dobre okulary przeciwsłoneczne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-13, 22:13   #1
mckabi
Zadomowienie

Cool

dobre okulary przeciwsłoneczne

Nie wiedzialam na ktorym forum zadac to pytanie, a ze jest w jakims stopniu zwiazane z filtrami zadaje je tutaj. Chodzi o to, ze chcialabym kupic sobie dobre okulary przeciwsloneczne, ktore chronilyby oczy i skore wokol nich przed tymi paskudnymi UV. Nie kupowalam nigdy takich, bo jakos nigdy nie zastanawialam sie nad szkodliwoscia promieni UV i wybieralam zwykle okularki do 30zl. A ze zaczynam wlasnie uzywac kremow z wysokim filtrem (Avene 50+ ) chcialabym zadbac rowniez o moje oczka. Nie wiem czy sa jakies oznaczenia, tak jak w przypadku kremow z filtrami, dotyczace wysokosci ochrony przed UV. Ogolnie prosze o informacje co powinno cechowac dobre okulary przeciwsloneczne. Jesli znacie tez jakies marki i mniej wiecej ich ceny, bylabym bardzo wdzieczna

Pozdrawiam cieplutko w te zimne dni
mckabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 03:26   #2
Kate30
Zakorzenienie

Dot.: dobre okulary przeciwsloneczne

Po pierwsze to okulary z prawdziwymi, nie tylko deklarowanymi, filtrami można nabyć tylko u opyka. Po drugie, i tu zaczynają się schody, są zdecydowanie droższe niz 30 zł. Ja nabyłam swoje na wyprzedaży zeszłorocznej kolekcji w vision express, kosztowały po przecenie 300 zł, ale zdaje się że poniżej 250 zł nie było tam żadnych propozycji. Myślę, że wszystkie marki oferowane przez optyków zapewniają ochronę przeciwsłoneczną. Zgadzam się, że stosowanie wysokiego filtra pod oczy bez odpowiedniego zabezpieczenia okularami mija się z celem. Ja okulary noszę również w zimie, nawet w dni bez słońca. Śnieg strasznie mnie razi i mrużę oczka, a to wiadomo - zmarszczki, zmarszczki.
Nie wiem czy w salonach optycznych wyprzedaże jeszcze trwają, ale warto się rozejrzeć.

Edytowane przez Kate30
Czas edycji: 2006-03-26 o 07:32
Kate30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 11:15   #3
mckabi
Zadomowienie

No tak, wiem ze takie okulary nie sa tanie, dlatego probowalam znalezc cos choc troszke taniej na allegro, ale nie wiadomo czy to nie beda jakies podrobki. Hmm chyba jednak sprobuje poszukac czegos u optyka. Dzieki Kate30
Stary 2006-03-14, 11:17   #4
mckabi
Zadomowienie

oto jedne z takich okularow na allegro:

http://www.allegro.pl/item89806029_v...ierowcow_.html

Co o nich myslisz Kate30?
Stary 2006-03-14, 11:46   #5
mala_kobietka
Raczkowanie

oprócz "gotowych modeli" możesz u optyka wybrać sobie oprawkę i plastikowe szkła z filtrem, które zostana zabarwione na kolor jaki sobie wybierzesz (szarośc, brąz, niebieski) i dodatkowo wybierzesz przyciemnienie czy jak mówią optycy nasycenie kolorem np.50 % czy 75%
może się okazać ,że wyjdzie to taniej niż okulary przeciwsłoneczne znanej (w domyśle drogiej) marki , a masz większy wybór.
parę razy dobierałam sobie okulary przeciwsłoneczne w ten sposób i nigdy nie żałowałam
mala_kobietka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 11:48   #6
Marzencia
Raczkowanie

