![]() |
#1 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Wieczny bałagan w domu - cz.2
Link do pierwszej części: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=697144
Co do tego kto sprząta u nas i tak dalej. No ja przyznaję, że ja jestem jakaś bardziej obowiązkowa i "czuła" na bałagan. Szybciej zauważam, szybciej się mobilizuję. Ale TŻ więcej zajmuje się psami (wyprowadza zwykle na wszystkie spacery, karmi, bierze do weta), no i zwykle częściej odkurzał i mył podłogi, ostatnio się w tym jakoś opuścił ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Wieczny bałagan w domu - cz.2
Meh. U mnie ja jestem od roboty.
#3 |
Konto usunięte
|
Muszę posprzątać, bo po 15 przyjdzie kuzynka i muszę iść do sklepu, ale mi się nie chce i zamiast się wziąć za robotę, to jem ciastka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nowy wątek
![]() TŻ wynosi śmieci, ugotuje coś od czasu do czasu, pozmywa i pozamiata jak go poproszę, więc chyba nie mam tak źle z tym chłopem ![]() No i zawsze taszczy zakupy i karmi chomika ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
wiosna sewastopolska
|
Mieszkam sama, więc jestem panią swojego mieszkania i... swojego bałaganu. Pranie aż mnie błaga o pozbieranie z suszarki i poskładanie, ale ja nie mam jeszcze weny. Może dziś wieczorem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
zuy mod
|
O, ja mojego ze śmieciami gonie. Od zeszłego weekendu
![]()
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Dzisiaj mi się nie chce sprzątać - jestem śmierdzącym leniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Wielki, 160-litrowy wór śmieci stoi na tarasie od wtorku. Codziennie powtarzam TŻtowi, żeby wyniósł, a on codziennie zapomina. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Wielce Szanowna Pani
|
Czytałam cały poprzedni wątek i dołączam się do nowego
![]() Ja po rozstaniu i przeprowadzce z powrotem do rodziców żyję na kartonach i już nie mogę- wszędzie kartony, rzeczy walają się luzem, bo nie ma wolnych szaf, koty się kładą na każdym ciuchu, masakra... Niby mogłabym iść po kolejne kartony, ale to chyba nie jest rozwiązanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Witam na nowym wątku dziewczyny!
Do nas jutro przyjeżdzają znajomi, a w mieszkaniu syf i malaria. Ja po pracy ogarne jedzenie i pranie, a maż ma zadanie posprzątać. Kłęby kurzu walają się po podłodze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio zmienialiśmy z TŻ mieszkanie. Wcześniej przez długi czas mieszkała tu jedna dziewczyna. Myślałam, że ja jestem bałaganiarą ![]() Piekarnik nie był czyszczony chyba od nowości ![]() Na kamień też polecam czyścidło tej samej firmy, doczyściłam nim baterie w łazience, która była tak zakamieniona, że nie dało się odkręcić kurka z wodą ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja od kąd mieszkam sama to RAZ prasowałam.. lubię prasować firanki, zasłonki - wcześniej je miałam
![]() ![]() Co dla mnie jest niemożliwe w sprzątaniu ? Odkurzanie i mycie podłogi - nie cierpię.. nie umiem tego polubić, nigdy tego nie lubiłam ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
lokalna gwiazda
|
Moje pranie stoi w gościnnej sypialni, więc zdejmuję dopiero, gdy mam następne. W ogóle w tym pokoju jest wszystko, co zostało wstawione "na chwilę", na przykład łazienkowa szafka, która oberwała się ze ściany rok temu. Bo przyda się w garażu. Taaaaa... W garażu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
hej, ja już siedzę w domu z dzieckiem od ponad 1,5 roku i gdybym nie sprzątała... to nie wiem co by było....
Dziecko: -brudzi i roznosi zabawki wszędzie -drze papier toaletowy i inne rzeczy typu książka, ulotki itp. - rozlewa niedopilnowane rzeczy - wcześniej ulewał na dywany,teraz czasem puści pawia małego - lubi grzebać się w muszli klozetowej- muszę pilnować na każdym kroku - upaćkuje prawie wszystko czym się bawi - kruszy pieczywo celowo -latem jadał arbuzy, brzoskwinie- lepiąca podłoga, jak słabo wytarte i masa innych atrakcji...więc myślę,że matki wiedzą najlepiej co znaczy sprzątanie ![]() - ostatnio zauważyłam,że sprzątam po to ,aby nie sfixować przy dziecku ![]() Mój mąż to zbieracz tragiczny, mamy duży dom, więc możecie sobie wyobrazić, ze jest dużo też miejsca na gromadzenie Wszystkiego. Ale jest światełko w tunelu- obiecał,że posprząta garaż- tam nie ma gdzie ruszyć nogą- siedziska stare dla dziecka, wózek, rowery, jakieś szmaty graty, nawet żwir w wiadrach masakra...dodam,że mamy jeszcze inne pomieszczenia gospodarcze, a auto stoi przed garażem, dobrze,że zadaszone miejsce Ja lubię sprzątać, chyba mam to po tacie ![]() - jak myję okna to olewam,że są smugi- i tak pada deszc jakoś akurat zawsze po moim myciu Edytowane przez Iwona 25 Czas edycji: 2016-02-26 o 12:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Zmieniłam dziś pościel, ale brudna zamiast wylądować w pralce leży przed drzwiami do piwnicy i czeka na zniesienie. A ja piję kawę i zbieram się do tego że jeszcze ręczniki trzeba zmienić i w końcu nastawić to pranie. Zauważyłam, że jak jestem sama w domu to jeszcze porządek w miarę się utrzymuje, ale jak TŻ z dziecięciem są w domu to w ciągu 10 minut wygląda jakby huragan przeszedł. Jedyne co ostatnio wygląda lepiej to kuchnia, ale to dlatego że zmywarkę kupiliśmy, więc brudne rzeczy są krócej na widoku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
też uważam,że dzieci i zwierzątka mają podobne usposobienia dotyczące estetyki otoczenia i robienia rozpier...
