![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dieta cytrynowa..?
Witam..
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta cytrynowa..?
Moja mama stosowała tą kuracje.Nie schudła ani kilograma jednak potraktowała to jako kuracje oczyszczającą.A co do smaku cytryny-podobno można sie do niego przyzwyczaić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
A można ten sok rozcieńczać z wodą?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Tego nie wiem,ale mama piła ten sok nierozcieńczony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ta dieta o ile dobrze kojarze nie jest dieta odchudzajaca tylko oczyszczajaca i jest wycieta z kontekstu pewnej ksiazki, ktorej tytulu za nic nie moge sobie przypomniec :[ autor opisuje rowniez inne tygodnie oczyszczania organizmu, a nawet krwi z toksyn, np jedzac czosnek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Ja jakieś pół roku temu stosowałam tą dietę (?), nie przypuszczając nawet, że jest to dieta jako taka. Dla mnie było to po prostu wzmocnienie organizmu, dostarczenie mu witamin. Ja po niej nie schudłam ani kilograma, ale zauważyłam, że mój organizm jakby wszystko zaczął łatwiej trawić... Hmmm
![]() ![]() ![]() Suzana: Z książki M.Tombaka "Jak żyć długo i zdrowo" albo "Droga do zdrowia" - była podawana w obydwu --> wiem, bo sama ją stamtąd wzięłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Hmmm, nie wiem jak z "oczyszczającym" działaniem cytryny, ale na pewno ma "przeczyszczajace".:bunia :
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Kilka miesięcy temu stosowałam coś podobnego. 1 dnia z jednej, 2 dnia z dwoch, itd do 10 dnia. 11 dnia z 9 cytryn itd do 19- z 1 cytryny. Oczywiscie nei na raz, kilka razy dziennie, rozcienczajac z woda. Bardzo poprawia sie wyglad skory. Ale nic nie schudlam. W kazdym razie bardzo polecam osobom z problemami skornymi, typu przbarwienia, tradzik. Ale chyba niestety bede musiala powtorzyc ;-) Po 3 miesiacach znow mi sie zaczyna...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
A jakbym przez dłuższy czas dodawała do napojów kilka kropel cytryny [np. w ciągu dnia 'zużyłabym' pół cytryny, bo nie wiem czy dam radę więcej - nie cierpię jej smaku...] to wpłynęłoby to pozytywnie na przemianę materii i wygląd skóry [np. na trądzik :/]?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Chasma dzieki serdeczne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
a ja to przeczytałam w gazecie..a właściwie, to w dodatku z dietami
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
może tak działa na Ciebie sok z cytryny. Może jest po prostu za mocny i w Twoim żołądku wydziela się za dużo kwasów. Niektóre osoby nie mogą jeść owoców cytrusowych czy nawet pić soków z tych owoców. Może właśnie należysz do tej grupy. Daj znać, czy wcześniej nie miałaś takich problemów z innymi cytrusami, bo może Ci to po prostu nie sprzyja. Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
A tak poza tym - to ja chyba zacznę takie tygodniowe oczyszczanie tym soczkiem z cytryny, może od jutra. Bo muszę kupić duuużo cytryn w takim razie. Ja akurat uwielbiam cytrynkę i mogę jeść nawet obraną ze skórki jak pomarańczę
![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Nie..., wcześniej zawsze wszystko było OK. Dość często jadłam cytruski (no, może z wyjątkiem cytryny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
![]()
ja piłam sok z cytryny przez tydzień i zleciało mi 2,5-3kg . sok rozcieńczałam wodą . piłam tak z 8 szklanek ( jedna cytryna na szklankę wody ) i do tego jadłam po troszku cytryny . a efekty utrzymują się do dziś
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny
![]() A ja już czwarty dzień pije soczek i mam od wczoraj zgage ![]() ![]()
quod me nutrit, me destruit kosmetyki i inne różności na wymianę - dokładka 06.11.2007 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=215856 ciuszki na wymianę - duże rozmiarki, ubranka dla malucha, fajne kozaki ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=218287 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
tu jest coś napomknięte o tej diecie http://www.egoisci.pl/2367/schudla_w_tydzien/
tylko ze 4 kg w tydzień i niemozna nic jeść. troche taki extream. Poza tym i tak jej brzuch wystaje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to nie lepiej było pomyśleć o tym miesiąc wcześniej i schudnąć normalnie a nie taką katówką? Hihi ale z drugiej strony troszkę to śmieszne jest... ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Z tego co pamietam, to ta kurację oczyszczająca poleca dr Tombak. Oczywiście jak wszystkie tego typu alternatywne leczenie ma swoich zwolenników jak i przeciwników.