Mnie przy okazji ćwiczeń ze spektrofotomertem uczono, że promieniowanie UV nie ma zdolności przechodzenia przez żadnen plastik czy szkło, tylko przez specjalne szkło kwarcowe, więc podobno nie ma znaczenia jakie okulary się kupi i za ile. Płaci się najczęściej za firmę i jakość wykonania. Z drugiej strony sam komfort noszenia tych lepszych jest jednak wyższy, szkiełka nie mają nierówności i nie zniekształcają obrazu, co niestety czasami ma miejsce w tańszych okularach.
Marzencia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 12:01   #7
chocolatka
Zakorzenienie

W zupełności zgadzam się z Kate30.
Wybór dobrych okularów to bardzo ważna sprawa i niestety ceny porządnych okularów zaczynają się od 250 zł. Okulary, które można kupić na ulicy czy bazarku wyrządzają oczom więcej szkody niż pożytku. Nie chronią oczu przed promieniowaniem UV, a nawet mogą zwiększyć oddziaływanie promieniowania na oczy. Niestety takie okulary mogą poważnie zepsuć nam wzrok.
Mckabi zerknęłam na te okulary na Allegro i moim zdaniem z opisu wynika, że wszystko jest Ok. ale to tylko opis. Nie wiadomo jak jest naprawdę. Ja nie ryzykowałabym kupna okularów na Allegro. Nie warto. Lepiej udać się do pożądnego salonu optycznego. Tu przecież chodzi o oczy, a nie o jakiś lakier do paznokci. W salonie optycznym zapłacisz więcej, ale będziesz mieć gwarancję, że odpowiednio dbasz o swoje oczy.
Pozdrawiam
chocolatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 12:23   #8
Kate30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chocolatka
Ja nie ryzykowałabym kupna okularów na Allegro. Nie warto. Lepiej udać się do pożądnego salonu optycznego. Tu przecież chodzi o oczy, a nie o jakiś lakier do paznokci. W salonie optycznym zapłacisz więcej, ale będziesz mieć gwarancję, że odpowiednio dbasz o swoje oczy.
Pozdrawiam
Nic dodać - nic ująć. Jednak optyk.
Stary 2006-03-14, 12:31   #9
MagJa
Zakorzenienie

A co sądzicie o okularach przeciwsłonecznych ze sklepów sportowych? takich firmowych oczywiście?
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 13:18   #10
Paula07
Wtajemniczenie

Post Dot.: dobre okulary przeciwsloneczne

Cytat:
Napisane przez Marzencia
Mnie przy okazji ćwiczeń ze spektrofotomertem uczono, że promieniowanie UV nie ma zdolności przechodzenia przez żadnen plastik czy szkło, tylko przez specjalne szkło kwarcowe, więc podobno nie ma znaczenia jakie okulary się kupi i za ile. Płaci się najczęściej za firmę i jakość wykonania. Z drugiej strony sam komfort noszenia tych lepszych jest jednak wyższy, szkiełka nie mają nierówności i nie zniekształcają obrazu, co niestety czasami ma miejsce w tańszych okularach.
Promienie UVA mają zdolność przechodzenia przez plastik czy szkło , a one są przyczyną naszych zmarszczek, natomiast UVB nie posiadają tej zdolności.

Promocje okularów przeciwasłonecznych jeszcze trwają, ja znalazłam najtańsze w optyku za 180 zł. ale mi się kształt nie podobał .

Mała_kobietka a ile kosztuje zrobienie takich okularów przeciwsłonecznych u optyka?
Paula07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 13:23   #11
Midi
Zakorzenienie

No właśnie - w sklepach sportowych można okulary z filtrami kupić taniej, niż u optyka, jedyny problem to to, że najczęściej jest mały wybór fasonów i rozmiar szkieł jest mniejszy, niż w takich nie-sportowych. Ale ja bym nigdy nie kupiła okularów za 300 zł, bo niestety jestem oferma i często je gubię oraz łamię - 'zużywa się' w ten sposób średnio półtorej pary rocznie
Dlatego od kilku sezonów noszę okulary firmy Polaroid, które oprócz filtrów UV mają też mój ukochany filtr polaryzacyjny. U mnie kosztują ok. 35-45 USD w przeliczeniu; na pewno w Polsce też są, rozejrzyjcie się, to naprawdę dobra marka. Nie są tak ładne, jak te od optyka, ale chronią dobrze, a to najważniejsze.
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-14, 13:57   #12
biedronka26
Raczkowanie

