|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() WYSYPKA PO ANTYBIOTYKU !! :( proszę o pomoc!!
ostatnio dopadła mnie angina ropna, więc doktore przepisała mi antybiotyk (dalacin 300 mg), niestety po 3 dniach wystapil u mnie wysyp, mam mnustfo małych krostek na brodzie i czole, wygląda to strasznie, niech no ja tylko tą lekarke dopadne
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() robaki sikają w krzaki ![]() Edytowane przez olusia006 Czas edycji: 2006-05-04 o 14:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wysypka po antybiotyku!!:( proszę o pomoc!!
Jeśli jeszcze zażywasz ten antybiotyk,to powinnaś go odstawić i iść do lekarki po inny-innego wyjścia nie ma .
Lekarka nie jest tu nic winna,nie mogła przewidzieć,że ten antybiotyk cię uczuli. Od tej pory,przy każdej wizycie u dowolnego lekarza powinnaś informować,że jesteś uczulona na ten antybiotyk. A jeszcze zajrzyj do ulotki,czy nie jest to czasem skutek uboczny,przy uczuleniu puchłabyś ,a w skrajnych przypadkach może nawet dojść do uduszenia.
![]() |
#3 |
Gość
|
Olusiu masz po prostu alergię. Widocznie uczulają Cię antybiotyki z grupy Linkozamidów. Wcale nie musisz puchnąć czy się dusić, każdy reaguje inaczej, a przed wysypką, jako działaniem niepożądanym
![]() ![]() Jeśli nie, to przeczytaj: http://www.leki.med.pl/lek.phtml?id=...lek=673&menu=3 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Przy uczuleniu na antybiotyki właśnie występuje puchnięcie
![]() A co do czytania ulotki ,to pierwsze co się powinno zrobić jak się bierze jakiś lek . Zresztą ,tak myślałam,że to może być skutrk uboczny tego antybiotyku ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
odstaw natychmiast antybiotyk, a kiedy dostaniesz następny dokładnie sprawdź, czy przypadkiem nie dostałaś tego samego pod inną nazwą handlową
![]() ![]() reakcja skórna musi zejść sama, może swędzieć, nie wolno drapać. Nie chcę straszyć, ale ja leczyłam "skutki uboczne" około miesiąca, przy czym zaznaczam, miałam zajęte całe ciało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
Puchnięcie występuje głównie przy makrolidach.
Lakarka powiedziała Ci o nim zapewne a propos brania któregoś z nich. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Bardzo możliwe
![]() ![]()
![]() |
#8 |
Gość
|
Ja w ogóle nie cierpię antybiotyków i staram się ich nie brać, bo na wiekszość źle reaguję
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie lubię
![]() ![]() ![]() A ciebie uczulają antybiotyki,czy masz skutki uboczne?
![]() |
#10 |
Gość
|
Już sama nie wiem, bo w sumie po prawie każdym antybiotyku mam wysypkę, większą lub mniejszą, i wyszuszenie skóry. A grzybica to standart, mimo pochłaniania Trilaca w nadmiernej ilości i picia cysterny jogurtów.
Często tak mnie antybiotyki osłabiały, ze czułam się jak pijana i ledwo mogłam się dotoczyc do lazienki. Kilka w ogóle miałam źle dobranych - miałam po nich dreszcze, coś mi stawy sztywniały i inne, raczej nieprzyjemne, objawy. Mój organizm po prostu nie lubi się z antybiotykami ![]() Teraz, po latach, mam już listę konkretnych antybiotyków (z nazwy, nie tylko z grupy) i zawsze jak przyjeżdża do mnie lekarz, to mam ją pod nosem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Biedna jesteś rzeczywiście
![]() ![]() ![]() Bardzo dobry pomysł z tą listą,szkoda,że ja mojego dziada nie pamiętam ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
![]()
dzieki dzeiwczyny za odzew. nawiazujac do Waszych odpwiedzi, chcialam powiedziec, ze ulotke czytalam, jak najbardziej, zawsze czytam wszystko co lykam. skutkami ubocznymi przy dalacinie, z tego co dobrze pamietam sa wymioty, nudnosci,wysypki,podrazni enia skorne. najgorsze jest to ze zaczelam brac antybiotyk w pt a uczulenie wyskoczylo z niecka z nacka we wtorek - wtedy juz w ogromnej postaci
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() chciałam dodać ze zadnego puchniecia nie bylo nie ma i licze ze nie bedzie!!!! ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Olusiu, ja byłam u dermatologa, dostałam jakieś maści. Niestety nie pamietam co to było
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
nie tylko nie do dermatologa
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
nie wiem co (oprócz dermatologa
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
tez masz meszku niezle przejscia, choc Sandija nie jest od nas gorsza
![]() ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Olusiu,skutki uboczne mogą wystąpić dopiero po jakimś czaie-tak jak w twoim przypadku-dlatego nie mogłaś wcześniej zuważyć,że ten antybiotyk ci nie służy
![]() ![]() Pozdrawiam i powodzenia ![]()
![]() |
#18 |
Gość
|
Olusia Fresa Ci dobrze radzi - leć do lekarza pierwszego konaktu, niech Ci zastrzyk z antyhistaminą zrobią. Na właśną rękę (o ile odstawiłaś antybiotyk
![]() ![]() Wejdź na Biochemię Kosmetyczną, tam jest wątek "atak alergii. Co wtedy" - są podane środki łagodzące takie atrakcje na ciele. No ale do lekarza - marsz natychmiast! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dzięki Wam bardzo !! (Freso i Sandijo: )
We pon jestem umowiona u doktore na sprawdzenie(ale szkoda ze nie u tej samej,ja juz bym jej powiedziala co mi narobila ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Olusiu,cieszę się ,że mogłyśmy ci w czymś pomóc.Współnymi siłami z Sandija ustaliłyśmy co ci może być.Życzę ci powodzenia w kuracji
![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
ja bardziej
![]() super ze mozna na WAS zawsze liczyc ![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:30.