przykry zapach z... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-01, 12:39   #1
Aleksandra 90
Raczkowanie

Unhappy

przykry zapach z...

Cześć
Mam pewien problem z moją suczką, a raczej 3.Ma ona 5 lat.Jest to cocker spaniel angielski.

1.Zawsze przed i po cieczce wydala taki okropny zapach,taki "kwaśny",jakby jej feromony?.Zauważyłam, że teraz coraz częściej go wydala (bez względu na cieczkę).Jest on okropny,nie wiem co robić, jak sobie z tym poradzić?

2.Kolejny problem mojego śmierdziela Zawsze, gdy się najje to ma resztki pokarmu wraz z ślina w swoich "farfulach"(kurde nie wiem czy mnie rozumiecie o co mi chodzi-w tej skórze wiszącej na pysku,ochraniającej zęby) i po dłuższym czasie wyciera pysk o dywan,o fotel i wtedy to wszystko sie wbija w wykładzinę i tak okropnie śmierdzi! nad ranem mam taki zaduch w pokoju, że można się...

3.Ma kamień na zębach(tylko na paru),oczywiście trochę śmierdzi z pyska.Niestety nie daje sobie umyć zęby.Co zrobić?Ile kosztuje u wet zabieg usunięcia kamienia? i na ile to wystarczy?

Dziękuję za wszelkie odp. i pozdrawiam
Stary 2009-10-01, 13:00   #2
winogronek
Wtajemniczenie

Dot.: przykry zapach z...

Cytat:
Napisane przez Aleksandra 90 Pokaż wiadomość
Cześć
Mam pewien problem z moją suczką, a raczej 3.Ma ona 5 lat.Jest to cocker spaniel angielski.

1.Zawsze przed i po cieczce wydala taki okropny zapach,taki "kwaśny",jakby jej feromony?.Zauważyłam, że teraz coraz częściej go wydala (bez względu na cieczkę).Jest on okropny,nie wiem co robić, jak sobie z tym poradzić?

2.Kolejny problem mojego śmierdziela Zawsze, gdy się najje to ma resztki pokarmu wraz z ślina w swoich "farfulach"(kurde nie wiem czy mnie rozumiecie o co mi chodzi-w tej skórze wiszącej na pysku,ochraniającej zęby) i po dłuższym czasie wyciera pysk o dywan,o fotel i wtedy to wszystko sie wbija w wykładzinę i tak okropnie śmierdzi! nad ranem mam taki zaduch w pokoju, że można się...

3.Ma kamień na zębach(tylko na paru),oczywiście trochę śmierdzi z pyska.Niestety nie daje sobie umyć zęby.Co zrobić?Ile kosztuje u wet zabieg usunięcia kamienia? i na ile to wystarczy?

Dziękuję za wszelkie odp. i pozdrawiam
1- Poszłabym z tym do weta. Jest to niepokojący problem może to jakiś stan zapalny lub co innego.

2-nie pozostaje ci nic innego jak się przyzwyczaić lub wycierać samemu pysk swojego psa.

3. patrz punkt pierwszy u każdego weta jest to inna cena jeśli kamień nie da się osunąć paznokciem nadaje się tylko do usunięcia laserowego.
Aby nie dopuścić do kolejnego powstawania podaje się specjalny płyn który rozpuszcza osad i pies sam sobie go wylizuje językiem tak ze nie potrzeba szczotkować, do tego dużo kostek ze skóry, przeróżne zabawki do gryzienia jak sznury itp.

Na wszelaki nieprzyjemny zapach w tym cieczki i z pyska polecam tabletki chlorofilowe.

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 14:48   #3
listopadowa80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez winogronek Pokaż wiadomość
1- Poszłabym z tym do weta. Jest to niepokojący problem może to jakiś stan zapalny lub co innego.

2-nie pozostaje ci nic innego jak się przyzwyczaić lub wycierać samemu pysk swojego psa.

3. patrz punkt pierwszy u każdego weta jest to inna cena jeśli kamień nie da się osunąć paznokciem nadaje się tylko do usunięcia laserowego.
Aby nie dopuścić do kolejnego powstawania podaje się specjalny płyn który rozpuszcza osad i pies sam sobie go wylizuje językiem tak ze nie potrzeba szczotkować, do tego dużo kostek ze skóry, przeróżne zabawki do gryzienia jak sznury itp.