GG do biedronka26

Witaj
Ja również w tym roku postanowiłam nabyć porządne okulary. Więc przede wszystkim tylko u optyka. Nie radzę mimo wszystko na allegro, ale to moja subiektywna opinia. Co do ceny - dużo zależy od marki i widac to w sklepie, np RaY Ban ma porażające ceny, około 400-500 zł, podobnie Max Mara czy Gucci, ale można kupić okulary np Polaroida za około 200 zł, ja znalazłam takie za 180 zł niemieckiej marki Solano, z soczewkami polaryzacyjnymi w salonie, w którym znajdował się też gabinet okulistyczny Trzeba tylko pochodzić po optykach, u mnie w mieście to cena nawet zależy na jakiej ulicy znajduje sie sklep. Ja z moich jestem zadowolona, są idealnie dopasowane, tzn bokami nie włażą promienie słoneczne, nic nie razi ani odblask od śniegu ani samo słońce, są bardzo dobre do samochodu, ulga dla oczu nieziemska no i fajny mają design. Aha w porządnym sklepie dają także furterał i ściereczkę do czyszczenia no i gwarancję na co najmniej rok.
biedronka26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 15:43   #13
mckabi
Zadomowienie

Bardzo wam dziekuje dziewczyny za pomoc jak tylko bede miala czas zrobie sobie wycieczke po optykach i juz na pewno zrezygnuje z allegro. W sumie jak juz trzeba wydac troszke kasy na porzadne okularki to juz lepiej miec 100% pewnosc ich jakosci
Pozdrawiam cieplutko
Stary 2006-03-21, 21:42   #14
mckabi
Zadomowienie

Cool Dot.: dobre okulary przeciwsloneczne

Wlasnie dzisiaj zakupilam okularki u optyka i zaplacilam tylko 120 zl Nie dosc, ze maja ochrone anty-uv, spolaryzowane szkla to jeszcze maja super ksztalt
Pytalam sie tez, czy mozna sobie dobrac oprawki i szkla i ile to kosztuje. W sumie wyszlo mniej wiecej tyle samo, wiec nastepnym razem sama stworze okularki

Pozdrawiam
Stary 2006-03-21, 21:55   #15
jowisia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to jowisia

Swietny watek, sama mialam zalozyc podobny. Rowniez zdecydowalam sie w tym roku na zakup porzadnych, prawdziwych okularow
Jutro wyruszam na poszukiwania, choc mysle, ze tu, we francji ceny zaczna sie od 100euro... No nic, jak juz postanowilam, ze zbliza sie magiczna granica i zaczynam dbac o siebie, to slowa dotrzymam na calej linii.*

Swoja droga, zastanawiam sie nad tym przenikaniem przez plastik i szybe, o czym pisala marzencia. Wiem, ze Paula napisala, ze promienie UVB przenikaja mimo wszystko, ale tak sie zastanawiam - kiedys gdy bylam mala opalalam sie przez szybe (?!) , az przyszedl tata i wytlumaczyl glupiemu dziecku, ze przez szybe nie opale sie nigdy, poniewaz sloneczko przez nia nie przenika. To znaczy rozumiem te promienie, ktore opalaja, to sa te UVA wlasnie, a nie UVB?

McKabi, a moze pochwalisz sie okularkami..? Czy to sa te z avatara?

jowisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-03-21, 22:04   #16
mckabi
Zadomowienie

Cool Dot.: dobre okulary przeciwsloneczne

Cytat:
Napisane przez jowisia
Swietny watek, sama mialam zalozyc podobny. Rowniez zdecydowalam sie w tym roku na zakup porzadnych, prawdziwych okularow
Jutro wyruszam na poszukiwania, choc mysle, ze tu, we francji ceny zaczna sie od 100euro... No nic, jak juz postanowilam, ze zbliza sie magiczna granica i zaczynam dbac o siebie, to slowa dotrzymam na calej linii.*

Swoja droga, zastanawiam sie nad tym przenikaniem przez plastik i szybe, o czym pisala marzencia. Wiem, ze Paula napisala, ze promienie UVB przenikaja mimo wszystko, ale tak sie zastanawiam - kiedys gdy bylam mala opalalam sie przez szybe (?!) , az przyszedl tata i wytlumaczyl glupiemu dziecku, ze przez szybe nie opale sie nigdy, poniewaz sloneczko przez nia nie przenika. To znaczy rozumiem te promienie, ktore opalaja, to sa te UVA wlasnie, a nie UVB?

McKabi, a moze pochwalisz sie okularkami..? Czy to sa te z avatara?
Jowisia, UVA przenikaja przez szyby i plastik nie UVB i to wlasnie UVA powoduja fotostarzenie sie skory, dlatego potrzebne sa porzadne okularki, ktore chronia przed tym paskudnym promieniowaniem
A co do okularkow, to te z avatara to sa stare ktore kupilam chyba za 10zl Jak tylko zrobie zdjecie nowych, od razu wkleje
Pozdrawiam
Stary 2006-03-21, 22:07   #17
jowisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mckabi
Jowisia, UVA przenikaja przez szyby i plastik nie UVB i to wlasnie UVA powoduja fotostarzenie sie skory, dlatego potrzebne sa porzadne okularki, ktore chronia przed tym paskudnym promieniowaniem
A co do okularkow, to te z avatara to sa stare ktore kupilam chyba za 10zl Jak tylko zrobie zdjecie nowych, od razu wkleje
Pozdrawiam
Rozumiem, utwierdzilas mnie A wiec czas zaczac poszukiwania...

I czekam na fotki. Ja raczej polowac bede na takie BCBG czyli burzuajskie, czarne jakies, duze jak mucha, kwadratowe raczej, klasyczne i eleganckie. W koncu jak juz taki wydatek, to zeby pasowaly do wszystkiego.

A tu znalazlam stronke z 10 ponoc najmodniejszymi okularami tego sezonu letniego: http://www.linternaute.com/femmes/lu...ama/4ysl.shtml

Choc nie przypadly mi jakos zadne bardzo do gustu. Najbardziej podobaja mi sie cos w stylu wlasnie YSL, retro style.

