![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pasja a umiejętności. Praca zarobkowa.
Postaram się jak najlepiej sformułować pytanie dotyczące tematu.
Załóżmy, że istnieje osoba, która bardzo lubi daną rzecz wykonywać (niech to będzie dla przykładu: czytanie książek, fotografia,fizyka,podróżo wanie). I teraz pytanie. Czy samą pasją człowiek może wyrobić sobie umiejętności w tych rzeczach, które go interesują ? Chodzi o to, że jest ktoś, kto kocha fotografować i pasjonuje go to. Lecz czy swoją pasją stanie się dobrym fotografem i będzie mógł na przykład z tego zarabiać pieniądze ? Chodzi mi o to jak duży wpływ na umiejętności ma miłość do danej rzeczy. A co w przypadku, gdy ktoś coś kocha (a nie mówi tylko że "to jest moja pasja" dla szpanu) a w tym dobry nie jest ? Jak to wygląda wtedy z pogodzeniu z pracą zarobkową ? No i jakie perspektywy ma osoba, która pomimo realnie występujących hobby nie jest w NICZYM dobra ? Jak ma wtedy rozwiązać problem związany z wyborem zawodu ? Jeśli napisałam to zawile to z chęcią poprawię i przepraszam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Pasja a umiejętności. Praca zarobkowa.
Wydaje mi się, ze swoją prace zawodowa warto lubić. A pasje mieć pozazawodowa, żeby wypoczywać
![]() To ze ktoś nie żyje jedynie praca, nie oznacza, ze nie jest w niej dobrym specjalista |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
niecnotliwa dziewica
|
Dot.: Pasja a umiejętności. Praca zarobkowa.
Gdyby mi płacili za czytanie książek, już dawno byłabym milionerką
![]()
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Inaczej - czy nasze predyspozycje genetyczne determinują naszą przyszłość zawodową (o, chyba o to mi chodziło!) Edytowane przez Anorectic Czas edycji: 2017-05-25 o 08:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Umiejętności wyrabiają się pracą, a nie pasją.
Nie na każdą pasję jest koniunktura (są wśród nas jakieś hetytolożki?). Pogodzenie pasji z_inną pracą wygląda tak, że masz dwa dni wolne na siedem, więc możesz pić albo nie pić, wybór należy do Ciebie ![]() Osoba, która nie jest w_NICZYM dobra, może wstąpić do zakonu albo do PiS-u. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Może zmienić prace na biurowa. Niekoniecznie musi to być grafika. Grafika może zajmować się po godzinach. Może się kiedyś wyrobi na tyle, żeby próbować swoich sił zawodow, a może zostanie domowy ekspertem i będzie przerabiać zdjęcia rodziny i przyjaciół. Może nowa praca tak się tej osobie spodoba, ze postanowi zostać z różnych względów, a nie będzie w niej robić niczego związanego z grafika. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
O to czy nasz poziom umiejętności można wyrobić pasją czy jest uwarunkowany genetycznie. A o tej koniunkturze to się zgodzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nawet jeżeli ma się talent to trzeba dużo ćwiczyć. A jednoczenie można wiele rzeczy wyćwiczyć bez talentu. Co do grafiki to można się nauczyć technicznych rzeczy, ale chyba poczucie estetyki ciężej wyrobić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zastanawiałam się kiedyś, czy mogłabym żyć z moich pasji? W wolnym czasie organizuję piesze wędrówki, które głównie obejmują chodzenie nocą po lasach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Myśle, ze życie z pasji to tylko w idealnym świecie - bez terminów, podatków, problemów organizacyjnych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak kogoś pasją jest lotnictwo, ale ma taką chorobę lokomocyjną, że rzyga zanim samochód ruszy, to pilotem nie zostanie, ale juz kontrolerem lotów np - może. W przypadku życia z pasji - i tak 90% to ciężka praca a 10% to talent. Najlepszy przykład to sportowcy - bez pracy nad sobą zmarnował się niejeden talent z pasją, a nie brakuje też klepaczy i wyrobników, bez większego talentu którzy nie wyjdą ponad przeciętność Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2017-05-25 o 09:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja po wielu latach hobbystycznego traktowania swojej pasji,zaczęłam traktować ją jako zawód. Z niej żyję ale...praca zabiła moją radość .Bo zusy,srusy ,opłaty ,kasy ,przepisy zmienne jak pogoda w kwietniu.Jestem w tym dobra,od dziecka miałam w tym kierunku talent i zawsze chciałam to robić. Perfekcjonizm się w moim przypadku nie sprawdza, ponieważ to złodziej czasu a czas jest kosztowny.Miasto , w którym pracuję generuje popyt na tanie ,szybkie usługi .Może w większym mieście byłoby inaczej?
Coraz częściej myślę ,żeby rzucić to w cholerę i niech pasja pozostanie tylko hobby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Moją pasją na przykład jest bieganie. Biegam nawet w miarę szybko. No ale co tu dużo gadać, choćbym się zes*ała, w życiu nie będę zasuwać na tyle szybko, żeby się z tego utrzymać. Mogłabym pewnie zostać panią od w-fu - ale to raczej taka naciągana pasja by była ![]() Miłość do danej rzeczy może mięc jedynie taki wpływ na umiejętności, że z większym zapałem nad tymi umiejętnościami pracujemy. Jak ktoś nie jest w NICZYM jakoś wyjątkowo dobry - jak większość ludzi ![]() ![]() A swoją drogą - fajne przykłady pasji w pierwszym poście. Czytanie, podróżowanie. Ilu ludzi lubi podróżowa, a ilu udaje się utrzymać z podróżowania? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Pasja nie wystarcza, żeby być w czymś dobrym.
Są ludzie, którzy całe życie kochają czytać najgorsze szmiry i wcale ich za mierną literaturę nie uważają. Czy ktoś taki zostanie np. krytykiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Czytam odpowiedzi i postanowiłam napisać coś od siebie. Jestem osobą, która lubi robić bardzo dużo rzeczy w wolnym czasie: coś tam programować, coś pogrzebać w komputerze, porobić w telefonie więcej niż czytanie SMS/Fejsbuka/Snapa itp, próbować z grafiką. Ogólnie lubię robić czasem dla zabicia nudy drobne rzeczy. Do teraz jednak bardzo uwielbiam matematykę,fizykę oraz chemię z medycyną. I są to rzeczy, z którymi chcę wiązać przyszłość. Nie mam zamiaru wykonywać innych rzeczy niż to co (będę szczera) kocham, chyba że tymczasowo w charakterze pozyskania doświadczenia zawodowego. Moje umiejętności ? Cóż. Zawsze byłam najlepsza w klasie z tych rzeczy, najszybciej przyswajałam wiedzę. Nigdy nie szłam na olimpiady czy konkursy bo nie radzę sobie z stresem a zadania widziałam i wiem, że musiałabym poświęcić dużo czasu na ich rozwiązanie a niektórych bym nawet nie rozwiązała. I teraz pytanie. Otóż idę od września zaocznie robić maturalną (III LO) i samą maturę, którą chcę robić na rozszerzeniu z tych rzeczy, których lubię. Miałam przerwę w nauce z powodów zdrowotnych oraz kłopotów w domu rodzinnym. I teraz nie wiem, gdzie iść na studia - medycyna czy inżynierka ? I to i to bardzo lubię. Powiem, że mój poziom umiejętności nie był nigdy oceniany poza szkołą (no i poza gronem znajomych nieszkolnych, którym udzielałam korepetycji). Nie jestem pewna swoich umiejętności - czy jestem dobra czy nie jestem..... Druga sprawa - przedmioty inne niż ścisłe odpadają. Nienawidzę ich i zawsze w szkole miałam z innych same 2 lub 3 ![]() Drugim, dosyć silnym hobby z którym nie wiąże pracy zawodowej ale lubię też robić jest fotografia. Czy inwestować w sprzęt fotograficzny ? Zaznaczam, że nie interesuje mnie: "Kupię sprzęt i będę lansować się jakiego to mam super-hiper Canona do robienia selfie w lustrze" a robienie porządnych, bardzo dobrych zdjęć krajobrazowych, z uroczystości, wydarzeń, zdjęć rodzinnych. Edytowane przez Anorectic Czas edycji: 2017-05-25 o 13:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Obojętnie co będziesz studiować nie zapewni Ci automatycznie pracy. Nawet medycyna. Po inżynierze możesz się szybciej uniezależnić, Jeśli będziesz dobra, zainteresowana i pracowita to i większe pieniądze są na start. Prócz zainteresowania rzeczami związanymi z medycyna warto lubić prace z ludźmi. Chyba, ze byłabyś bardziej naukowcem w labie, a to w Polsce nie jest łatwe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Z tym stresem bardziej mi chodziło o sytuację, że jedziesz na jakiś konkurs/zawody/turnieje, gdzie reprezentujesz dana szkole i z tego tytułu masz presję wygranej. O taki stres mi chodziło.
A jeśli wybrałabym inzynierke to tylko lab bo praca z ludźmi to u mnie dramat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Sama musisz wiedzieć, co chcesz robić i ile czasu chcesz poświęcić na zdobycie zawodu, kwalifikacji i dalszą naukę w ogóle. Teraz każdy uważa się za fotografa i pasjonuje się fotografią. Jest wysyp takich pasjonatów. Inżynierka to nie jest konkretny kierunek, doprecyzuj o co ci chodzi. Zapisz
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na studiach i tak będziesz zmuszona z nimi pracowac - dużo projektów grupowych, od których zależą zaliczenia. No i w pracy tez to ważne. Podkreśliłam to przy medycynie, bo jest się odpowiedzialnym za komunikacje z pacjentem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zapisz
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;74116176]A stres z powodu sesji i serii egzaminów ustnych?
Zapisz [/QUOTE]A później w pracy, np. Odpowiedzialność za jakiś wyznaczony projekt? Jednak bycie reprezentantem na olimpiadzie to chyba mniejszy stres. Generalnie innych uczniów to nieobchodzi, a nauczyciele są raczej wspierający. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
ctrl alt delete
|
Przede wszystkim jeżeli nie radzisz sobie ze stresem, to będziesz miała naprawdę spore problemy w życiu zawodowym w KAŻDYM zawodzie. Konkursy i olimpiady mają tę wielką zaletę, że oswajają młodzież ze stresem - w wyjątkowo cieplarnianych warunkach, bo przecież jak nie wyjdzie, to nie stanie się absolutne, żadne, wielkie nic.
Zupełnie serio nie jestem w stanie mentalnie połączyć medycyny z licealistką, która ze stresu nie pójdzie na olimpiadę. Nie piszę tego złośliwie. To jest po prostu fakt. Co do fotografii. Możesz inwestować w sprzęt, jeśli Cię to kręci. Ale raczej dla siebie, a nie z nastawieniem na jakieś wielkie zarobki i World Press Photo. Być może i to przyjdzie. Ale jak zrezygnujesz ze studiów ścisłych, żeby się skupić na fotografii, to możesz się ostro przejechać. Zauważ swoją drogą, że fotograf raczej nie pracuje na etacie, tylko na własny rachunek - a to duży stres. I swoją drogą - chyba nie ma badziej stresującego zawodu niż lekarz ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Do matury został prawie rok także mam jeszcze czas na dokonanie wyboru a z stresem chce radzić sobie perfekcyjnie, gdyż wiem ze sporo trudności rodzi nieradzenie sobie z stresem, dlatego pracuje nad tym i powolutku widze tego efekty
![]() Dzięki za porady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Skoro masz tak dużo czasu to:
Popracuj jako wolontariusz w jakimś punkcie opieki zdrowotnej np. popracuj z osobami starszymi i sprawdź czy opieka nad ludźmi Ci odpowiada. Kup sobie analoga - koszt jest niski a uczy fotografii lepiej niż jej cyforwa wersja. Zagadaj to jakieś organizacji społecznej, że możesz robić im grafiki po o by się poduczyć. Zobaczysz czy praca nad nią sprawia Ci przyjemność. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
kochanie czy niekochanie nie ma nic do rzeczy. nic. no może jedynie tyle że jak coś lubisz robić, to łatwiej będzie zmuszać się do ćwiczeń. i tyle a co do przykładu. jak chcesz być grafikiem komputerowym, a nie zapierdzielać na produkcji, to zacznij coś robić w tym kierunku. zastanawianie się nad jakimiś wyższymi przyczynami, dlaczego jesteś w grafice kiepski są bezcelowe. jesteś kiepski bo widocznie nie poświęciłeś wystarczająco dużo czasu na naukę, ćwiczenia i utrwalanie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zależy o jaką grafikę chodzi, tłuc reklamy każdy się nauczy, ale do artystycznej trzeba mieć wyobraźnię i wrażliwość. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.