![]() -ja niedawno zmieniałam pościele, ale prześcieradło i poszewki na poduszki piorę częściej oddzielnie...tak mam już, -teraz same pościele i poszewki na poduszki wczoraj zmieniłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
astro-loszka
|
Wczoraj odkurzyłam sypialnie, pokoje na górze i schody. Odkurzyłam kurze na meblach. I pranie zrobiłam. Dziś mam nieśmiały plan umycia obu łazienek, kuchnię zostawię sobie na jutro, bo chcę dziś więcej popracować nad pracą dodatkową. I zmienię obrusy i ścierki w kuchni.
TŻ odkurzy salonik, kuchnię i przedpokój. Nie mam kiedy pochorować w spokoju ![]()
#19 |
Zakorzenienie
|
Melduję się w nowej części
![]() Ostatnio było u mnie sporo i pracy, i nauki, więc dom na nowo zarósł. Ale dziś i jutro zamierzam to naprawić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Biała Dama
|
Ja nie mieszkam z facetem, mój syf to mój problem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Mieszkam z mężem, ale aktualnie nie pracuję - także moją pracą stał się dom...
Może to i lepiej, przynajmniej jakoś to wygląda i nie ma wstydu kogoś zaprosić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Odkąd posprzątałam łazienkę, staram sie aby umywalka i toaleta były cały czas czyste, na razie sie udaje, zobaczymy za jakiś czas
![]() kupiłam nowy żwirek drewniany dla kotów i jak ładnie wylatuje z kuwety gdy koty z niej wyskakują ![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
ja nie mam tego problemu bo lubie sprzatac. Mycia naczyn nie cierpie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W poniedziałek zrobiłam generalne porządki. Znowu się przewracałam (do tej minuty) o pranie przyniesione ze strychu... Ale kupiłam wieeeeelki nowy kosz na pranie, żeby się więcej mieściło, to teraz je tam wrzuciłam i jak mi się zachce to włożę do szafy... ![]() A na moim biurku mieści się już tylko monitor, klawiatura i myszka, mam tutaj między innymi jakieś pluszaki, pustą doniczkę i butelkę po winie... ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Mój mąż dziś posprzątał. Jest kochany
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
ja zaraz niestety muszę się wziąć do roboty, bo mamy dziś gości a mojego wkręcę w gotowanie jest w tym lepszy.ale to dopiero po kawce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Ja dzisiaj posprzątam. Wczoraj pojechaliśmy do kina, w sumie wszystko byłoby atrakcyjniejsze od wizji sprzątania
![]() Ale dzisiaj, na niedzielę mam cały dzień do posprzątania, więc pomału, krok po kroku sobie sprzątnę i zrobię pranie bo jak zwykle się zebrało tego tyle że jak się uda to wstawię z 5 pralek prania. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Drugą godzinę siedze w kuchni przy stole, piję kawę, czytam, najpierw książkę, potem gazetę, teraz wiaż.
A w koło syf. Zeby mi sie tak chciało, jak mi się nie chce. :/
#29 |
Zakorzenienie
|
Ktoś wspomniał w poprzedniej części o jajecznicy i przypomniała mi się zasłyszana rozmowa na placu zabaw. Gadają dwie kobiety, nagle dzwoni do jednej miś, a ta mu mówi, że obiadu nie ma i niech sobie zrobi jajecznicę. Wiecie, że mi się żal tego faceta zrobiło? :-D to znak, że jednak nie jestem taka najgorsza ;-)
Mam pytanie do matek. Jak zachęcić 1,5 rocznego chłopaka do sprzątania zabawek? Macie jakies rady? Wrzuci kilka sztuk do pudełka, a reszta zostaje dla mnie. Myślę, że czas nad tym popracować. Macie jakieś rady?
#30 |
Zakorzenienie
|
My wczoraj zakonczylismy prace domowe o północy.
Mąż wrócił z pracy o 15:00 i udało mu się: Wyszorować całą łazienkę, łącznie z umyciem płytek Zmienić pościele Przewietrzyć kołdre i poduszki Wyprać dwie pralki Pościerać wszędzie kurze Poodkurzać całe mieszkanie Umyć całe meble w kuchni Dodatkowo zrobił super sałatkę warzywną Ja wróciłam o 19:00 upiekłam ciasteczka i zrobiłam ptasie mleczko Dzięki temu właśnie piję kawe w czystości, szkoda że nie nam tak w mieszkaniu na codzień.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:53.