Stary 2006-03-21, 22:21   #18
sunapee
Zadomowienie

GG do sunapee

Cytat:
Napisane przez jowisia
Ja raczej polowac bede na takie BCBG czyli burzuajskie, czarne jakies, duze jak mucha, kwadratowe raczej, klasyczne i eleganckie. W koncu jak juz taki wydatek, to zeby pasowaly do wszystkiego..
jowisia jesli pzreznaczasz na zakup okularow wieksza kase to moze spodobaja Ci sie takie na zalaczonym zdjeciu.To jest Kaenon model Glam.Mam je od zeszlego roku i nigdy ich nie zamienie na inne.Sa ciezkawe,masywne,polaryzu jace i co najwazniejsze dobrze chronia przed sloncem.Przezyly wiele upadkow w tym jeden z balkonu w pierwszego pietra i nic im sie nie stalo .Ja mam czarne ale sa tez zielonkawe i brazowe.Za swoje dalam $230,ale mysle ze w Europie moga byc troszke tansze.Wiem,wiem cena zawrotna,ale to jest inwestycja w moje wlasne oczy dlatego nie szkoda mi ani jednego wydanego dolara,a okulary sa bardzo eleganckie i uniwersalne.Nosze je zarowno do eleganckich strojow jak i tych sportowych
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg glam_black.jpg (29,9 KB, 170 załadowań)
Stary 2006-03-21, 22:42   #19
jowisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sunapee
jowisia jesli pzreznaczasz na zakup okularow wieksza kase to moze spodobaja Ci sie takie na zalaczonym zdjeciu.To jest Kaenon model Glam.Mam je od zeszlego roku i nigdy ich nie zamienie na inne.Sa ciezkawe,masywne,polaryzu jace i co najwazniejsze dobrze chronia przed sloncem.Przezyly wiele upadkow w tym jeden z balkonu w pierwszego pietra i nic im sie nie stalo .Ja mam czarne ale sa tez zielonkawe i brazowe.Za swoje dalam $230,ale mysle ze w Europie moga byc troszke tansze.Wiem,wiem cena zawrotna,ale to jest inwestycja w moje wlasne oczy dlatego nie szkoda mi ani jednego wydanego dolara,a okulary sa bardzo eleganckie i uniwersalne.Nosze je zarowno do eleganckich strojow jak i tych sportowych
Sunapee, te okulary sa swietne! Kurcze, wlasnie czegos takiego poszukuje..! Choc nie kupilabym raczej okularow w ciemno, musze je koniecznie przymierzyc, jako, ze nie we wszystkim mi dobrze. Patrzylam na stronke Keanon, to szwajcarska firma, niestety nie maja zadnego zakladu w mojej okolicy... I masz racej, ze okulary to inwestycja. Trzeba po prostu jeszcze je dobrze wybrac, zeby sluzyly przez caly rok i jeszcze dluzej (choc nie bede ich testowac rzucajac z balkonu )

A czy myslicie, ze porzadne okulary mozna wybrac tylko w salonie optycznym, czy na przyklad zakupujac okulary w jakims firmowym sklepie typu YSL, Gucci czy cos takiego, te okulary tez sa sprawdzone i bezpieczne...?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-21, 22:48   #20
sunapee
Zadomowienie

GG do sunapee

Cytat:
Napisane przez jowisia
A czy myslicie, ze porzadne okulary mozna wybrac tylko w salonie optycznym, czy na przyklad zakupujac okulary w jakims firmowym sklepie typu YSL, Gucci czy cos takiego, te okulary tez sa sprawdzone i bezpieczne...?
mysle,ze nie tlyko w optyku mozna kupic okulary z filtrami,ale wtedy trzeba dokladnie czytac opisy producenta.Jesli chodzi o Kaenon to rozejzyj sie w okolicy.U mnie tez nie bylo sklepu firmowego,tylko stoisko wsrod wielu wielu innych.Nawet nie spodziewalam sie,ze akurat tam beda te okulary,bo to byl typowy sklep dla surferow,a one maja sie nijak do tego Takze szukaj ich w dobrych sklepach sportowych,a mysle ze na pewno znajdziesz....mi juz nastepny model sie spodobal....ech
Stary 2006-03-22, 08:22   #21
Paula07
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mckabi
Wlasnie dzisiaj zakupilam okularki u optyka i zaplacilam tylko 120 zl Nie dosc, ze maja ochrone anty-uv, spolaryzowane szkla to jeszcze maja super ksztalt
Pytalam sie tez, czy mozna sobie dobrac oprawki i szkla i ile to kosztuje. W sumie wyszlo mniej wiecej tyle samo, wiec nastepnym razem sama stworze okularki

Pozdrawiam
Mckabi a jakiej firmy są te okularki, że takie tanie? Poniewaz juz obeszłam sporo optyków i najtańsze jakie znalazłam kosztuja 160 zł .
Stary 2006-03-22, 10:18   #22
mckabi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Paula07
Mckabi a jakiej firmy są te okularki, że takie tanie? Poniewaz juz obeszłam sporo optyków i najtańsze jakie znalazłam kosztuja 160 zł .
na okularkach jest nazwa P.miller

Pozdrawiam
Stary 2006-03-22, 14:11   #23
mckabi
Zadomowienie

Tak, jak obiecalam zamieszczam zdjecia mojego nabytku

Załącznik 344542

Załącznik 344543

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-03-22, 14:22   #24
Kate30
Zakorzenienie

Bardzo ładne okularki. Fajnie, że na drugim zdjęciu w tle widać mleczko? Avene,
okulary + Avenka to świetny duet na wiosnę! (ktokolwiek ją widział, ktokolwiek wie).
Ja też wkleję swoje okularki później.
Stary 2006-03-22, 15:19   #25
desti
Zakorzenienie

ja w tym roku tez postawilam na porzadne okulary... tym bardziej, ze potrzebne mi sa tez do jazdy autem... bo bez czuje sie jak krecik... chcialam takie nie za ciemne ale dajace ochrone... Fielmann ma ciekawe okularki sloneczne... moje z firmy Mexx kosztowaly cos kolo 50 euro... i bardzo jestem z nich zadowolona... slonce mnie juz nie oslepia i nie zahaczam rzesami o szkla ...
desti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-22, 15:24   #26
mckabi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kate30
Bardzo ładne okularki. Fajnie, że na drugim zdjęciu w tle widać mleczko? Avene,
okulary + Avenka to świetny duet na wiosnę! (ktokolwiek ją widział, ktokolwiek wie).
Ja też wkleję swoje okularki później.
Kate, ale ty spostrzegawcza jesteś ja nawet zapomniałam, że tam leży jeszcze ten kartonik od mleczka Avene Jakoś nie mam ostatnio czasu posprzątać

Fajnie, że Ci się podobają

Pozdrawiam
Stary 2006-03-22, 23:41   #27
Paula07
Wtajemniczenie

O mckabi, fajne te okularki , zmobilizowałaś mnie do dalszego poszukiwania

Pozdr
Stary 2006-03-23, 00:28   #28
goga1001
Zadomowienie

GG do goga1001

Ja też zamierzam kupić sobie jakieś fajne okulary przeciwsłoneczne, ale nic nie znalazłam.

goga1001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-23, 04:48   #29
jowisia
Wtajemniczenie

Witam kochane!
Dzis wyruszylam troche pobuszowac po miescie, u optykow okularki najtansze zaczynaja sie od 150 euro.. Ale to tylko taki pierwszy rzut oka.

Poniewaz mialam malo czasu, a potrzebe zakupienia na wieczor jakiejs kreacji weszlam do Hama (H&M) i co ujrzalam...?! Piekne okulary, wlasnie duze, muchasne, retro.. w kilku kolorkach! Zobaczylam cene : 6euro... Pytam wiec pani ekspedientki, czy rzeczywiscie ochrona w tych okularach jest, czy to tylko taki pic na wode, no bo wierzyc mi sie nie chce, ze za taka cene...
A pani sie usmiechnela i wreczyla mi 'prospectus' Hama na temat okularow. Ksiazeczka napisana jest w kilku jezykach, wiec cytuje po polsku:

"Kategoria filtrow 3 - mocno zabarwione szklo - stosowany przy intensywnym promieniowaniu slonecznym.
Wszystkie okulary przeciwsloneczne sprzedawne przez H&M spelniaja norme EN 1836: 1997 i dyrektywe UE 89/686/EEC. Wszystkie nasze okluary przeciwsloneczne gwarantuja 100% ochrone przeciwko promieniom UVA i UVB."

Czyli to nie jakis fotomontaz Zakupilam, a jak. Nawet dwie pary! Za 6euro mam piekne okularki, i do tego skuteczne mysle.
A nad jakimis markowymi rozejrze sie po wyplacie.
Czy myslicie, ze te 'hamowskie' nie sa w porzadku i im nie ufac?

Stary 2006-03-23, 13:00   #30
mckabi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Paula07
O mckabi, fajne te okularki , zmobilizowałaś mnie do dalszego poszukiwania

Pozdr
Paula, cieszę się, że Ci się podobają i życzę powodzenia w poszukiwaniu

Pozdrawiam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości