Nowy pomysł Romka-szkoła z mudnurkami - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-24, 06:53   #1
karolinaa
Wtajemniczenie

Nowy pomysł Romka-szkoła z mudnurkami

HEhe http://wiadomosci.onet.pl/1360332,11...,686,item.html
A wy co myślicie na ten temat??
karolinaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 06:59   #2
wszełka
Zakorzenienie

Dot.: Nowy pomysł Romka-szkoła z mudnurkami

wg mnie nie jest to taki zly pomysl..fajnie to wyglada jak takie sado ludzi idzie przez miasto tak samo ubrani tylko jetsem ciekawa kto zapłaci za te mundurki..o ile ta propozycja wejdzie w zycie

Blogowo

"Happiness hit her like a bullet in the head..."
wszełka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 07:19   #3
sylwónia
Zadomowienie

Romus głupi bo głupi ale akurat mundurki to jest niezły pomysł. Zawsze mi się podobało. szkoła to szkoła a nie rewia mody. i łatwiej zauważyć kogoś obcego na terenie budynku. jestem za

Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
sylwónia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 07:19   #4
Luba
Zakorzenienie

Ja chodziłam w mundurku do szkoły. Całe liceum. Trochę narzekaliśmy, wiadomo, ale tak naprawdę byliśmy dumni. Moze to za duze słowo, ale podobało nam się to, ze nas rozpoznawano, że ludzie patrzyli i wiedzieli do której szkoły chodzimy. Jako, ze szkoła cieszyła się uznaniem miło było nam pokazywać, ze właśnie do niej chodzimy.
A poza tym mundurki były wygodne, nikt nie patrzył co masz pod spodem, czy super bluze czy łach.
Jakis czas po tym jak szkołe skonczyłam, zniesiono nakaz zakładania mundurków. Ale po paru latach znowu wróciły, bo uczniowie bardzo chcieli ich powrotu. Proszę, niegłupi ludzie jednak do tego mojego liceum chodzili, wiedzieli, ze to co dobre (chociaz może przestarzałe) powinno zostać.

Jak to, kto zapłaci? Rodzice. A któz płaci za wasze ubrania w których chodzicie do szkoły? W ostatecznym rozrachunku i tak rodzice na tym dobrze wyjdą, bo nie bedą musieli kupować całej masy ciuchów do szkoły. Wystarczy raz kupić mundurek. I akurat mundurek nie jest taki strasznie drogi, no juz bez przesady.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 07:48   #5
Moniquee
Zadomowienie

GG do Moniquee

ja też myślę ze ten akurat pomysł jest fajny. Pomimo tego że nie chodzę do szkoły i mnie już to nie dotyczy to uwazam że dobrze by było wprowadzić taką nowość. Ja chodziłam do szkoły w mundurku - bo jestem jeszcze z pokolenia mundurkowych dzieci. Tamte mundurki były obrzydliwe ale miały swoje plusy: każdy miał podobny ciuch do szkoły, dzieci tak bardzo się nie brudziły np na plkastyce czy technice bo wystarczyło wyprać ten granatowy łach a ciuchy pod spodem czyste i bez plam z farb czy innych takich rzeczy i co teraz jest ważne obcym w szkole mówimy nie.

Myślę że z tym pomysłem bedzie ciężko bo jedni rodzice będą chcieli granatowy "szlafrok" a inni gustowny zestwik z krawacikiem w kolorze dojrzałej mięty itd... zebrania rad rodziców mogą mbyć całkiem ciekawe...
Stary 2006-07-24, 07:51   #6
feVer87
Zadomowienie

Mi się osobiscie podoba ten pomysl, ale wszystko zalezy od tego jakie te mundurki by byly. Ujednolicenie stroju, moze pozwoli zrozumiec paru osobom,ze nie szata zdobi czlowieka, tylko to, co ma się w glowie
I zniknie problem osob, ktore [niekiedy] nie umialy się ubrac ze smakiem i naciągaly sobie stringi po samą glowę.. Pozatym b. często się zdarza,ze oceniamy kogos po ubiorze i nie kazdego stac na bycie 'trendy'
~~W Chinach np obowiązuje noszenie mundurkow i wydaje mi się,ze jest to rozwiązane z klasą...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 813196030_l.jpg (34,5 KB, 67 załadowań)
feVer87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 07:54   #7
marcelina73
Wtajemniczenie

Jestem za.
A najlepiej - obowiązkowo nauka dobrego smaku, stylu i podstawowej wiedzy jak się gdzie ubrać.
Przepraszam, ale japonki, gołe brzuchy, stringi na wierzchu, długaśne kolczyki, tipsy + pełny (pożalsięboże) makijaż - taki jest obraz polskiej szkoły, a potem - miejsc pracy. Przykro patrzeć.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 08:14   #8
magdziaS
Podróżniczka

Osobiscie mi wszytsko jedno, ten etap mam juz niestety dawno za soba , ale watpie, zeby wiekszosci uczniow sie to spodobalo. Polacy to narod, ktory nie lubi kiedy im sie cos narzuca, tym bardziej teraz kiedy po ulicach chodzi tyle indywidualnosci Kazdy ubiera sie jak chce, choc zgadzam sie, ze szkola to nie rewia mody Mieszkam w GB i tutaj dzieci do szkoly chodza w mundurkach. Nie maja nic przeciwko temu tylko dlatego, ze przyzwyczajone sa juz od zawsze, ze jest taka tradycja. Zreszta, zeby bylo smieszniej, pojawiaja sie pomysly, zeby te mundurki zlikwidowac.

Za moich czasow byly tylko tarcze

EDIT : Zreszta po co te dywagacje i tak Piekny Roman zrobi co chce

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 08:17   #9
magdzia33
Zakorzenienie

hmm... jedno co moge powiedziec, to dobre byloby to w gimnazjum, bo tam sie wyprawia rozne rzeczy - mowie jako naucyciel

Jestem żoną

Maleństwo
magdzia33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 08:20   #10
201707171556
Konto usunięte

A ja jestem na NIE, jeżeli noszenie mundurków miałoby być obowiązkiem każdej szkoly.
Jestem w szkole plastycznej u nas każdy wyraża coś swoim strojem, każdy jest inny i ma swój niepowtarzalny styl, nie przyjełyby się u nas mundurki...Już wcześniej słyszeliśmy o tym pomyśle i zwyczajnie go wyśmialiśmy. Jeśli mielibyśmy nosic mundurki wiekszość z nas czułaby się stłamszona - moja szkoła ma inne zasady, luźne, możemy wyglądac jak chcemy i powiem szczerze, że to byłby szok

To, że uważam, że nie jest to dobry pomysł nie oznacza, że uważam, że lepiej jest chodzić do szkoły z bielizną na wiarzchu i kilkucentymetrowymi tipsami - takiemu czemuś tez mówie NIE. Szkoła to szkoła i jakieś poczucie smaku i przyzwoitości w stroju powinno zostac zachowane.

Uważam, że nie powinni wprowadzać nakazu noszenia mundurków we wszystkich szkolach, uważam, że szkoły powinny mieć możliwośc wyboru.
201707171556 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 08:27   #11
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sylwónia
Romus głupi bo głupi ale akurat mundurki to jest niezły pomysł. Zawsze mi się podobało. szkoła to szkoła a nie rewia mody. i łatwiej zauważyć kogoś obcego na terenie budynku. jestem za
Też tak uważam - szkoła to nie rewia mody. Jestem jak najbardziej za tym pomysłem. Mundurki przydałyby się zwłaszcza w gimnazjum...
Stary 2006-07-24, 08:34   #12
feVer87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Durga
A ja jestem na NIE, jeżeli noszenie mundurków miałoby być obowiązkiem każdej szkoly.
Jestem w szkole plastycznej u nas każdy wyraża coś swoim strojem, każdy jest inny i ma swój niepowtarzalny styl, nie przyjełyby się u nas mundurki...Już wcześniej słyszeliśmy o tym pomyśle i zwyczajnie go wyśmialiśmy. Jeśli mielibyśmy nosic mundurki wiekszość z nas czułaby się stłamszona - moja szkoła ma inne zasady, luźne, możemy wyglądac jak chcemy i powiem szczerze, że to byłby szok

To, że uważam, że nie jest to dobry pomysł nie oznacza, że uważam, że lepiej jest chodzić do szkoły z bielizną na wiarzchu i kilkucentymetrowymi tipsami - takiemu czemuś tez mówie NIE. Szkoła to szkoła i jakieś poczucie smaku i przyzwoitości w stroju powinno zostac zachowane.

Uważam, że nie powinni wprowadzać nakazu noszenia mundurków we wszystkich szkolach, uważam, że szkoły powinny mieć możliwośc wyboru.
Chyba nie przeczytalas uwaznie artykulu.. zacytuję Ci:

'Ministerstwo edukacji chce, by każda szkoła mogła wprowadzić obowiązek noszenia jednolitych strojów. Decyzję podejmowałby dyrektor szkoły lub rada rodziców.' Jak widzisz Twoja szkola mialaby wybor...
Stary 2006-07-24, 08:35   #13
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Durga
Mundurki wg mnie powinny obowiązywać w podstawówkach i gimnazjach Wszystkich, bez wyjatku. Bo dlaczego w jednym gimnazjum (szkole podstawowej) ma obowiązywać ten pomysł a w drugim nie? To tak jakby jednych wyróżniać a drugich nie.
Mundurki mogłyby natomiast być zniesione w szkołach ponadgimnazjalnych.
Stary 2006-07-24, 08:36   #14
_Brzoskwinka_
Zakorzenienie

Jestem ZA .
Patrząc na to co sie dzieje w szkołach mundurki byłyby idealnym rozwiązaniem .
Stary 2006-07-24, 08:37   #15
201707171556
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez feVer87
Chyba nie przeczytalas uwaznie artykulu.. zacytuję Ci:

'Ministerstwo edukacji chce, by każda szkoła mogła wprowadzić obowiązek noszenia jednolitych strojów. Decyzję podejmowałby dyrektor szkoły lub rada rodziców.' Jak widzisz Twoja szkola mialaby wybor...
Rzeczywiście nie przeczytałam uważnie, teraz już rozumiem. Dziękuje
Stary 2006-07-24, 08:37   #16
pink69
Zakorzenienie

Rada rodziców musi to zatwierdzić..W mojej szkole to nie przejdzie,mam nadzieję.Jestem zdecydowanie na NIE.

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 08:42   #17
feVer87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Durga
Rzeczywiście nie przeczytałam uważnie, teraz już rozumiem. Dziękuje
tez Cię rozumiem, poniewaz w przypadku artystycznych dusz i waszej osobistej harmonijnej organizacji nie byloby to zaciekawe rozwiązanie
Stary 2006-07-24, 08:47   #18
201707171556
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez k-n
Mundurki wg mnie powinny obowiązywać w podstawówkach i gimnazjach Wszystkich, bez wyjatku. Bo dlaczego w jednym gimnazjum (szkole podstawowej) ma obowiązywać ten pomysł a w drugim nie? To tak jakby jednych wyróżniać a drugich nie.
Mundurki mogłyby natomiast być zniesione w szkołach ponadgimnazjalnych.
Hmm...ale tu też pojawiły by się problemy - np. niektóre szkoły są sześcioletnie - gimnazjum+liceum w jednym ciągu (plastyczne, muzyczne)
Z tym, że w podstawowkach i gimnazjach mogłyby być mundurki obowiązkowe jeszcze mogę się zgodzić, ale co wtedy zrobić ze szkołami sześcioletnimi - niby problem błachy bo wtedy przez pierwsze 3 lata nosisz mundurek a potem nie - ale to żadne rozwiązanie - to jeszcze bardziej wyznacza roznice wieku pomiędzy uczniami, tworzy bariery tam gdzie ich nie powinno być bo preciez uczniowie szkoły powinni tworzyć zgraną i przyjazna społecznośc - i tak jest w mojej szkole (nie wiem jak w innych, bo moze to też kwestia tego, że u mnie jest tylko 200 uczniów).

Teraz po uwazniejszym przeczytaniu artykułu widze, że wprowadzenie mundurków to tylko możliwośc i decyzje podejmuje dyrektór lub rada rodziców - w takim razie uważam ten pomysl za dobry (bo w mojej szkole Dyrektor by nie wprowadził hehehe)
Stary 2006-07-24, 08:47   #19
quietly
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

GG do quietly

A ja jestem za. Szkoła to nie rewia mody. Rozumiem, że każdy ma swój osobisty i niepowtarzalny styl, ale równie dobrze może go pokazywać poza szkołą. A mundurki rozwiążą parę problemów związanych z nieodpowiednim ubiorem w szkole.
quietly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-24, 08:52   #20
seemore
Wtajemniczenie

Szkoda, że mnie już to nie będzie dotyczyć. Jestem w ostatniej klasie liceum i bardzo by mi to ułatwiło życie, jeśli przez wszystkie lata nosiłabym mundurek. Jestem na tak.

seemore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 08:56   #21
rzastin
Zakorzenienie

Bardzo podoba mi się ten pomysł Mam młodszą siostrę w pierwszej klasie liceum, przyglądałam sie też jej gimnazjum i to, co dzieciaki miały na sobie przechodziło ludzkie pojęcie... mini, dekolt po pas, szpilki, dresy. Nie mówiąc już o dyktacie markowych ciuchów, który często kończy się eliminacją mniej zamożnych dzieci z kręgu pełnoprawnego członka szkolnej społeczności. Uczniowie pewnie będą niezadowoleni, niektórzy rodzice pewnie też, ale wszytkim wyjdzie to na dobre.
No i kwestia bezpieczeństwa też jest dość istotna- teraz do szkoły może wejść każdy i trudno wyłowić obcego wśród tlumu na korytarzu.
Mam nadzieję, że pomysł wypali, brawo

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 09:00   #22
moee
Zakorzenienie

cale liceum chodzilam w mundurku,granatowa krotka marynarka plus spodnica mogla byc od dlugosci mini do takiej za kolana i malo tego .. na rekawie na dole musiala byc tarcza przyszyta bluzka pod zakietem mogla byc juz taka jaka ktos chcial.Mielismy tylko jeden dzien wolny (przepiorczy jak nazywalismy )w tym wypadku ustalony szkola miala piatek.Pamietam ze jakos specjalnie nie narzekalismy za to wspolczulismy chlopaka z technikum hutniczego bo Ci dralowali swiatek piatek w garniturach
wydaje mi sie ze ten pomysl bylby dobry w podstawowkach
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 09:17   #23
anka^^
BAN stały

Jestem na NIE. Wątpie, że w naszej szkole się przyjmną mundurki. Mam nadzieję, że nie. Po pierwsze nie lubie chodzić w spódniczkach I jeden taki mundurek znając mnie musiał by być co chwile prany I w takie upały jak teraz nie wyobrażam sobie chodzić w marynarce Wole tak jak jest teraz
anka^^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 09:43   #24
kamaO
Wtajemniczenie

A ja wyjątkowo uważam ten pomysł Romana G. za dobry Mundurek zlikwiduje eliminację mniej zamożnych ze szkolnej społeczności. I plagę "starych - maleńkich" traktujących szkołę jak wybieg dla modelek - najczęściej z żałosnym skutkiem - niestety...
Stary 2006-07-24, 09:47   #25
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Durga
Hmm...ale tu też pojawiły by się problemy - np. niektóre szkoły są sześcioletnie - gimnazjum+liceum w jednym ciągu (plastyczne, muzyczne)
Wg mnie to nie problem - kończysz edukację na poziomie gimnazjalym a tym samym "awansujesz" - stajesz się licealistą i przestajesz nosić mundurek

Cytat:
Napisane przez Durga
Z tym, że w podstawowkach i gimnazjach mogłyby być mundurki obowiązkowe jeszcze mogę się zgodzić, ale co wtedy zrobić ze szkołami sześcioletnimi - niby problem błachy bo wtedy przez pierwsze 3 lata nosisz mundurek a potem nie - ale to żadne rozwiązanie - to jeszcze bardziej wyznacza roznice wieku pomiędzy uczniami, tworzy bariery tam gdzie ich nie powinno być bo preciez uczniowie szkoły powinni tworzyć zgraną i przyjazna społecznośc - i tak jest w mojej szkole (nie wiem jak w innych, bo moze to też kwestia tego, że u mnie jest tylko 200 uczniów).
Zgadzam się, że uczniowie powinni tworzyć zgraną społeczność itd., ale uważam, że różnica wieku nie wnosi takich barier jak marka/ sposób ubierania się innych bo zaczynają się wówczas podziały na "bogatszych" i "biedniejszych"

Cytat:
Napisane przez Durga
Teraz po uwazniejszym przeczytaniu artykułu widze, że wprowadzenie mundurków to tylko możliwośc i decyzje podejmuje dyrektór lub rada rodziców - w takim razie uważam ten pomysl za dobry (bo w mojej szkole Dyrektor by nie wprowadził hehehe)
Może pozostawienie decyzji dyrektorom i radzie rodziców pozwoli unikąć niepotrzebnych dyskusji/kłótni itp.

No to napisała, co wiedziała

Pozdrawiam
Stary 2006-07-24, 09:51   #26
Belcia
Zakorzenienie

GG do Belcia

ja tez chodzilam w takich mundurkach...i jeszcze trzeba bylo nosic tarcze
tez jestem ZA
zgadzam sie z tym co powiedzialyscie. Szkola to nie rewia mody , ubior powinien byc skromny, nie wyzywajacy.... a nie lazic z pepekiem na wierzchu

Belcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 10:07   #27
szi
Rozeznanie

A od kiedy takie coś miałoby wejść? Chyba nie od tego roku, nie?

szi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 10:09   #28
Katiusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pink69
Rada rodziców musi to zatwierdzić..W mojej szkole to nie przejdzie,mam nadzieję.Jestem zdecydowanie na NIE.
Ja też mam nadzieję, że to nie przejdzie i tez jestem na nie!
Stary 2006-07-24, 10:30   #29
Fresa
Zakorzenienie

Pomysł jak najbardziej trafiony i mam nadzieję,że wejdzie w życie.Nareszcie szkoła przypopminałaby szkołę.Bo obecnie większość dziewczyn wygląda jak panna na wydaniu ,a nie jak uczennice.
Nie zapominajmy,po co się chodzi do szkoł.Drogie,markowe ciuszki można prezentować na dyskotece a nie w szkole.Zwłaszcza,że nie każdy rodzic może sobie pozwolić na wranglery za 100 euro.Dlaczego więc ktoś ma się czuć dyskryminowany z tego powodu?Niby nie szata zdobi człowieka,ale tak naprawdę w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na ubiór.Nie czarujmy się,ale osoby ubrane skromniej są gorzej traktowane.Z czym spotkałam się nawet na tym forum w wielu postach.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-24, 10:35   #30
Jula
Zakorzenienie

Prawda, szkoła to nie rewia mody. Ale wsadzanie dzieciaków w "granatowe szlafroki" zamiast zajać się innymi, powazniejszymi problemami w szkole/edukacji...?

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości