie rozpisane w tzw. action planie, łącznie z listą gości, budżetem i tym podobnymi rzeczami, który przygotował mój przyszły mąż. Panujemy dosłownie nad wszystkim, bo mamy wpisane i orientacyjne kwoty, ile chcemy/możemy na coś wydać, oraz to ile już wydaliśmy. Każdemu, kto ma choć minimalne pojęcie o excelu polecam przygotowanie sobie takiego action planu, bo to bardzo ułatwia organizację całej imprezy.

21 lipca 2012 godz. 16

16 marca 2015 "nie widzę akcji serca" 10 tc

1 sierpnia 2016 godz. 18. Nasza Asieńka

Edytowane przez Madzionella
Czas edycji: 2012-01-18 o 11:02
Madzionella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-18, 11:00   #25
melleczka
Zakorzenienie

skoro placicie sami za wesele to domyslam sie ze zalezy wam na cenie.
nie daj sie nabrac na marki, przy popularnych markach zawsze placisz za nazwe, jak w podanym wyzej przykladzie obraczek. to samo ze wszystkim innym. jesli chodzi o sprawy slubne to za nazwe "slubne" tez sie dodatkowo placi, slubna fryzura, slubny makijaz, slubny bukiet.
jesli chodzi o wszelkie dekoracje warto poszukac osob ktore zajmuja sie tym na wlasna reke i nie prowadza dzialalnosci. firmy biora kupe kasy za to. a ja np. znalazlam dziewczyne w moich okolicach ktora robi sliczne dekoracje w kosciele za 150zl. to samo tyczy sie ciast... cukiernia zawsze policzy ci drozej niz jakas pani basia, pani zosia, pani wiesia ktora piecze w domu a na pewno ktos ze znajomych ma namiar na taka pania. u takiej pani za blache ciasta zaplacisz 50-55zl, a w cukierni za 1kg. ok. 25-30zl. to samo tyczy sie torta - 1kg w cukierni kosztuje ok. 50zl, na osobe trzeba liczyc 10dag, wiec na 100 osob potrzebujesz torta 10kg co daje 500zl, i to jest takie minimum a w szczegolnosci cena zalezy od dekoracji tortu i od tego ile one waza. torty marcepanowe sa ciezkie i co za tym idzie bardzo drogie a tego tortu wcale nie jest wiecej.
ja np. bukiet dla siebie i swiadkowej + wszystkie dekoracje w domu chce zrobic sama. kwiaty na sali tez chcemy zywe i tez kupimy je sami. pojedziemy na gielde pewnie w czwartek albo piatek. wyjdzie duzoooooo taniej niz gotowe bukiety czy dekoracje z kwiaciarni.
Stary 2012-01-18, 11:03   #26
Konto usunięte

Cytat:
Liczę tak, aby wyszło mi 80 osób, na tyle mam zaklepaną salę. Przyjdzie więcej to dopłacam, przyjdzie mniej to płacę za puste talerzyki. Ważne jest właśnie to, byś miała na uwadze, że nie wszyscy przyjdą, dlatego lepiej zaprosić z rezerwą. Ja zapraszam ok. 100 osób. A część pewnie nie przyjdzie. Ja robię w Łomiankach http://www.restauracjachorwacka.pl i wychodzi 200 zł/os i tyle trzeba chyba liczyć mniej więcej. Miałam tez opcje ze 180 zł./os ale zmodyfikowałam menu.

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Cytat:

raczej nie, chyba, że weekendowe wyjazdowe. ale ja nie płaciłam, spotkanie 1 w tygodniu przez 2 mce.

Czas edycji: 2012-01-18 o 11:21
Stary 2012-01-18, 11:20   #27
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Na pewno nie w każdej parafii tak jest, ale niestety spora ilość lubi zerżnąć z parafian. Jest to dla mnie chore, że osoba wierząca nie może (w niektórych przypadkach) wziąć sobie ślubu w innej parafii, bo jej rodzinna nie wyraziła zgody albo zażądała zapłaty również dla siebie. To jest kpina. Mnie to akurat nie dotyczy, bo jestem niewierząca, ale siostrze TŻ-ta zależało akurat bardzo, ale musiała zrezygnować, bo płacić podwójnie za całą ceremonię (nawet dekoracje!) to przegięcie.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-18, 11:28   #28
Konto usunięte

Cytat:
Na pewno nie w każdej parafii tak jest, ale niestety spora ilość lubi zerżnąć z parafian. Jest to dla mnie chore, że osoba wierząca nie może (w niektórych przypadkach) wziąć sobie ślubu w innej parafii, bo jej rodzinna nie wyraziła zgody albo zażądała zapłaty również dla siebie. To jest kpina. Mnie to akurat nie dotyczy, bo jestem niewierząca, ale siostrze TŻ-ta zależało akurat bardzo, ale musiała zrezygnować, bo płacić podwójnie za całą ceremonię (nawet dekoracje!) to przegięcie.

są takie rzeczy jak licencje na ślub w innej parafii (płatne), zapowiedzi na ślub w parafii panny albo pana młodo (płatne)i plus oczywiście opłata za całą ceremonię.

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

Cytat:
Napisane przez melleczka Pokaż wiadomość

na te 30% rabatu bym sie nie kusila i tak zaplaciliscie za obraczki normalna cene nasz model w aparcie, yes czy kruku kosztuje od 2500zl do 3300zl, a sa to najprostsze klasyczne obraczki. natomiast znajoma pani zlotnik nam je zrobi za ok. 1500zl. na targach mieli je po ok. 2000zl, co po uwzglednieniu rabatu dawalo wlasnie jakies 1600zl a wagowo byly troche lzejsze od tych ktore bedziemy miec za 1500zl. jesli chodzi o model to nic nowego nie wymysla bo wszystko juz bylo
dokładnie. moje obrączki w Aparcie to koszt 4.000 zł a u Jubilera prywatnego połowa mniej i są takie same i do tego zrobione w dwa tygodnie....

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Cytat:
ja np. znalazlam dziewczyne w moich okolicach ktora robi sliczne dekoracje w kosciele za 150zl. to samo tyczy sie ciast... cukiernia zawsze policzy ci drozej niz jakas pani basia, pani zosia, pani wiesia ktora piecze w domu a na pewno ktos ze znajomych ma namiar na taka pania..
warto popytać znajomych. ciocia mnie czesze, koleżanka robi wiązankę ślubną. tu parę groszy, tam parę i coś zaoszczędzisz. może ktoś zna kogoś, kto może w czymś Ci pomóc - a to ktoś ma znajomego, który ma znajomego z wypożyczalnią samochodów, albo ktoś zna kobitkę, która wykona makijaż taniej o kilka gorszy. to zawsze jakaś oszczędność.

Czas edycji: 2012-01-18 o 11:30
Stary 2012-01-18, 11:38   #29
melleczka
Zakorzenienie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;31691952]dokładnie. moje obrączki w Aparcie to koszt 4.000 zł a u Jubilera prywatnego połowa mniej i są takie same i do tego zrobione w dwa tygodnie....

warto popytać znajomych. ciocia mnie czesze, koleżanka robi wiązankę ślubną. tu parę groszy, tam parę i coś zaoszczędzisz. może ktoś zna kogoś, kto może w czymś Ci pomóc - a to ktoś ma znajomego, który ma znajomego z wypożyczalnią samochodów, albo ktoś zna kobitkę, która wykona makijaż taniej o kilka gorszy. to zawsze jakaś oszczędność.[/QUOTE]
pewnie ze tak ja myslalam ze padne jak mi w aparcie powiedziala cene za te obraczki a my chcemy te najprostsze, zolte zloto, polokragle, 5mm szerokosci, bez zadnych ozdob

tak sie wydaje ze 20zl oszczednosci to jest nic ale jesli zaczniesz to tu to tam oszczedzac po 20zl na makijazu, fryzurze, dekoracjach, zaproszeniach i innych rzeczach to ci moze z tego wyjsc nawet pare tysiecy
Stary 2012-01-18, 11:45   #30
Konto usunięte

Cytat:
pewnie ze tak ja myslalam ze padne jak mi w aparcie powiedziala cene za te obraczki a my chcemy te najprostsze, zolte zloto, polokragle, 5mm szerokosci, bez zadnych ozdob

tak sie wydaje ze 20zl oszczednosci to jest nic ale jesli zaczniesz to tu to tam oszczedzac po 20zl na makijazu, fryzurze, dekoracjach, zaproszeniach i innych rzeczach to ci moze z tego wyjsc nawet pare tysiecy
dokładnie. ja kupiłam wódkę w makro, taniej o 2 zł niż w sklepie. mało, ale 90 butelek razy 2 zł no to już się robi poważniejsza kwota.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości