![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() dobre okulary przeciwsłoneczne
Nie wiedzialam na ktorym forum zadac to pytanie, a ze jest w jakims stopniu zwiazane z filtrami
![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam cieplutko w te zimne dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dobre okulary przeciwsloneczne
Po pierwsze to okulary z prawdziwymi, nie tylko deklarowanymi, filtrami można nabyć tylko u opyka. Po drugie, i tu zaczynają się schody, są zdecydowanie droższe niz 30 zł. Ja nabyłam swoje na wyprzedaży zeszłorocznej kolekcji w vision express, kosztowały po przecenie 300 zł, ale zdaje się że poniżej 250 zł nie było tam żadnych propozycji. Myślę, że wszystkie marki oferowane przez optyków zapewniają ochronę przeciwsłoneczną. Zgadzam się, że stosowanie wysokiego filtra pod oczy bez odpowiedniego zabezpieczenia okularami mija się z celem. Ja okulary noszę również w zimie, nawet w dni bez słońca. Śnieg strasznie mnie razi i mrużę oczka, a to wiadomo - zmarszczki, zmarszczki.
Nie wiem czy w salonach optycznych wyprzedaże jeszcze trwają, ale warto się rozejrzeć. Edytowane przez Kate30 Czas edycji: 2006-03-26 o 07:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
No tak, wiem ze takie okulary nie sa tanie, dlatego probowalam znalezc cos choc troszke taniej na allegro, ale nie wiadomo czy to nie beda jakies podrobki. Hmm chyba jednak sprobuje poszukac czegos u optyka. Dzieki Kate30
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
oto jedne z takich okularow na allegro:
http://www.allegro.pl/item89806029_v...ierowcow_.html Co o nich myslisz Kate30? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
oprócz "gotowych modeli"
![]() ![]() może się okazać ,że wyjdzie to taniej niż okulary przeciwsłoneczne znanej (w domyśle drogiej) marki , a masz większy wybór. parę razy dobierałam sobie okulary przeciwsłoneczne w ten sposób i nigdy nie żałowałam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Mnie przy okazji ćwiczeń ze spektrofotomertem uczono, że promieniowanie UV nie ma zdolności przechodzenia przez żadnen plastik czy szkło, tylko przez specjalne szkło kwarcowe, więc podobno nie ma znaczenia jakie okulary się kupi i za ile.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
W zupełności zgadzam się z Kate30.
Wybór dobrych okularów to bardzo ważna sprawa i niestety ceny porządnych okularów zaczynają się od 250 zł. Okulary, które można kupić na ulicy czy bazarku wyrządzają oczom więcej szkody niż pożytku. Nie chronią oczu przed promieniowaniem UV, a nawet mogą zwiększyć oddziaływanie promieniowania na oczy. Niestety takie okulary mogą poważnie zepsuć nam wzrok. Mckabi zerknęłam na te okulary na Allegro i moim zdaniem z opisu wynika, że wszystko jest Ok. ale to tylko opis. Nie wiadomo jak jest naprawdę. Ja nie ryzykowałabym kupna okularów na Allegro. Nie warto. Lepiej udać się do pożądnego salonu optycznego. Tu przecież chodzi o oczy, a nie o jakiś lakier do paznokci. W salonie optycznym zapłacisz więcej, ale będziesz mieć gwarancję, że odpowiednio dbasz o swoje oczy. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A co sądzicie o okularach przeciwsłonecznych ze sklepów sportowych? takich firmowych oczywiście?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
Promocje okularów przeciwasłonecznych jeszcze trwają, ja znalazłam najtańsze w optyku za 180 zł. ale mi się kształt nie podobał ![]() Mała_kobietka a ile kosztuje zrobienie takich okularów przeciwsłonecznych u optyka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
No właśnie - w sklepach sportowych można okulary z filtrami kupić taniej, niż u optyka, jedyny problem to to, że najczęściej jest mały wybór fasonów i rozmiar szkieł jest mniejszy, niż w takich nie-sportowych. Ale ja bym nigdy nie kupiła okularów za 300 zł, bo niestety jestem oferma i często je gubię oraz łamię - 'zużywa się' w ten sposób średnio półtorej pary rocznie
![]() Dlatego od kilku sezonów noszę okulary firmy Polaroid, które oprócz filtrów UV mają też mój ukochany filtr polaryzacyjny. U mnie kosztują ok. 35-45 USD w przeliczeniu; na pewno w Polsce też są, rozejrzyjcie się, to naprawdę dobra marka. Nie są tak ładne, jak te od optyka, ale chronią dobrze, a to najważniejsze. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Witaj
![]() Ja również w tym roku postanowiłam nabyć porządne okulary. Więc przede wszystkim tylko u optyka. Nie radzę mimo wszystko na allegro, ale to moja subiektywna opinia. Co do ceny - dużo zależy od marki i widac to w sklepie, np RaY Ban ma porażające ceny, około 400-500 zł, podobnie Max Mara czy Gucci, ale można kupić okulary np Polaroida za około 200 zł, ja znalazłam takie za 180 zł niemieckiej marki Solano, z soczewkami polaryzacyjnymi w salonie, w którym znajdował się też gabinet okulistyczny Trzeba tylko pochodzić po optykach, u mnie w mieście to cena nawet zależy na jakiej ulicy znajduje sie sklep. Ja z moich jestem zadowolona, są idealnie dopasowane, tzn bokami nie włażą promienie słoneczne, nic nie razi ani odblask od śniegu ani samo słońce, są bardzo dobre do samochodu, ulga dla oczu nieziemska no i fajny mają design. Aha w porządnym sklepie dają także furterał i ściereczkę do czyszczenia no i gwarancję na co najmniej rok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Bardzo wam dziekuje dziewczyny za pomoc
![]() ![]() Pozdrawiam cieplutko |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
![]()
Wlasnie dzisiaj zakupilam okularki u optyka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pytalam sie tez, czy mozna sobie dobrac oprawki i szkla i ile to kosztuje. W sumie wyszlo mniej wiecej tyle samo, wiec nastepnym razem sama stworze okularki ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Swietny watek, sama mialam zalozyc podobny. Rowniez zdecydowalam sie w tym roku na zakup porzadnych, prawdziwych okularow
![]() Jutro wyruszam na poszukiwania, choc mysle, ze tu, we francji ceny zaczna sie od 100euro... ![]() Swoja droga, zastanawiam sie nad tym przenikaniem przez plastik i szybe, o czym pisala marzencia. Wiem, ze Paula napisala, ze promienie UVB przenikaja mimo wszystko, ale tak sie zastanawiam - kiedys gdy bylam mala opalalam sie przez szybe (?!) ![]() McKabi, a moze pochwalisz sie okularkami..? Czy to sa te z avatara? ![]()
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() A co do okularkow, to te z avatara to sa stare ktore kupilam chyba za 10zl ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() I czekam na fotki. Ja raczej polowac bede na takie BCBG czyli burzuajskie, czarne jakies, duze jak mucha, kwadratowe raczej, klasyczne i eleganckie. W koncu jak juz taki wydatek, to zeby pasowaly do wszystkiego. A tu znalazlam stronke z 10 ponoc najmodniejszymi okularami tego sezonu letniego: http://www.linternaute.com/femmes/lu...ama/4ysl.shtml Choc nie przypadly mi jakos zadne bardzo do gustu. Najbardziej podobaja mi sie cos w stylu wlasnie YSL, retro style.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A czy myslicie, ze porzadne okulary mozna wybrac tylko w salonie optycznym, czy na przyklad zakupujac okulary w jakims firmowym sklepie typu YSL, Gucci czy cos takiego, te okulary tez sa sprawdzone i bezpieczne...?
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Tak, jak obiecalam zamieszczam zdjecia mojego nabytku
![]() Załącznik 344542 Załącznik 344543 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Bardzo ładne okularki. Fajnie, że na drugim zdjęciu w tle widać mleczko? Avene,
okulary + Avenka to świetny duet na wiosnę! (ktokolwiek ją widział, ktokolwiek wie). Ja też wkleję swoje okularki później. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ja w tym roku tez postawilam na porzadne okulary... tym bardziej, ze potrzebne mi sa tez do jazdy autem... bo bez czuje sie jak krecik... chcialam takie nie za ciemne ale dajace ochrone... Fielmann ma ciekawe okularki sloneczne... moje z firmy Mexx kosztowaly cos kolo 50 euro... i bardzo jestem z nich zadowolona... slonce mnie juz nie oslepia i nie zahaczam rzesami o szkla
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fajnie, że Ci się podobają Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
![]()
O mckabi, fajne te okularki
![]() ![]() Pozdr ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ja też zamierzam kupić sobie jakieś fajne okulary przeciwsłoneczne, ale nic nie znalazłam.
![]() ![]()
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Witam kochane!
Dzis wyruszylam troche pobuszowac po miescie, u optykow okularki najtansze zaczynaja sie od 150 euro.. ![]() Poniewaz mialam malo czasu, a potrzebe zakupienia na wieczor jakiejs kreacji weszlam do Hama ![]() ![]() ![]() A pani sie usmiechnela i wreczyla mi 'prospectus' Hama na temat okularow. Ksiazeczka napisana jest w kilku jezykach, wiec cytuje po polsku: "Kategoria filtrow 3 - mocno zabarwione szklo - stosowany przy intensywnym promieniowaniu slonecznym. Wszystkie okulary przeciwsloneczne sprzedawne przez H&M spelniaja norme EN 1836: 1997 i dyrektywe UE 89/686/EEC. Wszystkie nasze okluary przeciwsloneczne gwarantuja 100% ochrone przeciwko promieniom UVA i UVB." Czyli to nie jakis fotomontaz ![]() A nad jakimis markowymi rozejrze sie po wyplacie. Czy myslicie, ze te 'hamowskie' nie sa w porzadku i im nie ufac? ![]()
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:14.