Na wszelaki nieprzyjemny zapach w tym cieczki i z pyska polecam tabletki chlorofilowe.
1. wizyta u weta konieczna - być może to zapalenie gruczołów okołoodbytowych (przyodbytowych)
2.tak jak napisała Winogronek - powinnaś sama zapewnić psiakowi toaletę pyszczka
3. kamień nazębny usuwa się mechanicznie (choć ta metoda przechodzi do lamusa) lub ultradźwiękami (skalerem, a nie laserem). Cena od 100 do 150 zł (przeważnie) - sporo zależy od wagi zwierzaka i ilości kamienia na zębach. Jak długo będzie się utrzymywał efekt? - to zależy w dużej mierze od reakcji osobniczej psiaka (predyspozycji do odkładania się kamienia) i sposobu pielęgnacji zębów - czyli tak jak napisała Winogronek: szczotkowanie zębów specjalnym żelem czy pastą, stosowanie specjalistycznych środków hamujących tworzenie się nalotu, podawanie karmy typu Dental

Edytowane przez listopadowa80
Czas edycji: 2009-10-02 o 15:23
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-02, 07:52   #4
winogronek
Wtajemniczenie

Ups! trochę wtopiłam z tym laserem ale nazwa podobna Dla mnie temat jest całkowicie obcy bo obydwa moje psy w tym 10 cio letni mieszaniec owczarka nigdy nie miały kamienia
Dużą uwagę przykładam do stanów zębów i moje psy zawsze mają coś twardego do żucia i gryzienia

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-04, 20:20   #5
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aleksandra 90 Pokaż wiadomość
Cześć

to moze być stan zapalny macicy, ropomacicze. Koniecznie do lekarza, bo stan sie pogarsza, jak piszesz wydzieliny jest coraz więcej.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 13:32   #6
Malaika85
Zadomowienie

kość czyszcząca zęby obowiązkowo - wizyta u weta też....przykry zapach może mieć różne przyczyny...włącznie z nowotworem! więc może lepiej idź do weta i nie licz się z kosztami...

poza tym, wet może zaproponować sterylizację, wtedy psiakom zawsze lagodnieje zapach wydzielin. a jesli nie jest to suczka hodowlana, to sterylizacja jest wskazana.

kamien u pieskow powinno sie usuwac u weta w miare potrzeb, nie wolno tego zaniedbac - czasem pasty do zębów dla psow nieużywane regularnie - są nieskuteczne.
Stary 2009-10-07, 16:14   #7
Tyris
Rozeznanie

Hmm..a czy twoj pies przytyl w partii brzusznej? Pije wiecej wody niz zazwyczaj? Zwroc uwage czy nie ciekine jej cos w rodzaju ropy z narzadow "pciofych" Jezeli przyuwazysz wydzielanie plynu (moze byc lekko brazowy.. rozowawy) to moze to byc ropomacicze. Spokojnie.. jest to bardzo powszechna choroba. Powstaje u suk (najczesciej tych nierodzacych szczeniat i starszych) po przebyciu cieczki, kiedy to kanaly otwieraja sie i gromadza sie tam bakterie. Im wczesniej wykryte ropomacicze tym lepiej. Wymacaj brzuszek pieska, w zaawansowanym stadium tworza sie zmiany - na ksztalt parowek(?) ..sa wyczowalne. Kazdy lekarz po badaniu wewnetrznym reka odrazu ci powie czy wszystko jest ok.

a co do pozostalych problemow.. no chigiena psow pozostawia wiele do zyczenia twoj przynajmniej jest czyscioch ze wyciera wasidla w dywan hehe Nie napisalas czym ja karmisz, moze ten zapach pochodzi z ukladu pokarmowego psa.. zwykla suchakarma z woda nie smierdzi jakos strasznie.
Tyris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-09, 16:25   #8
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Wymacaj brzuszek pieska, w zaawansowanym stadium tworza sie zmiany - na ksztalt parowek(?) ..sa wyczowalne.
a kto weźmie za to odpowiedzialność, jeśli macica pęknie i ropa się wyleje do jamy otrzewnej? Masz rację z objawami ropomacicza, ale w takim wypadku omacywanie psa lepiej zostawić profesjonaliście

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-11, 19:59   #9
Tyris
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
a kto weźmie za to odpowiedzialność, jeśli macica pęknie i ropa się wyleje do jamy otrzewnej? Masz rację z objawami ropomacicza, ale w takim wypadku omacywanie psa lepiej zostawić profesjonaliście

nie mowie zeby gniotla!!! wystarczy dotknac, polozyc reke i czesto mozna wyczuc pod skora zgrubienia.
Tak sobie przypomnialam.. ze ile znam c.spanieli tyle z nich strasznie smierdzi...tzn maja bardzo charakterystyczny, ostry zapach. Moze to kwestia rasowa Napisz jak wyniki "badan".. ja musze z moja sunia isc do weta, bo dostlaa cieczki ale cos mi sie ona nie podoba
Tyris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-26, 11:48   #10
Aleksandra 90
Raczkowanie

Jeny Dziękuję Wam bardzo za wszystkie porady! przepraszam, że tak długo nie odpisywałam!
Będę ja pilnie obserwować czy czegoś tam nie ma mam nadzieję,że nie jest chora aktualnie nie ma tego zapachu.Miała z 2,3 dni i koniec.

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości