![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
byłam z alkoholikiem-on chce wrócić
dziewczyny, byłam 5 lat z facetem który pił... w pewnym momencie bywało tak że nie miał pracy, a ja go utrzymywałam.. rozstaliśmy się bo było bardzo źle. Teraz, w 6 miesięcy po zakończeniu związku od znów się do mnie odezwał. powiedział że podjął terapię, że zrozumiał że w dużym stopniu ten związek nie wyszedł z powodu jego niedojrzałości i teraz chce do mnie wrócić. co zrobić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: byłam z alkoholikiem-on chce wrócić
Cytat:
Iść na terapię skoro jeszcze rozważasz powrót do alkoholika, żeby przepracować swoje problemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Co zrobić? nie odpowiadać na telefony, i pana zignorować. Miałaś dostateczną lekcję życia jak to jest być z alkoholikiem i chyba nie muszę ci mówić, że nie jest to żadnym szczęściem. Uciekaj i nie dawaj kolejnej szansy. Nie niszcz sobie życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
ewarozanska nie odpisywać, nie kontaktować się. Wielu alkoholików mimo przebytej terapii wraca po krótszym lub dłuższym czasie do nałogu tak więc nie wierzyła bym w jego zmianę i milion zapewnień. Nawet nie myśl o powrocie do niego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nie wracalabym do tej historii!
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Zignorować jego nagabywania. Całkowicie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ctrl alt delete
|
Tam gdzie się da - poblokować gagatka, tam gdzie się nie da - zmienić numer/adres/konto. Gdyby Cię nachodził w wynajętym mieszkaniu - przeprowadzić się. Jeżeli u rodziców, uprzedzić ich, żeby mówili, że Cię nie ma. I też się wyprowadzić. Najgorzej byś miała, gdyby znał adres Twojego własnego mieszkania, ale chyba aż tak źle nie jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
no jak nie znał, jak tu mieszkał...
---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- ale wiesz co... to co mówił brzmiało poważnie... mówił że wiele spraw zrozumiał... to nie jest mi obojętny człowiek więc... to naprawdę jest trudne... ---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Cytat:
ale wiesz co... to co mówił brzmiało poważnie... mówił że wiele spraw zrozumiał... to nie jest mi obojętny człowiek więc... to naprawdę jest trudne... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Autorko też uważam jak dziewczyny nie wchodź w to po raz drugi. Terapia terapią ale alkoholik zawsze nim będzie nawet jak nie będzie pił to będzie miał miano nie pijącego alkoholika. Może przez pewien okres nie pić i to dość długo ale wystarczy jakiś dołek i znów to samo. Takiego człowieka trzeba pilnować znajomi muszą wiedzieć że nie wolno mu proponować nawet symbolicznej lampki wina. Nie da się tego wyleczyć. Całe życie będziesz mieć rollercoaster -dół góra.
Uważam że powinnaś iść do psychoterapeuty bo nie jesteś wyleczona z tego toksycznego związku. Na pewno jego słowa brzmią poważnie i on w nie wierzy ale ty nie wierz w nie i uciekaj od niego. Ty uwierz tu piszącym dziewczyną , poczytaj na ten temat idz do psychologa i pomóc sobie aby odciąć się od niego. Nie wracaj do niego szkoda życia , bo będzie ona jeszcze gorsze niż to 5 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jesteście obrzydliwe w stosunku do każdego, kto przeszedł terapię i nie pije. W ramach tresowania empatii na poziomie ameby proponuję pójść na spotkania AA i powiedzieć w twarz tym ludziom, że będą zerami do końca życia.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Osoba, która tak niedawno przeszła terapię, nie powinna zawierać związków. Terapeuci radzą odczekać 1-1,5 roku i skupić się w tym czasie na sobie. I sami zainteresowani są tego świadomi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Jeżeli myślisz o powrocie, to radzę udać Ci się na terapię, bo jesteś współzależniona. Nie wchodz ponownie w to bagno, wykończysz się. Rozuniem, że nie jest Ci obojętny, przecież tyle lat przy nim byłaś. Ale pamiętaj, on alkoholikiem będzie już zawsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiesz, w życiu trzeba jednak trochę o sobie pomyśleć i chronić własny tyłek przed emocjonalnym i psychicznym bólem, a powrót do ex ma 90% się tak skończy - zwłaszcza, że minęło raptem 6 miesięcy, a nie dwa lata, on zwala winę na niedojrzałośc, a nie na nałóg. Lepiej wyjść chronić siebie, niż narażać się na ból, problemy i marnować czas na kogoś, kto może w każdej chwili wrócić do nałogu. Smutne, ale prawdziwe. Mam wuja, który ma problemy z alkoholem - żona wracała/rozstawała się z nim 10 lat, a schemat był ten sam - rozpacz, terapia, obiecanki cacanki. Dopiero po 10 latach zrozumiała, że nic z tego, a krewni gadali to samo, co Ty "był na terapii, zmieni się, daj mu szansę, bo pomyśli, że jest zerem". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Poza tym, co to jest 6 miesięcy? Nic. Mój ojciec alkoholik też mówił, że pił nie będzie, chodził na terapię, ale co z tego jak ciągle do tego wracał? Oczywiście to ,,nie była jego wina" że pił, a nasza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Jak zamierza Cię przekonać do tego, że to się już nie powtórzy? ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Zbastuj z agresją, a potem przeczytaj jeszcze raz posta autorki i się zastanów, czy po pół roku od ROZSTANIA ten facet jest jej w stanie obiecać cokolwiek konkretnego i dać jej podstawy do wiary w to, że jego obietnice nie są pustym gadaniem.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybym miał coś napisać do autorki i jej powrotu, to pierwsze co bym zrobił, to napisał tak samo jak Ty: Autorko - facet się upodlił do tego stopnia, że go zostawiłaś. I bardzo dobrze. Być może to rozstanie było dla niego impulsem do leczenia się. Czy terapia mu pomoże? Tego nikt nie wie.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Autorko, powiedzmy, że (nie daj buk) dajesz mu szansę. Wracacie do siebie. Jest okej. I nagle on ma nawrót, piekiełko zaczyna się od nowa. Po co Tobie to? Ja rozumiem, że należy dawać szansę, bla bla, że nie każdy alkoholik nawrót mieć musi. Ale może i dlatego powinnaś przede wszystkim pomyśleć o sobie, swojej przyszłości, ewentualnych skutkach powrotu. A tak poza tym, odbiegając już od tematu alkoholu, dla mnie ogólnie powroty do ex są pomysłem poronionym, więc reasumując - odradzam Ci to w dwójnasób ![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Eks autorki NIE PRZESZEDŁ jeszcze terapii, a czy nie pije to nie wiemy, bo autorka nic jeszcze o tym nie napisała. Zluzuj trochę i skup się na temacie, a nie na "każdym, kto przeszedł terapię i nie pije". ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Nie, nie ma przymusu dawania szansy. Ale jeśli się chce, to droga wolna, tylko taki powrót musi być, że tak powiem, zabezpieczony dla autorki.
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
po drugiej stronie szafy
|
A to już kwestia interpretacji, ja w słowie "należy" czuję przymus
![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ano właśnie, właśnie :P Tak czy siak myślę, że ogólnie chodzi nam o to samo - aby autorka w pierwszej kolejności myślała o sobie i swoim dobru, psychice. Zdrowy egoizm, którego chyba jednak troszkę jej brak, skoro pomimo pięciu lat przejść z tym panem w ogóle rozważa powrót.
![]() |
#24 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja bym nie dała szansy, nawet od dlugiego czasu trzeźwemu alkoholikowi. Dla własnego dobra i równowagi psychicznej. Ale jak ktoś lubi hazard i życie na krawędzi, to niech wchodzi w taki związek.
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Każdy ma chyba instynkt samozachowawczy, a w tej sytuacji pozostaje się odciąć. Ludzie są różni jeden da szanse, inny nie. Nawet jak ktoś nie pije 5 czy 10 lat to zawsze jest ryzyko, ze do tego wróci jak, któraś użytkowniczka napisała - lekki dół, chandra i gotowe. Nie wiem, która z was chciała by się codziennie zastanawiać jak maż czy partner się spóźnia pół godziny z pracy czy akurat poszedł się napić czy np. stoi w korku, takie życie to każdy dzień w niepewności. Po co się tak katować. Alkoholizm to ciężka i niestety dożywotnia choroba.
Edytowane przez Memories90 Czas edycji: 2017-04-25 o 13:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Ludzie, nie kłóćcie się. Chodzi mi o to że mój były naprawdę cos ze sobą zrobił. On mówi inaczej , zachowuje się inaczej. Nie czepiajcie się słowa "niedojrzałość" bo on i ja mieliśmy na myśli to że człowiek jest niedojrzały więc pije. No chyba zgodzicie się że dorosły odpowiedzialny człowiek raczej nie przewala wszyskich pieniędzy na piwko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:02.