dzienniki znanych kobiet - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-07, 11:55   #1
Kajol
Zadomowienie

dzienniki znanych kobiet

witam,
lubicie czytać pamietniki, dzienniki wspomnienia sławnych ludzi? Macie może jakieś swoje ulubione; coś godnego polecenia?
Ja ostatnio czytam dzienniki Sylvi Plath i Anais Nin- niesamowita lektura!
Zauważyłam, że ten typ literatury, chyba jak żaden inny potrafi wpływać na nasze postrzeganie rzeczywistości. Zauważa się więcej, czy może po prostu patrzy się troche inaczej. Czy też tak macie?
pozdrawiam
Kajol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-07, 14:26   #2
sylwónia
Zadomowienie

Dot.: dzienniki znanych kobiet

Autobiografia Beaty Tyszkiewicz.

Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
sylwónia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-08, 11:51   #3
Agniesia18
Zadomowienie

GG do Agniesia18
Smile Dot.: dzienniki znanych kobiet

Słyszałam że Mandaryna prowadzi gdzieś swojego bloga, ale nigdy nie miałam okazji poczytać
Agniesia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-08, 14:39   #4
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Udało mi sie kupić w antykwariacie "Pamiętniki Leni Riefenstahl" Jak tylko znajde czas to poczytam. W tym samym antykwariacie dostałam "Moje bieguny. Dzienniki z wypraw 1990 - 1998" Marka Kamińskiego (wiem, wiem, to nie kobieta ), ale naprawde niesamowicie sie czyta o tym, ile człowiek jest w stanie znieść, żeby spełnic swe marzenia... Oprócz tego czytałam autobiografie Joanny Chmielewskiej i zdaje sie ze pamietniki Lucy Maud Montgomery. Ogólnie lubię ten gatunek literatury. Teraz marzy mi sie autobiografia Beaty Tyszkiewicz
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-08, 17:49   #5
Kajol
Zadomowienie

Yennefer daj znać jak z tymi pamiętnikami Leni, jak już zagłębisz się w lekturze. Mnie też swego czasu zainteresowały, ale natrafiłam gdzieś na artykuły (niestety nie pamiętam już dokładnie o co chodziło, i w jakiej to było gazecie) o licznych przekłamaniach w tych pamięnikach- ze strony tłumacza (chyba ) i jakiś niedociągnięciach wydawcy.
Stary 2006-02-19, 01:21   #6
miss_seepy
Wtajemniczenie

pare ladnych miesiecy temu przeczytalam dzienniki sylvi plath zaciekawily i denerwowaly, bo nie przepadam za egzaltacja nawet w takim wydaniu
fajnie czytalo sie nawet krysie jande (ksiazka z rozowymi tabletkami w tytule nie pamietam dokladnie) do autobusu jak znalazl, ostatnio najbardziej mi sie podobala "galopem pod wiatr" marii ginter i poluje na druga czesc,polecam milosniczkom jazdy konnej czy dziewczynom ktorych interesuja czasy II wojny swiatowej, a do prezentacji maturalnej musze przeczytac pamietniki wojenne karoliny lanckoronskiej
uwazam ze dzienniki sa czesto naprawde niezlym kawalkiem literatury a przy tym obfituja w mnostwo cennych porad i sugestii, kobiet ktore swiat zapamietal dzieki ich nietypowym osobowosciom i silnym charkaterom nie dawno chyba wyszla ksiazka poswiecona janis joplin.
jesli nie czyta sie sylvii plath (szczegolnie w oryginale) to rzadko trzeba sie wgryzac w jakies trudne metafory i aluzje literackie i dzieki temu sa to ksiazki lekkostrawne, ale jednoczesnie bardzo madre no i mozna sie dowiedziec wielu rzeczy o kobietach ktore sie podziwia, odnalezc w nich podobne cechy charakteru do naszych itepe

miss_seepy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-20, 10:18   #7
olunias
Raczkowanie

GG do olunias

uwielbiam czytać biografię różnych osób. Uwielbiam po prostu...czytałam naprawdę dużo fajnych.Moge szczerze polecić autobiografię wspomnianej już wcześniej Beaty Tyszkiewicz. Czytałam też wspaniałą i niesamowicie precyzyjnie napisaną biografię Marylin Monroe autorstwa Donalda Spoto (zresztą ten pan jak napisze biografię to ho..ho, zawsze on zawsze bardzo dokładnie się przygotowuje do napisania książki i ma dostep do danych czesto nigdzie nie udostąpnianych )Kolejną biografię kobiety którą mogę polecić to "Barbara Radziwiłłówna" Zbigniewa Kuchowicza, czyta się ją jednych tchem. Mimo że jest to powieść historyczna, to jest tak napisana że osoby nie zainteresowane historia będa zachwycone.A ilu ciekawych rzeczy o tym co działo się wtedy w Polsce mozna dowiedziec???ho..ho...
Stary 2006-02-20, 10:53   #8
Mona Lisa
Zadomowienie

