![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mieszkanie - problem
Witam,
od pewnego czasu zmagam się z pewnymi wątpliwościami, dlatego postanowiłam zapytać Was, bo już sama nie wiem co mam myśleć... Mój chłopak kupił mieszkanie w stanie surowym, jest ono w całości jego (jego wkład własny, jego kredyt). Ustaliliśmy, że remont pokryje on, a wyposażenie (np. sprzęt AGD) część ja, część on. Ustaliliśmy również, że na to, co kupię wezmę fakturę. I tu zaczynają się schody... Nagle coś mu się 'odwidziało', twierdzi, że branie przeze mnie faktur to brak zaufania do niego itd. Patrzę na to inaczej - skoro kupuję coś do nieswojego mieszkania to chcę mieć 'dowód' na to, że to moja własność, w razie czego. Jesteśmy parą ponad dwa lata, nie jesteśmy zaręczeni. Drogie Panie, a może i Panowie ![]() Sprawia mi przykrość jego gadanie, że to 'brak zaufania', on nie rozumie mojego punktu widzenia. Przez tę sytuację straciłam zapał, już nie cieszy mnie tak wizja wspólnego zamieszkania... Na dodatek stwierdził, że jak wezmę faktury to dla niego: brak zaufania=oddalamy się od zaręczyn ![]() Dla mnie to klasyczny szantaż emocjonalny, ale nie ukrywam, że mnie to boli. Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Mieszkanie - problem
Cytat:
![]() Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2017-06-23 o 17:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Szczerze, to właśnie teraz straciłabym do niego zaufanie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
A nie wystarczy Ci jak zapłacisz ze swojego konta w sklepie? Taki sam "dowód".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
No ale co szkodzi, że dziewczyna kupi coś na fakturę? I będzie miała podkładkę, której wiadomo, że użyje tylko w razie "w", a nie żeby go szantażować kupnem lodówki, czy pralki. Fakturą jest łatwiej się posłużyć, niż wyciągami z konta. Jemu to nie powinno robić różnicy. A że NAGLE robi, to bardzo dziwne. Szczególnie, że razem to ustalili.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2017-06-23 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja bym wzięła automatycznie fakturę na siebie i w ogóle nie poruszała tego tematu, jakby to była wielka sprawa. Wrzuciłabym je też do wspólnej szuflady z dokumentami w domu, zamiast trzymać gdzieś pod kluczem. Edytowane przez 201803071142 Czas edycji: 2017-06-23 o 18:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zresztą twoje faktury to nie jego sprawa. W ogóle go nie musisz informować, że je bierzesz i posiadasz. ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;74901371]
[/COLOR]To samo można powiedzieć o całej instytucji małżeństwa ![]() Nie widzę związku. Chyba masz na myśli intercyzę, a nie małżeństwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
To samo w drugą stronę: niech jej podaruje połowę mieszkania, będzie romantycznie (żart oczywiście). Niestety rozstawanie się nie jest romantyczne, a może nastąpić. Moja siostra miała to samo - facet kupił mieszkanie, ona doposażyła plus nawet mu nieco rat spłaciła, mój ojciec robił im remont (oczywiście za darmo). Jak się rozstali po nieco ponad roku, to na szczęście miała na tyle przytomny umysł, aby dać mu do podpisania weksel za te wszystkie raty i część wyposażenia. Inaczej by kasy nie zobaczyła, bo pod koniec spłacania już miał inną dziewczynę i marudził, że w sumie po co mu to było, mógł nic nie oddawać. Także...
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2017-06-23 o 18:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
lokalna gwiazda
|
Ja zawsze brałam fakturę za droższe sprzęty do domu, bo wydawało mi się, że faktury są bardziej trwałe od paragonów, po prostu. A kupowałam do swojego domu. Nie wiem zresztą, po co tu w ogóle jakieś ustalenia. Kupujesz coś, raczej zawsze pytają, czy chcesz fakturę - przytakujesz i bierzesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
A z twojej strony to nie jest brak zaufania, a zdrowy rozsądek. I słusznie, jak widać po reakcji tego chłopca.
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Trochę nie rozumiem - skoro to Ty coś kupujesz, to co Twój chłopak ma do tego, czy bierzesz fakturę czy nie? Nie umiesz sprzedawcy sama powiedzieć, czy jak, mówić nie umiesz? To trzeba partnera o zgodę pytać
![]() Ale zgadzam się, że mi się też takie stwierdzenie by się nie podobało i wydało dziwne - skoro kupujesz coś za swoje pieniądze, to Twojego faceta nie powinno obchodzić, czy Ty bierzesz na coś faktury czy nie - Twoja sprawa. I wydaje mi się logiczne, że jak za coś płacisz, to masz do tego pełne prawo i facetowi nie powinno robić to różnicy, że masz to ,,na papierze". Dziwne zachowanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
jak ci tak ufa to niech cię dopisze w jakims % do wlasności mieszkania i problem z głowy
![]() cwaniak ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Możliwe, że problem powstał stąd, że zbytnio naciskasz na te faktury? Nikt nie lubi słyszeć, że związek może się skończyć. Wszystko zależy dokładnie jak wyglądała rozmowa, bo może on odebrał to wszystko jako próbę wymuszenia zaręczyn przez Ciebie? W każdym razie to jest temat do dalszej dyskusji - może w ogóle drażliwy, skoro decydujecie się mieszkać razem a może on nie chce się jeszcze zaręczać. O tym możecie porozmawiać dość luźno, jakie każde z was ma oczekiwania i czy mniej więcej Wam to pasuje. Oczywiście tylko zgaduję w czym może być problem, bo nie wierzę, że u pary która zamierza mieszkać razem realnym powodem do konfliktu jest to, że ktoś chce wziąć fakturę na rzeczy, które sam kupuje. No, chyba, że to brzmiało jakbyś już widziała przyszłe dzielenie rzeczy jak będziecie się rozstawać, to wtedy konflikt jest uzasadniony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Skoro on zakłada, że się nigdy nie rozstaniecie i mieszkanie i wszystkie sprzęty będą "wspólne" do końca życia, to niech podaruje Ci połowę mieszkania w formie aktu notarialnego
![]() Normalną praktyką jest to, ze jak inwestujesz w cudzą nieruchomość- zbierasz rachunki imienne.
![]() |
#21 |
Zakorzeniona
|
Ale przecież nie chodzi tylko o rozstanie jako para, ale także jako małżeństwo, a chyba nikomu nie muszę mówić, jakie walki o każdą łyżeczkę odchodzą czasem przy rozwodach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
A w jaki sposób planujecie podzielić się opłatami w zw. z wspólnym zamieszkaniem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
lokalna gwiazda
|
Wcale bym się nie zdziwiła, gdyby ją wrobił we wszelkie opłaty. W końcu przyjdzie na gotowe.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Meravigliosa creatura
|
Cytat:
Wymyśla chłop, takie postawienie sprawy z jego strony brzmi, jakby coś kombinował. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem nic nie musisz kupowac i jak to oznacza, ze nie mozesz sie wprowadzic to sie nie wprowadzaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
wygląda to na kalkulację: w razie rozstania chłopak dziewczynie zrobi tylko papa ![]() może ci odda kanapę a może nie. nie tylko ty mozesz odejść, on również . nie mówiąc o tym że wystarczy, że zginie w wypadku, rodzina każe ci się wynosić i każdy twoj mebel pralkę czy lodówkę będą kazać ci zostawić. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem uczciwie to na początku ustaliliście a obecna postawa chłopaka jest co najmniej zastanawiająca, jakby nie było to jest właśnie to co może doprowadzić do tego braku zaufania
a faktury? kupujesz, bierzesz fakturę, jemu absolutnie nic do tego - jak on faktur nie bierze to jego sprawa - śmieszne jest to, że jemu się w ogóle wydaje, że może Ci dyktować coś powinnaś w tej sytuacji zrobić szantaż jaki on stosuje skłoniłby mnie do poważnych refleksji nad tym związkiem
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Tu nie chodzi o zaufanie tylko o zdrowy rozsądek. Nie życzę nikomu źle, ale jaką masz pewność, że będziecie razem? Jak weźmiecie ślub to wtedy się wprowadź na tych zasadach. Do tego czasu albo oddzielnie albo płać mu jak za wynajem, ale o sprzęt niech on sam zadba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Na miejscu autorki odpuściłabym kupowanie kolejnych sprzętów w takim przypadku. Skoro mu się coś pozmieniało i aż Cię szantażuje, żebyś nie brała faktur, to nie bierz. I nie kupuj niczego do jego mieszkania, niech urządza sobie za swoje. To co już kupiłaś i masz faktury to gdzieś schowaj, żeby Ci się nie zgubiły i tyle.
![]()
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Ewentualnie- możesz brać faktury na jego i Twoje nazwisko... pod warunkiem, że on będzie robił tak samo
![]() ![]() ![]() Popieram w całej rozciągłości poprzednie wypowiedzi. Ponadto zastanów się, jak rokuje związek z osobą, która ma ewidentnie problem z rozwiązywaniem takich problemów. Jeśli, to że chcesz brać faktury stanowi dla niego kłopot, co będzie z poważniejszymi problemami finansowymi?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:08.