|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Vat?
Witam!
Mam zamiar zamówić z Ameryki paczkę szminek od Lime Crime - wartość wraz z przesyłką to 79$. Składam takie zamówienie po raz pierwszy i jestem ciemna w temacie. Jak wygląda sprawa z VATem? Ile może wynosić i jaka jest szansa, na jego doliczenie? Dziękuję za odpowiedź! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Vat?
Cytat:
Ogólnie za takie sprawy odpowiada kontrola celna. Jeśli paczkę otworzą w Urzędzie Celnym, to mogą ci nałożyć opłaty (w tym ten nieszczęsny VAT). Ja za przesyłkę o podobnej cenie zapłaciłam 160zł. Opłatę uiszcza się na poczcie albo u listonosza - zasadniczo bez zapłaty nie dostaniesz swojej przesyłki. Jeśli paczki nie otworzą (to taka loteria), to po prostu przyjedzie do ciebie. Zależy też, co zaznaczą na takim formularzu przesyłki. Jak zamawiam z Chin to zwykle odrywają metki i oznaczają jako "gift", żeby ominąć celników. Bo kto mi udowodni, że to nie jest mój znajomy z Chin? ![]() Natomiast poważne firmy, jak EA czy Apple oznaczają swoje przesyłki normalnie (co jest naturalne). Więc podejrzewam, że Twoja również zostanie tak oznaczona. Możesz zawsze zamówić do kogoś znajomego w Stanach (jeśli masz), zapłacić ich podatek (niektóre sklepy nie naliczają taxu, jeśli zamawiasz za granicę) i wtedy ta osoba ci to przepakuje i prześle jako "prezent". Ale niestety nie każdy taką możliwość ma. ![]() ![]() Myślę, że to zależy od twoich funduszy, czasu i chęci ryzyka, że jednak nie zajrzą (mniejsze i lżejsze paczki są bezpieczniejsze). ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Vat?
Słuchaj, a nie lepiej zamówić te szminki poprzez firmę zajmującą się ściąganiem kosmetyków z USA? Znam jedną godną zaufania. Zabronione jest wklejanie linków, więc jak coś to priv. Ja od nich kilka razy zamawiałam (mają stałą ofertę ale generalnie zamówią Ci i ściągną, co chcesz jeśli podasz konkretną nazwę/numer/kolor ). Z pewnością Ci to wyjdzie taniej, niż indywidualna paczka, choć trzeba na zamówienie poczekać 14-21 dni, w porywach do miesiąca. Nie wiem, ile tych szminek chcesz zamówić, bo paczka to może być 10 albo 100. Nie wiem, czy firma zamawia i ściąga hurtowe ilości bo ja zamawiałam pojedyncze sztuki ale zadzwonić i spytać nie grzech.
Kiedyś prosiłam znajomych z USA by mi kupili szminkę Kat von D. Koszt szminki: $29. Koszt paczki: $35.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2017-05-29 o 07:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.