A co do diet gwiazd. Np rzeczywiście jakieś to glupie, żeby w tydzień przygotowywać sie do jakiejś gali. Jakby ni emogla po porstu racjonalnie do tego podejść i zacząć dietkę i ćwiczenia miesiąc wczesniej... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
czy po tym soku nie zwiekszyło się żadnej z Was łaknienie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
up up
![]()
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Wklejam co znalazłam na necie:
"Kuracja lecznicza wg prof. M. Tombaka W czasie tej kuracji sok należy pić tylko w czystej postaci, tzn. nie rozcieńczać go wodą, nie dodawać miodu ani cukru. Sok należy przygotować tak, jak w przypadku kuracji profilaktycznej. Pić go trzeba pół godziny przed lub godzinę po posiłku - jak komu wygodniej. Aby leczyć ciężkie, chroniczne choroby należy w ciągu całej kuracji wypić sok z 200 cytryn. „200 cytryn! Tyle kwasu?" - pomyśli Czytelnik, który na samą myśl o cytrynie czuje w ustach kwaśny smak. Nie pomyliłem się. Właśnie 200 i ani jednej mniej (więcej można). W mojej praktyce niejedna setka ludzi piła duże ilości soku z cytryny, ciesząc się dzięki temu dobrym zdrowiem. Sam piłem do 10 szklanek, tzn. sok z 40 sztuk dziennie. Tak więc nie ma się czego bać. Kiedy Państwo spróbują przekonają się, że mam rację. Bardzo rzadko pod wpływem wprowadzenia do żołądka dużej ilości kwasu cytrynowego mogą pojawić się jakieś zakłócenia w funkcjonowaniu jelita. W tym przypadku należy zaprzestać przyjmowania soku według schematu kuracji leczniczej i przejść na kurację profilaktyczną. Pomoże to żołądkowi przyzwyczaić się do soku cytrynowego. Potem można przeprowadzić kurację leczniczą. Opiszę teraz schemat spożywania soku w kuracji leczniczej, zalecanej w chorobach chronicznych. dzień 1 i 12 - 5 cytryn dzień 2 i 11 - 10 cytryn dzień 3 i 10 - 15 cytryn dzień 4 i 9 - 20 cytryn dzień 5,6,7 i 8 - 25 cytryn Razem w ciągu 12 dni zużywamy 200 cytryn. Sok należy pić kilkakrotnie (3-5 razy dziennie). Zwykle na piąty, szósty, siódmy i ósmy dzień przypada największa ilość soku (prawie litr). Osoby przeprowadzające kurację bywają przerażone taką ilością soku, a przecież pije się po 2 litry soku z jabłek lub czarnej porzeczki. A cytryna to też owoc, tylko że ma kwaśny smak. Podczas leczenia kamieni za pomocą soku z cytryny należy go pić według wyżej opisanego schematu. Sok z cytryny jest jednym z najlepszych środków przeciw kamieniom. Należy dodać, że w trakcie kuracji przez kilka dni widoczna jest wydajniejsza praca nerek. Mocz może zmienić kolor, stanie się ciemny, może pojawić się w nim osad ceglanego koloru, składający się z soli moczanowych. W pierwszej fazie leczenia ilość osadu na litr bywa duża, co świadczy o tym, że organizm pod wpływem kwasu cytrynowego gwałtownie usuwa kwas moczowy. Pod koniec kuracji mocz przybiera kolor bursztynu, nie widać osadów, nawet po długim czasie stania, co wskazuje, że nie ma nadmiaru kwasu moczowego w organizmie. Kuracja sokiem cytrynowym najlepiej zaopatruje organizm w witaminy, których nam chronicznie brakuje. Przecież jeden wypalony papieros niszczy w organizmie do 25 miligramów witaminy C, czyli 1/4 dziennego zapotrzebowania (a kto w dzisiejszych czasach nie pali?). Czym można wytłumaczyć tak zdumiewające działanie soku z cytryny? Kwas cytrynowy jest jedynym kwasem wiążącym się w organizmie z wapniem. W wyniku tego procesu tworzy się unikalna sól. Podczas jej rozpuszczania organizm otrzymuje fosfor i wapń, pierwiastki, które normalizują przemianę materii i regenerują tkankę kostną. Oprócz tego kwas cytrynowy tworzy się w procesie trawienia pokarmu. Jeżeli przyjmujemy kwas cytrynowy, to w ten sposób organizm zachowuje energię, którą może wykorzystać na oczyszczanie kości z „trucizny". Ponadto kwas cytrynowy, łącząc się z aminami, tworzy kwas aminowo-cytrynowy o ładunku ujemnym. A spośród 21 niezastąpionych aminokwasów w naszym organizmie tylko 3 są naładowane ujemnie. Szczególnie cenne w kuracji cytrynowej jest to, że podczas niej w organizmie powstaje naturalny kwas aminowo-cytrynowy, który jest składnikiem (w postaci syntetycznej) praktycznie wszystkich preparatów farmakologicznych przeznaczonych do walki z wyżej opisanymi chorobami."
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Z tego co wiem dieta cytrynowa nie jest dieta odchudzajaca! Czesto widzac slowo 'dieta' nasuwa nam sie automatycznie 'odchudzanie' a przeciez dieta to sposob odzywiania!!!!
Ja nie stosuje diety cytrynowej ale codziennie rano przed sniadaniem pije sok z jednej cytryny, nie dodaje wody! Pomaga mi na klopoty z wyproznianiem (ale o tym juz napisalysmy duzo). Pozdrawiam cieplutko.
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
poczytałam troche o tej diecie i spotkałam się z bardzą dużą ilością pozytywnych opinii. tak więc od jutra ją zaczynam - wprawdzie boje się troche o szkliwo, ale bede je bacznie obserwować -oby nic się nie stało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
wieksza czy mniejsza? podczas tej 12 dniowej mozliwe ze organizm sie bradziej oczyszcza. czy komuś pomoglo na cos te 200 cytryn? czy moze te same efekty sa przy mniejszej ilosci.. ? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Wlasnie wrocilam z workiem cytryn i zamierzam zaczac ta "diete", w sumie raczej oczyszczanie. Watpie, ze bedzie jakis spadek kilogramow, ale sie z ciekawosci zwazylam, zobaczymy za tydzien
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
zainteresowała mnie ta dieta, i bardzo lubię cytryny ale zrobie ją na wiosne
![]() ![]() dziewczyny piszcie o efektach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:06.