![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Kult
Ciekawe ile osób wchodząc tu pomyślało, że będzie to wątek o Kulcie Kazika( kulcie Kazika- w każdym kontekście tego wyrażenia
![]() Muszę te osoby zawieść ponieważ nie na ten temat chciałabym poplotkować ![]() ![]() A ponieważ ja zaczęłam ten wątek ja rzuce pierwsze kultowe jak dla mnie podmioty. 1. Kalendarz Szalonego Małolata- nazwa brzmi niezwykle jarmarczno-kiczowato, ale kto kupił chociaż 1 egzemplarz wie, że był to jeden z najlepszych na rynku zbiorów poglądów młodego pokolenia. Twórcom, a szczególnie głównemu przewodnikowi- Jackowi, nieraz obrywało się za niezbyt cenzuralne teksty typu "Lubię się piep.....Pomidor" i często zasiadali w sądowej sali na miejscu oskarżonych o demoralizacje naszej cudownej polskiej, złotej młodzieży. Dziwił mnie to niezwykle ponieważ większość tekstów publikowanych w kalendarzu była autorstwa nastoletnich krajanów,a nie samych wydawców... W KSMie można było znaleźć poważne tematy-dyskryminację, sex, problemy wiary, gdzie umieszczone były zarówno wypowiedzi "moralne" jak i te skrajnie kontrowersyjne, aczkolwiek prawdziwe(np. nastoletnich nimfomanek czy kiboli). Tutaj też poraz pierwszy pojawiały się znane do dziś, nowatorskie teksty w rubrykach takich jak: Towary Abstrakcyjne, Zbiór Bzdur,Mowa-Trawa. Jacek był trochę nawet mentorem polskiej młodzieży, młodzi czuli, że ich rozumie, przyjmowali jak "swojego", który jednocześnie pomaga im wydobyć ich myśli, uczucia, problemy na świało dzienne. Nie wiem dlaczego po (zdaje się) 10 latach wydawania, Kalendarz zniknął z półek księgarni i kiosków. Chyba po odejściu Jacka drastycznie spadł na niego popyt... 2. Segregatory. Nie wiem u innych, ale w mojej szkole był wielki bum na zmieranie katreczek z małych notesików, później przechodząca w kolekcjonowanie kartek do segregatorów. Wymienianie ich nieraz wiązało się ze skomplikowaną operacją namawiania innego kolekcjonera, reklamując mu swoje cenne zbiory kolorowych fiszek z nadrukami, najpopularniejszych bajek, czy fotkami zwierząt. Oczywiście oddzielnie trzymało się białe kruki, karteczki, które zdobywało się z największym poświęceniem i nie podlegały one jakimkolwiek negocjacjom... ![]() No nic narazie to tyle, później oczywiście coś jednak dodam, teraz nie chcę się za bardzo rozpisywać (w sumie to już to zrobiłam ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kult
Cytat:
(Ja pomyślałam z mety o Kulcie). 1. KSM ![]() ![]() Bardzo dobra o nim moja opinia. Bardzo - z czasem się popsuł. Nie wiem, czy teraz wychodzi. Nie zwracam uwagi. 2. Karteczki. ![]() Było to natomiast szaleństwo mojego szczeniactwa. 3. Guma do skakania. Dziś nie widzę, aby ktokolwiek szalał na gumie. 4. Rowery: BMX i Wigry (24 cale). Na Wigry lub BMX-a z Pelikana... 5. Sandałki z plastiku. Pantofelki z plastiku. Jak zmysłowo miękko stukały o chodnik. Rewelacja..! ![]() 6. Lambadówki. Spódniczki. 7. ''Komputery'' commodore. (Atari - toż to był rarytas). Gry telewizyjne. Różne tam MarioBros i iRiver (nie pamiętam, czy to się tak nazywało). 8. Słaby wybór butów ''na rynku''. Nieoryginalne adidasy z rynku, z ''giełdy''. Białe i czarne. Buty z przynitowanymi blachami na palcach. Ohyda. ''Wszyscy'' marzyli lub w nich ciekali (czego szczerze nie rozumiem). 9. Grzywki. Potem dorastanie i masowe zapuszczanie grzywek. 10. Zabawy w chowanego do późnych godzin wieczornych, nocnych. Całe bloczyska się w to bawiły. Dzisiaj mam wrażenie, że dzieci powymiarały. 10. Stara forma "Dziewczyny". Nie mająca nic wspólnego z tym, co ukazuje się na rynku dzisiaj. ''Popcorn''. Nie wiem nawet, czy to wychodzi, ani jak wygląda. Zapewne koszmarnie, jeśli w ogóle. 11. ''Uśmiech numeru''. Dziś tego nie ma. Wydania sprzed 13, 14 lat, to conajmniej (np.). Zanim upadł, a ja podrosłam - kompletnie się zeszmacili. 12. Gumy: Donald i Turbo. 13. Masowe granie na korytarzach w: ''amse, adamse, a floreee... Oma de''.... Dobra, dobra. Nie śmiać się. ![]() 14. ''Clipol''. ''Tic-tac''. ''Ciuchcia'' Że tak zmieszam przedziałami wiekowymi ![]() *** Ależ mi się nasunęło (ten wątek nasunął) skojarzenie/porównanie z ''Uczniowską balangą'' (Dazed and Confused, Richarda Linklatera).Fine.
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2006-04-22 o 11:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() [/quote] Cytat:
![]() |
![]() |
#5 | |
Raróg
|
Kalendarz był świetny!
![]() ![]() ![]() ![]() Guma do skakania rzecz jasna, potem dwa ognie i gra "w paletki", co tam, że ciemno i ledwo było widać lotkę, a sąsiedzi wiecznie mieli podeptane ogródki przed domem ![]() Modne też było wklejanie wszelkich wycinków prasowych dotyczących idola do specjalnego zeszytu, no i wymiana wycinkami również, podobnie jak karteczkami ![]() Z koleżanką miałyśmy też specjalne zeszyty do pisania głupot na lekcjach, zapełniałyśmy je systematycznie, pojedyncze kartki na nasze pogaduchy nie były wystarczające i walały się wszedzie. Ale to chyba nie było uprawiane na szerszą skalę ![]() A pisanie listów w wakacje czy ferie? Kto dziś pisze listy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
3 i L. Tak tak, ''w państwa''. Albo np. w ''krowo, krowo, co jadłaś na śniadanie..?''
Albo: ''Myszka Miki gra w guziki'' ![]() ''2 ognie rulezzz''..! 4. Górale też, potem, kolejna fala - ale teraz to masówa, więc nie wymieniam. Dzisiaj wigry to żenua ![]() ![]() 5. Tak, tak, drewniaki (chodaki) i sandałki na piance..! Zapomniałam ![]() ![]() 12. No. Historyjki, komiksiki, ech. Okropna w smaku. ![]() Świetny wątek. Nostalgiczny ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
kilka kultowych dla mnie rzeczy już sie pojawiło. bo ja także:
bawiłam się w chowanego prawie całymi dniami, zbierałam karteczki, namiętnie żułam gume donald, grałam w gry typu państwa - i dziękuję za przypomnienie zasad! ![]() miałam cały pokój oplakatowny i zbierałam wszelkie wycinki na temat mojego idola, poza tym lubiłam grać na pegazusie w tetrisy i maria ![]()
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
ale żeście mi przypomniały!!!!
-moją lambadówke w czarne grochy ![]() ![]() -segregator z karteczkami na wymiane ![]() -gumę do skakania - na każdej przerwie grałyśmy w "trójkąta" albo "rzymskie" ![]() -u mnie w podstawówce żądziły gumy Shock !! ![]() -półbuty obowiązkowo czerwone lakierki a później tzw. trepy czyli chodaki albo drewniaki (jak kto woli) ![]() -no i jeszcze kupowaliśmy orenżade w sklepie obok szkoły jak wybiegaliśmy na dwór po W-Fie - taką 1,5 litra w szklanej butelce to chyba "Ptyś" był ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
przypomniały mi się jeszcze cukierki kopiko nagminnie kupowane w podstawówkowym sklepiku,
i leginsy, leginsy.. nie miałyście ich? ![]()
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() u mnie nie było szału na grzywki tylko na fryzurę "na pazia" w mojej klasie chyba tylko 5 dziewczyn nie uległo tej manii ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
A co powiecie o filmowych ikonach???
Ja doskonale pamiętam wiele seriali, które oglądało się całą rodziną. "MASH"- ehh te Sokole Oko...Jak byłam młodsza nie zawsze do końca czaiłam te ich kawały, ale i tak zasiadałam z zapartym tchem do telewizora, żeby obejrzeć kolejny odcinek... "Cudowne lata" i Winnie Cooper. Zawsze podobała mi się początkowa piosenka ![]() "Beverly Hills" mój brat mówił, że biegli specjalnie z boiska, żeby nie przegapić przypadkiem, któregoś odcinka. No i bożyszcze nastolatek-Luc Perry ![]() Po chwili... Ano i jeszcze picie w woreczku koniecznie. Składało się głównie z E-... ale za to kosztowało z 50gr, a to rekompensowało nawet zalaną blużkę przy przebijaniu rurką woreczka...
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
U mnie w podstawówce piło się oranżadę w ciemnych butelkach, żuło gumę Donald i Turbo, jadło oranżadę w proszku, chodziło w trampkach - najlepiej czarnych na białej gumie; drewniakach, a później w spódnicach kopertowych zawiązywanych na boku. Uwielbialiśmy grać w zbijaka, gumę, w kręcenie skakanką i 'państwa-miasta'(na kartce robiło sie rubryki, wpisywało kolejno państwo, miasto, warzywo, zwierzę etc. i na konkretną literę wszyscy pisali na swoich kartkach słowa, a później je podliczaliśmy).
Karteczki zbieraliśmy, segregatory mieliśmy, kalendarz 'Szalonego małolata' też miałam ![]() Pamiętam, że grałam w Mortal Combat i Mario ![]() To były beztroskie czasy ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
też miałam ten kalendarz
![]() ech Atari.. te wielogodzinne oczekiwanie na wczytanie się gry, a potem zawód ![]() ![]() moje ulubione gierki - RiverRaid i LodeRunner (?) Uśmiech numeru tez miałam ![]() a kto miał/ma kredki Bambino? co jeszcze? hmmm... AKCENT ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja mam kredki bambino,o! były mi na uczelnię potrzebne
![]() i był jeszcze taki jeden serial, który rodzinnie oglądalismy. o takiej rodzinie, gdzie mieli chłopca z upośledzeniem umysłowym. i z piosenka "obla di obla da". tylko jak to to się nazywało? ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co prawda ja jestem chyba młodsza od Was- w tym roku 18 (wtedy byłam dzieckiem, a nie nastolatką ![]() ![]() Tylko tego kalendarza nie kojarzę, chyba byłam za mała żeby czytać wtedy ![]() Taak, skakanie w gumę w "raz, dwa, trzy" ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I potwierdzam jeszcze te piankowe klapki na koturnie ![]() Aaaa u ans sie spiewało "Ance, kabance, flore o am de o ma de o ma deo deo riki tiki deo deo riki tiki bum" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
z czasów małego dzieciństwa
![]() ![]() ![]() po latach niekupowania jakos znow miałam okazje spróbować, ale to ju znie to samo ![]() a widział ktoś by dzisiejsze dzieciaki malowały po aslafcie kredą? bo ja praktycznie nie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie prowokuj... Z tymi filmami ![]() Cytat:
![]() U mnie zamiat 2 patyki bylo myszka miki ![]() Reszta właściwie identycznie, tylka było amse, nie ąse (w ten deseń), no i: a floore. nie ''floore''... ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Vibovit też "zażywałam" ![]() Acha i ogólnie buty na koturnach- to było to ![]() I w palanta też grałam! ![]() ![]() ![]() I jeszcze w Diabła i w Kolory się grało i bawiło w szkołę, dom i sklep ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Oł, jeee, spódnice kopertowe,
![]() ![]() *** Dziewczyny..?!A pierwsza połowa lat 90..?! A białe skarpetki..? Spodnie sindbady czy bargamudy (jakoś tak)..? Śmieszne dziwne marynary? I wąziuteńkie ''skórzane'' krawaciki..? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ej..?
A kto pamięta ''W labiryncie''..? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Mi się jeszcze przypominają rowery marki Reksio i Orlik
![]() A jeśli chodzi o odzież kultową to z nico późniejszych lat pamiętam rozpinane sweterki z kapturem, najczęściej szare, czarne bądź granatowe. No i stosy gazetek z wzorami swetrów do robienia na drutach. Moja mama potrafiła z włóczki zrobić dosłownie wszystko ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
No coż, moje czasy dzieciństwa nie tak dawno temu były
![]() Pegazus Przeżyłam szok, jak dostałam na Gwiazdkę ![]() ![]() ![]() Lody "pałeczki" Na przerwach biegałam z kolegami i koleżanką do pobliskiego sklepu po to cudo ![]() ![]() ![]() Pokemony ![]() Codziennie o 15.00 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na razie tyle ![]() ![]()
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.