|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
świadczenia w ciąży i po - chorobowe, macierzyńskie
Dzień dobry, dziewczyny.
Mam w rodzinie sytuację, że dziewczyna jest obecnie na zwolnieniu lekarskim z powodu ciąży zagrożonej. Minął miesiąc i zgodnie z przepisami to ZUS powinien teraz przejąć płacenie chorobowego. Dotychczas pracodawca przekazywał jej pieniądze z wynagrodzenia gotówką ("do ręki"). W jakiej formie będzie to robił ZUS? Czy przez Pocztę Polską? Czy będzie ponosiła jakieś koszty z tym związane? Gdyby chciała, żeby pieniądze przychodziły przelewem na konto to jakie kroki musiałaby podjąć? Wystarczy telefon do ZUS-u czy trzeba to osobiście załatwić? Czy można przez osobę upoważnioną do tego przez nią (np. jej matka albo ojciec mógłby)? Ja osobiście w ciąży chodziłam laaata świetlne temu (właściwie to obu ciąż praktycznie nie odczułam - śmigałam jak zawsze ![]() Jeśli coś przedstawiłam niejasno, bardzo proszę o informację - uzupełnię. Będę bardzo wdzięczna za pomoc, wyjaśnienia i porady, co i jak, bo te kwestie są dla mnie czarną magią, a młoda się mnie pyta o rady... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: świadczenia w ciąży i po - chorobowe, macierzyńskie
A nie moze sie wybrac do zusu lub wyslac kogos z rodziny lub zadzwonic zeby dowiedziec sie wszystkiego we wlasciwym miejscu?przepisy bardzo szybko sie zmieniaja i ktos nieswiadomie moze Cie wprowadzic w bląd a tak dziewczyna bedzie miala wszystko jasne i aktualne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ona niebardzo. Placówka ZUS jest za daleko, musiałaby podjechać. Jak ogarnę swoje sprawy to zadzwonię, żeby się wszystkiego dowiedzieć.
Nie jest to jakaś moja bliska rodzina, ale szkoda mi dziewczyny, bo młoda jest, z tą pracą to jakieś dziwne układy ma... Ech... Na moje oko to pracodawca wykorzystuje jej naiwność, ale to nie o tym wątek. :P Niemniej dzięki za odzew. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bright side of life
|
Niestety z ZUSIE to różnie bywa, jak się trafi na kobietę która nie lubi tej pracy a tam pracuje ciężko jest się dowiedzieć to czego się potrzebuje.
Bo niewłaściwie zadasz pytanie i słyszysz nie to nie tu uzyskasz odpowiedź tylko np. w innym urzędzie. Ale proszę iść i pytać, ja staram się coś dowiedzieć w godzinach pracy ZUSU już tych ostatnich jak jest luźniej ,w poniedziałki w moim mieście jest do 18.00 otwarte jedyny dzień w tygodniu i jak tam będę około 17.20 to zazwyczaj inaczej rozmawiają z człowiekiem. Też jest w każdym mieście MOPS / MIEJSKI OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ / gdzie można się dowiedzieć o świadczenia dla samotnych mam i co można dostać jak się ma trudną sytuację. na necie też są często informacje. ale wsparcie dla kobiety w ciąży od bliskiej osoby też jest ważne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie podawała pracodawcy numeru konta? Czy podała, ale pracodawca wypłacał do ręki? Jeśli pracodawca zna jej numer konta, to wpisze go w formularzu ZUS Z-3, który przekaże do ZUSu i ZUS będzie na to konto przekazywał świadczenia. Jeśli nie poda numeru konta, będzie dostawała przekazem pocztowym. Jeśli nie chce tak, musi podjechać do ZUSu i zgłosić numer rachunku bankowego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Może postarać się jeszcze o 500+ (w mopsie). |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:48.