Jeśli felietony Olgi Lipińskiej zebrane w "Pamiętniku moim potocznym" można podciągnąć pod tą kategorię, to polecam z czystym sercem. Podzielam jej spojrzenie na świat, a niektóre opisywane przez nią przemyślenia i sytuacje są żywcem wyjęte z mojego życia

Mała próbka na dzień dobry:

"Traf chciał, że z troskliwie ogrodzonego podwórka pana Rysia wyszła dorodna nioska i Szwedzi ją rozjechali. Rada w radę postanowiono, że ja, Agnieszka i Szwed-morderca udamy się do pana Rysia z odszkodowaniem i przeprosinami. Pan Rysiu, w czapeczce z wełny nasuniętej na oczy, trzymał za nogi martwą kurę i milczał. Szwed położył na stole dwadzieścia dolarów. Pan Rysiu mocniej ścisnął kurze nogi i walnął Szwedowi prosto w oczy: w Polsce za kurę się nie płaci, bo jakby przejechał gęś czy kaczkę to owszem, dolary musi dać, ale za kurę nigdy.
Obie z Agnieszką tłumaczyłyśmy panu Rysiowi, że Szwed nie zna polskiego prawa i za kurę też zapłaci.
- Za kurę się w Polsce nie płaci! - rozkrzyczał się pan Rysiu. - A ta głupia cholera - (to do kury) - na drugi raz będzie wiedziała, żeby, jak Szwed jedzie, na drogę nie wychodzić!"
Mona Lisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-24, 18:45   #9
Kajol
Zadomowienie

Miss seepy jeśli możesz to napisz coś więcej o tych pamiętnikach karoliny lanckoronskiej, barddzo mnie zainteresowały, czy to coś związane z powstaniem warszawskim, czy raczej w stylu Anne Frank (no właśnie, czytał ktoś jej pamiętniki?)
BTW, jak zdenerwowały cię Dzienniki Plath, to nie wiem co powiedziałabyś na jej "Listy do domu" - mozesz przeglądnąć chociaż dla porównania. Z koleżanką miałyśmy mieszane uczucia- w porównaniu z tymi zwłaszcza wczesnymi dziennikami, listy wydały się hmm, jakby trochę fałszywe...
Olunias, dzięki za polecenie tej biografii Radziwiłłówny- ja też bardzo lubię takie książki.

Moja mama jest fanką Olgi Lipińskiej i jej felietonów, Mona Liso poddałaś mi genialny pomysł na prezent Czy to jest jakaś nowa książka, bo przyznam, że nie natknęłam się na nią, mimo iż po księgarniach buszuję dość często...
Stary 2006-02-24, 20:34   #10
Mona Lisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kajol
Moja mama jest fanką Olgi Lipińskiej i jej felietonów, Mona Liso poddałaś mi genialny pomysł na prezent Czy to jest jakaś nowa książka, bo przyznam, że nie natknęłam się na nią, mimo iż po księgarniach buszuję dość często...
"Mój pamiętnik potoczny" został wydany w 2005 roku przez wydawnictwo Prószyński i S-ka. Zawiera zbiór felietonów Olgi Lipińskiej z lat 1993-2005, publikowanych na łamach "Twojego Stylu". Książka w twardej okładce, atrakcyjna cena (39,90), wspaniale nadaje się prezent
Mona Lisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-25, 15:22   #11
Kajol
Zadomowienie

Dzięki za dokładne informacje
Stary 2006-02-25, 18:25   #12
yedanna
Zakorzenienie

Autobiografia Joanny Chmielewskiej - doskonała na poprawę humoru
Stary 2006-02-25, 18:25   #13
yedanna
Zakorzenienie

Autobiografia Joanny Chmielewskiej - doskonała na poprawę humoru

Uuups - dubelek
Stary 2006-04-07, 12:44   #14
starsza pani
Zadomowienie

Ja uwielbiam książki Krystyny Jandy.Szczególnie "Różowe tabletki na uspokojenie" i "Moja droga B."Podczas czytania zastanawiam się czasem czy to nie ja napisałam więc może p.Jandę oskarżyć o plagiat.
starsza pani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-04, 15:50   #15
różowiutka
Zakorzenienie

A odgrzebię wątek, a co tam
Uwielbiam czytać pamiętniki i dzienniki, choć nie robię tego bardzo często, to jednak za każdym razem jak czytam, to marzy mi się napisanie takiego swojego pamiętniczka, by chciał go czytać caaały świat.
Jednak talentu ni widu ni słychu ...
różowiutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-05, 00:03   #16
green_tea
Raczkowanie

Dawno, dawno temu czytałam autobiografię Brigitte Bardot. Pamiętam, że wciągnęła mnie baaardzo. Potem była biografia Fridy Kaahlo. Równie wciągająca. I jeszcze "Kobiety Hitlera" - fragmenty kilku biografii.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości